Talajélet
Fizetett tartalom
Talajélet
Fizetett tartalom

Tudomány a mezőgazdaság szolgálatában: ezért ilyen hatékonyak a szárbontó készítmények

Tudomány a mezőgazdaság szolgálatában: ezért ilyen hatékonyak a szárbontó készítmények

NATUR AGRO HUNGÁRIA KFT.

Cikkünkben részletesen bemutatjuk a Natur Agro Hungária Kft. szárbontó készítményeinek alkotóelemeit, melyek segítségével jelentős hozamnövekedés érhető el.

Az aratás után visszamaradó szár- és gyökérmaradványok komoly tápanyag-utánpótlást jelenthetnek a talajnak, jelentős mennyiségben tartalmaznak ugyanis kötött állapotban lévő nitrogént, foszfort és káliumot is. Az intenzív növénytermesztési gyakorlat miatt termőföldjeinkben jelentősen csökkent a mikroorganizmusok száma és diverzitása, ezért különösen fontos, hogy a szár- és gyökérmaradványokban található tápanyagokat felhasználva hozzájáruljunk a megfelelő talajélet helyreállításához.

A talajban lévő, lassan bomló maradványok ugyanakkor nehézségeket okozhatnak a talajmunkák során, a megkötött nitrogént pedig épp az újabb, vetésben fejlődő növények elől vonhatják el.

Ezért különösen fontos, hogy megfelelő mikrobiológiai termékkel segítsük a szárbontást: így a folyamat jelentősen felgyorsul, és a fejlődő növények számára könnyen felvehetővé válik a kálium, a foszfor, illetve egyéb mezo- és nyomelemek is.

A vetésforgóban a napraforgót és a kukoricát gyakran követik a kalászosok. Ilyen esetben kiemelt jelentőségű a fuzárium elleni védekezésben a szárbontás, hiszen a betegségnek a kukorica is tápnövénye, és rendszerint nagymértékben meg is található rajta. A fuzárium a szármaradványokon marad fenn és következőkben fertőzi a kalászost. A tarlómaradványok talajba forgatásával és megfelelő készítmények használatával azonban elősegítjük a szármaradványok bomlását, ezzel védve a növényt a fertőzéstől.

A Natur Agro Hungária Kft. tömény összetételű, magas csíraszámú talajoltói több mikroorganizmus- és gombafajt tartalmaznak, melyek cellulóz- és ligninbontó képességüknél fogva hatékonyan bontják el a betakarítás után visszamaradt szár- és gyökérmaradványokat.

Talajoltó készítményeink (Natur Micro T, Natur Forte, Natur Nova) hatékonysága az azokat alkotó baktériumoknak és gombáknak köszönhető, melyeket szakirodalom felhasználásával, röviden mutatunk be az alábbiakban.

A kulcs az összetevőkben van –
bemutatjuk őket

Baktériumok:

Azotobacter sp.

 • A. chroococcum
  • A légköri nitrogént megkötve, ammónia formájában elérhetővé teszi azt a növények számára.
  • Alternatív nitrogénforrásként nitrátokat, ammónium ionokat és aminosavakat igényel.
  • Szénhidrátok, alkoholok, szerves savak sóinak felhasználásával jut szénforrásokhoz, ezáltal részt vesz a növényi maradványok bontásában.
  • Mezőgazdasági felhasználásának jelentősége növekvőben van, biológiailag aktív anyagokat is termel, mint az auxin, citokinin és gibberellin fitohormonok. Kataláz és peroxidáz enzimet is termel.
  • Bizonyos törzseik fluorescens siderophore pigmenteket termelnek (megkötik, szállítják a vas(III)-ionokat, képesek gátolni a kórokozó mikroorganizmusokat).
  • Termésnövelő, a tápanyagokat és vitaminokat a növények számára elérhető formában biztosítja és ellenállóvá teszi a növényeket a betegségekkel szemben.

(Wani et. al., 2013.)

Cellvibrio sp. 

 • C. flavescens
  • Igazolt baktérium – növényi interakció. A légköri nitrogént megkötve, ammónia formájában elérhetővé teszi az a növények számára.
  • Mezőgazdasági felhasználásának jelentősége növekvőben van, biológiailag aktív anyagokat is termel, mint az auxin, citokinin és gibberellin fitohormonok.
  • A szélsőséges környezeti tényezőknek (szárazság, UV) ellenálló, aerob mikroorganizmus.
  • Celluláz enzim termelése igazolt, kiváló cellulózbontó képességgel rendelkezik, hatékony a szár-és gyökérmaradványok elbontásában.

