Növényvédelem

Az intelligens LED-es világítási rendszer egész évben támogatja az ontariói paprikatermesztést

Agrofórum Online

Az új, innovatív világítási technológia lehetővé teszi, hogy az ontariói üvegházakban egész évben paprikát termeljenek. Mindez egy GCII (az üvegházak versenyképességével és innovációjával kapcsolatos kezdeményezés) által finanszírozott projekt eredménye, amely azt is megállapította, hogy az intelligens LED-es növénytermesztési-rendszer nagyobb terméshozamot, jobb minőséget és nagyobb termést eredményez.

Az, hogy a termelést az év 12 hónapjára terjesztik ki Ontarióban, Észak-Amerika legnagyobb üvegházi zöldségtermesztő régiójában, hozzájárul az üvegházi zöldség-ágazat versenyképességének növeléséhez és a helyben termesztett zöldségek elérhetőségének növelésével a hazai élelmiszer-biztonság megszilárdításához -írja a Horti Daily.

A hagyományos üvegházi világítási rendszerek nagynyomású nátrium (HPS) lámpákra támaszkodnak, amelyek nem működnek jól a paprikafélék esetében, így az egész éves termelés drágább és nagyobb kihívást jelent.

A projekt megvalósítása érdekében az Allegro Acres konzorciumot alakított a montreali székhelyű Sollum Technologies-szel, amely az intelligens LED-es növénytermesztési lámpák fejlesztésére specializálódott, és összefogott a Harrow Kutatási és Fejlesztési Központtal, a Windsori Egyetemmel, a Golden Jem Produce-szal és az Ontario Greenhouse Vegetable Growers-szel.

A LED-ek akár 40%-kal hatékonyabbak, hosszabb élettartamúak és fenntarthatóbbak, mint a hagyományos világítás, és lehetővé teszik számunkra, hogy kiküszöböljük az éjszakai égbolt fényszennyezését, miközben optimális környezetet biztosítunk a növényeink számára. A múltban azonban még a LED-es technológia nagyon drága volt, és nem volt könnyen elérhető, ezért nagyon szerettük volna kipróbálni a Sollum rendszert.

– magyarázta Gene Ingratta az Allegro Acres-től, a projektkísérleteknek otthont adó üvegházból.

Eredmények

2020-ban az Allegro négy hektárnyi paprikát termesztett a Sollum lámpái alatt, a kutatócsoport pedig különböző napszakokkal, fényintenzitásokkal és spektrumokkal, valamint paprikafajtákkal kísérletezett. A LED-es megvilágítású területet tavaly 12 hektárra bővítették, majd a paprikatermesztés második évében tovább fejlesztették, és az akár 24 órás folyamatos fényt alacsony intenzitású világításvezérlési technikákkal kombinálták.

Rájöttünk, hogy a fényspektrumok és a fotoperiódusok nagyon fajtaspecifikusak lehetnek; például egyes fajtáknak sokkal több vörösre van szükségük, mint másoknak, vagy bizonyos fajták kevesebb energiát igényelnek, mégis ugyanolyan termést hoznak

mondta Ingratta, majd azt is elárulta, hogy jelenleg szorosan együttműködnek a vetőmaggyártó cégekkel, hogy megpróbáljanak olyan fajtákat előállítani, amelyek LED-barátok, hogy a maximális termelést a legnagyobb energiamegtakarítás mellett érjék el.

Fotó: hortidaily.com

A megfelelő fajták intelligens LED-es világítási rendszerben történő termesztésével 20-30%-kal nagyobb hozamú, minőségi, jobb ízű és hosszabb eltarthatóságú paprikatermést várnak.

A Sollum lámpatestek fényspektruma és intenzitása könnyen szabályozható, ezáltal ideális termesztési körülményeket tudnak teremteni az egyes fajtákra jellemző igényeknek megfelelően, és reagálni tudnak a környezeti változásokra. Ráadásul a fénycsövek automatikusan elsötétülnek, ahogy a napsütés csökken, ami mérsékeli a termesztők költségeit, és biztosítja, hogy a növények mindig pontosan a megfelelő mennyiségű fényt kapják.

