Ökológiai gazdálkodás
Ökológiai gazdálkodás

Mikorrhiza: miként lehet hasznos a biológiai növényvédelemben?

Mikorrhiza: miként lehet hasznos a biológiai növényvédelemben?

Agrofórum Online

A mikorrhizált növény ellenállóbb lesz a szárazság okozta stresszel szemben, és fokozódik a kórokozókkal és kártevőkkel szembeni ellenállósága.

A mikorrhiza magyarul gombagyökeret jelent. Németországi erdőkben folytatott vizsgálatai során Abel Frank alkotta meg a görög „mykes”(gomba) és „rhiza” (gyökér) szóösszetételből. A gomba és növény kapcsolat legalább 400 millió évre nyúlik vissza az eddig talált legkorábbi mikorrhiza kövületek tanúsága szerint.

Az arbuszkuláris mikorrhiza (AM) az egyik legősibb és legelterjedtebb mikorrhiza-típus. Ezek a talajban élő mikroszervezetek a növények többségével képesek kapcsolatot létesíteni. Obligát biotróf élőlények, tehát fejlődésük és szaporodásuk kizárólag gazdanövény jelenléte mellett lehetséges. Ám növényi partner tekintetében rendszerint nem specifikusak. A legtöbb szárazföldi növénnyel – termesztett növényekkel, gyümölcsfákkal és erdőalkotó fákkal – képesek mindkét fél számára előnyös szimbiózisban élni. Egyidejűleg több növény kolonizációjára, közös mikorrhiza hálózat létrehozására is képesek.

Az endomikorrhiza gombák a gazdanövény gyökérszövetébe hatolva jellegzetes képleteket, arbuszkulumokat és néha vezikulumokat hoznak létre. Az arbuszkulumok a fák koronájára emlékeztető hifaelágazások, nagy felületük biztosítja a növény és a gomba közti kölcsönös tápanyagcserét. A vezikulumok duzzadt hólyagra emlékeztető képletek, amelyek a növényi anyagcseretermékek raktározását szolgálják. Ebben a szimbionta kapcsolatban a gombapartner kész tápanyagokat kap a növénytől, cserébe a növény több vízhez és ásványi anyaghoz jut. A mikorrhizált növény ellenállóbb lesz a só-, szárazság- és nehézfém okozta stresszel szemben. Gyorsabb lesz a növekedése és fokozódik a kórokozókkal és kártevőkkel szembeni ellenállósága.

Ennek a hátterében az áll, hogy versengés folyik az AM gombák és a kórokozók közt a gyökéren található fertőzési helyekért. Az AM gombák olyan anyagokat is termelnek, amelyek megakadályozzák más gombák behatolását. De nem csak a kórokozók ellen nyújtanak védelmet. Kísérletekkel bizonyították, hogy csökkenti a kártétel gyakoriságát például a fonálférgek esetében is. Mindezt figyelembe véve az AM gombák fontos szerepet játszanak a biológiai növényvédelemben, jóllehet önállóan nem adnak teljes körű védelmet a károsítókkal szemben. Több kísérlet is beszámol azonban arról, hogy a gombapartnernek köszönhetően megerősödött és károsítóktól védett növény akár 71%-al nagyobb termést is produkálhat.

Ezek a természetben előforduló szervezetek igen érzékenyek az intenzív mezőgazdasági művelésre, a növényvédő szerek és a műtrágyák használatára. Azokon a területeken, ahol ilyen jellegű mezőgazdaság folyik, jelentősen csökken az AM gombák száma és diverzitása. Rendelkezésünkre állnak azonban mikorrhiza oltóanyagok, melyek felhasználása egyre terjed világviszonylatban és Magyarországon egyaránt.

Nálunk a Symbivit nevű, Glomus spp. mikorrhiza gombspórát tartalmazó granulátum kapható. A Nébih engedélyokirata 150 g/m2 mennyiségben ajánlja kijuttatását vetés, ültetés előtt a talajra kiszórva és a gyökérmélységbe bedolgozva.

