Talajélet

A kimerülő mezőgazdasági talajok művelési technológiáját megújító talajerőpótló gazdálkodás, mint fenntartható növénytermesztési módszer

Agrofórum Online

Világszerte, így Európában és hazánkban is, a gazdaságilag fontos élelmiszer- és takarmánynövények termőterületének jelentős részét teszik ki az alacsony termékenységű talajok. Összefoglalóan „stressztalajoknak” nevezhetjük a leromlott, másodlagosan szikesedő, savanyodó, valamint az erősen savas, szikes, sófelhalmozódásos, rossz vízháztartású talajokat. Ezeken a termőterületeken a növénytermesztés kockázatos, a talajszerkezet és a talajélet romlása hatékony beavatkozást kíván. 

A világ számos pontján és Magyarországon is egyre nagyobb területen jelentkeznek a nem szakszerű műtrágyázás okozta, igen súlyos ökológiai következmények. A nagy nitrogén- és foszforigényű gabonafélék termesztése során még jobban kimerülő talaj termékenysége sérül, gyakorlatilag „stressztalajnak” tekinthető és már nem állítható helyre további műtrágyázással.

A minden vegyszer használatát mellőző biogazdálkodás lenne az az ideális megoldás, ahol többek között baktériumos talajoltást is lehetne alkalmazni. De az organikus gazdálkodás terméshozama, és eladási árai miatt önmagában nem elégítheti ki a – még a fejlődő országokban sem – a növekvő lakosság élelmiszerigényét. Amennyiben összehasonlítunk egy kísérleti területen négy különböző gazdálkodási technológiát – a hagyományostól a biogazdálkodásig – a leginkább fenntarthatónak a csökkentett mennyiségű műtrágyázást és őszi-téli előveteményt vagy talajoltást alkalmazó technológia bizonyulhat.

A talajmikrobiológiai kutatásokkal foglalkozó biotechnológusok, mikrobiológusok már több évtizede azokon a megoldásokon dolgoznak, amelyekkel felére-harmadára csökkenthetők nemcsak a nitrogén-, hanem a foszforalapú műtrágyák használata is. Ezek a kutatási eredmények 25-30 éve biológiai talajerő pótló módszerek formájában ismertek, melyeket mind Amerikában (USA), mind Európában, elsősorban kísérleti eljárásként alkalmaznak. Ugyanakkor az utóbbi tíz-tizenöt évben ezek a készítmények átlépték a kísérleti parcellák határait és engedélyezett termékekként rohamosan terjednek a mezőgazdasági termesztés szinte minden területén, a szántóföldi és az üvegházi művelésben egyaránt.

A talajoltó baktériumokat jótékony hatásuk jellege szerint csoportosíthatjuk:
– nitrogénkötők, melyek képesek a légkörből megkötni a nitrogént és ezzel táplálni a növényt;
– az ásványi anyagokat oldatba vivő foszfát- és szilikátoldó talajbaktériumok, az előbbiek elsősorban a talaj oldhatatlan foszfátjait vízben oldhatóvá alakítják, így növelik a növények által felvehető foszfátok mennyiségét, míg az utóbbiak a kálium oldásával jelentősen segítik a növények káliumfelvételét;
– fitostimulátorok, melyek növényi hormonszerű anyagokat termelnek és választanak ki, ezáltal közvetlenül serkentik a növény növekedését.

E baktériumok kinyerésének, szelektálásának és a belőlük származó növényi növekedésserkentő, nitrogénkötő, foszfát és kálium mobilizáló hatású „talajoltóanyagok” előállításának már több évtizedes múltja van Magyarországon, több százezer hektáron alkalmazzák ezeket a mikrobiológiai oltóanyagokat. A főbb gabonaféléken, valamint zöldségféléken végzett kísérletek bizonysága alapján a talajbaktériumokkal történő kezelés kevesebb nitrogén- és foszforműtrágya felhasználás mellett átlagosan 5-30% termésnövekményt eredményezhet.

Összefoglalva talajaink termőképességének megőrzésében és a terméshozamok emelésében, kiegyenlítettségében fontos szerepet játszik a kizárólag okszerű műtrágyázás mellett, a növényi maradványok visszaforgatása (tápanyag-utánpótlás), a helyes vetésforgó (pillangós virágú növények) alkalmazása és a fenntarthatóságot biztosító baktériumos talajoltó készítmények használata.

Dr. Kutasi József okleveles mikrobiológus, biotechnológus
Budapest

(Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Melyik föld teszi boldoggá a növényeket – és mikor csak pénzkidobás a „speciális” keverék?

2025. november 13. 16:10

Nem minden növényhez kell speciális föld. Mutatjuk, mikor elég az univerzális, és mikor hoz látványos különbséget a célzott keverék.

Ne dobjuk el! Készítsünk mulcsot falevélből

2025. november 9. 07:10

A lehullott falevél nem szemét: természetes, tápanyagdús mulcsot készíthetünk belőle, ami javítja a talajéletet.

Kincset érő humusz: így készítse el otthon!

2025. november 3. 07:10

Kert nélkül is lehet humuszt készíteni! Komposzt, giliszták vagy Bokashi – válassza ki az Önhöz illőt, és táplálja a talajt természetesen.

Savanyú vagy lúgos a talaj? Derítse ki otthon!

2025. október 31. 07:10

Nem nőnek jól a növényei? Lehet, hogy a talaj pH-ja a hibás. Tudja meg, hogyan mérheti meg pontosan, akár otthon is!

Mikor fejtrágyázzuk zöldségnövényeinket?

2019. június 9. 05:38

Szakcikkünk a trágyázás időzítésének és a tápanyagok megosztásának fontosságát ismerteti a szabadföldi zöldségtermesztésben.

Ültetvények tápanyagellátásának gyakorlati szempontjai

2020. február 9. 04:37

Milyen fő szempontokat kell néznünk az ültetvények tápanyagellátásának tervezése során? Cikkünkben erre a kérdésre szeretnénk választ adni.

Zöldség-palántanevelés és buktatói (II.)

2019. november 3. 04:36

Kétségtelen, hogy a legtöbb vita a palántanevelés kapcsán a földkeverékek minősége és használhatósága körül zajlik. A fertőzöttség veszélye minden olyan közeg esetében fennáll, amelyet már növénytermesztésre használtak.

Hová tűnik a mulcs a kertben?

2024. október 31. 12:10

A legtöbb kerttulajdonos bosszankodott már azon, hogy a drága mulcsnak lassan nyoma sem marad, rendszeresen pótolni kell. De vajon baj ez?