Növényvédelem
Növényvédelem

Új megoldás a repce rovarölő szeres csávázásában

Új megoldás a repce rovarölő szeres csávázásában

Agrofórum Online

A változékony időjárás bár némileg nehezítette, de megakadályozni nem tudta a Dow AgroSciences Hungary Kft., a DuPont Magyarország Kft., valamint a Pioneer Hi-Bred Magyarország Kft. közös szervezésű szántóföldi növénytermesztési és növényvédelmi bemutatóját, amelynek a DEATC Debrecen-Látóképi kísérleti telepe adott otthont.

A szántóföldi bemutatót megelőzően Sándorfy András, a Corteva Agriscience – a DowDuPont Mezőgazdasági Üzletágának – marketing vezetője köszöntötte a megjelenteket, és bevezető előadásában ismertette a Corteva Agriscience™ megalakulását, a vállalat jellemzőit, illetve célkitűzéseit: „2015. december 15. óta sokak számára ismert, hogy a Dow Chemical és a DuPont vállalatok egyenlő felek részvénycseréjével egy közös céget hoztak létre, DowDuPont néven. A részvényesi tranzakció elsődleges célja az volt, hogy három olyan önálló üzletág jöjjön létre, amely kifejezetten egy profillal rendelkező vállalatot képez. A csak agráriummal foglalkozó üzletág 2018 februárjában Corteva Agriscience™ elnevezéssel indult útjára, ezzel a névadással is azt az üzenetet akarták közvetíteni a marketingeseink, hogy ez egy teljességgel új, habár nagyon régi hagyományokkal rendelkező vállalkozás, amelynek része a DuPont Pioneer, a DuPont Crop Protection és a Dow AgroSciences növényvédelmi üzletága is.”

Kiemelkedő fejlesztések

 A marketingvezető felidézte a közelmúltból a három cég kiemelkedő fejlesztéseit, bebizonyítva azt, hogy a Corteva Agriscience™ erre az örökségre támaszkodva, szintén meghatározó feladatának tartja az innovációt. Ezt követően kitért arra is, hogy az új megoldások létrehozásához hatalmas tőkeinvesztícióra van szükség:

„A mai világban egy molekulának a piacra kerüléséhez, azaz ahhoz, hogy a felhasználók számára kézzel fogható termék legyen belőle, megközelítőleg 260 millió dollár szükséges – érzékeltette a költségek méretét Sándorfy András. Előretekintés jellemzi a cég fejlesztési politikáját, hiszen mindig olyan termékekkel jelentkezünk a piacon, amelyek nemcsak az aktuális, hanem az elkövetkezendő tíz év kihívásaira is választ adnak. Fontos üzenetünk, hogy segíteni kell a termelők akklimatizációját, vagyis azt, hogy meg tudjanak felelni a környezeti és a jogszabályi kihívásoknak is.”

Ezt követően a marketing vezető azt a hátteret ismertette, amely mindehhez szükséges: „Megközelítőleg 14 milliárd dolláros évi árbevétellel rendelkezünk, büszkén mondhatjuk, hogy ebből az összegből 2 milliárd dollárt minden évben visszaforgatunk fejlesztésre. 30 országban, 22 ezer munkatárssal dolgozunk, akik hetven százaléka mérnök, közülük kétezer fő PhD fokozattal is rendelkezik. Hatvanöt aktív hatóanyag fejlesztését mondhatjuk magunkénak és legalább tíz növényfajtát alkottunk meg. Európában vetőmagpiacon napraforgóval, kukoricával és repcével képviseljük magunkat, de terveink között szerepel, hogy hibridbúzában, szójában, esetleg cirokban is előrelépjünk.

