Növénytermesztés

Ideális választás a törpebúza: nagyobb kalász, alacsony szár

Agrofórum Online

Az egyre súlyosabb károkat okozó klímaváltozás és a Föld népességének robbanásszerű növekedése mind a hazai, mind a nemzetközi élelmiszerbiztonságot veszélyeztetik. Annak érdekében, hogy a kedvezőtlen éghajlati viszonyok között megfelelő mennyiségű búzatermést állítsunk elő, fontos ismerni az új környezeti változások hatását a búza termékenységére és az azt kialakító meiótikus sejtosztódásra.

Az alacsony növekedésű (féltörpe) búzafajták megjelenése és elterjesztése az 1950-es évektől kezdve óriási termésnövekedést eredményezett világszerte, elindítva a „zöld forradalom“-ként ismert mezőgazdasági fejlődést.

Az innovatív mezőgazdasági megoldások eredményeként több mint egymilliárd ember menekült meg az éhezéstől. Az új, féltörpe növekedésű búzafajták rendkívül kedvezően reagáltak a műtrágyázásra, hiszen a tápanyagokat a szár hosszabbítása helyett a termés növelésére fordították, így a tápanyag nagyobb része összpontosult a búzaszembe.

További előny, hogy a féltörpe búzák nagyobb és nehezebb kalászai ellenére az alacsony szár védettséget biztosít a megdőlés ellen. A ma Magyarországon köztermesztésben levő búzafajták mindegyike hordoz valamilyen törpeség jelleget, amelyről ma már tudjuk, hogy genetikailag meghatározott.

A törpeség okai és a magas hőmérséklet hatása

A féltörpe búzafajták rövid szárnövekedése genetikailag meghatározott tulajdonság, különböző törpeség gének (rövidítés: Rht gének, Reduced height genes) mutáns változatainak köszönhető, amelyek több eltérő mechanizmus útján alakíthatják ki a törpeséget.

A törpeséget okozó mutáns Rht gének egy része, ún. gibberellin érzéketlen törpeséget okoz, amelynek hátterében az áll, hogy a gibberellin (GA) növekedésserkentő hormon nem képes kifejteni hatását. Ezen fajták üvegházi kísérleteiben megfigyelték, hogy bizonyos körülmények között termékenységük jelentősen csökken, ami komoly terméskieséshez vezetett.

A termékenységcsökkenés az üvegházban tavasszal kialakuló magasabb hőmérsékletek megjelenése után jelentkezett. Feltételezték, hogy a gibberellin-érzéketlenséget okozó genetikai háttér hőmérséklet-érzékenységet okozhat, különösen a növények generatív fejlődésének korai szakaszában (tavasszal). Bár mind az európai, mind a nemzetközi búzafajták túlnyomó többsége hordoz mutáns Rht géneket, a hőstressz által előidézett terméketlenség mértéke és annak okai máig ismeretlenek.

A következő évtizedekben a tavaszi hőmérsékletek várhatóan jelentősen megemelkednek és 2050-re meghaladhatják a napi 30 ºC-os maximumot. A természetben tavasszal alakulnak ki a búza ivarsejtjei, amelyet a virágzás, a megtermékenyülés, a szemtelítődés majd az érés követ.

Annak érdekében, hogy a kedvezőtlen éghajlati viszonyok között megfelelő mennyiségű termést állítsunk elő, fontos feltárni az új környezeti változások hatását az ivarsejteket (petesejt, pollen) kialakító meiótikus sejtosztódásra.

A búza ivarsejteket kialakító, számfelező (meiótikus) sejtosztódás

A meiózis alapvető biológiai folyamat, amely a haploid ivarsejteket alakítja ki. Az apai és anyai eredetű kromoszómapárok (homológok) szabályos továbbörökítésének előfeltétele, hogy:

  • a homológ kromoszómák (apai és anyai) a meiózis korai szakaszában (profázis) felismerjék egymást;
  • egy cipzárszerű fehérjeszerkezet (a szinaptonémás komplex) segítségével teljes hosszukban összekapcsolódjanak (szinapszis);
  • egyes részeiket kicseréljék egymással (rekombináció).

Ezen folyamatok sikertelensége kromoszómakieséshez, az ivarsejtek funkcióvesztéséhez és végül terméketlenséghez és terméskieséshez vezet.

Dr. Sepsi Adél, Mihók Edit, Makai Diána, Lenykó-Thegze Andrea, Dr. Cseh András

ATK Mezőgazdasági Intézet, Martonvásár

A cikk teljes terjedelmében az Agrofórum újság 2020. novemberi számában olvasható.

KATTINTSON!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A szója a vetésforgót és a pénztárcát egyaránt gyarapítja

2025. december 18. 14:10

A terület adottságainak megfelelő vetőmag választása kulcskérdés, ebben adnak széles választási lehetőséget a SAATEN-UNION fajtái.

Biológiai készítményekkel a termésbiztonságért

2025. december 18. 07:10

A talajélet tudatos erősítése ma már kulcskérdés a termésbiztonságban. Biológiai készítmények a gyakorlatban.

Napraforgóból is tudunk újat mutatni

2025. december 16. 11:10

A napraforgót termesztők szerencsés helyzetben vannak, hiszen ez a növény az egyik legjobban alkalmazkodó tavaszi vetésű kultúrának számít.

„Nem igazán működött” – egy kisalföldi gazda hét szezon után hagyott fel a cirok termesztésével

2025. december 15. 13:10

Prém Zoltánnal, a Hercegrét Kft. ügyvezetőjével 2025. januárjában készítettünk interjút, amiben beszámolt a cirokkal kapcsolatos termesztési tapasztalatairól. Azóta eltelt majdnem egy év, és újra felkerestük, hogy jövőbeni terveiről kérdezzük.

Új célok a klímaváltozást csökkentő innovációért - jelentős összeget fordít a Syngenta a fenntartható mezőgazdaságra

2019. október 23. 12:33

A Syngenta két milliárd dollárt fektet be az elkövetkezendő öt évben fenntartható mezőgazdasági innovációkba.

Klímabarát kert: valóban létező kerttípus?

2025. október 25. 05:40

Egyre gyakrabban találkozhatunk a „klímabarát kert” fogalmával. Ez valóban létező kerttípus, vagy csak egy hangzatos, jól csengő elnevezés?

Kevesebb mint két hét alatt hullik le az éves csapadékmennyiség fele

2018. november 30. 07:33

A szakemberek szerint az áradások és az azokkal járó károk növekedni fognak. Mindennek komoly kihatásai lesznek a vízgazdálkodásra, a várostervezésre és a sürgősségi segélyszolgálatokra, valamint a mezőgazdaságra is, amely jóval produktívabb akkor, amikor az eső nagyjából egyenlően oszlik el a termesztési időszakban.

Fontos döntések előtt áll a gabonaágazat

2019. június 7. 10:33

Az irányok meghatározásánál figyelembe kell venniük a klimatikus változásokat, a piaci igényeket, ugyanakkor számolniuk kell azzal is, hogy generációváltás zajlik az ágazatban.