Növényvédelem

Legyünk éberek, terjed a hamuszürke szárkorhadás!

Agrofórum Online

Az éghajlat egyre rapszodikusabbá és melegebbé válásával nagyon sok kultúra esetében gyökeresen megváltozhatnak a termesztés feltételei. Igaz ez az éghajlati tényezők (hőmérséklet, csapadék, UV-sugárzás) direkt hatásaira is a növények esetében, de igaz sajnos közvetve, az egyes fertőző eredetű növénybetegségek tekintetében is.

A hőmérséklet átlagos szintjének emelkedése több kórokozó esetében is azok előretörését eredményezheti, amely hatással lehet ezen kórokozók tápnövényei tekintetében a növénytermesztési és növényvédelmi technológiákra is.

Egy trópusi kórokozó diadalmenete

Hazánkban a hamuszürke szárkorhadás kórokozója, a Macrophomina phaseolina gomba már több évtizede ismert. Vélhetően mindenki látott már a nyár vége felé a napraforgótáblákban kialakuló nagy, barna foltokat, ahol a növények eleinte elfonnyadtak, majd elszáradtak, miközben csak eléggé kisméretű tányérokat tudtak kinevelni.

Ez a kórokozó nemcsak esztétikailag okoz meglehetősen ronda látványt, hanem igencsak jelentős termésveszteséget is képes okozni. Még szerencse, hogy a megfertőzött napraforgónövények általában nem dőlnek ki, száruk nem törik el, és a növények gyors, kényszerű érése és elszáradása révén legalább az állományszárítás költsége megspórolható.

A hamuszürke szárkorhadás tipikus nyár végi tünete napraforgóban
A hamuszürke szárkorhadás tipikus nyár végi tünete napraforgóban

A Macrophomina phaseolina gomba alapvetően egy trópusi-szubtrópusi gombafaj, amely akár több, mint tíz évig is fennmaradhat a talajban hatalmas tömegben kinevelt mikroszkleróciumai segítségével.

Még a nevét is erről kapta ez a kórokozó, mivel a legtöbb gazdanövénye esetében a megfertőzött szárak, szártövek amúgy egészségesen fehér színű bélszövete a rengeteg, nagyon apró, fekete színű mikroszklerócium miatt szürkés színű lesz.

Macrophomina phaseolina mikroszkleróciumai napraforgó bélszövetében
Macrophomina phaseolina mikroszkleróciumai napraforgó bélszövetében

Akár kukoricában is

Sajnálatos módon ez a kórokozó szélsőségesen polifág. Bár a legtöbb ember számára a napraforgóból ismert a kártétele, de nagyon kedveli a szóját, a dinnyét, paprikát is, és az utóbbi években egyre gyakrabban találkozunk vele a kukoricaállományokban is.

A kukorica esetében a kórokozó tevékenységének következtében a növény igen gyorsan elveszti egészséges színét és egyfajta kopott szalmaszínű árnyalatot vesz fel. Ellentétben a napraforgóval, a kukorica eléggé gyakran tőből kidől, mivel a legalsó két internódium magasságában a bélszövet szinte teljesen eltűnik.

Egészséges és fertőzött kukorica szártövek
Egészséges és fertőzött kukorica szártövek

Aszályos években, amikor a kukorica szárában a szilárdító szövetek kialakulása gátolt, miközben a meleg kedvez a kórokozónak, ez a kártétel nagyon felerősödhet.

Szártörést a kukoricaállományokban sok károsító képes előidézni. A kukoricamoly rágása következtében sokszor törik el a szár valamelyik nódusznál, de nyáron ez a kártevő még sohasem éri el a legalsó internódiumok szintjét.

A szintén nagyon gyakori fuzáriumos szártőkorhadás hasonló tüneteket képes előidézni, de a kórokozói sok esetben rózsaszín pigmenteket is termelnek, amelyek a bélállományt elszínezik, illetve csapadékosabb időben a nóduszok alatt és felett gyakorta egy fehéres-rózsaszínes sporodochium gyűrű alakul ki, amely jellegzetes tünete ennek a betegségnek.

A hamuszürke szárkorhadás direkt kártétele a kényszerérés, amely önmagában is képes termésveszteséget okozni, akár jelentősebb mértékben is. Ugyanakkor a közvetett kártétel, a növény kidőlése és ez által a cső vagy csövek talajra kerülése sokkal nagyobb veszélyt rejt. Erre főleg egy nagyobb csapadék és szélvihar esetén lehet számítani.

Hogyan védekezzünk?