Továbbra is nagy energiát fektetünk a már elismert, prémium kategóriás mezőgazdasági márkáinkba, így a Pioneer® Mycogen®-be, vagy a nemrég bevezetett Brevant™ vetőmagokba, és az olyan díjnyertes növényvédelmi termékeinkbe is, mint az Aproach® Prima gombaölő szer vagy az Arylex™-et tartalmazó Quelex™ gyomirtó. Mindezt úgy tesszük, hogy természetesen új termékeket is piacra dobunk” – zárta előadását Sándorfy András.

Az első állomáson Papp Zoltán (herbicidekért felelős termékmenedzser) fogadta a vendégeket, aki emlékeztette a jelenlévőket arra, hogy jövőre egy új technológia bevezetése várható, de addig is van olyan fejlesztés, amely hatékonyságában gyönyörködhetünk, ez pedig a Lumiposa®

A repce termesztése elképzelhetetlen inszekticides csávázás nélkül

 A szántóföldi bemutatót Varga Ernő, a Pioneer kiemelt ügyfélkapcsolati menedzserének prezentációja előzte meg. Az előadó az epuiseau-i nemesítő állomás képével emlékeztette a hallgatóságot arra, hogy ez az a hely, ahol a közép-európai változatos klimatikus viszonyoknak megfelelő hibrideket, mint pl. a MAXIMUS®-t megalkották. Ugyanakkor, hangsúlyozta, az olyan gazdálkodókat sújtó problémákra is itt keresnek megoldást, mint pl. a gyökérgolyva. A kutatási célok között a jelenlegi időjárási viszonyok következtében kialakuló termésveszteség genetikai problémája is kiemelt helyet foglal el.

„A –20 °C-os telek miatt, érthető módon, a repce télállóságának növelése is előtérbe kerül, nem utolsó sorban a magasabb termésszint és így a nagyobb termelői jövedelem elérése érdekében. Szintén emiatt fordítottunk, fordítunk kiemelt figyelmet a csávázásra. Mint mindannyian tudjuk, a repce termesztése elképzelhetetlen inszekticides csávázás nélkül. Miután az EU betiltotta a neonikotinoidos csávázást, csak szükséghelyzeti engedéllyel, komoly adminisztrációval a birtokunkban lehetett ezt a technológiát alkalmazni. Ezért nagy öröm volt számunkra, amikor 2018 januárjában hazai forgalmazási és felhasználási engedélyt kapott a DuPont™ Lumiposa® inszekticid csávázószer. „A Lumiposa® szisztemikus hatású rovarölő csávázószer, mely csirázástól -4 leveles állapotig védi a növényeket a legfontosabb korai kártevők ellen, így a azok jó vigorral fejlődhetnek, aminek következménye, hogy a télbe erős, egészséges állomány érkezik.”

Varga Ernő ismertette, hogy a Lumiposa® aktív hatóanyaga a ciantraniliprol, amely a rovarok rianodin-receptorait aktivizálja, így megakadályozza az izmok összehúzódását, leállítja a rovarok táplálkozását. Fontos tudni, emelte ki, hogy a használatot követően a rovarok még aktívnak tűnnek, de már nem képesek a rágókártételre. Varga Ernő a Lumiposa® rövid ismertetője után pár mondat erejéig kitért a hazai repceterület változásaira is: „A megélénkülő biodízel-kereslet következtében közel 300.000 hektáron vetettek repcét a gazdálkodók.”  Az előadó a Kleffmann piackutató cég adatait (őszi káposztarepce piaci részesedése) idézve elmondta, hogy a TOP 10-es listában két hibridjük is szerepel.

Horváth Péter (Pest, Jász-Nagykun-Szolnok megye területi képviselő) a gabona gyomirtási parcellában fogadta a csoportot

Mit kínálunk 2018-ban? – tette fel a sokakat érdeklő kérdést, majd meg is adta a választ: „Egy minden igényt kielégítő portfoliót bocsátunk a gazdák rendelkezésére. A magas hibridek közül a PR46W21-t és a PT271-t emelném ki, melyekre méltán lehetünk büszkék. A PR46W21 termőképességben kiemelkedő, elterülő habitussal megy a télbe, így télállósága kiváló. A PT271 pedig a legnagyobb termést produkálta az utóbbi évek Pioneer termékfejlesztési kísérleteiben. Emellett PhomaRlm 7 rezisztenciával rendelkezik, kipergéstoleráns. A MAXIMUS® családból a PR44D06 és a PX113 hibridekre hívnám fel a figyelmet.

