27℃ 18℃
június 4. Bulcsú, Kerény, Kerubin
Növényvédelem

Készüljünk fel időben a raktározásra!

Agrofórum Online

A kalászos gabonák legkorábban beérő fajának, az őszi árpának a betakarításával megkezdődik a szántóföldi növénytermelés legnagyszerűbb pillanata, a betakarítás. Az őszi árpa után sorban jönnek a különféle búzafajok, a tavaszi árpa, illetve az őszi káposztarepce betakarítása is.

Ahhoz azonban, hogy a szántóföldön megtermelt árualapokból ténylegesen áru, majd pedig bevétel származhasson, ahhoz ezeket a terményeket „eladható formába” kell hozni és egy helyre összegyűjteni. A mezei termények tisztítása és raktározása nagyon fontos tevékenység, mivel akár a megtermelt árualap értékesíthetősége is múlhat rajta.

Sajnos a növényvédelmi problémák a betakarítással nem szűnnek meg, legfeljebb a szereplők egy része, azaz a károsítók változnak. Raktári kártevők serege várja, hogy a szántóföldön megtermelt javakból lakmározhasson. Ezzel viszont a betárolt termények igen jó eséllyel eladhatatlanná válnak, hiszen senki sem szeret „húst” is vásárolni a terményekkel együtt, azaz élő raktári kártevőkkel fertőzött terményt beszerezni.

Az alap a tiszta raktár

A mezei termények helyes raktározása, azaz a termény minőségének megőrzése és a kártevők betelepedésének megakadályozása alapvetően nem egy ördöngös feladat. Igazság szerint csak „józan paraszti ész” kell hozzá. A raktári kártevők ellen mindig sokkal könnyebb és főleg olcsóbb a megelőzés útján védekezni, mint a már kialakult fertőzéseket sokszor az értékesítés miatt kapkodva felszámolni.

Ne a raktárban fertőződjön a termény!

Érdemes abból a tényből kiindulni, hogy a szántóföldekről bekerült termények mentesek a tipikusan raktári kártevőktől. Azok bizony a mi raktárainkban fertőződnek el. Ha a raktáraink és környezetük kellően tiszta, károsítóktól és azok búvóhelyeitől mentes, akkor nyilvánvalóan fertőződés sem lesz. Érdemes ezért még a betakarítási szezon és munkacsúcs előtt higgadtan végiggondolni, hogy potenciálisan honnan, mely forrásokból fertőződhetne el a betárolt termény.

Csak terményt a tárolóba!

Azt nem árt, ha alapszabályként tartjuk számon, hogy a terménytároló az ténylegesen csak a termények tárolására való, és ott értelemszerűen semmi más nem lehet, csak a termény és az annak kezelésére szolgáló berendezések.

Minden oda nem való dolog jó búvóhelye a raktári kártevőknek
Minden oda nem való dolog jó búvóhelye a raktári kártevőknek

A felesleges dolgok eltávolítása

Ennek megfelelően onnan minden felesleges dolgot el kell távolítani. Különösen igaz ez a sokszor csak szívességből tárolt idegen terményekre (ezek szinte mindig valamilyen kártevő-fertőzési forrásai!), illetve az olyan dolgokra (pl. szalmabálák), amelyek könnyedén búvóhelyet jelenthetnek a különféle kártevőknek.

Takarítsunk alaposan!

Ha a „nagyjával”, azaz a felesleges dolgok eltüntetésével végeztünk, akkor jöhet a takarítás. Ezt sajnos sok gazdaságban szeretik elhanyagolni, legfeljebb pár dolgozót küldenek be összeseperni a már nagyon szemet szúró port, szennyeződést.

Az ilyen takarításnak nevezett alibi tevékenység valójában a raktári kártevők ellen semmit sem ér. Java részük nem is a padló szintjén, hanem annak repedéseiben, illetve a raktár épület szerkezeti zugaiban rejtőzködik és az ott hosszú évek során felgyülemlett, „ezeréves” terménymaradványokban lapul meg. Ezeket kell eltávolítani.

Profi eszközökkel tisztítani

Gondos gazdálkodók bizony erre a feladatra vagy hivatásos takarítócéget bíznak meg, vagy maguk végzik el ezt a feladatot gördíthető állványzat (hogy a fent elhelyezkedő gócokat is lássák és elérhessék), valamint magas nyomású mosó segítségével. Ez tényleg kitakarítja még a legeldugottabb résekből, zugokból is az ott felgyülemlett terményrelikviákat és a kártevőket is.

