Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

A szélsőséges időjárás és az energiaköltségek miatt ugrott meg a cukor ára

A szélsőséges időjárás és az energiaköltségek miatt ugrott meg a cukor ára

Agrofórum Online

Az Európai Unióban a rekordmagas cukorárakat a szélsőséges időjárás és az energiaköltségek megugrása okozták. Az egy évvel ezelőtti szintek közel háromszorosára ugrott az ár.

A széles körben használt alapélelmiszer rekordára újabb problémát jelent az uniós döntéshozók számára, miközben megpróbálják kordában tartani az inflációt és megfékezni a megélhetési költségek okozta válságot. Cukorkereskedők és iparági szakértők szerint a finomított fehércukor azonnali ára a kontinensen körülbelül 1050 euró tonnánként, ami az eddigi legmagasabb szint. Ezzel szemben a világpiaci árak körülbelül feleakkorák.

„Cukorpiaci válságban vagyunk” – mondta Muriel Korter, az EU Caobisco édesipari szövetségének főigazgatója a Reutersnek.

„Attól tartunk, hogy vállalataink, és különösen sok kis- és középvállalkozásunk hamarosan azzal a nehéz döntéssel szembesülhet, hogy a télen ideiglenesen leállítják vagy csökkentik a termelést”

– tette hozzá.

A cukorgyártás a leginkább energiaigényes iparágak közé tartozik, és az EU-ban különösen a gáztól függ. Az EU-ban a gázárak mintegy 700%-kal magasabbak a tavalyi év eleji szintnél, mivel Oroszország ebben az évben élesen korlátozta az ellátást. Moszkva szerint a nyugati szankciók, amelyeket Oroszország Ukrajna megtámadása után vezettek be, okolhatók a magas energiaárakért.

Franciaország két legnagyobb cukorgyártója, a Tereos és a Cristal Union előrehozta 2022-es termelésének megkezdését, mielőtt a kormány télen a gázhiány súlyosbodása esetén esetlegesen korlátozhatja az energiafogyasztást.

Mindeközben a német Suedzucker csaknem 80%-os negyedéves bevételnövekedést könyvelhetett el, közölték, hogy képesnek kell lenniük a költségeket a magasabb cukorárak formájában áthárítani, jóllehet teljesítményük a megfelelő energiaellátástól függ.

„Az EU cukorárai a valaha volt legmagasabb szinten vannak. Az európai répacukorgyárak földgázzal működnek, és nézzék meg, hol vannak a gázárak”

– mondta Julian Price, a julianprice.com tanácsadója, az ASSUC, az Európai Cukorkereskedők Szövetségének korábbi elnöke.

A német édesipari szövetség, a BDSI a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy Németország, az EU legnagyobb édesség- és rágcsálnivalógyártója, még az európai országokkal szemben is elveszíti versenyképességét, nem is beszélve a nemzetköziekkel. Németország különösen súlyosan megszenvedte az orosz gázszállítás megszorításait.

Az Európai Bizottság arra számít, hogy a 2022/23-as október-szeptemberi gazdálkodási szezonban a cukorkibocsátás 6,9%-kal, 15,5 millió tonnára esik vissza a beültetett terület csökkenése és a súlyos nyári aszály következtében, miközben a fogyasztás jóval meghaladja ezt a szintet és 16,6 millió tonna lehet.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tíz százalékkal erősödött az élelmiszeripar

2024. július 20. 16:10

Egy kivételével minden élelmiszeripari alágazatban nőtt a kibocsátás. Az ipari termelés volumene viszont visszaesett.

Eladhatják a magyar és lengyel Viterra olajos magvak részlegeit

2024. július 18. 16:10

A Bunge eladná a Viterra lengyel- és magyarországi olajos magvak részlegét, hogy 34 milliárd dolláros cégegyesülést hajthasson végre.

Oroszország „el van átkozva”, a háború kitörése óta folyamatosan csökken a betakarított gabona mennyisége

2024. július 18. 08:40

A Rosztovi területen a gazdák 50 fokos forróságban végzik a gabona betakarítását, amit korábban fagyok és árvizek is tizedeltek.

Aki őstermelőnek adja ki magát, gyorsan lebukhat

2024. július 17. 16:10

A Nébih nyári akciójában 32 őstermelő tevékenységét ellenőrizték és 10 esetben indult eljárás jogsértés miatt.

Cukorellátás saját termelésből – érdemes?

2018. augusztus 24. 08:04

Az uniós cukorkvóta eltörlése óta időről-időre felmerül új cukorgyár építésének ötlete. Az OTP agrárszakértői a hazai cukorrépa- és cukortermelés perspektíváinak bemutatásával, illetve a globális piaci trendek elemzésével adják meg a választ, érdemes-e a belevágni a cukorgyártás hazai fejlesztésébe.

Már 3000 hektáron érte veszteség az osztrák cukorrépát

2023. május 18. 07:36

A kártevő rovarok idén már a cukorrépa-terület mintegy tíz százalékán okoztak teljes kárt. A helyzet ezért továbbra is feszült Ausztriában.

Már a tavaszi árpa csaknem negyedét elvetették Zala megyében

2020. március 11. 08:02

A gazdáknak a gyors kitavaszodás miatt nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a növényvédelmi munkákra, hogy a most jó képet mutató vetéseket jelentős kártétel nélkül tudják majd betakarítani.

A hóból kellett kiszedni idén a cukorrépát

2023. december 9. 11:10

Németországban a rengeteg eső hátráltatta a cukorrépa betakarítását, így esett meg idén az a „csúfság”, hogy már a havas, fagyos talajon végezték a termés felszedését.