Ez utóbbival kapcsolatosan tapasztalataink kiemelkedőek mind a terméspotenciál, mind agronómiai, mind kórtani (PhomaRlm 7 rezisztencia) vonatkozásban, mind a termesztéstechnikát illetően. A MAXIMUS® hibridekről összességében elmondható, hogy kifagyás nem fenyegeti őket, a talajhoz közeli, intenzív elágazásokat hoznak, a termés 70-75%-a itt helyezkedik el. Az, aki növényvédelemmel foglalkozik, tudja, hogy mennyire előnyös tulajdonság ez. Az pedig, aki kombájnt üzemeltet, megbecsüli, hiszen tudja, mennyire hasznos tulajdonság az alacsony növényfelépítés, amikor rendkívül gyorsan, alacsony üzemanyag-fogyasztással lehet a betakarítást elvégezni.”

Zápor, zivatar szántóföldi bemutató

 Az előadások befejeztével a szervezők a hallgatóságot csoportokra bontották, akik az egyre intenzívebben csepergő eső, majd záporba váltó időjárás ellenére felkeresték a parcellákat.

Az első állomáson Papp Zoltán (herbicidekért felelős termékmenedzser) fogadta a vendégeket, aki emlékeztette a jelenlévőket arra, hogy jövőre egy új technológia bevezetése várható, de addig is van olyan fejlesztés, amely hatékonyságában gyönyörködhetünk, ez pedig a Lumiposa®. Az előadáson elhangzottakon túl elmondta, hogy ahhoz, hogy a szer kifejtse hatását, a kártevőnek ennie kell a repcéből.

„Ha 40-50 bolha várja a kikelő repcét, akkor azonban nem biztos, hogy elégséges a szer. 2016 őszén volt ilyen szintű fertőzöttség, akkor tapasztaltuk meg azt, hogy szükséges más kiegészítő vegyszeres védelem alkalmazása is. Hangsúlyozom, hogy egy közepes–erős fertőzéssel képes önmagában is megbirkózni.”

Bár minden alkalommal elhangzik a bemutatókon, úgy tűnik, mondta Papp Zoltán, a gazdálkodók egy része továbbra sem fordít kellő figyelmet a nyári gyomok elleni védekezésre „Sokan azt gondolják, hogy ezt a gondot az első fagyok megszüntetik. A probléma csak az, hogy egyre később érkeznek ezek a mínuszok hozzánk, illetve, hogy egyre kevesebb tőszámmal dolgozunk. Ennek következtében egyre nagyobb értéke van egy-egy növénynek, meg kell őket védeni, hiszen az enyhe telek következtében akár decemberig is a gyomok fullasztó szomszédságával kell együtt élnie. A kezelt és a kontroll parcella közötti különbség magáért beszélt, Runway-jel kezelt területről hiányzott a mezei acat, a zsombor, és a pipacs sem piroslott a repce tövek között. Papp Zoltán emlékeztetett arra is, hogy a szer talajon és levélen keresztül fejti ki hatását, illetve arra, hogy egyes agrár-környezetgazdálkodási célprogramok esetében egy alkalommal, ősszel, növényorvos ajánlásával alkalmazható.

