Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az UV-sugárzás, különösen az UV-B, javítja a növények hidegtűrését, betegséggel szembeni ellenállóságát és a száraz körülmények elviselését.
A Cabernet sauvignont, amelyet „a világ legismertebb szőlőfajtájának tekintenek a vörösbor előállításban”, Kína számos régiójában termesztik, például a Shangri-La fennsík területén, délnyugat-Kínában.
Ezt a területet száraz éghajlat és erős UV sugárzás jellemzi a nagy tengerszintfeletti magasság (1850 – 2800 m) miatt.
Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az UV-sugárzás, különösen az UV-B, javítja a növények hidegtűrését, betegséggel szembeni ellenállóságát és a száraz körülmények elviselését. (Az összeállítás szerzőjének a megjegyzése: Ezzel szemben Dr. Zsófi Zsolt – ’’A szőlő és a stressz -szőlőtermesztés és klímaváltozás” című tankönyvében az UV-B sugárzás szőlőre gyakorolt negatív hatásait szakirodalmi ismeretekre alapozottan kiválóan foglalta össze.).
A kísérlet beállításának a helyén az UV-B sugárzás intenzitása eléri a 21-22 w/m2-t. A kínai kutatók tanulmányukban nagy tengerszint feletti magasságú területen kívánták az UV-B sugárzás hatását megállapítani a szőlő levelére. Eredményeik azt mutatták, hogy a 10 w/m2 UV-B sugárzás megváltoztatja a ’Cabernet sauvignon’ fajta levelei epidermális és paliszád sejtjeinek morfológiáját és szerkezetét.
Megállapították, hogy a citoszkeleton és a sejtfal szintézisében szerepet játszó fehérjék túlszabályozottak voltak 3 nap UV-B sugárzás hatására. Továbbá a betegségekkel szembeni ellenállóképességhez és az antioxidánsokhoz kapcsolt fehérjék túlszabályozottak voltak 7 nap UV-B sugárzásnak való kitettséget követően.
A transzkripciós eredmények mind a kórokozók fertőzéséhez, a növény belső védelméhez és az antioxidáns folyamatokhoz kapcsolódó fehérjék és gének feldúsulását tárták fel. Eredményeik alapján arra a konklúzióra jutottak, hogy az erős UV-sugárzás a nagy tengerszint feletti magasságban hozzá járul a szőlő betegségekkel szembeni ellenállóságának és a környezeti alkalmazkodóképességének a megnöveléséhez.
Prof. Kocsis László, az MTA doktora, Göcsej Gyümölcse Bt., Keszthely összeállítása nyomán
Su Li, Zhao Yue, Sun Qingyang et al. Different UV-B Exposure Times Induce Phenotypic, Transcriptomic, and Proteomic Changes in Wine Grape Leaves , 19 October 2020, available at Research Square [https://doi.org/10.21203/rs.3.rs-92699/v1