Növénytermesztés
Növénytermesztés

Röviden a takarmányfű keverékekről

Röviden a takarmányfű keverékekről

Agrofórum Online

Az elmúlt évek tavaszain rendkívül aszályosnak bizonyult az időjárás. A legelők és kaszálók telepítése a nyár végén és kora ősszel kevésbé kockázatos. Ekkor már rendszerint elegendő csapadékot tudnak felvenni a talajból a növények a gyökérzet fejlődéséhez. Egy relatív szárazabb periódus pedig a gyökérváltáson átesett pázsitfűfélékben sem tud már maradandó kárt okozni, így elérhetjük a kívánt borítottságot.

A nagy hagyományokkal és komoly tapasztalatokkal rendelkező hazai gyepgazdálkodás az állattartás arányainak egészségtelen visszaszorulásával sokat vesztett korábbi jelentőségéből és színvonalából. Ezt a kedvezőtlen folyamatot fordíthatjuk vissza, ha alkalmazkodunk környezetükhöz és megpróbáljuk összhangba hozni céljainkat a lehetőségeinkkel. A leromlott állapotú gyepek felújítása óriási előnyt kínál, az eltartható állatállomány növekedése komoly élelmiszer kibocsájtási potenciált rejt magában.

A takarmányfű keverékek összeállításánál a legfontosabb szempont minden esetben a hasznosítás iránya és a termőhely adottsága. A gyepeknél inkább a faj és nem a fajtakérdés hangsúlyos, bár gyephasználati szempontból a diploid és tetraploid fajták között éles a határ. A vetőmagkeverékek komponenseinek meghatározásában a víz és a tápanyag ellátottság játszik döntő szerepet. Az egyes állatfajok eltérő takarmányozási igényeit és az adott terület által kínálta lehetőségeket gyakran az egyedi keverékekkel hozhatjuk szinkronba. Általános és átlagos esetekben a gyártók és forgalmazók előre összeállított keverékei jelentik a jó ár-érték arányú megoldást.

A klímaváltozás hatásai miatt egyre nehezebb azonban az állatok számára termelt tömegtakarmány előállítása. Még inkább igaz ez a megállapítás a gyakran intenzív tartási körülményeket igénylő fajoknál és fajtáknál. A hasznosítás iránya (legelő, kaszáló, rét) és a termőhely talajtani viszonyai után az egyes állatfajok és fajták szükségleteire és termelési céljaira (hús, tej) koncentráljunk. Jó példa a gyepgazdálkodásban ismert rét kifejezés, ami valójában kettős hasznosítású gyepterületet jelent, ahol az első két növendék lekaszálása után legeltetnek, például egy kettős hasznosítású (hús és tej) magyar tarkát.

A hazai gyepek 2/3-a száraz fekvésű, ahol a csomós ebír és a nádképű csenkesz érzi jól magát. Az üde fekvésű gyepeknél megfelelő tápanyag mellett (min. 100 kg N hatóanyag/ha) az angol- és olaszperje, réti csenkesz teljesítenek jól. A nedves fekvésű területeknél a zöld pántlikafű és a réti komócsin a fő növények. A hasznosítás szempontjából a legelők és a kaszálók eltérő fajösszetétele a mérvadó. A legelők nagyobb, mintegy 60 %-ban tartalmaznak aljfüveket, kisebb magasságú, sok tőlevéllel rendelkező, rágást, taposást jól tűrő fajokat, míg a kaszálók főként, vagy akár teljes egészében nagy magasságú, leveleiket leginkább a száron fejlesztő fűfajokból áll.

A legelőknél és a réteknél mintegy 20 % pillangós adja a fehérjearány javítás eszközét, ami az emészthetőségre és a beltartalmi mutatók javulására hat kedvezően. A rágva legelő juhoknál és kecskéknél az aprófüvű gyepek kívánatosak, az optimális fűmagasság 10-20 cm. A 3-5 fajt tartalmazó keverékekből mellőzni kell a széles levelű, magas termetű füveket. A szarvasmarháknál alapvetően a hasznosítási irány mentén válik szét a gyepvetőmag keverék összeállítása. A koncentrált tejű állományok különböző termelési intenzitása miatt 5-7 faj ajánlott a keverékbe, a húscélú szarvasmarhatartásnál kevesebb számú faj (3-5), de nagyobb hozam szükséges.

