Növényvédelem
Fizetett tartalom
Növényvédelem
Fizetett tartalom

Színre lép az új generáció: Ascra Xpro

Színre lép az új generáció: Ascra Xpro

Bayer Crop Science

Új korszak kezdetéhez érkezett a magyarországi kalászos gabona termesztés: változik (csökken!) a kalászosok súlya a vetésforgóban, növekszik a termesztés intenzitása és növekednek a termésátlagok is.

Annak érdekében, hogy a megváltozott piaci környezetben is megőrizzük versenyképességünket, felül kell bírálni a termesztéstechnológiánk elemeit és ahol szükséges újítanunk kell. Az innováció talán a betegségek elleni védelem területén a leglátványosabb – az elkövetkező pár évben új kalászos fungicidek sora fog elérhetővé válni a gazdálkodók részére.

Új hatóanyagok a kalászosok kórokozói ellen

A Bayleton és a triadimefon hatóanyag bevezetése óta eltelt több mint 40 évben a Bayer céltudatos kutatási programjának eredményeként számos gombaölő hatóanyag került piacra, és vált a világ növényvédelmének meghatározó elemévé (pl. triadimenol, tebukonazol, protiokonazol stb.). A fejlődés itt nem állt meg, mert a megszűnő hatóanyagok helyett egy új hatóanyag csoport (az ún. SDHI – szukcinát-dehidrogenáz inhibítorok vagy gátlók) tagjai veszik fel a versenyt a kórokozókkal, amelyekről elmondható, hogy ők fogják képezni a jövőben a gabona gombaölő szerek gerincét.

Ezen fungicid hatóanyagok első tagja a Bayerben a pirazol-karboxamidok közé tartozó bixafén volt, amely 2011 óta számos Európai országban – 2012-től pedig Magyarországon is, a tebukonazolal kombinációban – Zantara néven került engedélyezésre. A bixafén hatásmódja a gombák mitokondriális légzési láncában a Komplex II részét képező szukcinát-dehidrogenáz enzim gátlásán alapszik. Ez különbözik mind az azolok, mind a strobilurinok hatásmódjától, ezért a bixafén a rezisztencia (elsősorban a strobilurin rezisztens szeptóriás betegségek) elleni küzdelem kiváló eszközévé lépett elő. A bixafén valamennyi fontos levélbetegség ellen hatékony. A jelenlegi hatóanyagoknál sokkal erőteljesebben hat búzában a szeptóriás foltosság és a vörösrozsda, árpában a hálózatos foltosság, a rinhospórium, sőt a ramuláriás betegség ellen is.

A Bayer Crop Science magyarországi kínálatában 2019-től elérhető lesz egy új kalászos gombaölő készítmény az Ascra Xpro is, amely a bixafén mellett egy második SDHI hatóanyagot – a fluopiramot és egy triazol molekulát, a protiokonazolt is tartalmazza. A fluopiram az SDHI csoporton belül egy új kémiai osztályba (piridinil-etil-benzamidok) tartozó felszívódó hatóanyag. Mindkét SDHI hatóanyag gombaölő hatása a kórokozók életműködésének csaknem minden fázisát érinti: elmarad a spórák csírázása és gátolt a spóratömlő megnyúlása a levél felszínén, továbbá az apresszóriumok képződése leáll ezért a gomba nem képes behatolni a növényi szövetekbe.

A két új SDHI hatóanyagot jól kiegészíti a protiokonazol, amely hatásmódja szerint a az azol-csoportba tartozó gombaölő hatóanyag. A protiokonazol a gombák ergoszterol-bioszintézisét gátolva károsítja azok membránrendszerét, és megzavarja a kórokozók sejtfalának működését.

