Növénytermesztés

Élő algás technológia alkalmazása a növénytermesztésben (I.) – A természet erejével!

Agrofórum Online

Az elmúlt évtizedekben a mezőgazdasági politika az ipari jellegű termelést helyezte előtérbe, melynek leginkább látható jelei a kemikáliák, vegyszerek túlzott használata és a monokultúrák elterjedése. A fenntartható gazdálkodás egyik útja, hogy olyan környezetbarát anyagokat juttassunk vissza a termőföldbe, amelyek növelik a talaj termelő erejét, de nem veszélyeztetik a környezetet. Az egyre szeszélyesebb időjárás pont a legfontosabb fenofázisban hagyja cserben növényeinket (őszi-tavaszi aszály). Az Organic Green Gold egy új lehetőség, egy ionos formájú tápanyag, amely vizes állaga miatt eleve oldott formájú, így a növény a szükséges makro- és mikroelemet képes pillanatok alatt beépíteni a saját szöveteibe.

Az algák a természetben előforduló egysejtű növények, melyek a környezetükből fotoszintézissel állítják elő saját táplálékukat az általuk felvett anyagokból. Az algák különleges tulajdonsága, hogy képesek felvenni és eltárolni (élő vagy holt szerves anyagként) nagy mennyiségű tápanyagot. A Chlorella (Chlorella vulgaris) egy egysejtű kis alga, mely a sötét, zöld levelű zöldségekben is megtalálható. Innen jött az alapötlet, hogy ezt az élőlényt érdemes visszajuttatni a környezetbe, ha így is, úgy is megtalálható a növényekben, akkor jó transzferként működhet a növényi szervezetben.

Az élő alga hatásmechanizmusa

A sejtek közötti áramlás (ICE, inter-cellar exchange) a kulcsa az algás termékünk sikeres hatásmechanizmusának. Az algasejt a növényi sztómákon bejutva ”hozzákapcsolódik” a növényi sejtekhez és a benne lévő tápanyagokat diffúzióval juttatja át oda. A citoplazma (növényi sejt alapállománya) áramlása felgyorsítja a tápanyagok mozgását. A nyomáskiegyenlítődés miatt a tápanyagok nagy sebességgel áramlanak sejtről-sejtre. A sejtek közötti áramlás a fiatal élő sejtekben jelentősebb és gyorsabb.

Az algakoncentrátumnak a növényekre gyakorolt hatásához az alábbi feltételek szükségesek:
• a két sejt közötti koncentráció különbsége
• a két rendszer közötti funkcionális összeköttetés: ez a citoplazma szála
• a két sejtet (alga és növényi sejt) körülvevő kisebb sűrűségű közeg (pl. sejtközötti tér)

A tápanyagkoncentráció az algasejtben nagyon magas , a növényi sejtben ennél alacsonyabb, de a legkisebb a sejtek közötti térben. A koncentráció különbsége miatt a víz a sejt közötti térből elsősorban az algasejtek felé, de a növényi sejtbe is diffundál a sűrűségkülönbséggel arányos mértékben.

Az alga- és növényi sejtek közötti citoplazma szálaknak köszönhetően a nyomás és ezzel a tápanyag a növényi sejt felé halad. A folyamat a nyomás kiegyenlítődéséig tart.


Összegezve:

Az Organic Green Gold nagy mennyiségű tápanyagot tartalmaz. A folyadékban lévő egyedi algasejt kapcsolatba lép a levél sejtjeivel, és a citoplazma nyúlványokon keresztül áramlanak a tápanyagok, valamint a növekedést tápláló, nagyrészt ionos formájú tápláló elemek a növényi levélsejtekbe. Az áramlás a magas koncentrációtól az alacsonyabb koncentráció felé történik a forrástól (alga) a nyelőig (növényi sejt), amíg létre nem jön az egyensúly. Továbbá hozzájut még klorofil α-hoz és β-hoz is, amellyel a növény fotoszintetizációját, anyagcseréjét segíti.

Termékünk kísérleti eredményeit az alábbi táblázatokban láthatjuk. A kezelések hatásait a különböző alma-, illetve barack (őszi és kajszi) fajtákon vizsgálták.
Elsőként a Gala Must almafajta relatív klorofill-tartalmának eredményeit láthatjuk.

