Talajélet
Fizetett tartalom
Talajélet
Fizetett tartalom

BactoFil + KITEStart – technológia, amelytől a kukorica csőre tölt!

BactoFil + KITEStart – technológia, amelytől a kukorica csőre tölt!

AGRO.bio Hungary Kft.

Az AGRO.bio az elmúlt években a Demo Farm Projekt keretein belül és több termelő partnerénél is vizsgálta technológiáinak teljesítményét üzemi körülmények között. Az elvégzett értékelések megerősítették a korábbi évek tapasztalatát, azaz a talajoltás a növényekben rejlő genetikai potenciál kifejezésre jutását segíti, és az alkalmazott technológiai elemek hatását erősíti, támogatja.

Ez annyit jelent, hogy a bőtermő fajták termése növekszik, a jó kelési erélyű fajták korai növekedése felgyorsul, az intenzív fejlődésű fajták vegetatív tömege még gyorsabban gyarapszik, a kombinációban alkalmazott kezelések hatásfoka javul.

A Demo Farm Projekt keretein belül 2016-ban három helyszínen vizsgáltuk a BactoFil® A10 + KITEStart folyékony startertrágya együttes hatását. Az eredmények azt mutatták, hogy a kezdeti időszakban mért szerényebb gyökértömeg és zöldtömeg gyarapodás a terméseredmények nagyobb mértékű javulását eredményezték. Ez azt bizonyította, hogy a mikrobiológiai támogatással alkalmazott starter kezelés hatás kifejtése felerősödik, és mind az önálló talajoltásnál, mind az önálló starteres kezelésnél jobb termésreakcióval számolhatunk.

A Gyermely Zrt szakembereivel közösen három éves üzemi kezeléssorozat keretében vizsgáltuk a BactoFil® A10 + KITEStart® technológia eredményességét. Két év után a következő megállapításra jutottunk:

  • a technológia a helyi körülmények között alkalmas a kukorica fejlődésének támogatására
  • a fenometriai (növényi tulajdonságok értékelésére használt) mérések egyértelműen a technológia pozitív hatását mutatták a gyökértömeg (106-112%), a zöldtömeg (103-121%) és a csőparaméterek (102-121%) értékeinek változásában

két év átlagában a BactoFil® A10 + KITEStart® technológia 115,3%-os teljesítményt nyújtott a mért paraméterek és a termés viszonylatában az önálló starteres kezeléssel szemben

A BactoFil® A10 + KITEStart technológia hatása a gyökértömegre az önálló KITEStart® kezeléshez képest (Gyermely Zrt., Somodor, 2018)

A BactoFil® A10 + KITEStart® technológia az önálló KITEStart® kezeléshez képest 10%-os csőhossz-, és 20%-os csőtömeg növekedést eredményezett (Gyermely Zrt., Tinnye, 2018)

A részletekkel és további technológiai információkkal kapcsolatban keresse területi szaktanácsadóinkat, vagy látogasson el honlapunkra!

Még mindig tart a nagy STIHL-akció - ajándék fűrész jár a lombtrágya-csomaghoz

2019. május 16. 09:37

Továbbra is megrendelhető a Natur Agro Hungária lombtrágya-csomagja, melyhez 200 hektár feletti rendelés esetén ajándék Stihl-fűrész is jár a gazdáknak.

Nagyobb bevétel és ajándék STIHL-fűrész - válassza a Natur Technológiát!

2019. május 9. 12:58

Itt az idő, hogy Ön is csatlakozzon ahhoz az 1600-nál is több magyar gazdához, akik elégedetten használják a Natur Technológiát.

Miért is fontos csapadékmentes időszakban a talajbaktérium készítmények használata?

2019. április 10. 13:36

A kérdést Holopovics Zoltánnak, az Agrova Kft. Fejlesztési- és Szakmai vezetőjének és Varga Sándornak, Biológiai- és Talajerőgazdálkodási Szakmérnökünknek tettük fel.

AlgaTer® – az aszály „ellen” csak a talajban van válasz

2019. április 8. 07:36

Vállalatunk 2018-ban kezdte meg az AlgaTer® nevű új, fonalas talajalgát tartalmazó talajoltó anyag forgalmazását. A Klebsormidium bilatum zöldalga hazai talajainkban őshonos faj, fontos szerepet játszik a leromlott talajok életének „újraindításában”.

Terménypiac: itthon még lehet értékesíteni, de ki tudja meddig?

2018. február 5. 19:06

A következő hetekben várakozásom szerint nem fog élénkülni az export-kereslet, így minden belföldi lehetőséget érdemes kihasználnia annak, aki terménye értékesítését tervezi.

Gyomirtás: hatékonyan és kíméletesen a vonalakban is

2019. április 26. 06:16

Baranyában a bólyi gazdaság vetőmagtermesztés és -termeszttetés ágazatában viszonylag kis területen termesztett vetőmagok hatalmas értéket képviseltek, a bennük okozott esetleges kár nagyon nagy értékű lehetett. Az anya és apa vonalak fokozott, az árukukoricákat jelentősen meghaladó mértékű érzékenysége vizsgálatokat indokolt.

A termelőknek kedvez az idei gabonaár alakulása

2018. április 20. 09:21

Bár a betakarításig még hónapoknak kell eltelnie, a világpiaci trendek bizakodásra adnak okot a szántóföldi növénytermesztés szempontjából.

35 százalékkal kisebb a paradicsom vetésterülete

2018. május 3. 10:50

A gabonafélék vetési állapota országosan, egyelőre15 százalékos készültséget mutat.