Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Jallon hibridárpa: a többlettermés idén sem maradt ígéret

Jallon hibridárpa: a többlettermés idén sem maradt ígéret

Syngenta Kft.

A Jallon hibridárpa kedvezőtlen adottságú talajokon is kiváló terméseredményekre képes. A Veszprém megyei Agro-Vanyola Kft. négy éve kezdett bele a Syngenta Hyvido-programjába. Terméseredményei azóta minden évben jelentősen magasabbak a korábban használt fajtaárpákkal szemben.

Az Agro-Vanyola Kft. Veszprém megyében, Pápától északra összesen mintegy 630 hektáros területen gazdálkodik. A vanyolai székhelyű agrárvállalkozás profiljába főként klasszikus szántóföldi növények – durumbúza, őszi árpa, árpa, rozs, kukorica, napraforgó, repce – termesztése tartozik. Ezen kívül állattenyésztéssel is foglalkoznak: húsmarhákat tartanak.

Mint ahogy a cég vezetője, Veiland Attila fogalmazott: a területeik talajadottságai meglehetősen vegyesek, a 9-től egészen a 35 aranykoronáig megtalálható itt minden a homokos talajtól a kötött vályogtalajon át a jobb adottságú területekig.

  • – Cégünk már régóta foglalkozott – a jelenleginél jóval kevésbé intenzív technológiával – fajtaárpák termesztésével, mígnem négy évvel ezelőtt a Syngenta révén megismerkedtünk a Hyvido-programmal, amely a Jallon hibridárpája mellé termesztéstechnológiát is kínál. Úgy döntöttünk, kipróbáljuk az új hibridet. Az első évben direkt a fajtaárpa mellé vetettük és az első aratáskor 8 tonna hektáronkénti terményt tudtunk betakarítani. Ez jóval felülmúlta a fajtaárpa teljesítményét.

A következő évben már nagyobb, talaj szempontjából gyengébb adottságú területeken vetették el a Jallon hibridárpát. Az aszályos 2017-es termesztési szezon mérlege 7 tonna volt hektáronként, míg a fajtaárpa 4 tonnát hozott. Egy évvel később pedig a 10 aranykoronás, összesen 20 hektáros földterületről 5,8 tonnát takaríthattak be. „Ha valamelyik év kedvezőtlenül alakult a kalászosok számára, akkor a 2018-as évet mindenképpen ezek közé sorolnám, így ezt feltétlenül jó eredménynek tartom”, hangsúlyozta Veiland Attila.

  • – Tavaly ősszel aztán már 40 hektáros, nagyrészt homokos talajon vetettük el a Jallont. Szeptember 25-én vetettünk, szerencsénk volt az időjárással. A terület megázott, szépen kikeltek a növények, dús állománnyal fordultunk a télbe. Technológiát tekintve a Syngenta által ajánlott intenzív termesztéstechnológiát alkalmaztuk. Tápanyagok tekintetében pedig nitrogént és bokrosító lombtrágyát juttattunk ki. Növényvédelmi kezelések közül szárszilárdítást, gombaölőt és őszi gyomirtást alkalmaztunk. A téli fagy megcsípte a leveleket, de ahogy jobbra fordult az időjárás, máris hajtottak az új levelek. Az áprilisi melegek okoztak némi fennakadást, de a növények összességében igen szépen fejlődtek. A betakarítás végén pedig az átlagunk 7,57 tonna lett, amit nagyon jónak értékelek. A beltartalmi értékek tekintetésben 12-es víztartalom mellett 13,5 fehérjét, és 62-es hektolitertömeget értünk el. Az eredmény nem lepett meg, hiszen tudtam, hogy a Jallon képes ilyen teljesítményre. Inkább azt emelném ki, hogy ilyen viszontagságok közepette is milyen szép hozamra volt képes.

Ezek tükrében az idei évet is nagyon pozitívan értékelem és biztos vagyok benne, hogy a későbbiekben is szeretnénk foglalkozni ezzel a hibriddel, amely stressztűrése, fejlődőképessége és terményeredményei révén is bizonyította kivételes tulajdonságait, tette hozzá Veiland Attila.

