Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Jallon hibridárpa: a többlettermés idén sem maradt ígéret

Jallon hibridárpa: a többlettermés idén sem maradt ígéret

Syngenta Kft.

A Jallon hibridárpa kedvezőtlen adottságú talajokon is kiváló terméseredményekre képes. A Veszprém megyei Agro-Vanyola Kft. négy éve kezdett bele a Syngenta Hyvido-programjába. Terméseredményei azóta minden évben jelentősen magasabbak a korábban használt fajtaárpákkal szemben.

Az Agro-Vanyola Kft. Veszprém megyében, Pápától északra összesen mintegy 630 hektáros területen gazdálkodik. A vanyolai székhelyű agrárvállalkozás profiljába főként klasszikus szántóföldi növények – durumbúza, őszi árpa, árpa, rozs, kukorica, napraforgó, repce – termesztése tartozik. Ezen kívül állattenyésztéssel is foglalkoznak: húsmarhákat tartanak.

Mint ahogy a cég vezetője, Veiland Attila fogalmazott: a területeik talajadottságai meglehetősen vegyesek, a 9-től egészen a 35 aranykoronáig megtalálható itt minden a homokos talajtól a kötött vályogtalajon át a jobb adottságú területekig.

  • – Cégünk már régóta foglalkozott – a jelenleginél jóval kevésbé intenzív technológiával – fajtaárpák termesztésével, mígnem négy évvel ezelőtt a Syngenta révén megismerkedtünk a Hyvido-programmal, amely a Jallon hibridárpája mellé termesztéstechnológiát is kínál. Úgy döntöttünk, kipróbáljuk az új hibridet. Az első évben direkt a fajtaárpa mellé vetettük és az első aratáskor 8 tonna hektáronkénti terményt tudtunk betakarítani. Ez jóval felülmúlta a fajtaárpa teljesítményét.

A következő évben már nagyobb, talaj szempontjából gyengébb adottságú területeken vetették el a Jallon hibridárpát. Az aszályos 2017-es termesztési szezon mérlege 7 tonna volt hektáronként, míg a fajtaárpa 4 tonnát hozott. Egy évvel később pedig a 10 aranykoronás, összesen 20 hektáros földterületről 5,8 tonnát takaríthattak be. „Ha valamelyik év kedvezőtlenül alakult a kalászosok számára, akkor a 2018-as évet mindenképpen ezek közé sorolnám, így ezt feltétlenül jó eredménynek tartom”, hangsúlyozta Veiland Attila.

  • – Tavaly ősszel aztán már 40 hektáros, nagyrészt homokos talajon vetettük el a Jallont. Szeptember 25-én vetettünk, szerencsénk volt az időjárással. A terület megázott, szépen kikeltek a növények, dús állománnyal fordultunk a télbe. Technológiát tekintve a Syngenta által ajánlott intenzív termesztéstechnológiát alkalmaztuk. Tápanyagok tekintetében pedig nitrogént és bokrosító lombtrágyát juttattunk ki. Növényvédelmi kezelések közül szárszilárdítást, gombaölőt és őszi gyomirtást alkalmaztunk. A téli fagy megcsípte a leveleket, de ahogy jobbra fordult az időjárás, máris hajtottak az új levelek. Az áprilisi melegek okoztak némi fennakadást, de a növények összességében igen szépen fejlődtek. A betakarítás végén pedig az átlagunk 7,57 tonna lett, amit nagyon jónak értékelek. A beltartalmi értékek tekintetésben 12-es víztartalom mellett 13,5 fehérjét, és 62-es hektolitertömeget értünk el. Az eredmény nem lepett meg, hiszen tudtam, hogy a Jallon képes ilyen teljesítményre. Inkább azt emelném ki, hogy ilyen viszontagságok közepette is milyen szép hozamra volt képes.

Ezek tükrében az idei évet is nagyon pozitívan értékelem és biztos vagyok benne, hogy a későbbiekben is szeretnénk foglalkozni ezzel a hibriddel, amely stressztűrése, fejlődőképessége és terményeredményei révén is bizonyította kivételes tulajdonságait, tette hozzá Veiland Attila.

