Növényvédelem

A cukorrépa cerkospórás levélfoltosságáról

Agrofórum Online

A cukorrépa fertőző betegségei között elsősorban vírusokat és gombákat találunk. A virózisok közül a répa nekrotikus sárgaerűség (rizománia) vírus jelenti a legnagyobb veszélyt a termesztés eredményességére. Gombás eredetű betegségek egész sora képes megtámadni a cukorrépát, melyek közül gyakoriságukat tekintve két betegséget kell kiemelnünk. Az egyik a gyökérfekély, melyet több – 6-8 – gombafaj képes létrehozni, a másik nagyon gyakori betegség a cerkospórás levélfoltosság.

 

A betegség tünetei

A betegség első tünetei általában június folyamán jelennek meg, amikor először a legidősebb leveleken 2-4 mm átmérőjű vöröses, lilás szegélyű szürke színű foltok láthatók. A foltok száma egyre növekszik, ami végül az egész levél pusztulásához vezet. A tünetek a mind fiatalabb levelekre is átterjednek, végül csak a szívlevelek maradnak egészségesek. A fertőzés a levélnyelekre, onnan a nyakra is átterjed és hosszúkás sötétlila, majdnem fekete foltokat okoz (1. kép).


1. kép A cerkospórás levélfoltosság tipikus tünetei (C. beticola) (Fotó: Dr. Gergely László)

Magrépákon a fertőzés a magszárra és a virágzatra is átterjed és megjelenik a gomolytermésen is.

A betegség kórokozója és annak biológiája

A kórokozó a Cercospora beticola, egy penészszerű (konídiumtartós) konídiumos gomba.
A betegség két alapvető fertőzési forrásból támad. Az egyik lehetséges fertőzési forrás a vetőmag, a másik a fertőzött növényi maradványokat hordozó talaj. (A fertőzött növényi maradványokban a gomba micéliumos alakban van jelen, majd a micéliumok szkleróciumokat képeznek, melyek két-három évig is életképesek maradnak.) A kórokozó fennmaradásának és terjedésének okait vizsgálva fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy a kórokozónak kiterjedt gazdaköre van, szinte minden Beta-nemzetségbe tartózó fajt képes megbetegíteni – így például a legtöbb céklafajta nagyon fogékony a betegség iránt.

Terjedése szempontjából fontos a kórokozó és a kórfolyamat környezeti igénye: csapadékos, párás, meleg időjárás kedvez a betegség előretörésének. Ilyenkor a beteg foltokon a rövid, sötétbarna konídiumtartókan képződnek a halvány zöldes-barna, hosszúkás 4-6 harántfallal osztott konídiumok, melyek alapja lekerekített, csúcsuk hegyes. A többsejtű konídiumok minden egyes sejtje képes önállóan csírázni és a gazdanövényre kerülve a fertőzést végrehajtani. A konídiumok a szél segítségével nagy távolságokra képesek eljutni. Mivel a párás, meleg – 24-28 ºC körüli – hőmérséklet mellett 7-9 nap az inkubációs idő, a kórokozó nemzedékei gyorsan követhetik egymást, igen könnyen járványos méreteket ölthet a betegség – tehát a járvány súlyossága a korai fellépésen túl a nemzedékek számától függ.

A betegség kártétele

A betegség kártételének egyik forrása, hogy rohamosan csökkenhet az ép asszimilációs felület, ennek következtében nagymértékben csökkenhet a répatest növekedése. A veszteséget fokozza, hogy a beteg növény a levelek pusztulása után új leveleket fejleszt. Ez a levélváltás két, esetleg három alkalommal is végbemegy és ilyenkor a répatest cukortartalma szolgáltatja az energiát az új levelek képzéséhez, tehát veszít a répatest a cukortartalmából (2. kép).


2. kép A súlyos fertőzés nyomán már csak a legfiatalabb levelek élnek (Fotó: Dr. Békési Pál)

A kórokozó variabilitását, a kórfolyamat biológiáját és a betegség kártételét a már elhunyt Dr. Kiss Ernő kutatta. Megállapítása szerint az erőteljes fertőzés nyomán 15-25 %-kal csökken a termés mennyisége, 0,5-1,5 %-kal a cukortartalma – ami összességében a hektáronként megtermelt cukor mennyiségét 25-35 %-kal csökkenti. Magrépa esetében 10-20 %-kal csökken a magtermés és 5-10 %-kal romlik a mag csírázóképessége, nem beszélve arról, hogy ilyenkor a fertőzés maggal történő továbbvitelének lehetősége fokozott.

