Tápanyag-utánpótlás

Megkérdeztük! Felhasználói tapasztalatok az Arysta biostimulátorával szőlőben

Agrofórum Online

Tóth Marianna, a Ker-Bor Kft. termelésirányítójának és résztulajdonosának, és Körmendi József, a Nyakas Pince Zrt. szőlészeti vezetőjének és növényvédő szakmérnökének véleménye és tapasztalata a a Goemar BM-86 biostimulátorról.

Tóth Marianna, Ker-Bor Kft.

Tóth Marianna vagyok, a Ker-Bor Kft. termelésirányítója és résztulajdonosa. Cégünk – immáron közel 10 éve – kizárólag bioszőlő-termesztéssel foglalkozik Pest-megyében, a Monorierdő-Gomba-Bénye községek határolta területeken, melyek a Kunsági-borvidékhez tartoznak. Édesapám, Tóth László szellemi örökségeként folytatom a bio-szőlőművelést, aki elhivatottan kereste az új és hatékony alternatívákat a technológiában.  Az általa szerzett ismereteket hasznosítani tudom a jövőben is. 

250 ha termő bioszőlő ültetvényünk tavaly egy 20 ha-os, újonnan eltelepített területtel bővült. A szőlők átlagéletkora rendkívül változatos, 40 évestől a 10 évesig terjed. Talajtípusunk Pest megye ezen részére jellemző humuszos homok. Művelési módok közül az ernyő- és kordonművelést választottuk. Fajtáink között megtalálható a Rizlingszilváni, Karát, Olaszrizling, Chardonnay és Sauvignon és vörös fajták közül pedig a Cabernet franc és Cabernet sauvignon. A termés 10%-át feldolgozzuk és borként értékesítjük, a többit szőlőként adjuk el. A biostimulátor készítményeket az átállás óta folyamatosan használjuk, egyrészt a mennyiség fokozására (a kötődés javítása) és minőségi paraméterek (cukorfok) javítására, másrészt mikro- és mezoelemek pótlása céljából, hiszen műtrágyázást-lombtrágyázást nem végezhetünk a területeken.


Kezeletlen

Az Arystával 3 éve kezdtük el a szorosabb együttműködést, mivel a cég portfoliójában több készítmény is engedélyezett az ökológiai gazdálkodásban. Tavalyelőtt 40 ha-on, tavaly már 156 ha-on permeteztünk Arysta bio technológiával, melynek egyik sarkalatos eleme volt a Goemar BM-86 biostimulátor. A területi képviselők javaslatára a virágzás kezdetétől 3 alkalommal egészen kötődés végéig juttattuk ki a tengerialga-bázisú készítményt a növényvédelmi kezelésekkel kapcsoltan, 3,0 l/ha egyszeri dózist használva. Az alkalmazott lémennyiség 500 l/ha volt. A kezelt fajtákon (Olaszrizling, Sauvignon, Szürkebarát, Chardonnay) kiváló kötődést tapasztaltunk és szüretkor egységesebb fürtátlagtömeget kaptunk.


Goemar BM-86

Ezt a tápanyagtartalmán kívül (jelentős Mg és Bór tartalom) az algaextraktum hatásának is tulajdonítom. Keverhetőségével a réz- és kéntartalmú szerek esetében egyáltalán nem volt problémánk.  Bár a tavalyi évünk elég nehéz volt növényvédelmi téren, hiszen a folyamatos esőzések hatására mind a három, fontos kórokozó fertőzött a területen, de a konvencionális művelésű ültetvényekkel összehasonlítva sem volt nagyobb problémánk velük. Átlagos mennyiség átlagos minőséggel párosult a 2016-os esztendőben.

A jövőben is tervezem a Goemar BM-86 használatát, mert elégedett vagyok a termék termésmennyiségre és minőségre gyakorolt hatásával, valamint a készítmény tápanyag-összetételével is, amely virágzó szőlő igényihez van szabva.

Körmendi József, Nyakas Pince Zrt.

Körmendi József vagyok, a Nyakas Pince Zrt. szőlészeti vezetője és növényvédő szakmérnöke. Cégünk az Etyek-Budai borvidékhez tartozó, Tök és Budajenő határában telepített szőlőültetvényekről származó szőlő alapanyag-előállítását és feldolgozását, valamint a belőlük készült borok forgalmazását végzi. A 172 ha-os jelenlegi területünkhöz ebben az évben 16 ha új ültetvény telepítését tervezzük. Régebbi telepítésű szőlőink (110 ha) GDC és egyesfüggöny művelésmódban, míg a 2003-tól telepített új ültetvényeinken (60 ha) középmagas kordonon termesztünk. Fajta-szortimentünkben megtalálhatóak a ma divatos fehér fajták: Irsai Olivér, Chardonnay, Rizlingszilváni, Sauvignon Blanc, Szürkebarát és Rajnai rizling és a rosé alapanyagként termelt Kadarka, Kékfrankos, Pinot noir és Merlot is. Egy 3 ha-os parcellán pedig biotermesztést folytatunk. A korszerűbb ültetvényeinkben 2 db alagutas rendszerű (LIPCO) permetezőgéppel végezzük a növényvédelmet, amelyek rendkívül létakarékos kivitelezést biztosítanak. Meggyőződésem szerint ugyanis az a szermennyiség fejti ki hatását, ami a növény levélzetére kerül.  Cégünk gyakorlatában ezért az alkalmazott vegyszereket nem ha-dózis, hanem koncentráció alapon juttatjuk ki a fiatalabb ültetvényekben, amely technológia több évjáratban is kiállta már a próbát. Még a szezon derekán sem permetezünk 350 l/ha-os lémennyiség fölött ebben a permetezési módban.

