17℃ 11℃
október 29. Nárcisz, Melinda, Őzike
Szőlő-Bor

UV-B sugárzás okozta változások a szőlőlevélben

HNT

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az UV-sugárzás, különösen az UV-B, javítja a növények hidegtűrését, betegséggel szembeni ellenállóságát és a száraz körülmények elviselését.

A Cabernet sauvignont, amelyet „a világ legismertebb szőlőfajtájának tekintenek a vörösbor előállításban”, Kína számos régiójában termesztik, például a Shangri-La fennsík területén, délnyugat-Kínában.

Ezt a területet száraz éghajlat és erős UV sugárzás jellemzi a nagy tengerszintfeletti magasság (1850 – 2800 m) miatt.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az UV-sugárzás, különösen az UV-B, javítja a növények hidegtűrését, betegséggel szembeni ellenállóságát és a száraz körülmények elviselését. (Az összeállítás szerzőjének a megjegyzése: Ezzel szemben Dr. Zsófi Zsolt – ’’A szőlő és a stressz -szőlőtermesztés és klímaváltozás” című tankönyvében az UV-B sugárzás szőlőre gyakorolt negatív hatásait szakirodalmi ismeretekre alapozottan kiválóan foglalta össze.).

A kísérlet beállításának a helyén az UV-B sugárzás intenzitása eléri a 21-22 w/m2-t. A kínai kutatók tanulmányukban nagy tengerszint feletti magasságú területen kívánták az UV-B sugárzás hatását megállapítani a szőlő levelére. Eredményeik azt mutatták, hogy a 10 w/m2 UV-B sugárzás megváltoztatja a ’Cabernet sauvignon’ fajta levelei epidermális és paliszád sejtjeinek morfológiáját és szerkezetét.

Megállapították, hogy a citoszkeleton és a sejtfal szintézisében szerepet játszó fehérjék túlszabályozottak voltak 3 nap UV-B sugárzás hatására. Továbbá a betegségekkel szembeni ellenállóképességhez és az antioxidánsokhoz kapcsolt fehérjék túlszabályozottak voltak 7 nap UV-B sugárzásnak való kitettséget követően.

A transzkripciós eredmények mind a kórokozók fertőzéséhez, a növény belső védelméhez és az antioxidáns folyamatokhoz kapcsolódó fehérjék és gének feldúsulását tárták fel. Eredményeik alapján arra a konklúzióra jutottak, hogy az erős UV-sugárzás a nagy tengerszint feletti magasságban hozzá járul a szőlő betegségekkel szembeni ellenállóságának és a környezeti alkalmazkodóképességének a megnöveléséhez.

Prof. Kocsis László, az MTA doktora, Göcsej Gyümölcse Bt., Keszthely összeállítása nyomán

Su Li, Zhao Yue, Sun Qingyang et al. Different UV-B Exposure Times Induce Phenotypic, Transcriptomic, and Proteomic Changes in Wine Grape Leaves , 19 October 2020, available at Research Square [https://doi.org/10.21203/rs.3.rs-92699/v1

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A vulkánok íze a poharunkban: tűzben született borok titka

2025. október 23. 11:10

A vulkanikus talajból születő borok a föld energiáját hordozzák – mélyek, tüzesek és utánozhatatlanul magyarok.

Palackba zárt marketing: amikor a bor külseje dönt helyettünk

2025. október 19. 14:10

Forma, szín, címke, kupak: a borospalack minden részlete üzen a vásárlónak. De vajon mennyire hagyjuk magunkat befolyásolni?

Az amerikai szőlőkabóca: egy veszélyes jövevény a hazai szőlőkben. Hogyan került ide?

2025. október 10. 12:10

Az amerikai szőlőkabóca apró rovar, mégis egész borvidékeket tehet tönkre – fitoplazmát terjeszt, amely halálos a tőkéknek.

Természet adta minőség – mitől különleges a Reizer-bor?

2025. szeptember 17. 08:10

A túrterebesi Reizer Pincészet a tradíciót és a modern borászatot ötvözi – Reizer Gergő autodidakta módon vált díjnyertes borásszá.

Modern borok ősi génállományú szőlőfajtákból

2019. szeptember 22. 08:37

Franciaországban, a Jura megyében termő Savagnin blanc, vagy a Pinot noir genetikai szempontból rokonai azoknak, amelyekből már a Római Birodalom idején is bort készítettek.

Rekordot döntöttek az angol borászok

2019. március 17. 06:36

Az angol és a walesi borok jelenleg 40 különböző országban kaphatók, míg 2016-ban még csak 27 ország vásárolt a ködös Albion termékeiből.

Hogyan járjunk el, ha penész jelent meg a borunkon?

2023. január 29. 04:36

Othello boromon penész jelent meg. Mivel ként nem használhatok, mit tehetek? Kérem a segítségüket!

Délelőtt 10-kor abba kell hagyni a szőlő szedését Franciaországban

2023. augusztus 26. 11:10

A szőlőszedőket arra kérték, hogy hajnali 3 és 4 óra között kezdjenek a területeken, és 10 órakor álljanak meg, hogy elkerüljék a hőséget.