Mindhárom hatóanyag felszívódó tulajdonságú! A fluopiram az, amelyik a legyorsabban transzlokálódik a növénybe való bejutást követően, biztosítva a szinte azonnali kuratív hatást, míg a bixafén és a protiokonazol viszonylag lassabban mozog a növény belsejében hozzájárulva a kifejlődő fertőzés blokkolásához és a tartamhatáshoz. A két különböző hatásmód és mozgás jól kiegészíti egymást. Ezáltal az Ascra Xpro hatékonyan akadályozza a spórák csírázását (megelőző, illetve védő hatás), gátolja a csíratömlő és a tapadószervek kialakulását és zavarja a sejtek közötti micélium- növekedést (gyógyító, ill. kuratív hatás). Az eredmény egészséges, erős, nagy terméspotenciállal rendelkező gabona állomány. A jól összeállított fungicid búzában való alkalmazása sok kísérlet átlagában 0,35 t/ha terméstöbbletet eredményezett a standard készítményekhez képest.

Az Ascra Xpro az alábbi betegségek ellen alkalmazható kiváló eredménnyel: búza szártőbetegségek, lisztharmat, rozsdabetegségek, szeptóriás és pirenofórás levélfoltosság és kalászfuzáriózis, árpa lisztharmat, rinhospórium, hálózatos és barna foltosság, törperozsda, ramuláriás foltosság és élettani foltosság, rozs és tritikálé lisztharmat, vörösrozsda és rinhospórium.

Az új gombaölő készítményünk az Xpro termékcsalád legújabb tagja, amelyek új, szabadalmaztatott EC tipusú formulációval rendelkeznek. Az Xpro termékek kijuttatásakor a permetcseppek a levélen azonnal szétterülnek és belesimulnak a felszínbe kiváló tapadást és terülést biztosítva. Így nincs veszteség a permetcseppek lepattanása miatt, a hatóanyagok felszívódása nagy felületen azonnal megindul. A hatóanyagok igen gyorsan (15-30 perc) bekerülnek az epidermisz viaszrétegébe, ahol UV-fénytől és esőtől védett helyzetben vannak.

 

A bixafén és a fluopiram is jelentős élettani hatásokkal rendelkezik. A levelek vitalitását a strobilurinoknál megismertnél is jelentősebben befolyásolják. Hatásukra nő a klorofill sűrűsége a sejtekben. Növelik a fotoszintézis és a légzés intenzitását, és megakadályozzák a levelek korai elöregedését. A „zöldítő hatás” mellett – a fokozott asszimiláció hatására – a zászlóslevelek hossza és szélessége is szignifikánsan nő – amint azt a Zantarát felhasználó termelők is tapasztalják már évek óta. A nagyobb és tovább működő asszimilációs felület a napenergiát nagyobb termés formájában jeleníti meg. Az Ascra Xpro mindhárom hatóanyaga stressz-helyzetekben is segíti a növényt. Az intenzívebb működés hatására a kezelt levelek és kalászok hőmérséklete jelentősen alacsonyabb, így a növény a hő-stresszt jobban képes elviselni. Hatására a légzőnyílások mozgása felgyorsul, szárazságban előbb bezáródnak, így a kezelt növények könnyebben és veszteség nélkül átvészelik a szárazság-stresszt.

A pozitív élettani hatások, a jobb stressztűrés és fokozott asszimiláció eredményeként nő a kalászonkénti szemszám és az ezerszem tömeg. Mindez nagyobb és jobb minőségű termést jelenthet a gazda számára. A bonni egyetem kutatóinak kísérletsorozata világosan bemutatta, hogy a bixafén készítmények betegségmentes környezetben is növelik a termést a kezeletlenhez és a standard készítményekhez képest.

Felhasználási javaslat

Számos kísérletben igazolást nyert, hogy a kalászosok végső terméseredménye (több mint 70%-ban) a felső két levéltől és azok egészségi állapotától függ. Az egészséges és hibátlanul fotoszintetizáló levelek képesek biztosítani a lehető legmagasabb termést. Az Ascra Xpro felhasználása búzában, árpában, rozsban és tritikáléban engedélyezett. Alkalmazása intenzívebb technológiában javasolt elsősorban a zászlóslevél kiterülése környékére időzítve, levélbetegségek ellen és termésfokozásra. Nagy dózisban kalászfuzáriózis ellen is jó hatékonyságú, de nagy fertőzésveszély esetén a fuzáriózis ellen a Prosaro felhasználása indokolt.