(Mergaert et al., 2003; Sethi et. al., 2013)

Paenibacillus sp.

 • P. polymyxa
  • Igazolt kapcsolat a növények gyökere és baktérium között, elősegíti a növények növekedését és a gyökerek fejlődését.
  • A légköri nitrogént megkötve, ammónia formájában elérhetővé teszi a növények számára.
  • A szerves szénforrásokat hasznosítva termel metabolitokat, vagyis szénhidrátokból állít elő hasznos anyagokat.
  • Poliszacharidbontó és fehérjebontó enzim: cukor és keményítő (hexózok, pentózok, cellulóz, hemicellulóz) bontása által hormonokat, bioaktív anyagokat (cytokinin, auxin, gibberellin, ethylene) termel.
  • A gyökérzónát ellátja hasznos anyagokkal, akadályozza a kórokozók vasfelvételét.
  • Antagonista aktivitás növényi kórokozókkal és kártevőkkel (együtt károsítók) szemben (pl. Fusarium oxysporum, Rhizoctonia solani, Gaeumannomyces graminis tritici).
  • Direkt és indirekt módon (foszfor mobilizálása és nitrogén megkötése által) degradálja a szennyező anyagokat, hormont termel; illetve gátolja a kórokozókat a vas, az aminosavak és a cukrok felvehetőségében folytatott harcban.

(McSpadden Gardener, 2004)

Bacillus sp.

 • B. megaterium
  • Az egyik legelterjedtebb talajbaktérium, részt vesz a növényi maradványok lebontásában. Szénforrásként a növények elfásodott részeiben található xilózt (a xilánban) használja fel.
  • A foszfor átalakításában vesz részt. Foszfatáz enzimjével a talaj vízoldhatatlan foszforvegyületeit (kalcium-, vas- és alumíniumfoszfátok) megbontja és vízoldhatóvá teszi. Foszforfeltáró bioenzim aktivitással körülbelül 80-120 kg/ha foszforhoz juttatja a növényeket.
  • Növekedési anyagokat és B12 vitamint termel. Jelentős mértékben hat az ammóniák felszabadulására az olyan fehérjetartalmú anyagokból, mint az albuminok, peptonok, peptidek és aminosavak. Az istállótrágyát és a növényi maradványokat érett humusszá bontja le, mely a talaj termőképességének az alapját képezi.
  • Felélénkíti a talajokban a cellulózbontó mikroorganizmusokat. Kiszabadítja a cellulózba zárványként beépült káliumot, körülbelül 60-100 kg/ha mennyiséget adva a talajba.

Gombák:

Trichoderma asperellum

 • Széleskörű kedvező hatása miatt régóta alkalmazzák már a növénytermesztésben és kertészetben.
 • A növényi maradványok bontására kiválóan alkalmas, mivel olyan enzimeket (celluláz, hemicelluláz) termel, melyek hidrolizálják a növényi sejtfalat alkotó cellulózt és a keletkező anyagokat felvehető formában szolgáltatják vissza a növények számára.
 • A Trichoderma fajok nagy szerepet töltenek be a talajok javításában is. Olyan enzimeket is termelnek, melyek alkalmasak a környezetre és az emberi szervezetre káros idegen anyagokat (xenobiotikumokat – környezetbe kijuttatott kemikáliák, gyógyszerek) degradálni, közömbösíteni.
 • Jelenlétükkel képesek olyan immunreakciót kiváltani a növényekből, melyek már akkor felkészítik a növényt a védekezésre, mielőtt azt valamilyen káros hatás (környezeti stressz, tápelem hiány, kórokozó) érné.
 • Mikoparazita hatása is ismert, antagonizmus révén képes kiszorítani bizonyos kórokozókat (pl. Sclerotinia, Fusarium spp., Rhizoctonia solani) a talajból, ezzel megelőzve a növénybetegséget és nagyobb életteret adva a növények fejlődésének.

(Sivan & Chet, 1989; Turóczi, 2003; Trillas et. al., 2006; Cocaign et. al., 2013; EFSA, 2013) 

Phanerochaete chrysosporium

A fehérrothadásnak nevezett gomba kifejezetten ligninbontó (lignin-peroxidáz enzim termelése által), vagyis a növények földfelszín alatti részeit képes bontani. Cellulózbontókkal együtt kiválóan alkalmazható.

 • Nagy szerepet tölt be a talajok javításában is. Olyan enzimeket is termel, melyek alkalmasak a környezetre és az emberi szervezetre káros idegen anyagokat (xenobiotikumokat – környezetbe kijuttatott kemikáliák, gyógyszerek) degradálni.

