Növénytermesztés
Növénytermesztés

 Az öntözésre most nagyobb szükség van, mint valaha

 Az öntözésre most nagyobb szükség van, mint valaha

Szabó Gyula - KITE Zrt.

Ismét bizonyítja a természet azt a 80-as évek második fele óta ismert jelenséget, hogy bár a csapadék éves mennyisége az évjáratok között átlagban nem változik jelentősen, – a periódikusan visszatérő, hosszú éves szélsőségességet is betudva – azonban az időbeli, térbeli eloszlása igen jelentősen megváltozott. Ezt látjuk ma is.

S arra is ritkán és esetileg volt példa, hogy már március végén, ahol csak tudták öntözték a szántóföldet.

Olyan nagy szárazsággal nézünk szembe az elmaradt téli, kora tavaszi csapadék miatt, hogy az őszi vetésű növények úgy szenvednek a nedvességhiánytól, hogy jelentős terméscsökkenéssel kell már számolni. Egyelőre a tavasziak is aggodalomra adnak okot, mert a talaj hőmérséklete már megvan a vetéshez, de a nedvesség hiánya a talaj felső művelt rétegéből előre vetíti a heterogén állományok kialakulásának lehetőségét.

Mit is okozhat a heterogén növényi állomány – a később kelő egyed a vízért, tápanyagért folyó versenyben lemarad, s ezt már a későbbiek folyamán sem tudja behozni. Az állomány gyomelnyomó képessége a fejletlenebb egyedek miatt rosszabb, a növényvédelmi védekezésnél az érzékenységet nem lehet figyelembe venni. A több tényező additív hatása miatt a termés csökken.

Homogénnek lehet tekinteni egy állományt, amelynél az egyedek 90%-a 48 órán belül kikel. A jó magágy kellően lazított a vetésmélység alatt és felett, úgy, hogy a lehelyezett mag környezetében tömörödött. Ennek kialakítása az egyik fontos feltétele a robbanásszerű kelésnek. Ez biztosítja a gyors talajfelmelegedést, a talajnedvességet a mag környezetében. Utóbbi hiánya esetében a kelesztő öntözéssel a homogén állomány kialakítását biztosítani tudjuk.

Kelesztő öntözés:

Célja: Az egyidejű, gyors keléshez a talaj felső rétegének átnedvesítése a vetésmélységig.

Vízadagja: Átlag 5-15 mm (a talaj nedvességtartalmától függően).

Hatása: egyöntetű kelés, egyenletes tőszám és fejlettségi szint

Ezt a technológiai alapvetést az öntözni tudó termelőknek is figyelembe kell venni, de valóban, akik lineár, vagy körforgó esőztető berendezéssel rendelkeznek, a jelenlegi helyzetben ki tudják védeni a csapadékhiányt és mesterségesen hozhatják létre a nedves talajkörnyezetet a mag körül.

Egy korszerű szántóföldi esőztető öntözővel szemben támasztott elvárások:

  1. Vízpótlás: a kis vízadag kijuttatásának lehetősége, az öntöző teljesítménycsökkenése nélkül
  2. Mikroklímát szabályzó párásítás
  3. Kelesztő öntözés
  4. Tápoldatozás, kemikáliák kijuttatása

Szabó Gyula, öntözésfejlesztési vezető

Jéggel a fagy ellen: fagyriasztás és fagyvédelmi öntözési rendszer

2019. április 9. 16:37

A precíziós gazdálkodás elengedhetetlen elemei a saját területre vonatkozó agrometeorológiai adatok. A szántóföldi kultúrákban történő hasznosításon túl újabb felhasználási területe a tavaszi fagyriasztás és fagyvédelmi öntözésirendszer-vezérlés a gyümölcsösökben.

Zeal, a kukorica élettani aktivátora

2019. április 9. 05:30

Új taggal bővül idén az algaalapú biostimulátoraink családja.

Hozamtérképezés – felkészülés a betakarításra

2019. április 7. 05:46

A helyspecifikus gazdálkodási technológiát bevezető gazdaságok előtt álló dilemmák egyik, és talán legsűrűbben felmerülő témája a hozamtérképező rendszer beszerzése, annak működtetése, illetve az onnan nyerhető adatok további felhasználása.

Mikor, hogyan, mennyit vessünk a kukoricából?

2019. március 25. 10:37

A martonvásári tartamkísérletek alapján, az optimális vetésidő, vetésmélység és növényszám meghatározásához nyújt segítséget a kukoricatermesztőknek az írás.

Pozitív évet zárt a KITE szerbiai leányvállalata

2018. március 11. 19:56

Ráadásul 2018 első hónapjában létrehozták az agronómiai kereskedelmi részleget, így a KITE d.o.o. dolgozóinak létszáma nyolc fővel bővült.

KITE: közelebb a partnerekhez

2018. december 11. 12:11

20-ra nőtt a KITE Zrt. alközpontjainak száma. Ünnepélyes keretek között, a cég vezetőinek és partnereinek körében nyílt meg a legújabb aszódi bázis a Céhmester úton.

A 2019-es AGROmashEXPO díjazottjai – 6. rész

2018. december 22. 03:36

A 2019. évi AGROmashEXPO, AgrárgépShow kiállítás termékfejlesztési díj pályázatára rekordszámú, 41 db pályamű érkezett be. Most a Nemzetközi Termékfejlesztési díjazottakat mutatjuk be.

A feltörekvő precíziós nemzedék - Gyakornokok és ösztöndíjasok a KITE precíziós konferenciáján

2019. március 22. 07:32

A KITE Zrt. 2019-ben is több ösztöndíjas hallgatónak és gyakornokának adta meg a lehetőséget, hogy részt vehessenek a hévízi precíziós konferencián.

Gépészet Videó