Talajélet

A trágya és komposzt lehet a talaj probiotikumja?

Agrofórum Online

A kutatások szerint a városokban a talajegészség komposzttal és kezelt trágyával való javítása bizonyos esetekben csökkentheti a patogén és az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok mennyiségét.

„A városi kertészkedés összehozza az embereket, és most látjuk, hogy segíthet megtisztítani a környezetet, legalábbis bizonyos antibiotikum-rezisztens baktériumoktól – mondta a tanulmány egyik szerzője. – Az ökológiai termesztés segítheti az egészségesebb mikrobiom létrejöttét, amelynek fogyasztóként ki vagyunk téve.”

A „jó” és „rossz baktériumok arányát vizsgálták

Akik a városokban vagy közösségi kertekben termesztenek növényeket, gyakran a talajt biológiai adalékanyagokkal, például állati trágyával vagy növényi anyagok és ételmaradékok keverékéből készült komposzttal javítják. Ez sokféle szerves anyagot tartalmazhat, például gyümölcsöket és zöldségeket, tojást, tejet, húst vagy akár kagylóhéjat is. Az ilyen típusú talajjavítókkal óvatosan kell bánni, és alkalmazásuk előtt megfelelően komposztálni vagy pasztörizálni kell őket, mivel fennáll a veszélye, hogy olyan mikrobák kerülnek róluk a talajba, mint a szalmonella és az E. coli, amelyek élelmiszerrel terjedő betegségeket okoznak.

Keveset tudunk azonban arról, hogy a szerves talajjavítók használata milyen hatással lehet a városi élelmiszerrendszerekben élő baktériumok antibiotikum-rezisztenciájára.

Hogy a kérdésre választ kapjanak, hét Washington környéki városi gazdaságból és közösségi kertből származó talajokat, valamint leveles zöldségeket, például kelkáposztát és salátát elemeztek. Megvizsgálták az összes baktérium, valamint az ampicillin és tetraciklin antibiotikumoknak ellenálló baktériumok szintjét. Minden helyszínen egyaránt vizsgálták a levélzöldségeket, valamint a trágyával vagy komposzttal kezelt és nem kezelt talajt.

A kezelt talajok egészségesebbek

Eredményeik azt mutatták, hogy a trágyázott vagy komposzttal kezelt talajokban sokkal több volt az összes baktérium, mint a kezeletlen talajokban, de nem feltétlenül több a káros vagy az antibiotikum-rezisztens törzs. Vagyis a rezisztens baktériumok aránya és az élelmiszer-biztonsági mutatók, összefoglalóan a talajegészség jobb volt a kezelt talajokban.

További vizsgálatokra van szükség a hosszú távú hatások megismeréséhez, de az eredmények azt jelzik, hogy a trágya és a komposzt probiotikumként hathat a talajra, talán olyan jótékony baktériumokra hatva, amelyek elnyomják az antibiotikum-rezisztens baktériumokat.

A kutatók azt is megállapították, hogy a talaj pH-ja szoros összefüggésben állt a tetraciklin-rezisztens baktériumok koncentrációjával, ami arra utal, hogy a pH-érték változása a kapcsolódó kockázatokra is hatással van. Ezenkívül nagy különbségeket tapasztaltak a baktériumok szintjében az egyes helyszínek között, néha ugyanazon a területen belül is, attól függően, hogy milyen anyagokat használtak talajjavításra és milyen zöldségeket termesztettek.

Ez az információ fontos szerepet játszik a komposzt és a trágya szerepének megértésében a káros baktériumokra, hogy hogyan fokozható a talajegészség, és hogyan biztosítható városi termesztésből egészséges élelmiszer.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Alapos figyelmeztetés: 60-80 százalékkal csökkent a talajaink szervesanyag-tartalma

2024. augusztus 11. 16:10

Az a feladata ma a talajművelésnek, hogy alkalmazkodjon a megváltozó feltételekhez.

Amiről a talajszelvények mesélnek

2024. március 26. 08:10

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint az AKIT Nyíregyházi Kutatóintézete is csatlakozott a Magyar Talajtani Társaság ,,A talaj élete – amit egy szelvény el tud mondani magáról" elnevezésű országos figyelemfelkeltő akciójához.

Mikrobiológiai készítmények termésnövelő hatása a növénykultúrákban

2024. február 28. 14:10

A termőtalajok romlása világviszonylatban, de Magyarországon is jelentős. A fő probléma az, hogy a talajélet egyre silányabbá válik, ennek következtében sérül a tápanyagszolgáltató képesség, a pufferkapacitás, a víz- és hőháztartás és elveszti a talaj a szerkezetét.

Hol a felelősség a termőtalaj-védelemben?

2024. február 26. 11:40

A Magyar Talajvédelmi Baktérium -gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetsége ,,Termőtalaj - lehetőségek és kihívások a növénytermesztésben” címen szervezett kerekasztal-beszélgetést az idei AgromashExpo és Agrárgépshow-n, mely során a talajvédelem kérdésköre ismét reflektorfénybe kerülhetett hála a meghívott szövetségi tagoknak, szakembereknek.

Hajtatott fejes saláta tápanyagellátása

2022. február 12. 09:36

A fejes saláta termesztéstechnológiája sokat javult, ami köszönhető a betegségeknek ellenálló fajtákon kívül, a korszerűbb termesztő berendezéseknek is, amelyekben jobb lehetőség nyílik a pontos klímaszabályozásra.

Lehet januárban facsemetét ültetni?

2023. január 6. 04:36

Lehet a napokban facsemetét ültetni? A szakkönyvek novemberig és márciustól javasolják. Jelenleg ideiglenesen fektetve elástam őket. Metszési munkák is végezhetők a gyümölcsfáknál? Érdemes-e már most a metszést elkezdeni?

Hogyan javíthatjuk nyáron a talajunkat?

2023. július 26. 05:39

Most nagyon divatos dolog a talaj egészségéről beszélni, de rengeteg téves információ kering az interneten. Lássuk, mit és mikor érdemes csinálni!

Miért büdös a komposzt?

2023. július 22. 10:40

Az igazán jó komposzt nem büdös, sőt kifejezetten kellemes földillatú. Nézzük sorra a lehetséges hibákat!