A védelem lehetőségei

A genetikai védelem lehetőségei rendkívül jók: a fajták között igen nagy fogékonyságkülönbségek tapasztalhatók: közöttük a teljes rezisztencia és a nagymértékű fogékonyság között minden átmenetet megtalálhatunk. A nemesítői munka eredményességét dicséri, hogy a genetikai védelem jó lehetőséget kínál egy másik betegség elleni védelemhez is: vannak olyan cukorrépafajták, melyek a nekrotikus sárgaerűség vírussal (rizomániával) szemben toleránsak,  ugyanakkor a cerkospórás levélfoltossággal szemben rezisztensek (3. kép).


3. kép Cukorrépafajták a cerkospóra-provokációs kísérletben: a bal oldali tábla az ellenálló fajtát, a jobb oldali a fogékony parcella állományát jelöli – (Cb-R és F fajta) (Fotó: Dr. Gergely László)

Az agrotechnikai védelem alapja a 4-6 éves vetésforgó betartása. Kerüljük a cukorrépa vetését a mély fekvésű táblákon és erdőterületek szomszédságában. Az agrotechnikai védekezés része a gyomok távoltartása, ugyanis a Beta-fajokon kívül számos gyomgazdája van a kórokozónak. A védelem része a fertőzött növényi maradványok mély alátakarása, ajánlatos a „szomszéd-hatás” kerülése is. A lombtrágyák hatékonyan javítják a növények kondícióját, különösen a jó mangán- és bórellátottságot kell biztosítanunk.

A kémiai védelem elengedhetetlen a közepes vagy közepesnél nagyobb fogékonyságú fajták termesztése során.
A védelemnél kontakt és szisztémikus készítmények, illetve ezek kombinációinak széles választéka áll rendelkezésünkre.

Kontakt hatású szerek közül a réztartalmú szerek egész sorából választhatunk. A szisztémikus szerek közül úgy a triazol-számazékok, mint a strobilurinok, illetve ezek kombinációi hatékonyak.

A védekezés eredményessége szempontjából fontos a védekezési idő helyes megválasztása. Június elejétől a külső, legidősebb leveleken jelennek meg az első levélfoltok. Az első cerkospórás levélfoltok megjelenésekor – különösen, ha párás, meleg időjárás árható – az első védekezést végre kell hajtani. Fogékony fajták esetében átlagos évjáratban legalább két-három védekezésre van szükség, csapadékosabb és mégis meleg nyarakon további gombaölő szeres beavatkozásra is szükség lehet. Többnyire augusztus első dekádjában válik szükségessé az utolsó kezelés, ennek két-háromhetes védőhatását követően már nincs szükség további védekezésre, ugyanis augusztus harmadik dekádjától a mind hűvösebb éjszakák és általában a csökkenő hőmérséklet nagymértékben lelassítja a betegség terjedését.

Dr. Békési Pál c. egyetemi tanár – Szentendre

(Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A hamuszínű szárkorhadás kártétele szemes cirokban

2024. november 22. 14:40

A hamuszínű szárkorhadást előidéző Macrophomina phaseolina veszélyes polifág kórokozó, a kártételi potenciálja a cirokban is jelentős.

Téli kártevőket vonzanak a lábon álló kukoricák

2024. november 22. 09:40

Sok olyan kukoricaállomány van az országban, amelynek termése szinte minimális. Ráadásul a környék nagyvadjai már meg is találták ezeket.

Trichoderma készítmények a növényápolásban

2024. november 21. 09:40

Részei a talaj (és a rizoszféra) természetes mikroközösségeinek, a szerves anyagok és tápanyagok széles körét képesek hasznosítani.

Napraforgóhibridek fehérpenésszel szembeni rezisztenciájának vizsgálata

2024. november 20. 10:10

A Sclerotinia sclerotiorum gombaképletei jellemzően kétféleképpen fertőzhetik a gazdanövényt, szártő-, szárközép- és tányérinfekciót okozva.

Több kukorica és napraforgó termett az idén, mint tavaly

2018. november 27. 12:33

A napraforgó betakarítása novemberre befejeződött, a vetésterület 100 százalékát learatták, összesen 604,4 ezer hektárról 1,8 millió tonna napraforgót takarítottak be.

Komoly károkat okozhatott a fagy a cukorrépaföldeken Franciaországban

2021. április 9. 03:47

A fagyos időjárás ezen a héten Franciaország nagy részén súlyos károkat okozhatott az újonnan ültetett cukorrépában.

Brexit - zöld a GMO-nak?

2021. június 23. 07:37

Egy, brit közgazdászok által 2020-ban készített tanulmány szerint a géntechnológiával módosított kukorica és szója használata éves szinten 15 millió autó üvegházhatású gáz kibocsátását spórolná meg.

Megkezdődött a cukorrépa-feldolgozási kampány Kaposváron

2019. szeptember 21. 11:03

Az egyetlen magyarországi cukorgyár szeptember 25-től, várhatóan 100 napon át, átlagosan napi 7200 tonna cukorrépa feldolgozását tervezi.