Talajélet
Fizetett tartalom
Talajélet
Fizetett tartalom

NE BÁLÁZZ, HANEM TRÁGYÁZZ – avagy szalmatrágyázás mikrobiológiai kezeléssel

NE BÁLÁZZ, HANEM TRÁGYÁZZ – avagy szalmatrágyázás mikrobiológiai kezeléssel

AGRO.bio Hungary Kft.

A szántóföldeken az idén is betakarításra kerülő pld. 5 tonna búza szemtermés mellett kb. 6-9 tonna tömegű szalma-trágya termelődik egy hektárnyi termőterületen, aminek be kell kerülnie a talajba.

A szár- és gyökérmaradványok értéke

Bárkit meglepne, ha kiszámolná, hogy egy hektár learatott termény után milyen mennyiségű és értékű szár- és gyökértömeg marad vissza a táblán. Ez utóbbi esetekben a talaj szerkezetét és minőségét javító, a termőterület értékét növelő nyersanyagként kell tekintenünk a tarlómaradványokra.

Gondoljon arra, hogy ez az érték az Ön földjein is ott van, csak meg kell becsülnie!

Ennek a nagy tömegű szervesanyagnak a feldolgozását a talaj élőlényei, elsősorban a mikroorganizmusok (baktériumok, gombák) végzik, de a megfelelő s irányított „feldolgozásához” alkalmazni kell a  BactoFil Cell  cellulózbontót, amely az intenzív tarlóbontáshoz szükséges és a folyamat megnövekedett N-igényét biztosító speciális törzseket is tartalmaz. A  BactoFil Cell  használatával az elhalt növényi szövetekben tárolt tápelemek szerves kötésben feltáródnak és a következő kultúra rendelkezésére állnak (táphumusz).

Az AGRO.bio demo farm projektjében vizsgáltuk, hogy a BactoFil Cell  cellulózbontó készítmény alkalmazásával az utóveteményben miként jelentkezik a feltárt tápanyagok hatása a növényi zöldtömeg növekedésében a kezeletlen kontrollhoz (100%) képest. A 2017-es szezonban mért eredményeket mutatja be a következő grafikon:

Az AGRO.bio cibakházi demo farmján, őszi búza szármaradványainak kezelése után az utóvetemény őszi káposztarepcében végzett értékelés 2017-ban szintén pozitív eredményt mutatott a kezeletlen kontroll területhez (100%) képest:

BactoFil® Cell – a szárbontás nagymestere

A cellulózt (tévhitekkel ellentétben) csak egyes baktériumtörzsek képesek hatékonyan elbontani. A bontás sebessége, így hatékonysága a cellulózbontó baktériumok számától függ, melyet  BactoFil Cell  -el tudunk igen magas szintre növelni. Használatával egyrészt kedvező állapotba hozzuk a talajszerkezetet, kiszűrjük a káros pentozán hatást, másrészt a szár- és gyökérmaradványokban 100 százalékban szerves kötésben lévő tápanyagokat a következő növény számára felvehetővé alakítjuk.

A  BactoFil Cell  cellulózbontóbontót közvetlenül az egyenletes apróságúra felaprított szármaradványokra kell permetezni, majd azonnal a talajba kell dolgozni. Mivel a készítményben található törzsek enzimjei azok külső falához tapadnak, ezért törekedni kell a minél jobb permetléborításra. Ha kijuttató szerkezettel (BactoFil T-Jet) végezzük a munkát, akkor minimum 60 liter/ha lémennyiséggel dolgozzunk. A munkára legalkalmasabb eszközök a tárcsa, a kultivátor és a grubber, amelyek a hatékony lebontást elősegítően egyenletesen keverik be a növényi maradványokat a talajba.

Szármaradványok – az elsődleges fertőzési forrás melegágya

A talajból fertőző kórokozók, mint pl. a rozsdafélék, fuzárium, szklerotínia a talajban, főleg a szármaradványokon élnek túl, és innen indítják primer fertőzésüket, akár már ősszel. Világos, hogy a szármaradványok hatékony elbontása csökkenti a fertőzés kiújulásainak „hatékonyságát”. Az említett kórokozók szaporodásának gátlása pedig nagyon jelentős lépés a növényvédelem hatékonyságának növelésében.