A szeszélyes időjárásra való tekintettel egyre gyorsabb tempóban tekintettük meg a Perenallal, NURELLE D-vel, IKARUS-szal, sőt még N-LOCK CS-sel kezelt parcellákat is, egy alkalommal azonban fittyet hányva a szakadó esőre megálltunk. A megtorpanás oka pedig a BELKAR volt. A picloramot és az Arylexet tartalmazó őszi posztemergens gyomirtó szer valóban forradalmi újdonság a gyomok elleni harcban. A magról kelő kétszikű gyomnövények, a keresztesvirágúak, de a melegigényes gyomok ellen is alkalmazható. Mivel levélen keresztűl fejti ki hatását, így csapadék nem szükséges hozzá (ez a száraz, meleg őszelőn aranyat érő tulajdonság), használata után nem szükséges utónövény korlátozás és bármilyen hihetetlen, még ezt is lehet tovább fokozni: a szer bármely repcére használható, nem csak a herbicidtoleráns fajtákban.

Végezetül Papp Zoltán igen plasztikusan, a következőképpen foglalta össze ezeknek az tulajdonságoknak az előnyét. „Használatával nincs szükség tavaszi gyomirtásra, lehet más dolgokkal, regulátorral, a rovarkártevőkkel foglalkozni.”

Bölénnyel a gyomok ellen

 Mivel az időjárás továbbra sem kedvezett a szántóföldi bemutatónak, ezért villámlátogatást tettünk a következő állomásokon. Horváth Péter (Pest, Jász-Nagykun-Szolnok megye területi képviselő) a gabona gyomirtási parcellában fogadta a csoportot. Bevezetőképpen rámutatott arra, hogy ez a terület nem túl bonyolult gyomflórájú terület. Viszonylag egyszerű az itt jelentkező gondokat megoldani. Jelenleg, ebszikfű, pipacs, korábban T1-es gyomok voltak itt. Ezek kezelésére pedig a Mustang Forte tökéletesen alkalmas. A készítményben lévő mindhárom hatóanyag szisztemikus, felszívódó hatású, de eltérő helyen fejti ki hatását, így a rezisztencia kialakulásának kockázata kicsi.

Horváth Péter kiemelte, hogy az „egyszerűbb” gyomokon túl a mezei acattal is elbánik, abban az esetben, ha a gabona két szárcsomós állapotáig kijuttatjuk. További pozitívuma, hogy a parlagfűre gyakorolt hatása jelentős, illetve napraforgó árvakelés ellen is megoldást jelent. A Bizon a gyomirtásban új korszakot nyitott meg, jelentette ki a vezetőnk. Vetéstől aratásig tiszta állapotot eredményez, jelenleg még csak az őszi alkalmazása engedélyezett. A készítményben lévő hatóanyagok biztosítják a talajon és a levélen keresztüli hosszú hatástartamot, amely a betakarításig biztosítja a gyommentességet. Mindegyik termék II. forgalmi kategóriájú „Búzában bátran, durumbúzában óvatosan használjuk” – zárta összefoglalóját Horváth Péter. Miután a tetemes mennyiségben lezúduló csapadék ellen a rendezők által kiosztott felszerelés sem nyújtott megfelelő védelmet, a további parcellák felkeresése, majd szemlézésük is igen gyorsan történt.

Dr. Tóth Elemér, fejlesztőmérnök beszámolt a kukorica gyomirtásában javasolt technológiákról. A Principal Plus Gold mellett megismerhettük a Principal Plus Python technológiai csomag hatását és előnyeit, amit elsősorban a magról kelő és évelő kétszikű gyomok elleni erősebb hatásban és a magról kelő kétszikű gyomok elleni tartamhatásban látthattunk. Mellettük egy kedvező ár/értékarányú kombinációról, a Victus+Python Flexi is meggyőzödhettünk.

Az őszi búza gombaölő szeres parcelláknál Dr. Kürti Antal, a cég Heves és Nógrád megyei területi képviselője ismertette a látványos parcellákat. A kezeletlen kontrolban látottakhoz képest (ahol a vörösrozsda teljesen leszárította már a levélzetet) a Delaro és a Wirtuoz által védett parcellákban a felső 2-3 levélemelet tökéletesen zöld volt. Dr. Kürti Antal elmondta, hogy a Wirtuoz az egyetlen piacon lévő gombaölő szer őszi búzában, amelynek mindhárom hatóanyaga képes a fuzárium elleni védelemre és még gázosodó hatással is bír. Így jobban eljut azokba a részekbe, ahova az esetleg gyengébb permetezéstechnika miatt a permetlé nem tud eljutni.