Búzában (valamint intenzív rozs vagy intenzív tritikálé kultúrában) 0,9-1,5 l/ha a javasolt dózis. Levélbetegségek elleni kezelésre a zászlóslevél kiterülés és kalászolás kezdete között 1,2 l/ha dózisban javasolt. Az élettani hatások ekkor is kiválóan érvényre jutnak.

Árpában 0,7-1,2 l/ha dózisban levélbetegségek ellen javasolt. A kezelés már akár 2-nóduszos állapotban is elvégezhető, de a zöldítő hatáshoz a zászlóslevél kiterülése a megfelelő stádium.

Ajánlás

Kalászos gabonatermesztésünk esélye az egészséges, megfelelő paraméterekkel rendelkező minőségi termény előállítása. Ehhez intenzív termesztéstechnológiára van szükség, amely magában foglalja a hatékony, korszerű fungicidek okszerű alkalmazását is. Az Ascra Xpro, a Bayer új kalászos gombaölő szere, a betegségek elleni kiváló védelem mellett egyedülálló módon hat a termést meghatározó élettani folyamatokra is, alkalmazása így garantálja a jó termést és a kiváló minőséget.

LumiGEN™ technológia: erősebb növényállomány, bőséges termés

2019. augusztus 22. 03:01

Az olajrepce, a kukorica és a napraforgó állományokra elérhető LumiGEN technológiák csökkentik a termesztési kockázatokat, és elősegítik a növények kezdetektől való erőteljes fejlődését.

Veszélyes kártevők: Gyapottok-bagolylepke

2019. augusztus 14. 10:18

Napjainkra Magyarországon a gyapottok-bagolylepke populációi stabilak, egyben nem túlzás kijelenteni, hogy a hazai agrártermelés egyik legnagyobb gazdasági súlyú kártevője.

Új (gondolat)vetés a csávázásban

2019. augusztus 13. 08:20

Az Európai Unió hatósága az egyes rovarölő hatóanyagok betiltásával pontosan kettészelte az őszi kártevők elleni stratégiánkat. Ezidáig a talajlakó és gyökérzetet támadó és a talajfelszín feletti növényi részeket károsító rovarfajok ellen egyidőben és egy helyen – csávázással – lehetett védekezni. Jelenleg kalászosaink föld feletti részeit károsító levéltetvek, kabócák elleni beavatkozást el kell választani a talajban élő lárvák elleni védekezéstől.

Egy különleges évjáratot követ egy másik… - Milyen volt a szőlő növényvédelme 2019-ben eddig?

2019. augusztus 12. 04:36

A növényvédelmi szezon a „célegyenesbe” fordult. A szürkepenész elleni védekezések már fürtzáródás előtt elkezdődtek, de az időjárás előrejelzés alapján fontos a megfelelő fürthigiénia fenntartása és a megfelelő zöldmunka elvégzése.

Megszólalt a vészcsengő – Európai együttműködés a szárrozsda ellen

2019. április 26. 04:36

A szárrozsda ismételt fellángolása mellett a búza egy másik rozsdabetegsége is fokozódó problémát jelent. A sárgarozsdának ugyanis egy új agresszív rassza tört be a Európába.

Interra® Farm: intenzív gazdálkodás fenntartható megoldásokkal

2019. június 8. 09:19

A cél az, hogy egyre több gazdálkodó ismerje fel a természeti erőforrások - mint a talaj és az ivóvízkészlet - védelmének fontosságát, ugyanakkor használják fel a gazdálkodás javára is a környezetkímélő megoldásokat.

Inváziós kártevők: a burgonya cisztaképző fonálférgei

2019. január 18. 08:35

Az inváziós kártevőkről szóló sorozatunkban a májusi lapszámban a burgonya cisztaképző fonálférgek kártételéről, morfológiájáról, fajmeghatározási módszereiről és patotípusairól olvashatnak.

Kockázatok és nehézségek a repce tavaszi klórpirifoszos kezelésének időzítésében

2019. február 26. 09:44

Az őszi káposztarepce tavaszi növényvédő szeres kezelései során gyakran használunk olyan rovarölő szert, ami a méhekre mérsékelten, vagy éppen kifejezetten veszélyes. Ezeknek a készítményeknek az engedélyokirata a kijuttatás legutolsó időpontját is meghatározza.