Talajművelés

Magyarország talajtípusai VI.: váztalajok

Agrofórum Online

A váztalajok főtípusába azok a talajok tartoznak, melyek képződésében a biológiai folyamatok feltételei csak kismértékben, vagy rövid ideig adottak, ezért hatásuk korlátozott. Ez a korlátozás lehet a talajképző kőzet tulajdonságainak következménye, vagy származhat a felszín állandó, gyors változásából. A felszín változásának oka lehet a folytonos és erőteljes vízerózió, valamint a defláció. Hazánk területének 8%-át teszi ki ez a talajtípus.

A főtípus jellemző folyamatai:

Humuszosodás: A humuszosodás folyamata igen sekély rétegre korlátozódik.

A talajképződés termékeinek elszállítása: Víz és szél egyaránt lehet szállító. Előfeltétele a meredek lejtő és a kis talajellenállás a vízerózióval szemben, illetve laza vagy könnyű talajszemcsék a defláció esetében. Következménye, hogy a talajképződés hatására átalakult kőzetrészek elmozdulnak képződésük helyéről, míg ott ismételten a változatlan kőzet kerül a felszínre.

A talajszemcsék állandó mozgása: Elsősorban a szél hatására következik be. Előfeltétele: száraz talajfelszín, homokszemcsék, amelyek mérete elég kicsi ahhoz, hogy a szél elmozdítsa, és olyan erős szél, mely a homokszemcséket felragadja vagy görgeti. Következménye a homokmozgás, vagyis a futóhomok, amelyben a homokszemcsék állandóan változtatják egymáshoz viszonyított helyzetüket.

A kőzet mállással szembeni ellenállása: Olyan esetben jut érvényre, amikor a talajképző kőzet tömör és még viszonylag kis erózió esetében is kevés az idő ahhoz, hogy a talajképződési folyamat a kőzetet átalakítsa. Előfeltétele a mállásnak ellenálló, tömör kőzet. Következménye a sziklás felszín, melyen a talajképződésnek csak gyenge, kezdeti nyomai észlelhetők.

A váztalajok tulajdonságait igen nagy mértékben a talajképző kőzet sajátosságai szabják meg.

Szelvényfelépítésük: AC vagy AD, vagyis a sekély A szint közvetlenül a mállott vagy kemény kőzeten található.

Főbb típusai:

Köves, sziklás váztalajok

Többnyire hegyvidékeinken találhatók, olyan helyeken, ahol a tömör kőzet aprózódása és mállása még nem haladt olyan mértékben előre, hogy a növényzet megtelepedésére, magasabb rendű, nagyobb szervesanyag-tömeget termelő növénytársulás számára elegendő vizet és tápanyagot tudjon szolgáltatni. Különösen ott találhatók kiterjedten, ahol a talajpusztulás erőteljes és a víz vagy a szél a fizikai aprózódás, valamint a kémiai mállás termékeit közvetlenül keletkezésük után elszállítja. A talajréteg általában 10 cm-nél vékonyabb és kopár, sziklás foltokkal váltakozva fordul elő.

Kavicsos váztalajok

Ebbe a típusba tartoznak azok a talajképződmények, amelyek a jelenkori vagy régi folyók volt árterületein, teraszain, törmelékkúpjain találhatók. Kavicstartalmuk a földes részhez viszonyítva olyan nagy, hogy ez a szelvény vízgazdálkodását és tápanyagszolgáltató képességét nagymértékben lerontja. A kavicsos váztalajok szelvényében a megközelítően tiszta kavicsból álló szinteket egy vékonyabb-vastagabb iszapos takaró fedi, amely vagy a folyóvízi hordaléklerakódás utolsó szakaszából származik vagy hullóporos eredetű. E takaró vastagságától függ, hogy a kérdéses talaj a váztalajok közé sorolható vagy nem. Általában az 50%-nál kisebb kavicstartalom még lehetőséget ad a talajképződésre, amennyiben az egyes rétegekben a kavicstartalom 80-90%, már nincs elegendő anyag a talajképződéshez, és így csak váztalajok keletkezhetnek.

Földes kopárok

Az ide tartozó váztalajok már nem tartalmaznak tömör kőzetdarabokat, az erózió következtében felszínre kerülő laza, üledékes kőzeteken keletkeznek. Így a talajképződés folyamatát nem a mállékony anyag hiánya, vagy a kevés mállástermék elszállítása, hanem a felszín gyors és állandó lepusztulása akadályozza. A talajképződés és a biológiai folyamatok huzamosabb ideig való hatását az eróziós folyamatok teszik lehetetlenné. A humuszosodás a talajszelvénynek csak egészen sekély rétegét érinti. A talajképző kőzet mélyebb átalakulására nincs lehetőség, mert a talajpusztulás a már esetleg átalakult anyagot a helyéről elszállítja és mindig újabb és újabb anyag kerül a talajképződési tényezők hatása alá. A talajréteg, vagyis a humuszos szint itt sem haladja meg a 10 cm-t, illetve művelés alatt álló területeken a szántott réteg vastagságát.

Forrás:

https://www.uni-miskolc.hu/~ecodobos/ktmcd1/huntalajok.htm

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Idén is népszerű volt a Väderstad szántóföldi gépbemutató sorozata + videó

2025. augusztus 14. 13:10

Már közel három évtizedes hagyományra tekint vissza a Vaderstad Kft. szakmai bemutatója, országjáró körútja, ahol a gazdák a szántóföldön ismerkedhetnek meg a svéd mezőgazdasági gépgyártó kiváló termékeivel.

Farmet Gépshow Lébényben (08.06.) és Orosházán (08.13.)

2025. július 31. 15:10

A Farmet magyarországi importőre, az ANDEST-2005 Kft. idén két nagyszabású szántóföldi gyakorlati bemutatót szervez augusztusban.

Forgatás nélküli talajművelés új szintje: Fliegl KSE 680 láncos-tárcsás borona

2025. július 14. 16:10

Külföldön már nagy sikernek örvend a Fliegl KSE 680-as típusú láncos-tárcsás boronája.

Létszükséglet a vízgazdálkodás

2025. május 20. 14:10

Az előre jelzett klimatikus vízmérleg és a talajnedvesség ismeretében lehetőség nyílik az öntözések megtervezésére.

Meggyőző munka élőben: gyakorlati bemutatót tartottak Farmet gépekkel

2024. szeptember 5. 14:40

A tarlóművelés, alapművelés, sávművelés, magágykészítés és vetéstechnika eszközrendszerének aktív bemutatására helyezték a hangsúlyt.

Hiánypótló modellel bővült a Väderstad palettája

2022. november 10. 08:39

A Väderstad, a világ egyik vezető talajművelő- és vetőgép gyártója bemutatja a Carrier XL rövidtárcsák új, 7,25 méter széles Carrier XL 725-ös modelljét.

Mikroelemek a talajban: kobalt (Co)

2022. március 16. 04:36

A kobalt (Co) a környezetben elszórtan szinte mindenhol jelen van, így az emberek ki vannak téve a levegőben, a vízben és az élelmiszerekben található mennyiségnek.