Szőlő-Bor

Az új szőlőfajták jelenthetnek megoldást

Agrofórum Online

A változó környezeti tényezők hosszú távú hatásaira számos módon készül az agrárium. Vannak olyan kultúrák azonban, amelyek telepítése hosszú távú tervezést, előrelátást igényel. Mit tehetünk az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás során? Néhány lehetséges választ találhat videónkban, már ami a szőlőfajtákat illeti.

Cserszegtomaj a hazai szőlőnemesítés élvonalában

Cserszegtomaj mindig is a hazai szőlőnemesítés kiemelkedő bázisa volt hazánkban. Az itt nemesített csemege- és borszőlőfajták kóstolására is lehetőséget kínált az itt megrendezett szőlőfajta-bemutató, szőlészeti, és borászati szakmai rendezvény.

Dr. Szabó Péter a MATE Georgikon Campus általános campus főigazgató-helyettese szerint az esemény célja többek között az volt, hogy a szőlészeknek, borászoknak bemutathassák a legperspektivikusabb szőlőfajtákat, melyeket a Szőlészeti és Borászati Intézet keretein belül nemesítettek.

Érő szőlőfürtök az őszi tájban
Érő szőlőfürtök az őszi tájban (Fotó: Dabis Balázs Silvius)

Dr. Varga Zsuzsanna intézetigazgató-helyettes (MATE Szőlészeti és Borászati Intézet) a kóstolható fajták kapcsán a fogyasztói oldalt emelte ki: ezekkel az átlagos fogyasztó (még) nem találkozhat sem ehető, sem palackozott formában, így a szakmai nap jó lehetőséget kínált arra, hogy ezeket az új szőlőfajtákat, különlegességeket megízlelhesse az érdeklődő.

A büszkeségek között szereplő szőlőfajták

Bár az intézetnek megemlíthető számos büszkesége, talán kiemelendő az újdonságok közül a frissen nemesített Georgikon 10EE alanyfajta, melynek számos, napjainkban egyre előnyösebb tulajdonságáról számolhatnak be a nemesítők: rendkívül szárazságtűrő, emiatt kiválóan adaptálható hazánk legtöbb borvidékére. Az egyik szülőfajta, a Georgikon 28 mésztűrőképességét is megörökölte, így a meszes talajokkal jellemezhető borvidékeken is nagyon jól adaptálható. A szőlőoltvány-készítők számára is jó választás lehet, hiszen nagyon jól oltható, nagyon jó a kompatibilitása, a ráoltott fajtákkal igen jól adaptálódik, továbbá jó gyökeresedési képességgel rendelkezik.

(Lisztharmat-rezisztenciával kapcsolatos videónkat itt tekintheti meg.)

A cserszegtomaji tájba tökéletesen illeszkedik a szőlőnemesítői munka
A cserszegtomaji tájba tökéletesen illeszkedik a szőlőnemesítői munka (Fotó: Dabis Balázs Silvius)

Kínálat a termő szőlőfajták terén

A fajták vírusmentesítése, patogénmentesítése is folyamatban van, így egészséges szaporítóanyag beszerzésére is lehetőség nyílik majd. Talán a Messiás nevű vörösborszőlő-fajta izgalmas lehetőséget rejthet, jóllehet napjainkban nem kifejezetten divatos vörösbort készíteni és fogyasztani, de alapvetően a fajta alkalmazkodó képességével, megbízhatóságával nagyon meggyőző képet fest.

Remélni lehet, hogy sikerül közelebb hozni a fogyasztók szívéhez.

Továbbiak a videónkban!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Rajtol a 2025-ös szüret – Mit várhatunk az idei szőlőterméstől?

2025. augusztus 22. 08:10

Megkezdődött a szüret a hazai borvidékeken. Bár harmadik éve küzdenek a tőkék az aszállyal, a szakemberek bíztató minőséget várnak az idei boroknál.

Tévhitek a roséról: mi igaz és mi nem?

2025. augusztus 17. 16:10

A rosé nem csupán könnyed nyári ital – készítése, stílusa és felhasználása számos meglepetést tartogat. Ideje tisztázni a leggyakoribb tévhiteket.

Hogyan lett egy NB I-es álomból világszínvonalú borászat?

2025. augusztus 11. 16:10

A St. Andrea Szőlőbirtok borásza, ifj. Lőrincz György a hagyományok tiszteletéről, a modern borászat kihívásairól és az egri borvidék erejéről mesél.

Megörökölte a borászatot – most a szakma trónjára emelte

2025. június 3. 08:10

Gál Tibor húszévesen vette át édesapja borászatát – ma már ő vezeti Eger megújulását, és a szakma legnagyobb elismerését is megkapta.

Rákellenes vegyületeket tartalmazó zöldségek és gyümölcsök

2019. augusztus 4. 05:38

Ami a gyümölcsöket és a zöldségeket a rákellenes gyógyszerekben található vegyületekhez hasonlóvá teszi, az a flavonoidoknak nevezett antioxidánsok bősége.

Konferencián emlékeztek meg Mathiász Jánosról, a szőlők fejedelméről

2021. december 5. 09:36

Az ünnepi megemlékezés végén a résztvevők megkoszorúzták a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budai Campusának kertjében álló Mathiász János mellszobrot.

Mi okozhatja fehér csomók kialakulását a szőlővesszőkön?

2018. november 29. 15:33

H. Antalné kérdése: A szőlő vesszőin fehér színű, puha csomókat vettem észre. Milyen kártevő okozhatja a vattaszerű képletek kialakulását? Hogyan védekezhetek a károsító ellen?

A szőlő levelének foltokban barnulását és száradását peronoszpóra okozza?

2021. szeptember 15. 05:36

Nem csak a peronoszpóra, hanem más kórokozók, valamint tényezők is kiválthatják a szőlő levelének barnulását és száradását.