Talajélet
Talajélet

Starter hatás másképpen

Starter hatás másképpen

Agrofórum Online

A BactoFil® A10-ben lévő komplex baktérium állomány talajba oltásával közvetlenül, biológiai úton is fokozhatjuk a kukorica növényeink kelési erélyét, nagyobb gyökér- illetve zöldtömeg kialakulásának lehetőségét hasonlóan a mikrogranulátum műtrágyák kémiai hatásához.

A mikrogranulált starter műtrágyák elterjedésével nagyon sok szakmai cikk megjelent, hogy a bennük lévő cink és foszfornak köszönhetően a kukorica kezdetifejlődése serkenthető, egyenletesebb és gyorsabb kelés érhető el.

A BactoFil® A10-ben lévő komplex baktérium állomány talajba oltásával közvetlenül, biológiai úton is fokozhatjuk a kukorica növényeink kelési erélyét, nagyobb gyökér- illetve zöldtömeg kialakulásának lehetőségét hasonlóan a mikrogranulátum műtrágyák kémiai hatásához.

BactoFil® A10 starter hatása:

– Hormontermelés
A készítményben lévő egyes talajbaktériumok (Azospirillum brasilense, Azotobacter vinelandii) auxint, gibberelineket szintetizálnak. Ezek a növényi hormonok elősegítik a csírázást, a gyors és egyenletes kelést. A kezdeti fejlődés alapvetően meghatározza a későbbi növekedést, a termés mennyiségét (lásd diagramm).
– Tápanyagfeltárás
A kijuttatott műtrágyák hasznosulását jelentősen fokozza. Az oldhatatlan tápanyagokat a szervetlen műtrágyákból, a lebomló növényi maradványokból és a talaj ásványok szerkezetéhez kötött formából is oldhatóvá teszi, ezáltal a növények számára könnyen felvehető tápanyagot biztosít.
– Biokontroll hatás
A készítményben lévő baktériumtörzsek lebontják a kórokozók számára tápanyagforrást jelentő növénymaradványokat, illetve a Pseudomonas fluorescens által termelt sziderofor biokémiai anyag megköti azokat a vasionokat, amelyek a talajból fertőző patogén gombák számára is elengedhetetlenül szükséges a szaporodáshoz és a fertőzés kialakulásához. Sűrű vetésforgó esetén (búza, kukorica) a biokontroll hatás tovább fokozható a TrichoMax készítmény alkalmazásával, mely a Trichoderma harzianum hatóanyagával elősegíti az egészséges, kórokozó mentes magágy kialakítását.

A mikrobiológiai készítmények hatását jelentősen meghatározza a kijuttatás szakszerű elvégzése. A BactoFil® A10 1 l/ha dózisban a vetés előtt a magágyba dolgozva, vagy a vetéssel egymenetben Bactofil S-Jet, illetve folyékony starter adagolóval önállóan, vagy KITEStart® Liquid NP folyékony starter műtrágyával együtt közvetlenül a magárokba is kijuttatható.


Bactofil® A10 hatása a kukorica gyökér-, és hajtástömegére (DemoFarm kísérletek, 2016.)

Látható tehát, hogy a BactoFil® termékek komplex hatással bírnak, szoros összefüggésben más technológiai elemekkel, input anyagok hatásával. Mindezek mellett a talaj szerkezetére gyakorolt pozitív hatásuk olyan hozzáadott érték, mellyel semmilyen más kémiai anyag nem rendelkezik.

Marketing anyagok:
A BactoFil termékcsalád alkalmazása szántóföldi kultúrákban
A TrichoMax az egész vegetáció alatt segíti a kultúrnövények fejlődését

(Kabai Gábor – AGRO.bio)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mikrobiális élet szerepe a tápanyagszolgáltatásban

2024. február 19. 09:10

A termőtalajok romlása világviszonylatban, de Magyarországon is jelentős. A fő probléma az, hogy a talajélet egyre silányabbá válik, ennek következtében sérül a tápanyagszolgáltató képesség, a pufferkapacitás, a víz- és hőháztartás és elveszti a talaj a szerkezetét.

Tudatos és környezetkímélő nitrogénmenedzsment biostimulátor hatóanyaggal

2024. február 14. 05:40

A tél derekán járva időjárásunk rapszodikusan váltakozik. Havazást követ enyhe, tavaszias meleg, orkán erejű szél, majd fagyos éjjelek és nappalok. Ezek a szélsőségek nemcsak növényeinket, de a hasznos talajbiom aktivitását is csökkentik.

A regeneratív mezőgazdaság élvonalában

2024. január 19. 13:50

A regeneratív, vagy talajmegújító mezőgazdaság alapköveit hazánkban a kilencvenes években fektették le, és azóta egyre bővül a gyakorló gazdálkodók köre is, köszönhetően első sorban a Talajmegújító Gazdák Egyesületének.

Új ugróvillás fajokat fedeztek fel magyar kutatók

2024. január 8. 12:40

Két, a tudományra nézve új ugróvillás (Collembola) fajt írtak le kutatók a Soproni Egyetem oktatójának vezetésével.

AGRO.bio technológia ajánlata az őszi kalászosok eredményes termesztéséhez

2018. október 11. 11:41

A talaj egy élő rendszer, amelyben okszerű talajműveléssel biztosítható a növények hiánytalan, egyöntetű kelését lehetővé tevő magágy.

Mikrobiológiai készítmények hatékonysága - Tápanyag-gazdálkodási szakmai nap (IV. rész)

2018. március 18. 19:05

A mikrobiológiai készítmények hatékonysága: a nitrogénkötés, a tápanyagok mobilizálása, a szervesanyag-gazdálkodás és a talajszerkezet-javítás.

Miért hagyja veszni talajának termőképességét?!

2021. október 7. 09:05

A szántóföldi termesztés kockázatossága évről-évre folyamatosan nő a kiszámíthatatlan időjárási viszonyok miatt.

A kukorica többre képes - tegyük azzá! – Mikrobiológiai támogatás a termésbiztonság növeléséért

2018. március 14. 09:17

A talajoltó anyagok az ún. biostimulátorok közé tartoznak, és mint ilyenek a kukorica növekedését, fejlődését támogatják, javítják a tápanyagok felvételét.