– A Sollum LED-es világítási technológiájával végzett tesztelés a projekt résztvevői számára nagy kockázatot és kísérletet jelentett, amit a partnerség és a GCII nélkül nehéz lett volna megvalósítani – folytatta Ingratta. – A LED-technológia telepítése kétszer annyiba került, mint a HPS-világításé, de hosszú távon sokkal hatékonyabb és fenntarthatóbb annál.

Az élelmiszer-ellátásunk rugalmasságának növelése érdekében fontos, hogy egész télen hazai üvegházi termelést folytassunk, és ez a technológia kiváló példája annak, hogyan valósíthatjuk ezt meg Ontarióban

– tette hozzá Doug Alexander, Mezőgazdasági és élelmiszerügyi és Vidékügyi miniszter, a GCII megvalósítója.

Ez a világítási rendszer más üvegházi zöldségkultúrákhoz is adaptálható, ami elősegíti ennek az iparágnak a fenntarthatóságát és versenyképességét tartományunkban.

– Ha egész évben növeljük az üvegházi zöldségfélék termelékenységét, az azt jelenti, hogy az ontariói üvegházi zöldségtermesztők versenyképesebbek lehetnek a hazai és a globális piacokon – mondta Lisa Thompson, Mezőgazdasági, Élelmiszerügyi és Vidékügyi miniszter. – Ha segítünk a gazdáknak fejleszteni a vállalkozásukat, az növeli az agrár-élelmiszer ipari ágazat stabilitását és erősíti a gazdaságot.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A komposztról derült ki szenzációs újdonság – eggyel több ok, hogy bajlódjunk vele

2025. december 17. 13:10

A talaj tápanyagtartalma, szerkezete szempontjából nagyon hasznos anyag a komposzt. Úgy tűnik, növényvédelmi szempontból is vannak kedvező tulajdonságai.

Mezei pocok elleni védekezés: amit sokan még mindig rosszul csinálnak

2025. december 16. 07:10

Biocid vagy növényvédő szer? A helytelen választás nemcsak hatástalan, hanem jogsértő is lehet mezőgazdasági területen.

Mitől ritkul meg télen az őszi vetés? Vizes élőhelyek téli kártevői

2025. december 10. 07:10

A fagyos hónapok különös kártevőket hoznak a földekre: védett madarakat és egy harcias betolakodót, amelyet nem tanácsos megközelíteni.

Rejtett védelmi rendszer: a növények nem hagyják magukat

2025. december 9. 07:10

Egyre több bizonyíték mutatja, hogy a növények saját „gyógyszereket” termelnek. De mire elég ez a természetes védekezés?

A szójatermékek ,,mellékhatásai” – zöldebb szemmel

2023. április 17. 15:01

A kereskedelmi célú szójatermesztés kétséget kizáróan megviseli bolygónk talajait és a biológiai sokféleségre is kedvezőtlen hatást gyakorol. Az alternatív takarmányok kutatásának fokozott finanszírozása kulcsfontosságú a szójatermesztés jelentős környezetterhelésének csökkentésében.

Friss zöldségeket termesztenek az űrállomáson a NASA "űrkertészei"

2018. szeptember 29. 08:00

A Veggie elnevezésű kísérlet célja, hogy növelje a terméshozamot az orbitális pályán, emellett friss, tápláló zöldségfélékkel gazdagítsa az űrhajósok étrendjét az esetenként több száz napos fenntartózkodás során.

Növénytermesztés az űrben

2023. január 2. 08:14

Ahogy a felfedezzük a világűrt, esztétikai és gyakorlati okokból egyaránt fontos lesz majd növényeket is feljuttatni oda. Úttörő űrhajósainktól már tudjuk, hogy a Nemzetközi Űrállomáson a friss virágok és a kertek csodás hangulatot teremtenek, és lehetővé teszik, hogy utazásaink során magunkkal vigyünk egy kis darabot a Földből. Ezek jót tesznek a lelkiállapotunknak a Földön és az űrben egyaránt. A növények az űrhajósok egészségének megőrzésében is kulcsfontosságúak lesznek a hosszútávú küldetések során.

A quinoa egyre szélesebb körben terjedhet

2022. május 20. 06:41

A quinoa egyre népszerűbb, mint magas fehérjetartalmú, kellemesen dióízű, gabona jellegű termés.