A kórokozó fonalas gombák, mint például a fuzárium, rozsdák zavartalan szaporodásához és növekedéséhez nélkülözhetetlen a vasionok (Fe3+) jelenléte. A  BactoFil Cell  egyik fő baktériuma – a Pseudomonas fluorescens – igen intenzíven vonja el a vasionokat (Fe3+) előlük, melynek következtében életfolyamataik lelassulnak, akár meg is szűnhetnek. A  BactoFil Cell  ezen a módon képes a növényvédelem hatékony támogatására, mert a probléma okát, a fertőzés forrását gyengíti.

Hogyan mérsékelhetjük a pentozán hatást?

A  BactoFil Cell  az egyik leghatékonyabb nitrogéngyűjtő baktérium törzset az Azotobacter vinelandii-t is tartalmazza, mely képes fedezni a cellulózbontók nitrogén igényét, így a káros pentozán hatás elkerülhető. Ezért a  BactoFil Cell  használata esetén emiatt további nitrogénadagolásra nincs szükség!

A BactoFil Cell  használatának előnyei:

  • a tarlómaradványok gyors és hatékony elbontása
  • tápanyagfeltárás (talajból és a növényi maradványokból)
  • nitrátérzékeny területen korlátozás nélkül használható
  • nitrogénkötés a káros pentozán hatás elkerülése
  • a talajból fertőző kórokozó gombák szaporodásának gátlása (fuzárium, rozsdafélék)
  • javítja a talaj vízgazdálkodását
  • jobb talajszerkezetet biztosít

További információk:  www.agrobio.hu

Intenzív talajélet nélkül nincs hatékony növénytermesztés, avagy a baktériumkészítmények szerepe a szárbontásban!

2019. október 9. 08:06

A szántóföldön termesztett növénykultúrák betakarított termése a teljes növényi biomassza kevesebb, mint 50%-a. A fennmaradó nagyobb rész melléktermék, melynek jelentősebb része nem kerül vissza a talajba. A gabonafélék, ipari és takarmánynövények gyökér és szármaradványa átlagosan a 8-10 tonnát is elérheti hektáronként.

Cellulózbontás a BactoFil® Cell segítségével!

2019. szeptember 26. 09:46

A BactoFil Cell által kezelt, gyorsabban elbomló szármaradványok – 75-80%-os tömeg-csökkenéssel - hamarabb szolgálják a szerves anyag növekedést.

BactoFil® Kalászos az őszi kalászosok termesztés technológiájában

2019. szeptember 10. 14:33

A növénytermesztők legfontosabb feladata az évjárati körülményeknek megfelelően a növények számára a lehető minél optimálisabb feltételek kialakítása, amelyben a legnagyobb figyelmet a talajra kell fordítani.

Kincset rejtő szkleróciumok

2019. augusztus 25. 10:13

A talajeredetű (soilborne) kórokozók által okozott termésveszteség világszerte egyre fokozódik. Nem teszi egyszerűvé az ellenük való védekezést az a tulajdonságuk, hogy a szklerócium (a gomba kitartó képlete) hosszú ideig megőrzi a talajban az életképességét. Német és osztrák résztvevőkből álló kutatócsoport e gombák elleni új védekezési módszer fejlesztésén dolgozik.

Biológiai tarlókezelés – szalmatrágyázás

2019. április 7. 04:16

Talajbaktérium-készítmények alkalmazásának kezdésére legjobb időszak a nyár, a tarlóhántás időszaka. Segíti a szerves anyagok, a szalma lebomlását, elkerülhető a pentozán hatás kialakulása.

Új nedvességmérő szénához, szilázshoz, szalmához és gabonához

2018. március 27. 14:53

A professzionális szalmakezelésnél és a szénatárolásnál a nedvességtartalom pontos ismerete döntő jelentőségű.

Szalmatakarás a szőlőben

2018. október 18. 03:36

A szőlőültetvények talajának takarására az egyik jól bevált anyag a szalma. A takaróanyag felhasználási módjáról, alkalmazásának lehetőségeiről, valamint a szalmatakarás előnyeiről és hátrányairól szóló összeállítást ajánljuk Olvasóink figyelmébe.

A szalma szerepe a talajerő-gazdálkodásban

2018. november 27. 07:33

A növényi maradványok értékes tápanyagokat tartalmaznak, lebomlásuk után gazdagítják a termőtalajt és hasznosak a következő növénykultúrának. Ha nem tudjuk felhasználni a szalmát az állattenyésztésben, akkor inkább javasoljuk a gabonaszalma szakszerű kezelését, mint annak lehordását.