  • – A Jallonnal szinte minden évben megdupláztuk árpahozamunkat. Régebben évente 35-40 mázsákat arattunk, átlagos időjárás esetén ezzel 7-8 tonnákat is meg lehet célozni a mi területi adottságainkkal is. Egy „gazdagabb” földön pedig még stabilabb eredményekkel lehet termelni. Ki szeretném emelni, hogy nekünk nagyon sokat jelentett a Syngenta szaktanácsadási rendszere. Évek óta részt veszünk a Contivo™ programban. A vállalat szakértője, Bársony Csaba nagyon sokat segített nekünk. A közös gondolkodásunk előnyünkre vált, a gazdálkodásunk kiegyensúlyozottabb, intenzívebb, jövedelmezőbb lett és termésszintjeink örvendetesen pozitív irányba változtak.

„… Vajon férfi-e az, aki nem teszi jobbá a világot?”

2019. augusztus 21. 09:22

A modern világ az együtt töltött minőségi idő gyilkosa, mind a család, mind a barátok, de még a munkahely tekintetében is.   Tíz nap valódi közös élmény már családi nyaralásokban is ajándék, de tíz nap, 2x10 óra repülőút és több, mint 5000 km autóban szakmázva, jó társaságban kiváló beszélgetésekkel és szakmai élményekkel - már nem is csak ajándék, hanem áldás. Csak remélni tudom, hogy „folytatása következik”, de most éljük meg a pillanatot!

A napraforgó és a szója betakarítása

2019. augusztus 13. 08:17

A napraforgó és szója állományszárítása az elmúlt években egyre kevésbé megkerülhető technológiai elemmé vált. Ennek okai csak részben kereshetők a növények biológiai tulajdonságai között.

Röviden a takarmányfű keverékekről

2019. augusztus 12. 08:48

Az elmúlt évek tavaszain rendkívül aszályosnak bizonyult az időjárás. A legelők és kaszálók telepítése a nyár végén és kora ősszel kevésbé kockázatos. Ekkor már rendszerint elegendő csapadékot tudnak felvenni a talajból a növények a gyökérzet fejlődéséhez. Egy relatív szárazabb periódus pedig a gyökérváltáson átesett pázsitfűfélékben sem tud már maradandó kárt okozni, így elérhetjük a kívánt borítottságot.

A jó repce olyan, mint a szép szerető - Kiváló tapasztalatok az UMBERTO KWS repcével! (Putnok)

2019. augusztus 7. 09:38

A Putnoki székhelyű Gömörmag Kft.-nél évtizedek óta foglalkoznak repcetermesztéssel, ami során az alkalmazott technológia nagyon sokat változott.

Syngenta kalászos genetikával a világ élvonalában

2018. augusztus 1. 07:39

A Syngenta elsősorban növényvédelmi termékeiről és napraforgó genetikájáról ismert. Azonban azt kevesen tudják, hogy az elmúlt néhány év során a kalászos genetikában is a világ vezető vállalatává lépett elő.

Szekszárdi, tolnai, tokaji és badacsonyi volt a legjobb bor

2018. március 9. 11:21

Rekordszámú, összesen 539 nevezés érkezett az ország valamennyi borvidékéről a tizenhetedik alkalommal rendezett Országos Syngenta Borversenyre.

Az "okos" eszközök gyorsan átalakítják a mezőgazdaságot

2019. május 24. 06:37

A gazdaságok ma már olyan kifinomult eszközöket is használhatnak, mint a műholdak és a drónok, amelyek nagy felbontású fotói azonnal megjelennek a farmerek okostelefonján vagy táblagépén. A képek feldolgozása pedig segíti a gazdálkodókat abban, hogy megfelelő döntéseket hozzanak.

Megbízható védelem a kukoricabogár ellen

2019. február 17. 10:16

A Force 1,5G speciális formulációja révén folyamatosan adja le a teflutrint, így a vetés után még több héttel is képes elpusztítani vagy elriasztani a gyökerekbe berágó lárvákat.