Növénytermesztés
Növénytermesztés

Közraktározással a magasabb terményárakért

Közraktározással a magasabb terményárakért

Agrofórum Online

Az elmúlt évtizedekhez képest kevesebben élnek vele, ám így is viszonylag népszerű a gazdálkodók körében a közraktározás, aminek köszönhetően a termelők úgy várhatják ki a magasabb terményárakat, hogy közben hitelhez jutnak, így a későbbi munkák fedezetét is megteremthetik.

„A közraktározás egy lombard hitelezési forma, amely során a letevők a bankoktól vagy a közraktártól tudnak hitelt felvenni a fedezetként letett árumennyiségre. A hitelfelvétel azoknak a partnereknek ajánlott, akik a tárolási idő során a terményárak emelkedését várják, de más módon nem tudnák finanszírozni a soron következő mezőgazdasági munkákat” – foglalta össze a módszer előnyeit Vadász Zoltán, a Concordia Közraktár Zrt. sajáttelepi és művi üzletágvezetője az Agrofórum szakmai videójában.

Két lehetőség – sajáttelepi vagy művi raktározás

A közraktározásnak két változata létezik. A sajáttelepi során a közraktározási vállalat a saját tulajdonában lévő raktáraiban, magas színvonalon tárolja a búzát, kukoricát, egyéb árut, amire természetesen garanciát is vállal. Ezzel szemben a művi közraktározás lényege, hogy a terméket a partnerek tulajdonában lévő vagy az általuk bérelt raktárban tárolják. A szerződés alapján meghatározott időre letétként elhelyezett terményekre mindkét esetben közraktári jegyeket bocsátanak ki. A közraktári jegy az árut helyettesíti, ami felett teljes rendelkezési jogot biztosít, egyúttal rendeletre szóló értékpapír, ami a váltójog szabályai szerint forgatható, arra a bankok hitelt is nyújthatnak.

A Concordia Közraktár Zrt. ceglédi telephelyén álló, 1970-es években felépített, 22 cellás, 20 000 tonna termény befogadására alkalmas vasbeton gabonasiló

„A terményt a szakemberek művi közraktározás esetében is kéthetente ellenőrzik mind a mennyiség, mind pedig a minőség tekintetében” – hangsúlyozta a szakember, aki hozzátette, hogy a művi közraktározás esetében a közraktár egy egyszeri díjat számol fel a futamidő és az áruféleség, illetve az árumennyiség függvényében, amit a gazdálkodóknak egy összegben, előre, a közraktári jegy átvételekor kell kifizetniük.

A rendszeres felügyeletnek köszönhetően a közraktározás során az ellenőrök mindig felhívják a partnerek figyelmét a különböző, aktuálisan szükséges árukezelések elvégzésére.

Nincsen hosszútávú raktározás megbízható rakodógép nélkül

Ideje dönteni a közraktározásról

A hamarosan megkezdődő betakarítási szezon előtt már érdemes átgondolni a közraktározás lehetőségét. Bár a Concordia Közraktár Zrt.-nél a legnagyobb dömping során is próbálnak rugalmasak lenni, a sajáttelepi partnerek nagy része már leszerződött, így ezzel érdemes minél előbb foglalkozni. „A betakarítási szezonban természetesen nyújtott műszakban fogadjuk az árut. Ami a szerződéseket illeti, a sajáttelepi esetében azok 80%-ban már május elejére megvannak, a külső helyszíneknél viszont az a jellemző, hogy a partnereink akkor rendelik meg a közraktározást, amikor a termény már a raktárakban van” – tette hozzá Vadász Zoltán.

A Concordia Közraktár Zrt. ceglédi telephelyének legrégebbi épületét úgy újították fel, hogy számos helyen meghagyták az eredeti, több mint száz éves elemeket, amelyek túléltek két világháborút is

A közraktári tevékenységét egyébként egy különálló törvény szabályozza, méghozzá a 1996. évi XLVIII., amit természetesen minden esetben, mindkét fél érdekében érdemes jól átnézni és ismerni.

A napraforgó és a szója betakarítása

2019. augusztus 13. 08:17

A napraforgó és szója állományszárítása az elmúlt években egyre kevésbé megkerülhető technológiai elemmé vált. Ennek okai csak részben kereshetők a növények biológiai tulajdonságai között.

Röviden a takarmányfű keverékekről

2019. augusztus 12. 08:48

Az elmúlt évek tavaszain rendkívül aszályosnak bizonyult az időjárás. A legelők és kaszálók telepítése a nyár végén és kora ősszel kevésbé kockázatos. Ekkor már rendszerint elegendő csapadékot tudnak felvenni a talajból a növények a gyökérzet fejlődéséhez. Egy relatív szárazabb periódus pedig a gyökérváltáson átesett pázsitfűfélékben sem tud már maradandó kárt okozni, így elérhetjük a kívánt borítottságot.

A jó repce olyan, mint a szép szerető - Kiváló tapasztalatok az UMBERTO KWS repcével! (Putnok)

2019. augusztus 7. 09:38

A Putnoki székhelyű Gömörmag Kft.-nél évtizedek óta foglalkoznak repcetermesztéssel, ami során az alkalmazott technológia nagyon sokat változott.

Aktuális parlagfű és pollen helyzetkép

A szélsőséges időjárásnak köszönhetően a tavalyi és az előző évekhez képest is hozzávetőlegesen két héttel később kezdődött a parlagfű tömeges virágzása, a pollenszezon.

Még több gabona jöhet! - Bővült a Concordia Közraktár nemzetközi vasúti átrakója

2018. május 17. 10:30

Korszerű csarnoktárolóval bővítette ceglédi vasúti átrakótelepének kapacitását a Concordia Közraktár Zrt. Az 1200 négyzetméteres épületével a telep teljes gabonatároló képessége 30 000 tonnára nőtt.

A repce és az árpa gyengébb, a búza megfelelő minőségű

2019. július 15. 08:47

Az étkezési búzák fehérje- és sikértartalma megfelelő, sütőipari értékcsoport szerint jellemzően a B1 és B2-es besorolásúak, teljesítve ezzel a hazai malomipar követelményeit. Az első tételek alapján nincs ok aggodalomra, de ünneplésre sem. Minőség szempontjából jó-közepes évre számíthat a szántóföldi ágazat.

Raktározzunk hosszú távon... de hogyan? - Raktározási tippek az aratási szezon előtt

2019. május 31. 04:37

A hosszútávú terménytárolás esetében a legfontosabb szabály, hogy soha ne hagyjuk magára a betárolt árut, az mindig a lehető legjobb állapotban legyen.