Az endomikorrhiza gombák a Glomeromycota rendszertani törzsbe tartoznak. A természetben rendszerint az Acaulospora, a Gigaspora, a Glomus és a Scutellospora nemzetségekhez tartozó fajok lelhetők fel. Amennyiben az őshonos mikorrhiza gombák jelen vannak a területen, nem érdemes mesterséges beoltást végezni.

A gyökérkolonizáció kialakulását és mértékét, illetve az AM gomba-spóraképződést számos biotikus és abiotikus tényező, valamint antropogén hatás befolyásolja. Ezek közül legfontosabbak a talaj fizikai és kémiai tulajdonságai, így a talaj pH-ja, foszfor- és szervesanyag-tartalma, a gazdanövény és az AM gombafajok rendszertani hovatartozása.

Az AM gombák szinte valamennyi talajtípus esetén megfigyelhetők, de egyes kutatók szerint a mérsékelten lúgos, alacsony foszfortartalmú és laza szerkezetű homoktalajokon nagyobb mértékű a mikorrhizáltság. A gombák növekedési erélyre gyakorolt hatása főleg a kis termékenységű, alacsony nedvességtartalmú talajokon szembetűnőbb.

A gombafonalak finom szövedéke igen érzékeny a mechanikai művelésre, a talaj bolygatására. Szerves takarónövények használatával elősegíthetjük a gyökerek kolonizációját, hiszen a talaj szervesanyag-tartalmának növelése, a szervestrágya, komposzt kijuttatása is kedvezően hat a mikorrhizáltságra. Vannak azonban olyan növények (pl: Brassica fajok) melyek olyan anyagokat választanak ki, amik gátolják a gomba növekedését.

Nagy-Somló: az egész borvidék a bio útra lép

2019. március 21. 11:17

A Nagy-Somlói Borvidék Hegyközsége döntött: 2023-tól a teljes borvidék áttér ökológiai művelésre.

Ökogazdálkodás: hódítás előtt a tájfajta gabonák?

2019. március 7. 09:18

2021 januárjától lép hatályba az új ökogazdálkodási rendelet, amelyet az Európai Unió már elfogadott. Ennek egyik lényeges eleme, hogy lehetővé teszi, hogy az ökogazdálkodást folytató termelők heterogén szaporítóanyagokat állítsanak elő, és ezeket kereskedelmi forgalomba hozzák.

Vetésforgó a kertben (III. rész)

2018. október 26. 06:36

A gyomnövények, a kórokozók és az állati kártevők kultúrnövényünkre gyakorolt káros hatását csökkenthetjük vagy akadályozhatjuk meg kertünkben a növénytársítás és a vetésforgó alkalmazásával.

Vetésforgó a kertben (II. rész)

2018. október 25. 13:03

Mik az alapvető szabályai egy házikerti vetésforgónak? Mit szükséges feltétlenül figyelembe vennünk, hogy a legnagyobb termésmennyiséget takaríthassuk be a céljainknak leginkább megfelelő gyümölcs-és zöldségnövényekből?

A csigaparazita fonálféreg: Az ellenségem ellensége a barátom – avagy a betelepíthető hasznos szervezetek (II. rész)

2018. május 7. 10:49

Ez a rövid összefoglaló a korábbi, rovarparazita fonálférgekről szóló írás kiegészítése.

Lendületben a hazai bioágazat

2019. április 24. 07:17

Az adatok azt mutatják, hogy Magyarországon az elmúlt időszakban az ökológiai művelésű ültetvények és szántók aránya nőtt, a közeljövőben az ökogyepterületek nagyobb mértékű emelkedése várható.

Mondja el a véleményét az ökológiai gazdálkodási pályázatról!

2018. október 8. 11:23

A felhíváshoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat 2018. október 13-ig lehet megtenni a Széchenyi2020 honlap véleményezésre kialakított partnerségi fórumában.

Rohamosan fejlődik az ökológiai gazdálkodás

2019. április 20. 04:33

Az EU teljes ökológiai piaca 2017-ben 34,3 milliárd euró volt. Aki időben felismeri a fenntartható termelési modellben rejlő agrárgazdasági potenciált, komoly versenyelőnyre tehet szert.