Növényvédelem
Növényvédelem

Az őszi árpa ismét veszélyben

Az őszi árpa ismét veszélyben

Agrofórum Online

A kalászos gabonáink közül a meglehetősen „beteg” növényként ismert őszi árpa ismét egyes kórokozók célpontjává vált.

Bár ennek a kultúrának (leszámítva a szárrozsda igen ritka fellépését) igazság szerint csak egy rozsda kórokozója van, amely ténylegesen számottevő károkat okozhatna az árpában, de ez az egy kórokozó, a törpe rozsda (Puccinia hordei) napjainkban igazán jól érzi magát az őszi árpa állományokban és ezt látványos felszaporodással, a lombozaton történő nyakló nélküli terjeszkedéssel ki is mutatja.

Mi kell a rozsdának?

Az árpa törpe rozsdája, mint szinte valamennyi, a gabonákon élősködő rozsdagomba, alapvetően melegigényes. Ez alól talán egyedül a búza sárgarozsdája (Puccinia striiformis) jelent némiképp kivételt.

A jelenlegi időjárás, amely főképp a nappali csúcshőmérsékletek tekintetében már a nyárelőt idézi, mindenképpen rendkívül kedvező a kórokozó számára. A hajnali hűvösebb időszakok, a hatalmas nappali hőingadozás szintén segíti a kórokozót a harmat képződése miatt.

A törpe rozsda intenzíven terjed az őszi árpa állományokban
A törpe rozsda intenzíven terjed az őszi árpa állományokban

A törpe rozsda, mint a gabonarozsdák általában, nem rajong a csapadékért. Különösen akkor nem, ha az napokon át tart és sokáig lehűti a levegőt. A nagy intenzitású csapadékok is ellenségei a rozsdagombáknak, hiszen az uredospórák lemosásával lassítja, vagy akár meg is akaszthatja a kórokozó szaporodását a gazdanövényen.

Jelenleg az ország legnagyobb részén az időjárás rendkívül kedvező a törpe rozsda számára. A Dél-Dunántúl kivételével, ahol számára már túl sok volt az elmúlt időszakban lehullott csapadék mennyisége, szinte mindenütt talál annyi hajnali harmatot, amely biztosítja az uredospórák csírázását, ugyanakkor a nappali hőmérsékletek pont a számára ideális tartományba esnek.

Igen sok területen ráadásul a törpe rozsda egyedül van az őszi árpák lombozatán. Az ország termőterületének kb. háromnegyedén ugyanis a csapadék mennyisége már nem elegendő ahhoz, hogy az árpa egy másik, nagy pusztító erejű kórokozója, a hálózatos levélfoltosság (Drechslera teres) számottevő mértékben elszaporodhasson és kiszorítsa a rozsdát a területről.

A törpe rozsda egyre gyorsabb ütemben kapaszkodik fel az árpa lombozatán
A törpe rozsda egyre gyorsabb ütemben kapaszkodik fel az árpa lombozatán

A kiszorítást itt célszerű úgy értelmezni, hogy egy erőteljes hálózatos levélfoltosság fertőzés miatt sokszor elszárad a megfertőzött levél. Ez egyúttal a törpe rozsda pusztulását is okozza, hiszen – lévén biotróf életvitelű kórokozó – csak élő növényi szöveteken képes fennmaradni és szaporodni.

Szorít az idő

A törpe rozsda idei, erőteljes felszaporodása azokon az árpa táblákon, ahol eddig még nem hajtottak végre fungicides állományvédelmet, ott rendkívül felgyorsult. Jól mutatja ezt a kórokozó uredospórás telepeinek hatalmas mennyisége a megfertőzött leveleken, de az is, hogy a fertőzés egyre feljebb levő levélszinteket ér el és néhol már megjelent a zászlós levélen is.

