Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Ősszel érkeznek a legújabb bőtermő búzák, és szójában is tovább erősít a Karintia Kft.

Ősszel érkeznek a legújabb bőtermő búzák, és szójában is tovább erősít a Karintia Kft.

Agrofórum Online - Fotók: Gribek Tímea

20 faj, 100 fajta, 300 parcella és 2500 vendég. Így harangozta be Közép-Európa legnagyobb fajtabemutatóját a magyar gazdáknak a Karintia Kft. Az ausztriai Marcheggben megrendezett szakmai rendezvény a magyar határtól alig egy órányira volt, így nem csoda, hogy június közepén sok termelő volt kíváncsi a Mauthner csoport programjára, ahol számos új terméket is meg lehetett ismerni. Ezeknek egy része hamarosan Magyarországon is megjelenhet.

Teljes képgaléria a marcheggi fajtabemutatóról és oldtimer traktorfelvonulásról >>>

A fajtabemutató sok szempontból más volt, mint az itthon megszokott, hasonló rendezvények. A szakmai eseményt ugyanis egy kisebb mezőgazdasági gépkiállítás, oldtimer traktor felvonulás, több szolgáltató cég, minikonferencia és korlátlan sör, virsli és kolbász kísérte.

A középpontban viszont természetesen így is a Karintia Kft. által forgalmazott vetőmagok és az azokból kihozható lehetőségek álltak. „Az összes fajtánk megtalálható itt különböző technológiával: egy extenzív, egy közepes és egy intenzív módszerrel kezelve.” A folyamatos fejlődés eredményezte kiemelkedő fajtaválasztékunk által is láthatják a partnereink, hogy mekkora erő és innováció áll a Karintia Kft. mögött – fogalmazott a probstdorfi nemesítőházzal kapcsolatban helyszínen készített videónkban Kőrösi Tibor fejlesztési vezető.

Újdonságok búzában szójában és repcében

Borsó, kukorica, zab, zöldítési keverék, búza, szója, és még lehetne folytatni a sort, mennyi kultúrnövény várta a látogatókat Marcheggben. Ezek között azonban négy új fajta is kiemelkedett, amit Facebook oldalunkon visszanézhető videónkban is bemutattunk.

Az egyik újdonság a Topkapi, ami idén ősztől érhető el a Karintia Kft. kínálatában. „Nagyon sokat várunk tőle, az eddigi kísérletek egy nagy mennyiséget adó, ugyanakkor kiváló minőségű fajtáról árulkodnak. Jelenleg kisparcellás és nagyparcellás kísérleteink vannak Magyarországon, ezeknek az eredményei hamarosan megérkeznek, de itt, Ausztria száraz régiójában bizonyított a Topkapi” – mondta el Kőrösi Tibor, aki hozzátette, az eddigi eredmények szerint 8-9 tonna/hektár termésátlaggal stabilan hozza a malmi minőséget, miközben a termék betegségellenállósága és szárazságtűrése is kiváló. „Az általunk forgalmazott fajtákról általánosságban elmondható, hogy jól tűrik a kevés csapadékot, hiszen ezen a környéken, a nemesítés helyszínén is 450 mm alatt van az éves mennyiség. Mivel a nemesítői munka a Pannon régióban zajlik, így ezek az anyagok eredményesen használhatók egész Magyarországon”.

Szintén új fajta a Csiko, ami várhatóan nagyon népszerű lesz a magyar gazdák körében is. Ez a rendkívül korai búza ugyanis a jelenleg Magyarországon köztermesztésben lévő fajták között először lesz betakarítható.

Hazánkban már nem ismeretlen a Maurizio neve, hiszen a GOSZ kísérleteiben is kiválóan szerepelt, ám rendelni csak az idei évtől lehet. „Ez a termék már magyarországi körülmények között is bizonyított, hiszen a hivatalos kísérletekben a mennyiség tekintetében előkelő helyen végzett.” A Maurizio tehát bő termést, magas minőséget ad, hamarosan pedig már a 2018-as eredményekkel is szolgálhatunk” – tudtuk meg a Karintia Kft. fejlesztési vezetőjétől.