*mintánként 20-20 db levél 5-5 pontján mért adatok átlaga. A különböző szignifikancia szinteket eltérő betűjelzés jelöli (P≤0,05)
Forrás: Károly Róbert Főiskola, Kísérleti Telep, Sopronnémeti

A táblázat adataiból megállapítható, hogy a kezelés szignifikánsan növelte a levelek relatív klorofill-tartalmát, ami az üdébb, zöldebb, jobban fejlett levelek révén vizuálisan is észlelhető volt.

Az alábbi táblázatban látható a Pinova almafajta mérési eredménye, melyről leolvasható, hogy az Organic Green Gold kezelésének hatására nagyobb átlagtömeget kaptak.


Forrás: Debreceni Egyetem, Kísérleti Telep, Pallag

Az őszibarack fajták közül a Suncrest fajtán végeztek kísérletet. Az Organic Green Gold-al kezelt fák 6%-al nagyobb termést adtak.


Forrás: Károly Róbert Főiskola, Kísérleti Telep, Siófok

A Bergarouge kajszibarack fajtáknál különösen jelentős volt az Organic Green Gold használata. A kontroll csoporthoz képest 26,6%-al! nagyobb átlagtömeget mértek.


Forrás: Károly Róbert Főiskola, Kísérleti Telep, Siófok

A Magyar Termék Nagydíjas és a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. védjegyével rendelkező termék nagy segítség a mezőgazdaságban a szervetlen tápanyagok visszaszorításában, a talaj degradáció csökkentésében, de nagy jövő vár rá az AKG-s és biogazdaságokban történő felhasználás területén is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Harsányan zöldellő kukorica az aszály közepén, ezt biztosítja az újszerű technológia

2025. október 6. 17:10

Ma már alig van olyan év, amikor ne jelentene óriási gondot az aszály a kukoricatermesztőknek. Egy okos és takarékos megoldással a probléma kiküszöbölhető.

5,3 tonnás HO napraforgó Szentesen

2025. október 1. 15:10

Nehézsúlyú név, nehézsúlyú eredménnyel!

Van megoldás, bármilyen területi adottsággal rendelkezel

2025. szeptember 26. 04:53

A KWS-nek jó és rossz adottságú területekre is van ajánlata. Ahol a kukorica termesztése már nem gazdaságos, megoldás lehet a cirok.

Augusztusi őszibarackok

2019. február 13. 05:36

Az őszibarack fő fogyasztási szezonja hazánkban augusztusban van. A szüreti időszaka ugyan június közepétől szeptember végéig tart, de júniusban és júliusban a cseresznye, a meggy, a kajszi, a bogyósok, szeptemberben pedig az alma, a körte és a szilva jelentős konkurenciát jelent számára. Néhány évtizeddel ezelőtt szinte a teljes szezonban, de augusztusban feltétlenül főként a hazai kertekben termett őszibarackot fogyasztottuk.

Veszélyesen fertőzi az almamoly a dióültetvényeket

2018. július 31. 10:55

Gyümölcsöseinkben a meleg idő több gyümölcsféle érését előrehozta. A korai szilva már leérett, a későbbiek színeződnek. Az őszibarack folyamatosan érik, már a középérésű fajtákat szedik. Szőlőből a korai csemege fajták mellett több borvidéken megkezdődött a fehér borszőlő szüretelése is.

Mitől lesznek apró lyukak a barackfák levelein?

2024. június 4. 04:36

Furcsa, apró, csupán pár milliméteres lyukakat észleltem a barackfáim levelein. Mitől alakulhatott ki ilyen elváltozás?

Indul a növényvédelmi szezon a csonthéjasokban is

2018. április 4. 12:20

Nem szabad elhanyagolni a csonthéjas gyümölcsű növények virágzás előtti védelmét, mert a moníliás virág- és hajtásfertőző Monilia laxa gomba, illetve őszibarackon a tafrinás levélfodrosodás nincs tekintettel arra, hogy lesz-e termés vagy sem.