Perényi József, fejlesztőmérnök ismertette az utolsó állomásponton az egyik legizgalmasabb terméküket, amely várhatóan 2019-ben a termelők rendelkezésére fog állni. A Closer-t szántóföldön borsóban és babban illetve zöldségkultúrákban is lehet használni levéltetű és liszteske ellen. Kiváló felszívódó képességgel rendelkezik, hatékony a rezisztens levéltetű fajok ellen is (teljesen új hatásmechanizmusa miatt) és hosszú tartamhatással is rendelkezik. Kíméli a rovarok természetes ellenségeit, így gyakran más kártevők ellen is van közvetett hatása. Egy olyan kultúrában (zöld és szárazborsó) fogja megoldani a levéltetű problémát, amelyben manapság nem létezik hatékony megoldás. Mivel a szervezők készültek az esőre, és igen gazdag szakmai anyagot bocsátottak a résztvevők rendelkezésére, ezért a szakmai program nem szenvedett csorbát. A látottak, illetve Kísérleti Füzetben összefoglaltak értékelése, a tapasztalatok megbeszélése, a hivatalos programot követő ebéd közben is folytatódott.

Biztos lehet a Zamir és a Mavrik hatékonyságában

Megállapítható, hogy a vizsgált kombinációkban történő kijuttatásuk nem jelent kockázatot a méhekre.

Komplex kalászos állományvédelem az FMC-től

Az őszi csapadékhiány a kalászosok lassú kezdeti fejlődését és az őszi bokrosodás elmaradását eredményezte. A szárazság megkérdőjelezi az őszi gyomirtások hatékonyságát, mivel ősszel a gyomok sem a megszokott ütemben keltek. Ezeken a területeken tavasszal egy további kezelés válhat szükségessé. A ritkább állományok esetén a megszokottnál nagyobb figyelmet érdemes fordítani a gyomirtásra.

Megbízható védelem a kukoricabogár ellen

A Force 1,5G speciális formulációja révén folyamatosan adja le a teflutrint, így a vetés után még több héttel is képes elpusztítani vagy elriasztani a gyökerekbe berágó lárvákat.

Klórtalonil – Kontakt hatóanyag a maximális kórokozók elleni védelem érdekében

A Syngenta Kft. a több szempontból is előnyös klórtalonil hatóanyagot tartalmazó Amistar Opti és Cherokee gombaölő szereivel megbízható segítséget nyújt a magyarországi kalászos gabonatermelők részére

A fungicid-rezisztencia jelentősége

A kémiai védelem az integrált növényvédelem egyik jelentős eszköze. A növényvédő szerek, ezen belül is a fungicidek alkalmazásának eredményességét azonban számos tényező negatívan befolyásolja.

2019. január 14. 08:25

„A Priaxornak helye van a növényvédelmi technológiánkban” - Átadtuk előfizetői nyereményjátékunk BASF különdíját

Az Agrofórum 2018-as nyereményjátékában a BASF által felajánlott 50 liter Priaxor kalászos gombaölő szert Vavró Iván, a jánoshalmai Hergevica Kft. tulajdonosa és vezetője nyerte meg.

2019. január 10. 12:00

Klórtalonil – Kontakt hatóanyag a maximális kórokozók elleni védelem érdekében

A Syngenta Kft. a több szempontból is előnyös klórtalonil hatóanyagot tartalmazó Amistar Opti és Cherokee gombaölő szereivel megbízható segítséget nyújt a magyarországi kalászos gabonatermelők részére

2019. február 15. 12:33