A hamuszürke szárkorhadás kórokozója már hatalmas mennyiségben van jelen talajainkban, így valamilyen mértékben kénytelenek vagyunk együtt élni vele. Sajnos a kórokozó szélsőségesen polifág jellege miatt az agronómiai védekezésnek a vetési sorrend átalakítására tett erőfeszítései nem sok sikerrel kecsegtetnek.

Fiatal, még kialakulóban levő Macrophomina phaseolina-kártétel
Fiatal, még kialakulóban levő Macrophomina phaseolina-kártétel

Nem nagyon van olyan kultúra (talán a kalászosokat leszámítva, de azok nyakló nélküli termesztése más, nehezen kontrollálható kórokozók, mint pl. egyebek mellett a kalászfehéredésért is felelős torzsgomba – Gaumannomyces graminis – felszaporodását eredményezheti), amelyet ez a kórokozó valamilyen mértékben ne tudna megfertőzni.

Sok gyomfajon is megél a hamuszürke szárkorhadás kórokozója, így szinte minden évben talál minden táblán olyan növényfajt, amelyet megfertőzhet, és amelyen szaporodni tud.

Megoldás: a mikrobiológiai készítmények

A genetikai védelemben nagy lehetőségek vannak, de eddig a kórokozó viszonylag ritkább fellépése miatt csak sporadikusan gyűltek össze az adatok a növényfajták állami elismerésének vizsgálata során.

Ugyanakkor vannak jókora fogékonyságbeli különbségek az egyes kukorica-, napraforgó- és szójafajták, illetve hibridek között, így az olyan gazdálkodók számára, akiknek a talajai bizonyítottan fertőzöttek, a fajtaválasztás során a kórokozó iránti fogékonyságra vonatkozó információk egyre gyakoribbak lesznek.

A Macrophomina phaseolina gomba ellen hagyományos fungicidekkel gyakorlatilag lehetetlen védekezni, legyen szó akár csávázószerekről, akár a vegetációs időszakban kijuttatható permetezőszerekről.

A lassú, de biztos megoldást az olyan mikrobiológiai készítmények jelentik, amelyek képesek a talajban levő szkleróciumok elpusztítására és amelyek már szinte minden növényvédőszer-gyártó és -forgalmazó cég termék listáján megtalálhatóak.

Ezek nem csodaszerek, nem fogják egy csapásra kiirtani ezt a veszélyes kórokozót a talajból, de konzekvens és helyes használatukkal pár év alatt a kórokozó populációja a talajokban messze a kártételi küszöb alá szorítható.

Hertelendy Péter
Her – Ba Kft.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Veszélyes raktári kártevők: a zsizsikek

2024. december 16. 07:10

A zsizsikek alapvetően a szemes termények károsítói, a fő kártételt a lárvák okozzák, amelyek a szemek belsejében élnek és táplálkoznak.

A napraforgó olajtartalmát befolyásoló poloskafajok jelentősége

2024. december 10. 16:10

Számos poloskafaj jelenléte kíséri végig a napraforgó szikleveles állapotától egészen a kaszatérésig a növény fejlődését.

Vetőmagvédelem a kezdetektől – Interjú Monika Joss-sal, Corteva Agriscience

2024. december 9. 12:40

A gazdálkodó számára kiemelkedően fontos, hogy a csírázás és a kezdet fejlődési fázisában megvédje a növényt a kedvezőtlen hatásoktól.

Visszatekintő: megjelent a parlagfű-olajosbogár Magyarországon! Áldás vagy átok a napraforgó-termesztésben?

2024. december 9. 09:40

Az országos szántóföldi gyomfelvételezések a kapás kultúrákban a parlagfüvet jelölik meg hazánk legelterjedtebb, legtöbb gondot okozó gyomnövényeként.

Jó napot zárt a párizsi gabonatőzsde

2020. május 21. 08:03

A búza kurzusa azt követően lódult meg, hogy a fekete-tengeri régióból olyan hírek érkeztek, mely szerint a terméskilátások alacsonyabbak a korábban vártnál.

Az esetleges orosz korlátozásoktól való félelem miatt drágult a búza

2020. március 28. 08:33

A búza azért drágulhatott a szakértők szerint, mert Moszkva egyre komolyabban foglalkozik a kérdéssel, mely szerint a szezon hátralévő részében korlátozhatják az Oroszországból történő kiviteleket.

Csökkenő árakat okoz a bőséges dél-amerikai kínálat

2023. április 20. 07:36

Az ukrán gabonaexporttal kapcsolatos aggodalmak enyhülése a kukorica és a búza határidős áraira is rányomta bélyegét.

Penészedő csővég a kukoricásokban

2021. augusztus 18. 12:18

Jellemző kép most a kukoricásokban a penészedő csővég, ami miatt a betakarított termés mikotoxinokkal szennyeződhet.