8℃ 4℃
december 9. Natália, Valéria, Filótea
Növényvédelem

Hamuszürke szárkorhadás – napjaink egyik legsúlyosabb napraforgóbetegsége

Agrofórum Online

A napraforgó hagyományosan fontos növénye a szántóföldi növénytermesztésnek, amelynek jelentősége éghajlatunk változásával tovább növekedhet. Termesztése során sorra jelentkeznek olyan gombabetegségek, amelyek akár jelentős mértékben is csökkenthetik a termés mennyiségét.

A termesztési körülmények egyre nyilvánvalóbb változása azonban hatással van a napraforgót megbetegítő gombabetegségekre is. A legnagyobb figyelemben részesülő, a hűvösebb és nedvesebb időjárási körülményeket kedvelő szürke- és fehérpenészes fertőzések aránya csökken, járványszerű fellépésükre régóta nem volt már példa. Miközben a mind szárazabb és melegebb időjárás ezek fellépését visszafogja, egyben felerősíti azon kórokozókét, amelyek kifejezetten ilyen körülmények között érzik jól magukat. Ilyen a hamuszürke szárkorhadás (Macrophomina phaseolina) (1. kép).

1. kép: Hamuszürke szárkorhadás foltszerű megjelenése

Megkockáztathatjuk azt az állítást, hogy az utóbbi években ez a kórokozó lényegesen több termés elvesztéséért volt felelős, mint az összes többi, napraforgóban fellépő megbetegedés. Mivel azonban a legtöbbször a laza szerkezetű, ezért rosszabb vízgazdálkodású táblákon, táblarészeken jelenik meg, hajlamosak vagyunk tüneteit a vízhiánynak betudni. Pedig az esetek igen nagy hányadában e kórokozó áll a növényállomány hervadása, lankadása, majd gyors elhalása és felszáradása mögött.

A tünetek eleinte csupán foltszerűen mutatkoznak, azonban egyáltalán nem ritka, ha azok a vegetációs időszak végére akár az egész táblára is kiterjednek. Könnyű belátni, hogy a gyors leszáradás és kényszerérés következtében a megbetegített növények termésképzése zavart szenved, amely jelentős terméskieséshez vezet.

Mit kell tudni a hamuszürke szárkorhadásról? Leginkább azt, hogy hazánknak nincs olyan termőtája, amelyen ne lenne jelen.

Nem új kórokozóról van szó, évtizedek óta tapasztalhatjuk már jelenlétét, fokozódó fertőzése a számára mind kedvezőbb viszonyoknak köszönhető. Tápnövényeinek száma óriási, amibe számtalan gyomnövény is beletartozik, de a napraforgón kívül szántóföldi növényeink közül a kukorica, a cukorrépa és a szója is. Ezért is nehéz elképzelni, hogy lennének olyan területek az országban, ahol ne lenne jelen a betegség. Ráadásul a megbetegített növényi részekben tömegesen képzett mikroszkleróciumai évekig életképesek maradnak a talajban, ami tovább segíti fennmaradását.

Miért kell erről most beszélnünk? Jelenleg nincs olyan védekezési lehetőségünk, sem agrotechnikai, sem növényvédelmi, amellyel teljes biztonsággal kerülhetnénk el a kórokozó fertőzését. Azonban kihasználhatjuk a hibridek fogékonyságában meglévő különbséget, azért a területünkön vetett állomány állapotát figyelve értékes információkhoz juthatunk. Ha erős fertőzést tapasztalunk, ha nagyon megviseli állományunkat a megbetegedés, akkor a következőkben kerüljük az adott hibrid vetését.

Mit kell keresnünk, milyen tünetekre figyeljünk, ha a hamuszürke szárkorhadás által megbetegített növények után kutatnánk? A keresést először a területünk legkönnyebb szerkezetű, legrosszabb vízgazdálkodású részén kezdjük, az első tünetek itt fognak jelentkezni.

2. kép: Hamuszürke szárkorhadás miatt kényszerérett napraforgóállomány

Kezdetekben a fertőzés legfontosabb jele a hervadás, amikor a növények szemmel láthatóan elveszítik a turgorukat. Ezt nagyon gyors, szinte robbanásszerűen végbemenő száradás, kényszerérés követi (2. kép). A legbiztosabban akkor tudjuk beazonosítani a beteg töveket, ha azokat a talajszint felett megvágjuk. Amennyiben a bélszövet szürkés színű (3. kép), amelyben közelebbről megnézve tömegesen látunk apró, fekete pontocskákat (4. kép), biztos a diagnózis, azok a kórokozó kitartóképletei, a mikroszkleróciumok.

3. kép: A bélszövet szürkés elszíneződése utal a fertőzésre
4. kép: Apró, fekete mikroszkleróciumok a megbetegített növény bélszövetében

A megbetegedés tünetei már megjelentek a napraforgótáblákon, ezért a további történéseket figyelve értékes tapasztalatokat szerezhetünk a vetett hibriddel kapcsolatban.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Rejtett védelmi rendszer: a növények nem hagyják magukat

2025. december 9. 07:10

Egyre több bizonyíték mutatja, hogy a növények saját „gyógyszereket” termelnek. De mire elég ez a természetes védekezés?

Téli károsítók: így pusztítják a termést

2025. december 6. 07:10

A szabadban maradt állományok most a legsebezhetőbbek. A pocok, a vad és a fuzárium együtt akár teljes terméskiesést is okozhat.

A gubacsokról, 13. rész - A gubacsok belső szerkezete - levélgubacsok: a zacskógubacsok

2025. december 3. 08:10

Karomszerű, bunkós, csőszerű vagy gömbölyű zacskók: a levélgubacsok alakja sokat elárul a gubacsokozó fajról.

Figyeljünk a raktározott terményeinkre, mielőtt késő!

2025. december 1. 07:10

A raktározott termény télen sincs biztonságban. A hideg ugyan lassítja a kártevőket, de a hibás ellenőrzés akár teljes tételt tehet tönkre.

Kukorica és napraforgó vetőmagpiac - 2020

2021. január 9. 04:36

A Kleffmann és Partner Kft. független piackutató cég, mely 1995 óta tevékenykedik Magyarországon. Kizárólag a gazdálkodóktól származó információk alapján méri fel a vetőmag-, műtrágya-, valamint növényvédőszer-piacot.

Több mint kétmillió tonna a román napraforgó-termés

2022. október 28. 07:36

A magas hőmérséklet és az elhúzódó aszály az egész Európai Unióban érintette a növényeket, különösen a kukoricát és a napraforgómagot.

Elkészült a Syngenta kukorica és napraforgó vetőmag-kutatóbázisa

2020. június 25. 12:49

Európa legnagyobb kapacitású kukorica- és napraforgóvetőmag-kutatóbázisát építette fel a svájci székhelyű Syngenta Mezőtúron.

Amit a napraforgó kér!

2018. április 26. 06:51

Az elmúlt évek egyértelműen kedveztek a napraforgónak. A szélsőséges időjárás mellett az általában jó termésátlagok és a tisztességes felvásárlási árak együttesen növelték a vetésterületet, ami valószínűleg elérte a maximumot, vele együtt az össztermés is.