Ahhoz, hogy a törpe rozsda okozta kártételt (valamilyen mértékű kár már eddig is bekövetkezett!) mérsékeljük, az őszi árpa táblákat mielőbb fungicides kezelésben célszerű részesíteni.

Ugyanakkor erre a védekezésre már nincs túlságosan sok időnk. Az őszi árpa – akárcsak szinte minden más növény – az idei évben 2-3 héttel előrébb jár a fenológiai állapotát tekintve az átlagosnál. Ráadásul ez a kultúra rendkívül gyorsan érő növény.

A fogékony árpafajtákon helyenként már nagyon elszabadult a lisztharmat
A fogékony árpafajtákon helyenként már nagyon elszabadult a lisztharmat

A napjainkban néhol már a virágzás végén járó állományok esetében egy, az átlagosnál melegebb nyárelő esetén az érés olyan gyors lehet, hogy az aratásra akár már június második dekádjában sor kerülhet.

Viszont nagyon sok olyan fungicid, amely engedélyezett árpában a törpe rozsda elleni védekezésre meglehetősen hosszú (30-40 napos) élelmezésügyi várakozási idővel rendelkezik.

Nemsokára elérhetjük azt a képzeletbeli időpontot, amely után fungicidekkel az őszi árpában már nem hajthatunk végre kezelést és az ott tartózkodó kórokozók tovább apaszthatják a termést.

Érdemes most, a jelenlegi időszakban gondos szemlézésekkel felmérni az őszi árpa állományok növény egészségügyi helyzetét és ahol a törpe rozsda jelenleg könnyen észlelhető mennyiségben van jelen, ott a szükséges fungicides állományvédelmet elvégezni.

Hertelendy Péter

Her – Ba Kft.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gubacsot okozó atkák a körtén, I. rész

2024. július 12. 09:40

A Gubacsatkák családjából 3 nemzetség fajai fordulnak elő a körtéken, de gubacsokat okozó fajokat csak a Epitrimerus, és az Eriophyes nemekben találunk.

Tarlók, árvakelések hatása a növényvédelemre

2024. július 9. 08:40

Az árvakelések részben hasznosak a talajaink védelme szempontjából, ugyanakkor hordoznak növényvédelmi kockázatokat is.

Mi van a kalászban? A fertőzések tüneteit most lehet a legkönnyebben észrevenni

2024. július 8. 10:10

A betegségek nem most, a csontszáraz növényállományban okozták a fertőzést, de tüneteiket most lehet a legkönnyebben észrevenni.

A kártevők is hamarabb jönnek, figyeljünk oda a kukoricára!

2024. július 5. 10:10

A kukorica virágzása Magyarországon általában június legvégén – július elején indul, idén azonban az ország déli részében már június 18-20. körül elindult a címerhányás.

A hat tonnát is meghaladja az őszi búza termésátlaga Tolna megyében

2019. július 19. 08:03

Az idei termésátlag országos összehasonlításban Tolna megyében a legjobb, az aszályos ősz és tél után a májusi csapadék segítette a kalászosok fejlődését.

Folyamatosan halad a vetés, de már megjelentek a károsítók is

2018. október 3. 11:19

Néhány térségben már elkezdődött az őszi árpa és az őszi búza kelése, de az aratással párhuzamosan folyamatosan végzik a többi területen is a vetést.

Csalódást keltő egyelőre a betakarított árpa, ennél többet vártak Békésben

2023. július 5. 16:00

Nőtt az őszi árpa vetésterülete tavalyhoz képest Békésben, és a termésátlag is jobb lett, de mégsem elégedettek a helyi gazdák, mert ennél nagyobb hozamot vártak.

Ritkább, de veszélyes betegségek az árpában

2022. május 30. 07:38

Az őszi árpa kalászolása után, de főleg a virágzást követően rosszabb esetben néhány olyan kórokozó károsításával is lehet találkozni, amelyek eddig is jelen voltak a növényekben, de most látványos tünetekkel jelzik jelenlétüket.