Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Teszt nélkül győzött meg

Teszt nélkül győzött meg

Gyakorlati tapasztalatok a Multoleo biostimulátorral az Arysta termékcsaládból.

Sokszor hallani termelőktől, egy adott termesztéstechnológiával szinte már elérték a termelés maximumát, és ahhoz, hogy növekedni tudjanak, valami többre van szükségük. De mi lehet ez a plusz?

– Molnár István, zalai termelőt kérdeztük, gazdaságukban hogyan és mivel tudtak terméstöbbletet, minőségi javulást elérni?

– Két család által közösen vezetett agrár vállalkozásunk jelenleg 2200 hektár területen gazdálkodik. A birtokainkon a zalai erdőtalaj jellemzően nagyobb részt kötött és kisebb százalékban homokos területeket foglal magába. Átlagosan 14 aranykoronás földjeinken hozzávetőlegesen 800 hektáron őszi búza, 200 hektáron árpa, 500 hektáron repce, 400 hektáron napraforgó, 200 hektáron kukorica és a fennmaradó területeken tavaszi árpa termesztése folyik.

Volt az a pont, amikor be kellett látnunk, hogy az alkalmazott termesztéstechnológiai elemek már kevésnek bizonyultak, ha további termésnövekedést szerettünk volna produkálni.

Tizenéve hallottunk először az Arysta Multoleo biostimulátoráról, melynek az alapja egy tengeri alga szűrlet. Egy franciaországi szakmai utazás során saját magam is láthattam az „alga szüretet”, ahogyan a farmerek talicskával hordják ki a földjeikre ezt a szépnek nem mondható masszát. Azt is megtudtam, hogy ez az alga rendkívül szélsőséges ár-apály stressznek van kitéve, amit egyetlen más növényzet sem élne túl.  Az Arysta biostimulátorainak ebből az algából kivont szűrlet (GA-142) az alapja.

A későbbiekben a készítmény meggyőző eredményeit is megismerve döntöttünk az alkalmazás mellett, és minden kételkedés nélkül azonnal üzemi méretekben építettük be a termesztéstechnológiába. Eleinte a napraforgó még nem volt a vetésszerkezet része, így az első pár évben csak repcében alkalmaztuk a Multoleo-t.

Nem végeztünk teszteket, nem volt kontroll terület, nem volt konkrét összehasonlítási alapunk sem, azt azonban láttuk, hogy a termés stabilizálódott, sosem csökkent, sőt többségében növekedést értünk el mind minőség és mennyiség terén. Aztán a 2000-es évektől már a napraforgó termesztéstechnológiai elemévé is vált a Multoleo. Zalai viszonylatban a 3,5-3,8 tonnás napraforgó termésátlaggal nagyon elégedettek lehetünk.

– Mit érdemes tudni a Multoleo hatásmechanizmusáról?

– Összetétele az alga GA 142 szűrlet, bór, nitrogén. A rendkívül szélsőséges ár-apály kitettség miatt az algában olyan, nagy mennyiségben jelenlévő molekulákat mutattak ki, amelyek a növényben az anyagcserefolyamatokban részt vesznek, és a tápanyagfelvételért és szállításért felelős enzimek működésére vannak serkentő hatással.

Időjárási tényezők, vagy a gyomirtó szer által okozott stressz esetén, amíg a tenyésző csúcs zöld, a készítmény képes kifejteni hatását.

A tányérdifferenciálódás időszakában kijuttatva az anyagcserefolyamatokra hatva közvetlenül befolyásolja a tányérátmérőt.

Csillagbimbós állapotban a terméskötődésben van nagy szerepe, ugyanis a napraforgó hajlamos a tányér középen nem berakódni. Kiküszöböli a hőstresszt, a termés elrúgást gátolja. Hatására 8-13 %-kal képes többet teremni a napraforgó.

– Hogyan történik a kijuttatás?