(Tien & Kirk, 1988; Cocaign et. al., 2013) 

Metarhizium anisopliae

 • A talaj természetes mikrobiótáját képezi, előfordulása gyakori, magas csíraszámmal megtalálható a hazai talajokban.
 • Növényi növekedést serkentő hatású gomba, egészségesebb életteret ad a növények számára.
 • Talajlakó kártevőgyérítő hatása közismert, mellyel a növényi életfolyamatok felerősíthetők és a nagyobb terméskiesés megelőzhető.

(Turóczi, 2003 In: Jakucs és Vajna, 2003; Pilz et. al., 2007; Toepfer et. al., 2009)

Szárbontó termékeink alkalmazásával jelentős hozamnövekedés érhető el. Az ezt igazoló kísérleteinkről, termékeinkről itt olvashat részletesen.

Ha termékeink felkeltették az érdeklődését,
kattintson ide!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Amiről a talajszelvények mesélnek

2024. március 26. 08:10

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint az AKIT Nyíregyházi Kutatóintézete is csatlakozott a Magyar Talajtani Társaság ,,A talaj élete – amit egy szelvény el tud mondani magáról" elnevezésű országos figyelemfelkeltő akciójához.

Mikrobiológiai készítmények termésnövelő hatása a növénykultúrákban

2024. február 28. 14:10

A termőtalajok romlása világviszonylatban, de Magyarországon is jelentős. A fő probléma az, hogy a talajélet egyre silányabbá válik, ennek következtében sérül a tápanyagszolgáltató képesség, a pufferkapacitás, a víz- és hőháztartás és elveszti a talaj a szerkezetét.

Hol a felelősség a termőtalaj-védelemben?

2024. február 26. 11:40

A Magyar Talajvédelmi Baktérium -gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetsége ,,Termőtalaj - lehetőségek és kihívások a növénytermesztésben” címen szervezett kerekasztal-beszélgetést az idei AgromashExpo és Agrárgépshow-n, mely során a talajvédelem kérdésköre ismét reflektorfénybe kerülhetett hála a meghívott szövetségi tagoknak, szakembereknek.

Mikrobiális élet szerepe a tápanyagszolgáltatásban

2024. február 19. 09:10

A termőtalajok romlása világviszonylatban, de Magyarországon is jelentős. A fő probléma az, hogy a talajélet egyre silányabbá válik, ennek következtében sérül a tápanyagszolgáltató képesség, a pufferkapacitás, a víz- és hőháztartás és elveszti a talaj a szerkezetét.

ELÉG VOLT AZ ASZÁLYBÓL? VAGY MÉG MINDIG NEM???

2020. június 22. 08:55

Sajnos ez a tavasz is a csapadékhiánytól visszhangzott, amit még mindig hallani, amikor az aratásra, a búza és repce várható terméseredményeire gondolunk, pedig most már bőven esik Medárd óta, ami a kalásznak már nem kellene, ellenben a kukorica és napraforgó a szójával karöltve hálásan fejlődik.

A kukoricaszár érték! Erre érdemes figyelni

2023. október 13. 05:40

A növekvő műtrágyaárak miatt egyre többen fordulnak az alternatív tápanyag-utánpótlás felé. Az egyik legkézenfekvőbb megoldás a szárak területen hagyásával és gyors lebontásával történő pótlás. A kukorica esetében is rendkívül fontos ugyanakkor, hogy ez a folyamat megfelelő módon, gyorsan és hatékonyan történjen. Segítünk!

Növényi maradványok lebontása mikroorganizmusok által termelt enzimekkel

A holt szerves anyag bontása bonyolult biológiai, biokémiai és mikrobiális ökológiai folyamatok eredményeként jellemezhető. A hatékony szárbontás érdekében a gabona- és repcetarló szakszerű kezeléséhez hozzátartozik a növényi maradványok lebontását segítő mikrobiológiai készítmények hatásainak ismerete és használata.

Szakmai alapon választott mikrobiológiai készítményekkel a kapott támogatás sokszorosát éri az AÖP a gazdáknak!

2024. április 12. 05:40

A nitrogén műtrágya dózisának mérséklése a terméshozam romlása nélkül. Együtt túl szépnek tűnik, de igazából olyan, 2023-as szántóföldi kísérletsorozatokkal igazolt ígéret, amit minden olyan gazdálkodó veszni hagy, aki a bizonyított hatásfokú mikrobiológiai termékek helyett a legolcsóbb készítményekkel pusztán „lepapírozza” az AÖP 2 pontot.