Növényvédelem

Legyünk éberek, terjed a hamuszürke szárkorhadás!

Agrofórum Online

Az éghajlat egyre rapszodikusabbá és melegebbé válásával nagyon sok kultúra esetében gyökeresen megváltozhatnak a termesztés feltételei. Igaz ez az éghajlati tényezők (hőmérséklet, csapadék, UV-sugárzás) direkt hatásaira is a növények esetében, de igaz sajnos közvetve, az egyes fertőző eredetű növénybetegségek tekintetében is.

A hőmérséklet átlagos szintjének emelkedése több kórokozó esetében is azok előretörését eredményezheti, amely hatással lehet ezen kórokozók tápnövényei tekintetében a növénytermesztési és növényvédelmi technológiákra is.

Egy trópusi kórokozó diadalmenete

Hazánkban a hamuszürke szárkorhadás kórokozója, a Macrophomina phaseolina gomba már több évtizede ismert. Vélhetően mindenki látott már a nyár vége felé a napraforgótáblákban kialakuló nagy, barna foltokat, ahol a növények eleinte elfonnyadtak, majd elszáradtak, miközben csak eléggé kisméretű tányérokat tudtak kinevelni.

Ez a kórokozó nemcsak esztétikailag okoz meglehetősen ronda látványt, hanem igencsak jelentős termésveszteséget is képes okozni. Még szerencse, hogy a megfertőzött napraforgónövények általában nem dőlnek ki, száruk nem törik el, és a növények gyors, kényszerű érése és elszáradása révén legalább az állományszárítás költsége megspórolható.

A hamuszürke szárkorhadás tipikus nyár végi tünete napraforgóban
A hamuszürke szárkorhadás tipikus nyár végi tünete napraforgóban

A Macrophomina phaseolina gomba alapvetően egy trópusi-szubtrópusi gombafaj, amely akár több, mint tíz évig is fennmaradhat a talajban hatalmas tömegben kinevelt mikroszkleróciumai segítségével.

Még a nevét is erről kapta ez a kórokozó, mivel a legtöbb gazdanövénye esetében a megfertőzött szárak, szártövek amúgy egészségesen fehér színű bélszövete a rengeteg, nagyon apró, fekete színű mikroszklerócium miatt szürkés színű lesz.

Macrophomina phaseolina mikroszkleróciumai napraforgó bélszövetében
Macrophomina phaseolina mikroszkleróciumai napraforgó bélszövetében

Akár kukoricában is

Sajnálatos módon ez a kórokozó szélsőségesen polifág. Bár a legtöbb ember számára a napraforgóból ismert a kártétele, de nagyon kedveli a szóját, a dinnyét, paprikát is, és az utóbbi években egyre gyakrabban találkozunk vele a kukoricaállományokban is.

A kukorica esetében a kórokozó tevékenységének következtében a növény igen gyorsan elveszti egészséges színét és egyfajta kopott szalmaszínű árnyalatot vesz fel. Ellentétben a napraforgóval, a kukorica eléggé gyakran tőből kidől, mivel a legalsó két internódium magasságában a bélszövet szinte teljesen eltűnik.

Egészséges és fertőzött kukorica szártövek
Egészséges és fertőzött kukorica szártövek

Aszályos években, amikor a kukorica szárában a szilárdító szövetek kialakulása gátolt, miközben a meleg kedvez a kórokozónak, ez a kártétel nagyon felerősödhet.

Szártörést a kukoricaállományokban sok károsító képes előidézni. A kukoricamoly rágása következtében sokszor törik el a szár valamelyik nódusznál, de nyáron ez a kártevő még sohasem éri el a legalsó internódiumok szintjét.

A szintén nagyon gyakori fuzáriumos szártőkorhadás hasonló tüneteket képes előidézni, de a kórokozói sok esetben rózsaszín pigmenteket is termelnek, amelyek a bélállományt elszínezik, illetve csapadékosabb időben a nóduszok alatt és felett gyakorta egy fehéres-rózsaszínes sporodochium gyűrű alakul ki, amely jellegzetes tünete ennek a betegségnek.

A hamuszürke szárkorhadás direkt kártétele a kényszerérés, amely önmagában is képes termésveszteséget okozni, akár jelentősebb mértékben is. Ugyanakkor a közvetett kártétel, a növény kidőlése és ez által a cső vagy csövek talajra kerülése sokkal nagyobb veszélyt rejt. Erre főleg egy nagyobb csapadék és szélvihar esetén lehet számítani.

Hogyan védekezzünk?