– Szerencsére a keverhetőségnek nincs külön kritériuma, így sem a kijuttatási technikán nem kellett változtatnunk, sem külön eszközbeszerzésre nem volt szükség. Egy menetben kijuttatható más szerekkel. Javaslat szerint a tankmixben az utolsó elem kell legyen. Nem mindig könnyű összehangolni a különböző kezelések idejét, mert az időjárás és a növény fenológiai állapota szabja meg számos növényvédelmi művelet pontos napját. A Multoleo-t mi csillagbimbós állapotban juttatjuk ki 1x 2 liter/hektár dózisban. Arra mindig figyelünk, hogy a legoptimálisabb körülmény esetén kezeljük a növényt.

– Milyen tapasztalatai vannak a készítmény használatával? Tudna példát mondani?

– A tavalyi évben történt, hogy egy kifejezetten esős időszakot követően a gyomirtó szer nagyon megfogta a napraforgót. A növények borzalmasan ronda állapotban voltak. Már azon gondolkodtunk, talán jobb lenne kitárcsázni a teljes állományt, mert nem hittünk benne, hogy életre kelnek.  Adtunk azonban még egy esélyt neki. A szakirodalom szerint a stresszhatás észlelésekor azonnal, a lehető legrövidebb időn belül kell megkezdeni a kezelést. Sajnos abban az időben a munkák nagyon összefutottak, és ehhez képest egy kicsit késve tudtuk kezelni a napraforgót Multoleoval, mégis döbbenettel tapasztaltuk a készítmény hatását, ugyanis ezen a táblán takarítottuk be a legmagasabb termést. A Multoleo hatékonyságára semmi kétségünk nem maradt.

– Milyen befektetés a Multoleo?

– Ha csak egy mondattal válaszolnék, azt mondanám, 100%-osan megtérülő. Egy viszonylagosan kisebb kiadásról beszélünk a biostimulátorok alkalmazásakor, ami a minőség javulása mellett segít kiküszöbölni az időjárási kitettségek vagy technológiai hibák okozta stresszhatásokat, és egy biztonságos termelést tesz lehetővé. Azt hiszem ez a legfontosabb, így bátran merem ajánlani másoknak! Már van olyan gazdatárs, aki azért használja, mert meggyőzte a nálunk elért eredmények megismerése.

RAPOOL-REPCÉK. PHOENIX CL ÉS CLAVIER CL

2019. július 17. 15:03

Nem lehet többé kérdéses, hogy a legújabb Clearfield-repcehibridek már felveszik a versenyt a nagy terméspotenciállal rendelkező hagyományos hibridekkel.

Talajjavítás növényekkel

2019. július 17. 09:37

A szakszerű köztesnövény-keverékek segítenek a talajszerkezet javításában (megfelelő pórusméret) és biztosítják az egészséges talajélet körülményeit.

UMBERTO KWS – A jövő piacvezető hibridje

2019. július 17. 06:33

Az UMBERTO KWS a magyar repcetermesztés egyik legkiforrottabb hibridje. Több éves kísérleti munka és tesztelést követően került a hazai repce piac élére.

Jallon hibridárpa: a többlettermés idén sem maradt ígéret

2019. július 15. 09:03

A Jallon hibridárpa kedvezőtlen adottságú talajokon is kiváló terméseredményekre képes.

Hozamnövekedés és környezettudatosság a Malagrow Kft.-vel

2018. január 30. 17:09

A Malagrow Kft. január 26-án, az AgromashExpo-n tartott sajtótájékoztatóján Malatinszki György, a cég ügyvezető igazgatója a legújabb termékekkel és kezdeményezésekkel vezette be a szakmai előadókat.

Hogyan használjunk sikeresen Atonikot?

2019. március 5. 06:29

A nem hagyományos repcetermesztés során gyakran felmerülő kérdés: mikor és hogyan juttassunk ki biostimulátorokat?

Goёmar BM 86 a növénykondicionáló készítmény

2018. április 26. 09:59

A készítményről bátran elmondhatjuk, hogy a kiváló minőségi termés előállítását megcélzó, intenzív termelést szolgáló technológia fontos eleme.

Alba Milagro Hungária Kft. - professzionális partner a növénytáplálás és talajaktiválás területén

2019. május 24. 09:53

Az Alba Milagro termékportfóliójának kialakításában sok éves tápanyagtervezési tapasztalatuk volt az irányadó. Olyan termékeket kerestek szerte az európai piacon és Magyarországon, melyek megoldást jelentenek a hazai problémákra.