Címke: őszi árpa

őszi árpa

Az őszi árpa (Hordeum vulgare) egyszikű növény, a pázsitfűfélék (Poaceae) családjába, ezen belül az árpák (Hordeum) nemzetségébe tartozik. A nemzetségben az elismert fajok száma a folyamatos revíziók miatt változó, de 30-40 közé tehető. Magyarországon az utóbbi években körülbelül 200-250 ezer hektáron termesztették (2018-ban 216 000 ha), termésátlaga 4,5-5,5 tonna/ha volt (KSH). Az őszi árpa az őszi gabonák közül kiemelkedik korai vetésével, ami szeptember végére – október elejére tehető. A kalászosok közül legkorábban érik, általában június második felében, esetleg július elején. Fontosabb kórokozói, kártevői: árpa csíkos mozaik vírus, levélfoltosság vírus, árpa sárga törpülés,  helmintosporiózis, törperozsda, veresnyakú árpabogár. Jelentős szerepe van a takarmányozásban, kisebb arányban étkezési és ipari célra is használják. Termesztési technológiájáról, vetőmag-előállításáról, károsítóiról, növényvédelméről információkat talál az Agrofórum Online Növénytermesztés rovatában.

Kapcsolódó címkék

növénytermesztésprecíziós növénytermesztésszántóföldi növénytermesztésdísznövénytermesztésfehérjenövénytermesztésGabonakutató Nonprofit Kft.gabonagabonaszárításGabonatermesztők Országos Szövetségekalászos gabonagabona vetőgépgabonaexportNemzetközi Gabonatanácsgabonaárgabonafeldolgozásgabonatárológabonalisztharmatgabonafutrinkaelevenszülő gabona levéltetűmagtári gabonazsuzsokgabonaágazatgabonaszondagabonapoloskaMagyar Gabonafeldolgozók Takarmánygyártók és Kereskedők SzövetségeGabonaszövetségGabona Controlgabona tárolásgabonakártevőmezei gabonamolygabona lisztharmatMagyar Gabonafeldolgozókgabonatőzsdegabonapiacgabona áragabonaszipolygabonaárakgabonafélékgabonasilóGabonavető gépőszi kalászos gabonagabona levéltetűgabonaféleKalászos Gabona FórumGabonatarlógabona szellőztetőgabona levéltetvekgabonafélék áragabonatermésőszi gabonafélékGabonanemesítésbiogabonagabonalevéltetvekZöld gabona-levéltetűgabonaátvételgabona-minősítésgabonapoloskákgabona vörösrozsdagabonakereskedőgabonakereskedelemkalászoskalászosokhibridkalászostavaszi kalászostavaszi kalászosokőszi kalászosokőszi kalászosKarintia Kalászos Szakmai NapcsemegekukoricakukoricasilókukoricaMagyar Kukorica Klubkukorica termésversenyMagyar Kukoricaklub Egyesületkukoricamolyamerikai kukoricabogárkukorica adaptertakarmánykukoricakukoricabarkópattogató kukoricakukoricazsuzsokkukorica lisztbogárkukoricábankukoricazöldségkukoricabogárkukoricaárhibridkukoricakukoricazsizsikpattogatni való kukoricakukorica árakukoricamalomkukoricahibridkukoricaadapterkukoricatermesztésKukoricafórumDekalb kukorica hibridÁrukukoricaVetőmag kukoricafagyasztott csemegekukoricakukoricanemesítéskukoricamoly lepkehibridbúzabúzaőszi búzaőszi durumbúzadurumbúzabúzatermesztésmalmi búzabúzaszentelésőszi búza fehéredésjáróbúzabúza hibridbúza áratavaszi búzabúzaártakarmánybúzatönkölybúzaElső Magyar Durumbúza Termelési Rendszerbúzavirágbúzanemesítésbúza kőüszögbúza porüszögBúzaminőségtarackbúzaBúzafórumbúzaexportdurum búzabúza vetésterületebúzakeményítő üzembúzafeldolgozóBúzakalász Kft.XXIII. Búza- és repcetermesztési tanácskozásőszibúzaorosz búza-levéltetűXXVI. Búzatanácskozásbúzatermelésbúzapiac
Szakcikkek / Növényvédelem

Az őszi árpa ismét veszélyben

2024. május 6.

Az árpa törpe rozsdája, mint szinte valamennyi, a gabonákon élősködő rozsdagomba, alapvetően melegigényes.

Szakcikkek / Növényvédelem

Bajban az őszi árpa

2024. március 30.

Ahhoz, hogy az őszi árpa termesztése jövedelmező legyen, a fertőző eredetű növénybetegségek elleni hatékony védekezés nélkülözhetetlen. Nagyon úgy tűnik, hogy idén tavasszal ennek a kultúrának mindenképpen szüksége lesz a növényvédelem segítségére.

Szakcikkek / Növényvédelem

Terjed a lisztharmat a gabonákon

2024. március 8.

A lisztharmat fellépése a gabonaféléken sok esetben igencsak látványos, és képes akár súlyos mértékű, 30-50%-os termésveszteséget is okozni.

Szakcikkek / Növényvédelem

Veszélyben a korán vetett őszi árpák

2024. február 13.

Az őszi kalászosok korai vetése több, súlyos növényélettani és növényvédelmi kockázattal is jár, de ez napjainkban, a szinte áprilist idéző februári felmelegedés időszakában eléggé látványosan meg is nyilvánult.

Agrárhírek / Növénytermesztés

Hamarosan kezdődik az őszi kalászos vetési szezon

2023. augusztus 8.

Az őszi árpák esetén a korábbi termésbecslésekhez képest akár több tonnás vetőmag-átlagtermés elmaradás is tapasztalható.

Agrárhírek / Agrárközélet

Hamarosan befejeződnek a nyári aratási munkálatok

2023. augusztus 4.

A termés a tavalyi, rendkívül aszályos évhez képest kedvezőbb és bőven fedezi a hazai ellátási igényeket, ugyanakkor elmarad az idei évre vonatkozó előzetes mennyiségi és minőségi várakozásoktól.

Szakcikkek / Növénytermesztés

Csalódást keltő egyelőre a betakarított árpa, ennél többet vártak Békésben

2023. július 5.

Nőtt az őszi árpa vetésterülete tavalyhoz képest Békésben, és a termésátlag is jobb lett, de mégsem elégedettek a helyi gazdák, mert ennél nagyobb hozamot vártak.

PR cikk / PR cikk

A kalászosok barátja az Elatus Era

2023. március 17.

A kalászos kultúrák területe növekedett a 2022/23 szezonban, és a növekvő területtel növekednek az elvárások.

Növényvédelmi előrejelzés / Növényvédelmi előrejelzés

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: attól, hogy nem látni rovarkártevőket, még nem tűntek el

2023. február 28.

A február végi tavaszt idéző napok után március első hetére visszatért a tél végi időjárás.