A hamuszürke szárkorhadás kórokozója már hatalmas mennyiségben van jelen talajainkban, így valamilyen mértékben kénytelenek vagyunk együtt élni vele. Sajnos a kórokozó szélsőségesen polifág jellege miatt az agronómiai védekezésnek a vetési sorrend átalakítására tett erőfeszítései nem sok sikerrel kecsegtetnek.

Fiatal, még kialakulóban levő Macrophomina phaseolina-kártétel
Fiatal, még kialakulóban levő Macrophomina phaseolina-kártétel

Nem nagyon van olyan kultúra (talán a kalászosokat leszámítva, de azok nyakló nélküli termesztése más, nehezen kontrollálható kórokozók, mint pl. egyebek mellett a kalászfehéredésért is felelős torzsgomba – Gaumannomyces graminis – felszaporodását eredményezheti), amelyet ez a kórokozó valamilyen mértékben ne tudna megfertőzni.

Sok gyomfajon is megél a hamuszürke szárkorhadás kórokozója, így szinte minden évben talál minden táblán olyan növényfajt, amelyet megfertőzhet, és amelyen szaporodni tud.

Megoldás: a mikrobiológiai készítmények

A genetikai védelemben nagy lehetőségek vannak, de eddig a kórokozó viszonylag ritkább fellépése miatt csak sporadikusan gyűltek össze az adatok a növényfajták állami elismerésének vizsgálata során.

Ugyanakkor vannak jókora fogékonyságbeli különbségek az egyes kukorica-, napraforgó- és szójafajták, illetve hibridek között, így az olyan gazdálkodók számára, akiknek a talajai bizonyítottan fertőzöttek, a fajtaválasztás során a kórokozó iránti fogékonyságra vonatkozó információk egyre gyakoribbak lesznek.

A Macrophomina phaseolina gomba ellen hagyományos fungicidekkel gyakorlatilag lehetetlen védekezni, legyen szó akár csávázószerekről, akár a vegetációs időszakban kijuttatható permetezőszerekről.

A lassú, de biztos megoldást az olyan mikrobiológiai készítmények jelentik, amelyek képesek a talajban levő szkleróciumok elpusztítására és amelyek már szinte minden növényvédőszer-gyártó és -forgalmazó cég termék listáján megtalálhatóak.

Ezek nem csodaszerek, nem fogják egy csapásra kiirtani ezt a veszélyes kórokozót a talajból, de konzekvens és helyes használatukkal pár év alatt a kórokozó populációja a talajokban messze a kártételi küszöb alá szorítható.

Hertelendy Péter
Her – Ba Kft.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A mezei pocok még mindig problémát okoz

2025. január 28. 14:40

A mezeipocok-populáció mérete az idei év tavaszán összességében némileg kisebb, mint az elmúlt év első hónapjaiban.

A kukorica és az aflatoxin

2025. január 28. 07:10

Problémát jelent, hogy a növényállományt a mikotoxinokat termelő gyengültségi (diszpozíciós) kórokozók is jóval könnyebben támadták meg.

A gubacsokról – 1. rész

2025. január 24. 13:10

A gubacsképződés folyamatai sok szempontból bonyolultak, részben feltáratlanok és sokszor ellentmondásosak.

Eltérő alapművelések és állománypermetezések hatása a kukorica növényegészségügyi állapotára

2025. január 23. 08:10

A mikotoxikózisokat előidéző mikrogombafajok főként a legyengült, sérült és stressz által sújtott növényeket támadják sikerrel.

A hűvös, nedves időjárás csökkenti a kukorica árát

2021. július 10. 06:55

Európában nem volt egyértelmű sem a vevők, sem az eladók dominanciája a hét utolsó kereskedési napján. A malmi búza és a kukorica ára csökkent, míg a repcéé emelkedett Párizsban.

Kisebb bizonytalanság alakult ki a piacokon

2021. május 13. 06:26

Kontinensünkön sem volt határozott iránya a kereskedésnek. Párizsban a malmi búza olcsóbb lett, a szeptemberi határidőre 1,25 euróval csökkent a tonnánként számított kurzus.

Estek az árak, mert szárazabb és melegebb lehet az amerikai időjárás

2023. április 7. 07:38

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa mínuszban, míg a repcéé pluszban zárt. A befektetők az ünnepi hétvége előtt módosítják a pozíciókat.

A búza és a kukorica piaca lendületet kapott pénteken

2023. március 19. 09:47

Amerikában vegyesen mozogtak a terményárak pénteken, míg Európában az eladók voltak határozott fölényben.