A biostimulátorok alkalmazása területeinken minden évben rendszeres, hiszen jelentős részt képvisel az Irsai Olivér fajta, melyre jellemző a partenokarpia és a fürtön belüli bogyóméretek heterogenitása. Ezért is próbáltuk ki 2015-ben ebben a fajtában az Arysta javaslatára a Goemar BM-86 tengeri alga bázisú biostimulátort, melyet a cég ennek a problémának a kezelésére is ajánlott. A kísérletet 3 ha-on, GDC művelésű szőlőben végeztük el, melynek mért eredményei igen meggyőzőek voltak számomra a kezeletlen kontrol területhez képest. Kijuttatása 2X3 l/ha-os dózisban történt a fürtlehajlás és teljes virágzás stádiumában, a növényvédelmi kezelésekkel kapcsoltan, hagyományos ha-dózis alapon alkalmazva. A szüret idején végzett értékelésben egyértelműen jelentkezett a készítmény termékenyülésre és fürtátlagsúlyra gyakorolt pozitív hatása.

A tavalyi évben már egy 40-ha-os blokkban (Irsai, Sauvignon, Rizlingszilváni, stb. fajtákon) használtuk a készítményt szőlész kollégáim jó tapasztalata és a 2015-ös eredményeink alapján. Az első kezelés ideje teljes virágzás stádiumában, a második kezelésé sziromhulláskor volt 250 literes lémennyiséggel kipermetezve, –az előző évi gyakorlattól eltérően – már koncentráció alapon kijuttatva. A kezelés célja az Irsai Olivér fajtában a 2015-ös év aszályos periódusában végbemenő rossz fürtdifferenciálódás miatt kialakult kevés számú fürtön a lehető legjobb kötődés elérése volt. Azt gondolom, hogy ez sikerült is elérnünk, köszönhetően a Goemar BM-86-nak és a lombtrágyázási programunknak. A kezelt fajtákat 10-12 t/ha termésmennyiséggel takarítottuk be, amely az évjárathatásnak köszönhetően egy jó-közepes borminőséget adott. Visszatekintve egyébként elmondható, hogy a tavalyi év növényvédelmi szempontból nem volt egyszerű.


Kezelt                             –                             Kezeletlen

A Goemar BM-86 biostimulátort 2017-es évben is fogjuk használni, mert egyre több évben jelentkeznek szélsőségek időjárásunkban a kötődés időszakában, melyek negatívan hathatnak a termékenyülésre, különösen az arra érzékeny fajtáknál. A biostimulátorok használatával ez a rizikófaktor mérsékelhető.

 

 

(Arysta LifeScience Magyarország Kft.)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az őszi búza okszerű és gazdaságos őszi tápanyag-utánpótlása

2024. október 2. 17:10

A hiányos makroelem-ellátás 50–60%-kal, a nem megfelelő mikroelem-ellátás 10–25%-kal is csökkentheti a búzatermést, és rontja a minőséget is.

Hogyan gondoskodjunk a rózsa tápanyag-utánpótlásáról ősszel?

2024. szeptember 19. 07:40

A rózsák a semleges vagy enyhén savanyú, 5,5-6,5 pH-értékű talajt kedvelik. A túl savas vagy túl lúgos talaj csökkenti a tápanyagfelvevő képességét.

4 takarékos tipp az őszi nitrogénkijuttatáshoz

2024. szeptember 16. 09:40

Csak ott és akkor érdemes ősszel nitrogénnel trágyázni, ahol várhatóan kevés lesz a veszteség, és a talaj nedvességtartalma is megfelelő.

Miért érdemes a tarlót szakszerűen mikrobiológiai készítménnyel kezelni?

2024. szeptember 11. 12:10

Szakirodalmi adatok alapján a szántóföldekben ezerszer kevesebb talajbaktérium él, mint a bolygatatlan talajokban.

Egy szőlőfajta története - Teutonoktól a Rizling nemzedékig

2019. április 28. 06:34

A fajta népszerűségének és sikerének fenntartása érdekében a Német Borászati Intézet létrehozta a „Rizling nemzedék” elnevezésű szervezetet, amely a 35 évesnél fiatalabb gazdákat buzdítja a rizling kultúra fejlesztésére, ápolására.

Hogyan védhető meg a szőlő a peronoszpórától?

2019. június 6. 04:36

B. Szabolcs kérdése: Hogyan hat a sok csapadék a szőlő peronoszpórára? Hogyan védhető meg a szőlő?

A szén-dioxid megkötése a borászatban

2021. július 19. 07:38

A szén-dioxid a must cukortartalmának alkohollá történő átalakulása során képződik, köszönhetően az élesztőgombák lebontó tevékenységének.

Minden kultúrában terjednek a gombabetegségek – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. június 26. 17:10

A meleg és pára határozza meg a kórokozók terjedését, emellett a tetvekkel, a szőlőkabócával és hamarosan a dióburok-fúróléggyel is számolni kell.