Növénytermesztés
Növénytermesztés

 Az öntözésre most nagyobb szükség van, mint valaha

 Az öntözésre most nagyobb szükség van, mint valaha

Szabó Gyula - KITE Zrt.

Ismét bizonyítja a természet azt a 80-as évek második fele óta ismert jelenséget, hogy bár a csapadék éves mennyisége az évjáratok között átlagban nem változik jelentősen, – a periódikusan visszatérő, hosszú éves szélsőségességet is betudva – azonban az időbeli, térbeli eloszlása igen jelentősen megváltozott. Ezt látjuk ma is.

S arra is ritkán és esetileg volt példa, hogy már március végén, ahol csak tudták öntözték a szántóföldet.

Olyan nagy szárazsággal nézünk szembe az elmaradt téli, kora tavaszi csapadék miatt, hogy az őszi vetésű növények úgy szenvednek a nedvességhiánytól, hogy jelentős terméscsökkenéssel kell már számolni. Egyelőre a tavasziak is aggodalomra adnak okot, mert a talaj hőmérséklete már megvan a vetéshez, de a nedvesség hiánya a talaj felső művelt rétegéből előre vetíti a heterogén állományok kialakulásának lehetőségét.

Mit is okozhat a heterogén növényi állomány – a később kelő egyed a vízért, tápanyagért folyó versenyben lemarad, s ezt már a későbbiek folyamán sem tudja behozni. Az állomány gyomelnyomó képessége a fejletlenebb egyedek miatt rosszabb, a növényvédelmi védekezésnél az érzékenységet nem lehet figyelembe venni. A több tényező additív hatása miatt a termés csökken.

Homogénnek lehet tekinteni egy állományt, amelynél az egyedek 90%-a 48 órán belül kikel. A jó magágy kellően lazított a vetésmélység alatt és felett, úgy, hogy a lehelyezett mag környezetében tömörödött. Ennek kialakítása az egyik fontos feltétele a robbanásszerű kelésnek. Ez biztosítja a gyors talajfelmelegedést, a talajnedvességet a mag környezetében. Utóbbi hiánya esetében a kelesztő öntözéssel a homogén állomány kialakítását biztosítani tudjuk.

Kelesztő öntözés:

Célja: Az egyidejű, gyors keléshez a talaj felső rétegének átnedvesítése a vetésmélységig.

Vízadagja: Átlag 5-15 mm (a talaj nedvességtartalmától függően).

Hatása: egyöntetű kelés, egyenletes tőszám és fejlettségi szint

Ezt a technológiai alapvetést az öntözni tudó termelőknek is figyelembe kell venni, de valóban, akik lineár, vagy körforgó esőztető berendezéssel rendelkeznek, a jelenlegi helyzetben ki tudják védeni a csapadékhiányt és mesterségesen hozhatják létre a nedves talajkörnyezetet a mag körül.

Egy korszerű szántóföldi esőztető öntözővel szemben támasztott elvárások:

  1. Vízpótlás: a kis vízadag kijuttatásának lehetősége, az öntöző teljesítménycsökkenése nélkül
  2. Mikroklímát szabályzó párásítás
  3. Kelesztő öntözés
  4. Tápoldatozás, kemikáliák kijuttatása

Szabó Gyula, öntözésfejlesztési vezető

Változó körülmények – alkalmazkodó napraforgóhibridek

2019. december 3. 08:33

Évről évre frissülő kínálatunkkal igyekszünk partnereink magas elvárásainak eleget tenni. Előttük nyitva áll az a lehetőség is, hogy cégünk egyedülállóan széles vetőmagkínálatával tervezzék meg egész éves vetésforgójukat, így biztosítva a magas minőség mellett az egyszerűbb adminisztrációt is.

Csúcshibridek, a magas termésszintek garanciái

2019. december 2. 11:02

Korunk egyre szélsőségesebb időjárási viszonyaira és partnereink magas szintű elvárásaira nyújtanak megoldást a SAATEN-UNION új kukoricahibridjei és kollégáink kiemelkedő szaktudása.

Agrár stresszoldás

2019. november 26. 16:47

A CAUSSADE kukorica és napraforgó vetőmagjaiból fejlődő állományok kedvezőbb víz- és tápanyaghasznosításuk révén intenzívebb és homogénebb virágzásúak.

KWS innovációk: A legjobb termés a legjobb termőföldről!

2019. november 22. 15:35

A gazdálkodók jól tudják, hogy a betakarítás után azonnal eladott termény ára nagyban függ a termésmennyiségtől: ha jó a termés, alacsony az ár, ha viszont alacsonyabb a termés mennyisége, az ár magas lesz. A gazdálkodók a következő évvel kapcsolatos döntésekkel igyekeznek egyszerre felkészülni mindkét eshetőségre.

Feszes technológiával kimagasló hozamok - a szélsőségek ellenére is (Videóval!)

2019. június 24. 07:24

A KITE Zrt. a nyár végi és az őszi vetésű kultúrákban nagy termést garantáló korszerű talajművelési és vetési technológiákat dolgozott ki az elmúlt években, és ehhez az agrotechnikához a legjobban illeszkedő hibrideket ajánlja.

Itt a zöldborsószezon - a KITE Zrt. bemutatta a legújabb fajtákat

2019. június 7. 06:38

Az ország minden szegletében jelen vannak a KITE Zrt. és a van Waveren közös együttműködésében kínált zöldborsófajtái. Ma Magyarországon nincs olyan feldolgozó, illetve integrátor, aki az elmúlt években ne használta volna ezeket a fajtákat.

Korszerű palántanevelő ház működik Derecskén

2019. szeptember 7. 08:03

A beruházással ki tudják elégíteni a piaci szereplők tápkockás palántagyártás tekintetében felmerülő igényeit, és a határ menti, Romániában tevékenykedő zöldségtermesztőket is meg tudják célozni.

KITE: közelebb a partnerekhez

2018. december 11. 12:11

20-ra nőtt a KITE Zrt. alközpontjainak száma. Ünnepélyes keretek között, a cég vezetőinek és partnereinek körében nyílt meg a legújabb aszódi bázis a Céhmester úton.