Tápanyag-utánpótlás
Fizetett tartalom
Tápanyag-utánpótlás
Fizetett tartalom

Műtrágyát a repcének! – de melyiket?

Műtrágyát a repcének! – de melyiket?

A tavaszi fejtrágyával kijuttatott tápanyagok közül az őszi káposztarepce esetében is elsődleges a nitrogén. Az ammónium-nitrát és a MAS – nitrát-nitrogén tartalmuk miatt - gyors, azonnali hatást biztosítanak; míg a karbamidnak először át kell alakulnia a talajban, amely folyamat az időjárás függvényében akár hetekig is eltarthat.

A MAS mésztartalma miatt is előnyösebb választás – a repce számára fontos tápelem a kalcium is. Nem szabad elfeledkezni a kénről sem: a kénes nitrogénműtrágyák használata különösen ajánlott kénben szegény talajokon, illetve olyan területeken, ahol az ősszel kijuttatott alaptrágya nem tartalmazott ként.

2018-as szántóföldi kísérleteinkben különböző repce tápanyagellátási technológiák vizsgálatát végeztük el. Az első, kontroll parcella semmiféle műtrágyát nem kapott. A második parcellánál nem került sor őszi alaptrágyázásra, és tavasszal is csak alacsony dózisú nitrogént kapott. Így terméseredménye a várakozásoknak megfelelően elmaradt a többi parcelláétól, melyek ősszel 300 kg/ha COMPLEX 15/15/15 műtrágyát, valamint tavasszal több nitrogént kaptak. A termésmennyiségek tökéletesen tükrözik az emelkedő nitrogénadagok termésnövelő hatását (2. – 4. parcella).

A repce esetében a kén, mint tápelem hatása is fontos. Kísérleteinkben is kimutatható volt, hogy azonos alaptrágyázás és nitrogénszint mellett 30 kg/ha adaggal több kén kijuttatása további termés- és olajtartalom növekedést okozott (4. – 5. parcella). Az őszi és tavaszi lombtrágyás kiegészítő kezelések SUPREMO W 20/20/20 +B+Cu+Fe+Mn+Zn termékkel pedig szintén tovább javították a terméseredményt.

Tapasztalatainkra építve műtrágyáink közül a repce koratavaszi fejtrágyázására a NAC 27N (MAS) mellett a VARIO 23 N +25SO3 kénes nitrogéntermékünket javasoljuk. Tápanyagban szegényebb talajokon, illetve gyengébben fejlett növényállományok esetében célravezető lehet a VARIO 21/7,5/7,5 NPK-műtrágya használata.

Tavaszi lombtrágyázásra a magas kéntartalmú SUPREMO L 100 B + Mo+S termékünket ajánljuk, ami a repce növekvő bórigényével együtt a növény megnövekedett kénigényét is kielégíti. Ezen kívül a kísérleteinkben már bizonyított, magas hatóanyag-tartalmú SUPREMO W 20/20/20 +B+Cu+Fe+Mn+Zn vízoldható kristályos műtrágya lombtrágyaként való felhasználást javasoljuk.

A Borealis L.A.T Hungary Kft. 2019-ben is változatlan szakértelemmel és kiváló minőségű műtrágyákkal áll a termelők rendelkezésére. Keresse bátran értékesítő kollégáinkat!

Hoyer Rita
Borealis L.A.T Hungary Kft.
www.borealis-lat.com

Zöldségfélék kénigénye és kéntrágyázása

2019. április 24. 04:37

A kénhiányban szenvedő növény fejletlenebb, mivel gátolt a sejtosztódása és a fehérje szintézise. A ként a növények főleg szulfát formában veszik fel a talajból, de a levegő kéndioxid-tartalmát is képesek hasznosítani. Magában ként trágya formájában nem szoktunk adni, más tápelemek kísérőanyagaként visszük a tápoldatba (talajba).

Biológiai tarlókezelés – szalmatrágyázás

2019. április 7. 04:16

Talajbaktérium-készítmények alkalmazásának kezdésére legjobb időszak a nyár, a tarlóhántás időszaka. Segíti a szerves anyagok, a szalma lebomlását, elkerülhető a pentozán hatás kialakulása.

Tápoldatozás a növény szabályozásának egyik fontos kulcsa

2019. március 20. 07:37

A tápoldatra alapozott termesztés Magyarországon a ’90-es évektől jelent áttörést a kertészeti ágazatban, elsőként a hajtatásban. Azóta a technikai fejlődés megnyitotta az utat a profi kertészetek mellett a kiskerti és a szabadföldi termesztés irányába is.

Tápanyag-utánpótlás – vízhiányos időszakban!

2019. március 18. 11:36

Ez az év is hasonlóan indul, mint a tavalyi – komoly aszállyal –, a csapadékhiány sok helyen már a 200 mm-t is eléri. Ez azt jelenti, hogy sokkal jobban oda kell figyelni a növényeinkre, minden technológiai probléma, hiba, késés nagy kárt okozhat.

Terményárak: megújuló remények – enyhe áremelkedéssel

2018. november 26. 08:02

A tőzsdei jegyzések mind az USA-ban, mind Európában olyan értékeket értek el, melyek korábbi minimumok közelébe kerültek és ez a korábbi eladási pozíciók lezárását vagyis vételi hullám elindulását eredményezte.

Hibridekkel nem ígéret többé a stabilan magas hozam (+VIDEÓ)

2018. június 6. 16:31

2018. május 29-én Hantos, május 31-én pedig Fábiánsebestyén adott helyet a RAPOOL Hungária Kft. és a SAATEN-UNION Hungária Kft. szokásos nyári bemutatójának.

Ez már igazi növényvédelmi szezon a szántókon és a gyümölcsösökben is

2018. április 20. 06:54

A meleg idő országszerte robbanásszerűen virágba borította az őszi káposztarepce táblákat és a gyümölcsös kerteket. A természet igyekszik behozni lemaradását.

Agrometeorológia: országos áztató eső nem valószínű – terméskiesés lehet a következmény

2018. május 22. 14:00

Péntekig meleg, záporos, zivataros időre számíthatunk, ugyanis délies áramlással viszonylag nedves, labilis rétegződésű léghullámok érkeznek fölénk, de országos áztató eső nem valószínű.