Zöldítő
Zöldítő

Egy mesterséges menedék megháromszorozta a méhállományt

Egy mesterséges menedék megháromszorozta a méhállományt

Agrofórum Online

A méhek világnapján a One Banana cég bejelentette, hogy sikerült egy igen jelentős előrelépést tennie: a guatemalai természetes alapanyagokat feldolgozó üzemében elhelyezett makromenedékházban élő méhpopuláció ugyanis megháromszorozódott.

A „Beebox” egy olyan egyedülálló konstrukció, amelyet a BeeHub tervezett, és amely 30 ezer mézelő, 900 magányosan élő és 2000 fullánk nélküli méhnek nyújt menedéket. A BeeHub 2023 februárjában a projekt részeként egy 15 000 méhből álló rajt engedett szabadon a One Banana menedékhelyén. A fejlődés nyomon követését célzó alapos értékelésből kiderült, hogy a populáció mérete messze felülmúlta a várakozásokat.

A céges fenntarthatósági stratégiának is része

A nagymértékű növekedés alátámasztja a One Banana elkötelezettségét a természetes élőhelyek megőrzése és helyreállítása iránt, ami a biológiai sokféleség javulását célozza. A létfontosságú beporzók gondozásával a vállalat teljesíti a regeneratív gyakorlatok iránti elkötelezettségét, és összhangban van az új fenntarthatósági stratégiájában megfogalmazott célkitűzésekkel. A One Banana 2023 óta „Giga Guru” minősítéssel rendelkezik (ami egy Walmart által kiosztott kitüntetés).

„A méhek védelme és megőrzése kulcsfontosságú a természetes ökoszisztémák megőrzése szempontjából – jelentette ki Rob Adams, a One Banana elnöke. – A méhvédelmi projektünk, valamint a most megszerzett Giga Guru státuszunk hűen tükrözi a fenntarthatóság iránti elkötelezettségünket és megerősíti a jó üzletet csinálni a jó célok érdekében mottó iránti elkötelezettségünket, amelynek célja a bolygónk megőrzése a jövő nemzedékeinek.”

Bővíteni tervezik a Beebox méhmenedékek számát

A méhek létfontosságúak a globális ökoszisztémák számára, de minden eddiginél nagyobb veszélynek vannak kitéve. A One Banana ezt a kihívást úgy kezeli, hogy összekapcsolt menedékhelyeket hoz létre az őshonos méhfajok és beporzók védelme érdekében. Ezek a védett területek támogatják az ökoszisztéma helyreállítását, miközben elősegítik a környezetben élők felvilágosítását és a közösségi elkötelezettséget. A jövőben a menedékhelyeket egy 900 hektáros természetvédelmi területen is felállítják.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9627572/macro-sanctuary-has-tripled-bee-population/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A füstifecskecsalád, amely rozsdafarkúak fészkébe költözött

2024. június 16. 12:10

A Kiskunsági Nemzeti Park honlapján jelent meg a szokatlan költőhelyet választó füstifecskék története.

Ültethetek fát a nyáron?

2024. június 10. 13:10

A feladat látszólag egyszerűnek tűnik, ám mégsem az, hiszen az eredményes faültetésnek is megvan a maga megfelelő időszaka.

Barátkozzunk meg a tőrösdarázzsal!

2024. május 26. 14:10

Májusban jelentek meg az első tőrösdarazsak a kertekben. Fontos felismerni ezeket a hatalmas rovarokat és megkülönböztetni a lódarazsaktól.

A 15 legszebb rovar a világon

2024. április 27. 14:10

A legszebb rovarok listája olyan ízeltlábúakat mutat be, amelyek még a legfinnyásabb emberek figyelmét is kiérdemlik.

Mit is adnak a vadméhek a mezőgazdaságnak?

2022. január 7. 10:05

Pontosan milyen méhekről beszélünk? Milyen értéket képviselnek? Hogyan hoznak számunkra gazdasági hasznot? Mi veszélyezteti őket, és hogyan segíthetjük fennmaradásukat a leghatékonyabban?

Tűzelhalás betegségre számíthatunk az almatermésű gyümölcsösökben

2019. április 13. 08:36

A kórokozó baktérium korábban zárlati (karantén) státuszú volt, ami ellen hatóságilag irányított, kötelező védekezést kellett folytatni valamennyi termelőnek. A betegség ellen ma is szükséges fellépni, de a növényvédő szeres kezelések csak pontos időzítés és megfelelő kijuttatás mellett biztosítanak védelmet.

Beporzók Napja: mindannyian tehetünk a beporzók védelméért

2020. március 11. 06:43

Ahogyan arra a március 10-i Beporzók Napja is rávilágít, a hosszú távú megoldást a mezőgazdaság fenntarthatóbbá tétele jelenthetné, mely többek között a méhtartás körülményeinek javítása, illetve vadvirágokkal borított szegélyek létesítése révén valósulhat meg.

A méhlegelőkről - az élettér csak összefogással javítható

2019. november 21. 05:37

A hanyatló élettér azt jelenti, hogy egyre több az olyan időszak, amikor a méhek nem, vagy csak nagyon korlátozottan találnak nektár- és pollenforrást. A táplálékot szolgáltató növények sokszínűségén, biodiverzitásán fontos lenne javítanunk.