  • – A Jallonnal szinte minden évben megdupláztuk árpahozamunkat. Régebben évente 35-40 mázsákat arattunk, átlagos időjárás esetén ezzel 7-8 tonnákat is meg lehet célozni a mi területi adottságainkkal is. Egy „gazdagabb” földön pedig még stabilabb eredményekkel lehet termelni. Ki szeretném emelni, hogy nekünk nagyon sokat jelentett a Syngenta szaktanácsadási rendszere. Évek óta részt veszünk a Contivo™ programban. A vállalat szakértője, Bársony Csaba nagyon sokat segített nekünk. A közös gondolkodásunk előnyünkre vált, a gazdálkodásunk kiegyensúlyozottabb, intenzívebb, jövedelmezőbb lett és termésszintjeink örvendetesen pozitív irányba változtak.

Csúcshibridek a megújult kukoricaportfólióban

2020. január 14. 07:36

Az elmúlt évek során egyre szélsőségesebbé váló időjárással kapcsolatos tapasztalatok is arra sarkallnak minket, hogy a termelést nehezítő legtöbb körülménynek ellenálló, kiegyenlített termőképességű, partnereink számára magas jövedelmezőséget biztosító új kukoricahibridekkel tudjunk versenyképes alternatívát felmutatni.

Mi lesz veled növényvédelem? A visszavont hatóanyagok tükrében

2020. január 9. 09:13

2019-ben 12 új növényvédő szer hatóanyag használatát engedélyezte az Európai Unió, ugyanakkor 45 forgalmazásának engedélyét visszavonta, vagy nem hosszabbította meg azt a lejártakor. Idénre is jut a lejárt engedélyű hatóanyagokból bőven, de vajon mennyi lesz, ami pótolni tudja ezeket?

Pattogatni való kukorica: nem csak finom, de jó üzlet is

2020. január 7. 11:47

A Győr melletti Kránicz tanya a székhelye annak az a Agrogenius Kft-nek, amelyet Kránicz Tamás és Krániczné Mayer Erika alapított tizenöt évvel ezelőtt. A cég mára már nemcsak európai, hanem ázsiai exportra is termel, illetve szerződött partnereikkel termeltet pattogatni való kukoricát. Mindezt olyan sikerrel teszik, hogy szinte már nem is tudják a rendeléseket kielégíteni, további beszállítókra lenne szükségük… Krániczné Mayer Erikával, a cég vezetőjével beszélgettünk.

10 tonnás kukorica talajművelés nélkül - No-till és min-till növénytermesztés Somogyban

2020. január 5. 13:49

A talajművelő eszközöknek egyre kevesebb szerepük van a somogyi táblákon, a munkájukat ugyanis a takarónövények és a talajlakó élőlények veszik át.

A Nufarm vásárlásai fokozzák a versenyképességet a kulcsterületeken

2018. március 20. 08:06

A Nufarm jelentősen fokozta az európai vásárlók számára kínált növényvédelmi szolgáltatást, miután megállapodás született több mint 50 növényvédelmi formuláció megvásárlásáról az Adama és Syngenta cégektől.

Válasszon a Syngenta jól bevált repce hibridjei közül

2018. június 13. 09:35

Az őszi káposztarepce a harmadik legfontosabb növényi olajforrás a világon a pálmaolaj és a szójabab után. Európában az olajrepce általában őszi vetemény és elsődleges felhasználási területe a bioüzemanyag gyártás.

Az alma 2018. évi növényvédelmi érdekességei

2018. október 29. 07:37

A vegetáció kezdetén – március 19. és 24. között – az ültetvényeknek el kellett viselni egy komolyabb lehűlést, melynek közvetlen hatása az almástermésűeket kevésbé érintette.

Cherokee – Teljeskörű védelem a sikeres kalászos gabonatermesztés érdekében

2019. április 5. 10:01

A kalászos gabonák termesztése során a gazdálkodók különböző növénykórtani problémákkal találkozhatnak, amelyek egyaránt befolyásolják a várható termés mennyiségét és minőségét.