Szőlő-Bor

UV-B sugárzás okozta változások a szőlőlevélben

HNT

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az UV-sugárzás, különösen az UV-B, javítja a növények hidegtűrését, betegséggel szembeni ellenállóságát és a száraz körülmények elviselését.

A Cabernet sauvignont, amelyet „a világ legismertebb szőlőfajtájának tekintenek a vörösbor előállításban”, Kína számos régiójában termesztik, például a Shangri-La fennsík területén, délnyugat-Kínában.

Ezt a területet száraz éghajlat és erős UV sugárzás jellemzi a nagy tengerszintfeletti magasság (1850 – 2800 m) miatt.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az UV-sugárzás, különösen az UV-B, javítja a növények hidegtűrését, betegséggel szembeni ellenállóságát és a száraz körülmények elviselését. (Az összeállítás szerzőjének a megjegyzése: Ezzel szemben Dr. Zsófi Zsolt – ’’A szőlő és a stressz -szőlőtermesztés és klímaváltozás” című tankönyvében az UV-B sugárzás szőlőre gyakorolt negatív hatásait szakirodalmi ismeretekre alapozottan kiválóan foglalta össze.).

A kísérlet beállításának a helyén az UV-B sugárzás intenzitása eléri a 21-22 w/m2-t. A kínai kutatók tanulmányukban nagy tengerszint feletti magasságú területen kívánták az UV-B sugárzás hatását megállapítani a szőlő levelére. Eredményeik azt mutatták, hogy a 10 w/m2 UV-B sugárzás megváltoztatja a ’Cabernet sauvignon’ fajta levelei epidermális és paliszád sejtjeinek morfológiáját és szerkezetét.

Megállapították, hogy a citoszkeleton és a sejtfal szintézisében szerepet játszó fehérjék túlszabályozottak voltak 3 nap UV-B sugárzás hatására. Továbbá a betegségekkel szembeni ellenállóképességhez és az antioxidánsokhoz kapcsolt fehérjék túlszabályozottak voltak 7 nap UV-B sugárzásnak való kitettséget követően.

A transzkripciós eredmények mind a kórokozók fertőzéséhez, a növény belső védelméhez és az antioxidáns folyamatokhoz kapcsolódó fehérjék és gének feldúsulását tárták fel. Eredményeik alapján arra a konklúzióra jutottak, hogy az erős UV-sugárzás a nagy tengerszint feletti magasságban hozzá járul a szőlő betegségekkel szembeni ellenállóságának és a környezeti alkalmazkodóképességének a megnöveléséhez.

Prof. Kocsis László, az MTA doktora, Göcsej Gyümölcse Bt., Keszthely összeállítása nyomán

Su Li, Zhao Yue, Sun Qingyang et al. Different UV-B Exposure Times Induce Phenotypic, Transcriptomic, and Proteomic Changes in Wine Grape Leaves , 19 October 2020, available at Research Square [https://doi.org/10.21203/rs.3.rs-92699/v1

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A bor nem akar tovább forrni? Ezzel indítható újra!

2025. november 20. 08:10

A megakadt erjedés nem a világ vége: ha tudjuk, miért állt le a folyamat, a bor legtöbbször biztonságosan megmenthető.

Mit kérjen, ha nem ismeri a borlapot? Így lesz könnyű a választás

2025. november 15. 08:10

A borrendelés gyakran feszültséggel jár, pedig néhány szabályt követve magabiztosan eligazodhatunk bármelyik étterem borlapján.

A vulkánok íze a poharunkban: tűzben született borok titka

2025. október 23. 11:10

A vulkanikus talajból születő borok a föld energiáját hordozzák – mélyek, tüzesek és utánozhatatlanul magyarok.

Palackba zárt marketing: amikor a bor külseje dönt helyettünk

2025. október 19. 14:10

Forma, szín, címke, kupak: a borospalack minden részlete üzen a vásárlónak. De vajon mennyire hagyjuk magunkat befolyásolni?

Szőlő gombaölőszeres kezelések

2020. augusztus 18. 09:30

A Kleffmann és Partner Kft. független piackutató cég, mely 1995 óta tevékenykedik Magyarországon. Kizárólag a gazdálkodóktól származó információk alapján méri fel a vetőmag, műtrágya, valamint növényvédő szer piacot. Alábbi összeállításunkkal is szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik bármelyik kutatásunkban segítségünkre voltak.

A szén-dioxid megkötése a borászatban

2021. július 19. 07:38

A szén-dioxid a must cukortartalmának alkohollá történő átalakulása során képződik, köszönhetően az élesztőgombák lebontó tevékenységének.

Megjelent a Nufarmer Magazin 32. száma!

2022. április 5. 10:37

Magazinunkban azokat a gyomirtó, gomba- és rovarölő termékeket, valamint technológiákat mutatjuk be, amelyek tavasszal hatékonyan használhatók a szántóföldi kultúrákban, szőlőben és gyümölcsösökben.

Tűzelhalás: most maximális a fertőzési veszély

2018. június 7. 04:34

A gyümölcsösökben szinte minden kultúrában folyamatosan kell védekezni, a szőlőbogyók a legérzékenyebb fenológiai stádiumban vannak.