A Karintia Kft. neve évek óta nagyon erősen összefonódott a szójával, így nem meglepő, hogy a marcheggi rendezvényen is hangsúlyosan jelent meg a fehérjenövény. A nagy sikernek örvendő Sigalia fajta folyamatosan bizonyít hazánkban, a tervek szerint ugyanakkor komoly kihívóra talál. A Pannon régióra nemesített Angelica ugyanis azonos éréscsoportba tartozik, gyors, korai fejlődéssel rendelkezik, és az eddigi kis- és nagyparcellás kísérletekben kiemelkedő teljesítményével hívja fel magára a figyelmet.

Repce vetőmagban a kiváló ár-értékarányú Pedro hibridet, és a kitűnő télállóságú Harry fajtarepcét, a „hibridverőt” ajánlja a termelőknek a Karintia. Az előzetes betakarítási adatok nagyon kecsegtetőek, nemcsak termésmennyiségben, hanem beltartalmi paraméterekben is. Érdemes megjegyezni, hogy 1-2%-kal alacsonyabb nedvességtartalommal aratják a Karintia repcéit, mint a konkurens hibrideket.

„Amennyiben a gazdálkodók kíváncsiak arra, hogy az idei aratási szezon végeztével milyen terméseredmények születnek kísérleteinkben, forduljanak hozzánk bizalommal, és látogassanak el a honlapunkra (www.karintia.hu). A véleményeket, észrevételeket is várjuk, hiszen nagyon fontos a számunkra, hogy minél jobb termékeket ajánlhassunk magyar partnereinknek” – hangsúlyozta beszélgetésünk során Kőrösi Tibor az ausztriai rendezvényen.

Tonivit – a biztos alapozásért

2019. szeptember 18. 10:22

Minden olyan körülmény, amely növényeink korai gyökérfejlődését hátrányosan érinti (pl. kései vetés, nem megfelelő magágy, időjárási tényezők, stb.), terméskiesést és az árbevételben is jelentkező károkat okoz.

A napraforgó termesztéstechnológiája 2014-18

2019. szeptember 18. 10:01

A 2018/19-es mezőgazdasági év vége felé közeledve érdemes néhány szóban számot vetni arról, hogy az utóbbi években milyen trendeket láthattunk a napraforgótermesztésben.

ARASZ - gazdálkodási napló!

2019. szeptember 16. 06:59

Mezőgazdasági szereplők részére nem kell bemutatni, mekkora terhet jelent a gazdálkodási napló, webgn, vagy nitrát jelentés helyes, jogszabályoknak megfelelő vezetése.

Szakmázzunk a BAYER-rel - Egy biztos pont a kalászosok termesztéstechnológiájában

2019. szeptember 9. 08:03

Széles hatásspektrumú csávázószer lévén, a Lamardor® igen magas aktivitást mutat az összes fő betegség ellen.

Szójapiac: az Egyesült Államok piacvezető exportőr Európában

2019. január 19. 13:29

Tavaly az USA szója eladásai Európában 243 százalékkal, míg a közel-keleti, észak-afrikai régióban 105 százalékkal emelkedtek.

Amerika a legnagyobb szójabab-beszállító Európában

2018. szeptember 21. 09:03

A bizottságot vezető Jean-Claude Juncker a Donald Trump amerikai elnökkel való július 25-i tárgyalásán ígéretet tett arra, hogy növelni fogják az amerikai szójabab európai behozatalát.

Az olajipari növények 2017. évi vetőmag-szaporítási tapasztalatai

2018. december 29. 10:33

Az elmúlt évet jónak értékelhetjük a napraforgó és a repce szaporításai számára, míg a szója vetőmag-előállítása szempontjából bekövetkezett az a visszaesés, ami szakmailag várható volt. Az olajos növények hazai vetőmag-előállításában a napraforgó és a káposztarepce vetőmagtermesztése növekedett, míg a szója szaporítása iránti kedv tovább csökkent.

Jó termésben bíznak a zalai gazdák

2019. szeptember 19. 12:36

Zala megyében az őszi időszakban 6500 hektár napraforgó, 29 551 hektár kukorica, 5354 hektár szója és 140 hektár cukorrépa vár betakarításra.