A magasnyomású mosóval végzett raktártisztítás tényleg hatékony

Külső környezet tisztántartása

A raktár kellően gondos kitakarítása után viszont érdemes körülnézni a raktárak környezetében is! Hiába van a raktár belső terében olyan tisztaság, hogy ott akár a földről is lehetne enni, ha a raktár falán kívül halmokban hever a kiszóródott, megázott, csírázó, rothadó termény. Ez általában hemzseg a különféle károsítóktól, így eltávolítása mindenképpen szükséges!

A raktár környezete is fontos lehet
A raktár környezete is fontos lehet

Ne nedvesedjen alulról sem!

Ilyenkor érdemes egy pillantást vetni a raktár és a környező talaj szintbeli elhelyezkedésére is. Ha a környező talaj szintje magasabb a raktár padlójánál, akkor esetleg a raktár később alulról fog nedvesedni. Ha a betárolt termény miatt ezt nem vesszük észre, akkor egy alattomos fertőzési góc alakulhat ott ki.

Fertőtlenítés: több módszer is van

Ha a raktárat belül és a környezetét kívül is rendbe tettük, akkor végezhetjük el a raktár belső fertőtlenítését. Erre a célra különféle, szintetikus piretroid hatóanyagú permetezőszerek, vagy pedig gázosítószerek alkalmasak.

Annak eldöntése tekintetében, hogy melyik módszert alkalmazzuk, ismerni kell a korábbi évekből az ott kimutatott raktári kártevőket. Ha voltak raktári atkákkal (lisztatka, csiperkeatka, szecskaatka…) gondok, akkor csak a gázosítás jöhet szóba. Ha nem, akkor jobb a hosszú hatástartamú permetezőszerek használata.

Tartsuk fenn az állapotot!

Ha ezeket a lépéseket konzekvensen végrehajtottuk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a betárolt termény egy tiszta, fertőzési forrásoktól mentes tárolótérbe fog érkezni. Ahhoz, hogy ott a termény továbbra is biztonságban legyen, nyilvánvalóan ezt a raktári higiéniai állapotot fenn is kell tartani.

Ezért továbbra se engedjük, hogy ott bármi más elhelyezésre kerüljön, és folyamatosan gondoskodjunk a betárolt termények tömörödésének meggátlásáról, a nedvesedés, ázás megakadályozásáról. Így elkerülhetjük a sokszor már csak az értékesítéskor kiderülő fertőzések miatti kényszerű és meglehetősen költséges terménygázosítást.

A képek a szerző felvételei.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Preventíven védekezhetünk igazán eredményesen a gombák ellen

2025. június 3. 14:10

A Bayer Propulse gombaölője újabb kultúrákban is bevethető. Hatékonysága mellett erőteljes zöldítő hatása is támogatja a termést.

Nő a nyomás a kalászosokon: kórokozók és kártevők

2025. június 1. 13:10

A gabonák növényvédelme továbbra is kulcskérdés: lombbetegségek és rezisztens bogarak is veszélyeztetik a termést június elején.

Hatékony-e a drónos permetezés? + videó

2025. június 1. 12:10

A drónok mezőgazdasági alkalmazása számos kérdést vet fel, vannak akik szkeptikusak. Riportunkban a technológiáról szólnak a szakértők.

Szivarsodró bogarak a körtefákon és a szőlőn

2025. május 31. 08:10

Tavasszal látványos kártételt okozhat a szivarsodró eszelény a gyümölcsösökben, ám idejében észlelve hatékonyan visszaszorítható.

Terménygázosítás télen

2024. január 5. 05:40

Ha a raktár belül tiszta, csak fertőzéstől mentes termény található benne, akkor már fél sikert értünk el a raktári kártevőkkel szemben, viszont még nem dőlhetünk nyugodtan hátra. Minden raktárnak lehet valamilyen jellegzetessége, hibája, amely hajlamosító tényező a befertőződésre.

Nemkívánatos dolgok a betárolt gabonában

2025. január 21. 07:10

Vannak olyan kórokozók a gabonákban, amelyek jelenléte életveszélyes helyzeteket okozhat a beszennyezett termény fogyasztása révén.

A raktározás állandó figyelmet igényel - Raktározási tapasztalatok Dunaújvárosban

2018. június 28. 06:22

Két jelentős probléma fordulhat elő: a melegedés és a kártevők. Ezek megelőzésére a raktárakat fel kell készíteni a termények fogadására.

Raktározzunk hosszú távon... de hogyan? - Raktározási tippek az aratási szezon előtt

2019. május 31. 04:37

A hosszútávú terménytárolás esetében a legfontosabb szabály, hogy soha ne hagyjuk magára a betárolt árut, az mindig a lehető legjobb állapotban legyen.