Talajélet

A trágya és komposzt lehet a talaj probiotikumja?

Agrofórum Online

A kutatások szerint a városokban a talajegészség komposzttal és kezelt trágyával való javítása bizonyos esetekben csökkentheti a patogén és az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok mennyiségét.

„A városi kertészkedés összehozza az embereket, és most látjuk, hogy segíthet megtisztítani a környezetet, legalábbis bizonyos antibiotikum-rezisztens baktériumoktól – mondta a tanulmány egyik szerzője. – Az ökológiai termesztés segítheti az egészségesebb mikrobiom létrejöttét, amelynek fogyasztóként ki vagyunk téve.”

A „jó” és „rossz baktériumok arányát vizsgálták

Akik a városokban vagy közösségi kertekben termesztenek növényeket, gyakran a talajt biológiai adalékanyagokkal, például állati trágyával vagy növényi anyagok és ételmaradékok keverékéből készült komposzttal javítják. Ez sokféle szerves anyagot tartalmazhat, például gyümölcsöket és zöldségeket, tojást, tejet, húst vagy akár kagylóhéjat is. Az ilyen típusú talajjavítókkal óvatosan kell bánni, és alkalmazásuk előtt megfelelően komposztálni vagy pasztörizálni kell őket, mivel fennáll a veszélye, hogy olyan mikrobák kerülnek róluk a talajba, mint a szalmonella és az E. coli, amelyek élelmiszerrel terjedő betegségeket okoznak.

Keveset tudunk azonban arról, hogy a szerves talajjavítók használata milyen hatással lehet a városi élelmiszerrendszerekben élő baktériumok antibiotikum-rezisztenciájára.

Hogy a kérdésre választ kapjanak, hét Washington környéki városi gazdaságból és közösségi kertből származó talajokat, valamint leveles zöldségeket, például kelkáposztát és salátát elemeztek. Megvizsgálták az összes baktérium, valamint az ampicillin és tetraciklin antibiotikumoknak ellenálló baktériumok szintjét. Minden helyszínen egyaránt vizsgálták a levélzöldségeket, valamint a trágyával vagy komposzttal kezelt és nem kezelt talajt.

A kezelt talajok egészségesebbek

Eredményeik azt mutatták, hogy a trágyázott vagy komposzttal kezelt talajokban sokkal több volt az összes baktérium, mint a kezeletlen talajokban, de nem feltétlenül több a káros vagy az antibiotikum-rezisztens törzs. Vagyis a rezisztens baktériumok aránya és az élelmiszer-biztonsági mutatók, összefoglalóan a talajegészség jobb volt a kezelt talajokban.

További vizsgálatokra van szükség a hosszú távú hatások megismeréséhez, de az eredmények azt jelzik, hogy a trágya és a komposzt probiotikumként hathat a talajra, talán olyan jótékony baktériumokra hatva, amelyek elnyomják az antibiotikum-rezisztens baktériumokat.

A kutatók azt is megállapították, hogy a talaj pH-ja szoros összefüggésben állt a tetraciklin-rezisztens baktériumok koncentrációjával, ami arra utal, hogy a pH-érték változása a kapcsolódó kockázatokra is hatással van. Ezenkívül nagy különbségeket tapasztaltak a baktériumok szintjében az egyes helyszínek között, néha ugyanazon a területen belül is, attól függően, hogy milyen anyagokat használtak talajjavításra és milyen zöldségeket termesztettek.

Ez az információ fontos szerepet játszik a komposzt és a trágya szerepének megértésében a káros baktériumokra, hogy hogyan fokozható a talajegészség, és hogyan biztosítható városi termesztésből egészséges élelmiszer.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A baktériumos talajoltásról

2025. március 4. 08:10

Egyes kutatások szerint a talajbaktériumok száma mintegy ezerszer kevesebb, mint az optimális állapot.

A talajkímélő gazdálkodásról készült hasznos videósorozat, gyakorlati tapasztalatokkal

2025. február 26. 16:10

A fenntartható talajkezelési módszerek segítenek megőrizni a biodiverzitást, csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást és javítani a vízgazdálkodást.

Biogazdálkodás, regeneratív gazdálkodás: ne keverjük a fogalmakat

2025. február 12. 14:40

Nyilvánvalóan minden alternatívnak számító termesztési módozat esetében törekedni kell a termesztés gazdaságosságára.

UV álló baktériumok?

2025. február 3. 11:10

Sok ilyen álhírt hallani mostanában. A valóság azonban szerencsére az, hogy mint minden élő szervezet, a baktériumok sem kedvelik az UV sugarakat, és ha nem forgatjuk be azokat a talajba, akkor a talajfelszínre történő kijuttatás után rövidesen elpusztulnak.

73 millióra büntettek egy gazdát, miután tőle került trágya egy ivóvíztározóba

2024. január 16. 07:10

Rosszul végződött az év egy észak-rajna-vesztfáliai gazdálkodó számára, ugyanis a bíróság decemberben 192 ezer euró (72 960 000 forint) büntetést szabott ki rá – plusz a kamatok. Ugyanis az ő területéről került trágya a Neye nevű víztározóba, ahonnan egyebek mellett a Remscheid nevű város kapja az ivóvizet.

Nitrát adatszolgáltatás: teendők és várható szankciók

2020. február 4. 10:02

A rendelet hatálya kiterjed mindazon gazdálkodókra, akik nitrátérzékeny területen gazdálkodnak és/vagy nitrátérzékeny területen belül és kívül mindenkire, aki háztartási igényeket meghaladó mértékben állattartást végez.

Ezt a földet választottam III. rész

2019. szeptember 19. 04:36

Milyen földtípusok állnak rendelkezésünkre, melyiket válasszuk a növény igényei (pl.: savanyúföld, kaktuszföld, orchideaföld), illetve termesztési céljaink (pl.: palántaföld) tekintetében? Megéri minden növénynek „névre szóló” földet vásárolni? Melyik fajtát helyettesíthetem egy másik típussal?

Trágyafeldolgozó üzemeket kell létrehozni!

2022. január 26. 15:02

Trágyafeldolgozó üzemek létrehozását segítő új támogatási konstrukció készül – jelentette be Nagy István agrárminiszter.