4℃ -4℃
február 23. Alfréd, Polikárp, Mirtill
Növénytermesztés

Ideális választás a törpebúza: nagyobb kalász, alacsony szár

Agrofórum Online

Az egyre súlyosabb károkat okozó klímaváltozás és a Föld népességének robbanásszerű növekedése mind a hazai, mind a nemzetközi élelmiszerbiztonságot veszélyeztetik. Annak érdekében, hogy a kedvezőtlen éghajlati viszonyok között megfelelő mennyiségű búzatermést állítsunk elő, fontos ismerni az új környezeti változások hatását a búza termékenységére és az azt kialakító meiótikus sejtosztódásra.

Az alacsony növekedésű (féltörpe) búzafajták megjelenése és elterjesztése az 1950-es évektől kezdve óriási termésnövekedést eredményezett világszerte, elindítva a „zöld forradalom“-ként ismert mezőgazdasági fejlődést.

Az innovatív mezőgazdasági megoldások eredményeként több mint egymilliárd ember menekült meg az éhezéstől. Az új, féltörpe növekedésű búzafajták rendkívül kedvezően reagáltak a műtrágyázásra, hiszen a tápanyagokat a szár hosszabbítása helyett a termés növelésére fordították, így a tápanyag nagyobb része összpontosult a búzaszembe.

További előny, hogy a féltörpe búzák nagyobb és nehezebb kalászai ellenére az alacsony szár védettséget biztosít a megdőlés ellen. A ma Magyarországon köztermesztésben levő búzafajták mindegyike hordoz valamilyen törpeség jelleget, amelyről ma már tudjuk, hogy genetikailag meghatározott.

A törpeség okai és a magas hőmérséklet hatása

A féltörpe búzafajták rövid szárnövekedése genetikailag meghatározott tulajdonság, különböző törpeség gének (rövidítés: Rht gének, Reduced height genes) mutáns változatainak köszönhető, amelyek több eltérő mechanizmus útján alakíthatják ki a törpeséget.

A törpeséget okozó mutáns Rht gének egy része, ún. gibberellin érzéketlen törpeséget okoz, amelynek hátterében az áll, hogy a gibberellin (GA) növekedésserkentő hormon nem képes kifejteni hatását. Ezen fajták üvegházi kísérleteiben megfigyelték, hogy bizonyos körülmények között termékenységük jelentősen csökken, ami komoly terméskieséshez vezetett.

A termékenységcsökkenés az üvegházban tavasszal kialakuló magasabb hőmérsékletek megjelenése után jelentkezett. Feltételezték, hogy a gibberellin-érzéketlenséget okozó genetikai háttér hőmérséklet-érzékenységet okozhat, különösen a növények generatív fejlődésének korai szakaszában (tavasszal). Bár mind az európai, mind a nemzetközi búzafajták túlnyomó többsége hordoz mutáns Rht géneket, a hőstressz által előidézett terméketlenség mértéke és annak okai máig ismeretlenek.

A következő évtizedekben a tavaszi hőmérsékletek várhatóan jelentősen megemelkednek és 2050-re meghaladhatják a napi 30 ºC-os maximumot. A természetben tavasszal alakulnak ki a búza ivarsejtjei, amelyet a virágzás, a megtermékenyülés, a szemtelítődés majd az érés követ.

Annak érdekében, hogy a kedvezőtlen éghajlati viszonyok között megfelelő mennyiségű termést állítsunk elő, fontos feltárni az új környezeti változások hatását az ivarsejteket (petesejt, pollen) kialakító meiótikus sejtosztódásra.

A búza ivarsejteket kialakító, számfelező (meiótikus) sejtosztódás

A meiózis alapvető biológiai folyamat, amely a haploid ivarsejteket alakítja ki. Az apai és anyai eredetű kromoszómapárok (homológok) szabályos továbbörökítésének előfeltétele, hogy:

  • a homológ kromoszómák (apai és anyai) a meiózis korai szakaszában (profázis) felismerjék egymást;
  • egy cipzárszerű fehérjeszerkezet (a szinaptonémás komplex) segítségével teljes hosszukban összekapcsolódjanak (szinapszis);
  • egyes részeiket kicseréljék egymással (rekombináció).

Ezen folyamatok sikertelensége kromoszómakieséshez, az ivarsejtek funkcióvesztéséhez és végül terméketlenséghez és terméskieséshez vezet.

Dr. Sepsi Adél, Mihók Edit, Makai Diána, Lenykó-Thegze Andrea, Dr. Cseh András

ATK Mezőgazdasági Intézet, Martonvásár

A cikk teljes terjedelmében az Agrofórum újság 2020. novemberi számában olvasható.

KATTINTSON!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Napraforgó-termesztés a mezőhegyesi Ménesbirtokon

2025. február 22. 10:10

Sok esetben előfordul, hogy a napraforgó vetésforgóban két-három év múlva visszakerül ugyanarra a területre.

A Corteva bemutatta 2025-ös portfóliójának új termékeit

2025. február 20. 13:10

A Corteva 2025-ös portfóliójában is magas minőségű vetőmagok, innovatív növényvédelmi és biológiai termékek növekvő választékát kínálja.

RWA: az innováció és a partnerség kéz a kézben jár

2025. február 20. 10:10

Az RWA tíz helyszínen szervezett tavaszi szakmai előadássorozatot. Az interaktív jelleg a gazdálkodók egyéni problémáira is megoldást kínálhatott.

Lehetőségek a napraforgó termesztéstechnológiájának fejlesztésében

2025. február 19. 16:10

A napraforgó 0,9-1,2 millió ha területen termelhető, azaz a vetésterülete 0,2-0,4 millió ha-ral még potenciálisan növelhető.

Óriási károkozásra képesek a szúfélék

2025. január 1. 16:10

Itthon a néhány száz hektáron növő lucfenyőkben már nem tesznek számottevő kárt, de például Ausztriában 2024-ben is fertőztek a betűzőszúk.

Veszélybe kerül az európai mezőgazdaság, ha leáll a Golf-áramlat

2024. február 19. 13:40

A Golf-áramlat gondoskodik egész Európa „fűtéséről”. Ha az áramlása megszűnik, aminek a kutatók látják az előjeleit, a klíma egész Európában hidegebbé és szárazabbá válhat. A mezőgazdasági következmények pedig beláthatatlanok.

Klímaváltozás hatásai: melegebb ősz

2022. november 24. 05:37

Enyhülni látszik mind az ősz, mind a tél, ami nem kedvez sokszor az élővilágnak, növényvilágnak sem. A tartós mínuszok a káros baktériumok, vírusok elpusztítása miatt volt jó a téli időszakban, így kevesebb volt a megbetegedés is.

Az erdőtelepítés megoldhatja a globális felmelegedést?

2019. július 6. 10:33

Ha most cselekszünk, akkor akár 25 százalékkal is csökkenthetjük a légköri szén-dioxid-koncentrációt, olyan szintet elérve, amelyre csaknem egy évszázaddal ezelőtt volt példa.