A változó környezeti tényezők hosszú távú hatásaira számos módon készül az agrárium. Vannak olyan kultúrák azonban, amelyek telepítése hosszú távú tervezést, előrelátást igényel. Mit tehetünk az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás során? Néhány lehetséges választ találhat videónkban, már ami a szőlőfajtákat illeti.
Cserszegtomaj a hazai szőlőnemesítés élvonalában
Cserszegtomaj mindig is a hazai szőlőnemesítés kiemelkedő bázisa volt hazánkban. Az itt nemesített csemege- és borszőlőfajták kóstolására is lehetőséget kínált az itt megrendezett szőlőfajta-bemutató, szőlészeti, és borászati szakmai rendezvény.
Dr. Szabó Péter a MATE Georgikon Campus általános campus főigazgató-helyettese szerint az esemény célja többek között az volt, hogy a szőlészeknek, borászoknak bemutathassák a legperspektivikusabb szőlőfajtákat, melyeket a Szőlészeti és Borászati Intézet keretein belül nemesítettek.
Dr. Varga Zsuzsanna intézetigazgató-helyettes (MATE Szőlészeti és Borászati Intézet) a kóstolható fajták kapcsán a fogyasztói oldalt emelte ki: ezekkel az átlagos fogyasztó (még) nem találkozhat sem ehető, sem palackozott formában, így a szakmai nap jó lehetőséget kínált arra, hogy ezeket az új szőlőfajtákat, különlegességeket megízlelhesse az érdeklődő.
A büszkeségek között szereplő szőlőfajták
Bár az intézetnek megemlíthető számos büszkesége, talán kiemelendő az újdonságok közül a frissen nemesített Georgikon 10EE alanyfajta, melynek számos, napjainkban egyre előnyösebb tulajdonságáról számolhatnak be a nemesítők: rendkívül szárazságtűrő, emiatt kiválóan adaptálható hazánk legtöbb borvidékére. Az egyik szülőfajta, a Georgikon 28 mésztűrőképességét is megörökölte, így a meszes talajokkal jellemezhető borvidékeken is nagyon jól adaptálható. A szőlőoltvány-készítők számára is jó választás lehet, hiszen nagyon jól oltható, nagyon jó a kompatibilitása, a ráoltott fajtákkal igen jól adaptálódik, továbbá jó gyökeresedési képességgel rendelkezik.
(Lisztharmat-rezisztenciával kapcsolatos videónkat itt tekintheti meg.)
Kínálat a termő szőlőfajták terén
A fajták vírusmentesítése, patogénmentesítése is folyamatban van, így egészséges szaporítóanyag beszerzésére is lehetőség nyílik majd. Talán a Messiás nevű vörösborszőlő-fajta izgalmas lehetőséget rejthet, jóllehet napjainkban nem kifejezetten divatos vörösbort készíteni és fogyasztani, de alapvetően a fajta alkalmazkodó képességével, megbízhatóságával nagyon meggyőző képet fest.
Remélni lehet, hogy sikerül közelebb hozni a fogyasztók szívéhez.
Továbbiak a videónkban!