Talajélet

A trágya és komposzt lehet a talaj probiotikumja?

Agrofórum Online

A kutatások szerint a városokban a talajegészség komposzttal és kezelt trágyával való javítása bizonyos esetekben csökkentheti a patogén és az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok mennyiségét.

„A városi kertészkedés összehozza az embereket, és most látjuk, hogy segíthet megtisztítani a környezetet, legalábbis bizonyos antibiotikum-rezisztens baktériumoktól – mondta a tanulmány egyik szerzője. – Az ökológiai termesztés segítheti az egészségesebb mikrobiom létrejöttét, amelynek fogyasztóként ki vagyunk téve.”

A „jó” és „rossz baktériumok arányát vizsgálták

Akik a városokban vagy közösségi kertekben termesztenek növényeket, gyakran a talajt biológiai adalékanyagokkal, például állati trágyával vagy növényi anyagok és ételmaradékok keverékéből készült komposzttal javítják. Ez sokféle szerves anyagot tartalmazhat, például gyümölcsöket és zöldségeket, tojást, tejet, húst vagy akár kagylóhéjat is. Az ilyen típusú talajjavítókkal óvatosan kell bánni, és alkalmazásuk előtt megfelelően komposztálni vagy pasztörizálni kell őket, mivel fennáll a veszélye, hogy olyan mikrobák kerülnek róluk a talajba, mint a szalmonella és az E. coli, amelyek élelmiszerrel terjedő betegségeket okoznak.

Keveset tudunk azonban arról, hogy a szerves talajjavítók használata milyen hatással lehet a városi élelmiszerrendszerekben élő baktériumok antibiotikum-rezisztenciájára.

Hogy a kérdésre választ kapjanak, hét Washington környéki városi gazdaságból és közösségi kertből származó talajokat, valamint leveles zöldségeket, például kelkáposztát és salátát elemeztek. Megvizsgálták az összes baktérium, valamint az ampicillin és tetraciklin antibiotikumoknak ellenálló baktériumok szintjét. Minden helyszínen egyaránt vizsgálták a levélzöldségeket, valamint a trágyával vagy komposzttal kezelt és nem kezelt talajt.

A kezelt talajok egészségesebbek

Eredményeik azt mutatták, hogy a trágyázott vagy komposzttal kezelt talajokban sokkal több volt az összes baktérium, mint a kezeletlen talajokban, de nem feltétlenül több a káros vagy az antibiotikum-rezisztens törzs. Vagyis a rezisztens baktériumok aránya és az élelmiszer-biztonsági mutatók, összefoglalóan a talajegészség jobb volt a kezelt talajokban.

További vizsgálatokra van szükség a hosszú távú hatások megismeréséhez, de az eredmények azt jelzik, hogy a trágya és a komposzt probiotikumként hathat a talajra, talán olyan jótékony baktériumokra hatva, amelyek elnyomják az antibiotikum-rezisztens baktériumokat.

A kutatók azt is megállapították, hogy a talaj pH-ja szoros összefüggésben állt a tetraciklin-rezisztens baktériumok koncentrációjával, ami arra utal, hogy a pH-érték változása a kapcsolódó kockázatokra is hatással van. Ezenkívül nagy különbségeket tapasztaltak a baktériumok szintjében az egyes helyszínek között, néha ugyanazon a területen belül is, attól függően, hogy milyen anyagokat használtak talajjavításra és milyen zöldségeket termesztettek.

Ez az információ fontos szerepet játszik a komposzt és a trágya szerepének megértésében a káros baktériumokra, hogy hogyan fokozható a talajegészség, és hogyan biztosítható városi termesztésből egészséges élelmiszer.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A talaj világnapja alkalmából

2024. december 5. 14:15

A talaj, mint az élet feltétele egyre nagyobb figyelmet kap hazai és nemzetközi szinten egyaránt. Egyre több a tudatosan gondolkodó gazdálkodó, akik képesek felfogni a földi élet léte és a talaj egészségének kapcsolatát.

Talajminőség-védelem kötött talajon – lehetőségek és korlátok

2024. november 12. 08:10

A különböző kötöttségű talajok művelhetősége erősen függ a nedvességtartalomtól. Legkedvezőbb a nyirkos állapot.

A giliszták: a talaj elfeledett ápolói

2024. november 5. 17:10

Sokan óckodnak a gilisztáktól, jóllehet a talajélet fenntartásában betöltött szerepük, élettevékenységük nyomán hátramaradó anyagcsere-termékeik a talaj szervesanyag-tartalmát gazdagítva a sikeres növénytermesztés ,,alapköveivé" kellene, hogy emeljék őket.

Kerti talaj vagy virágföld? Melyik a jobb?

2024. október 31. 14:10

Az élő talaj tele van hasznos mikrobákkal és szerves anyagokkal, amelyek tápanyagokat juttatnak a növények gyökereihez.

Hajtatott fejes saláta tápanyagellátása

2022. február 12. 09:36

A fejes saláta termesztéstechnológiája sokat javult, ami köszönhető a betegségeknek ellenálló fajtákon kívül, a korszerűbb termesztő berendezéseknek is, amelyekben jobb lehetőség nyílik a pontos klímaszabályozásra.

Hatékonyabban készülhet biogáz a sertéstrágyából

2022. április 14. 07:37

Minél gyorsabban kerül a sertéstrágya a biogázüzembe, annál kevesebb metán távozik a tárolás során, és annál több gáz nyerhető ki belőle.

Hogyan lesz a baromfitrágyából tápanyagforrás?

2024. október 30. 15:10

A baromfitrágya komposztként történő használata csodát tesz a kertben. De hogyan hasznosítsuk újra, hogyan lesz belőle tápanyag?

Mérleg szerinti tápanyagellátás a szabadföldi paprikatermesztésben II.

2021. szeptember 28. 05:41

Az agrokémiában a tápanyag-utánpótlás kapcsán négy elemet szokás figyelembe venni, a mennyiség mellet, a trágyaösszetételt, a trágyakijuttatás időzítését (trágyamegosztást) és a kijuttatás, illetve bemunkálás módját.