Tápanyag-utánpótlás
Fizetett tartalom
Tápanyag-utánpótlás
Fizetett tartalom

Műtrágyát a repcének! – de melyiket?

Műtrágyát a repcének! – de melyiket?

A tavaszi fejtrágyával kijuttatott tápanyagok közül az őszi káposztarepce esetében is elsődleges a nitrogén. Az ammónium-nitrát és a MAS – nitrát-nitrogén tartalmuk miatt - gyors, azonnali hatást biztosítanak; míg a karbamidnak először át kell alakulnia a talajban, amely folyamat az időjárás függvényében akár hetekig is eltarthat.

A MAS mésztartalma miatt is előnyösebb választás – a repce számára fontos tápelem a kalcium is. Nem szabad elfeledkezni a kénről sem: a kénes nitrogénműtrágyák használata különösen ajánlott kénben szegény talajokon, illetve olyan területeken, ahol az ősszel kijuttatott alaptrágya nem tartalmazott ként.

2018-as szántóföldi kísérleteinkben különböző repce tápanyagellátási technológiák vizsgálatát végeztük el. Az első, kontroll parcella semmiféle műtrágyát nem kapott. A második parcellánál nem került sor őszi alaptrágyázásra, és tavasszal is csak alacsony dózisú nitrogént kapott. Így terméseredménye a várakozásoknak megfelelően elmaradt a többi parcelláétól, melyek ősszel 300 kg/ha COMPLEX 15/15/15 műtrágyát, valamint tavasszal több nitrogént kaptak. A termésmennyiségek tökéletesen tükrözik az emelkedő nitrogénadagok termésnövelő hatását (2. – 4. parcella).

A repce esetében a kén, mint tápelem hatása is fontos. Kísérleteinkben is kimutatható volt, hogy azonos alaptrágyázás és nitrogénszint mellett 30 kg/ha adaggal több kén kijuttatása további termés- és olajtartalom növekedést okozott (4. – 5. parcella). Az őszi és tavaszi lombtrágyás kiegészítő kezelések SUPREMO W 20/20/20 +B+Cu+Fe+Mn+Zn termékkel pedig szintén tovább javították a terméseredményt.

Tapasztalatainkra építve műtrágyáink közül a repce koratavaszi fejtrágyázására a NAC 27N (MAS) mellett a VARIO 23 N +25SO3 kénes nitrogéntermékünket javasoljuk. Tápanyagban szegényebb talajokon, illetve gyengébben fejlett növényállományok esetében célravezető lehet a VARIO 21/7,5/7,5 NPK-műtrágya használata.

Tavaszi lombtrágyázásra a magas kéntartalmú SUPREMO L 100 B + Mo+S termékünket ajánljuk, ami a repce növekvő bórigényével együtt a növény megnövekedett kénigényét is kielégíti. Ezen kívül a kísérleteinkben már bizonyított, magas hatóanyag-tartalmú SUPREMO W 20/20/20 +B+Cu+Fe+Mn+Zn vízoldható kristályos műtrágya lombtrágyaként való felhasználást javasoljuk.

A Borealis L.A.T Hungary Kft. 2019-ben is változatlan szakértelemmel és kiváló minőségű műtrágyákkal áll a termelők rendelkezésére. Keresse bátran értékesítő kollégáinkat!

Hoyer Rita
Borealis L.A.T Hungary Kft.
www.borealis-lat.com

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

CELL® a szárbontás nagymestere, avagy A SZERVESANYAG-GAZDÁLKODÁS A HOSSZÚTÁVÚ JÖVEDELMEZŐ TERMELÉS ALAPJA!

2024. június 14. 11:40

Ha a növénymaradványokat VISSZAKEVERJÜK a talajba, akkor a szemterméssel kivont tápelemek kivételével mindent visszajuttatunk.

Fókuszban a szója! – Tápanyag-utánpótlás a TIMAC AGRO ajánlásával

2024. június 5. 12:10

A szóját felhasználás, termeszthetőség és jövedelmezőség szempontjából egyre ígéretesebb növénynek mondhatjuk.

Így hatékony a kukorica fej- és lombtrágyázása!

2024. május 10. 17:10

Az áhított 12 t/ha kukoricatermés 270–300 kg/ha nitrogént von ki a talajból. Ennek nagy részét műtrágyával kell pótolni.

Májusi teendők a szántóföldön

2024. május 2. 05:40

Minden lombtrágyavásárlás előtt érdemes és szükséges pár percet rászánni, ami a különböző termékek hatóanyag és ár információinak összehasonlításához kell, elkerülve azokat a csapdákat, amelyeket csak a termék árának vagy hektárköltségének a feltétel nélküli elfogadása okoz.

Kéthavi csúcshoz közelít a búza ára az ukrajnai konfliktus miatt

2022. január 26. 06:34

Európában a malmi búza 290,75 euróba, a kukorica 257,75 euróba, a repce 715,25 euróba, a takarmánybúza pedig 226,05 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

A száraz idő és a kínálat szűkülése okoz gondot

2021. június 5. 05:36

Európában az Egyesült Államokban látottal ellentétes folyamatok domináltak. Párizsban a malmi búza árszintje 75 eurócentes mínuszt követően 214,75 euró/tonnára csökkent a szeptemberi határidőre.

A javuló terméskilátások miatt csökkent a szójabab ára

2020. július 22. 11:02

Óvatos hangulatban zajlott a kereskedés a párizsi árutőzsdén, enyhe fölényben voltak a vevők, ugyanis a malmi búza, a takarmánybúza és a kukorica is drágult, miközben a repce vesztett értékéből.

Ritka kártevők a repcében

2019. december 6. 04:37

Az őszi káposztarepce az a szántóföldi növénykultúránk, amelynek növényvédelmében az állati károsítók döntő jelentőséggel bírnak és amelynek a termesztési költségeiben az ilyen károsítók elleni védekezés adja az egyik legnagyobb tételt.