A gyepek élettartami kilátásai széles intervallum között mozognak. Az állandó gyepek 6-10 év alatt, 3-4 fajjal egyenetlen termésmegoszlás mellett képesek az évi 20 t/ha hozamra. A rövid, 1-3 év élettartamú 1-2 fajból álló egyenletes termésmegoszlású gyepek 20-40 t/ha hozamra képesek. Összetevőjük általában csenkesz (réti-, nádképű-) vagy perje (angol, olasz) alapú hibridfű, Festulolium. Az értékeket és a telepítés minőségét erősen befolyásolják a gyepápolási munkák és azok agrotechnikai háttere.

A takarmányfű keverékek telepítésénél vagy a már meglévő gyepek felújításánál, felülvetésénél meghatározó szempont a vetőmag és a magágy minősége, a vetés mélysége. Sikeres telepítést követően ne feledkezzünk meg a tápanyagpótlásról és a gyepszellőztetésről se, mert sokan hajlamosak ezeket a fontos munkákat elhagyni. Nem csak a hozamokat, de az új telepítés élettartamát is negatívan érinti mellőzésük.

„… Vajon férfi-e az, aki nem teszi jobbá a világot?”

2019. augusztus 21. 09:22

A modern világ az együtt töltött minőségi idő gyilkosa, mind a család, mind a barátok, de még a munkahely tekintetében is.   Tíz nap valódi közös élmény már családi nyaralásokban is ajándék, de tíz nap, 2x10 óra repülőút és több, mint 5000 km autóban szakmázva, jó társaságban kiváló beszélgetésekkel és szakmai élményekkel - már nem is csak ajándék, hanem áldás. Csak remélni tudom, hogy „folytatása következik”, de most éljük meg a pillanatot!

A napraforgó és a szója betakarítása

2019. augusztus 13. 08:17

A napraforgó és szója állományszárítása az elmúlt években egyre kevésbé megkerülhető technológiai elemmé vált. Ennek okai csak részben kereshetők a növények biológiai tulajdonságai között.

A jó repce olyan, mint a szép szerető - Kiváló tapasztalatok az UMBERTO KWS repcével! (Putnok)

2019. augusztus 7. 09:38

A Putnoki székhelyű Gömörmag Kft.-nél évtizedek óta foglalkoznak repcetermesztéssel, ami során az alkalmazott technológia nagyon sokat változott.

Aktuális parlagfű és pollen helyzetkép

A szélsőséges időjárásnak köszönhetően a tavalyi és az előző évekhez képest is hozzávetőlegesen két héttel később kezdődött a parlagfű tömeges virágzása, a pollenszezon.

RAPOOL-hibridrepcék terméstanúsítása a Magyar Kukorica Klub mérései alapján (FRISS EREDMÉNYEK)

2018. július 20. 07:52

A Magyar Kukorica Klub 2018 júliusában négy helyszínen végzett terméstanúsítást a RAPOOL Hungária Kft. megbízásából.

Innováció, teljesítmény, minőség és megbízhatóság

2018. március 1. 21:17

A hazai napraforgó-termesztés több mint 80%-a herbicidtoleráns hibridekkel folyik, így a legnagyobb hangsúlyt az EURALIS is erre a szegmensre helyezi.

A zöldítő keverék idei kiválasztásakor mire érdemes odafigyelniük a repcetermesztőknek?

2019. március 25. 09:50

Hazánkban az elmúlt években az őszi káposztarepce vetésterülete jelentős mértékben nőtt (2013: 211 000 ha, 2018: 308 000 ha), és a legstabilabb jövedelmet biztosító szántóföldi kultúrává vált (1. ábra). Azonban eredményesen továbbra is csak magas technológiai színvonalon és kellő odafigyeléssel termeszthető.

Itt a zöldborsószezon - a KITE Zrt. bemutatta a legújabb fajtákat

2019. június 7. 06:38

Az ország minden szegletében jelen vannak a KITE Zrt. és a van Waveren közös együttműködésében kínált zöldborsófajtái. Ma Magyarországon nincs olyan feldolgozó, illetve integrátor, aki az elmúlt években ne használta volna ezeket a fajtákat.