Állattenyésztés
Állattenyésztés

Kevesebb mézet termelnek a méhek, rájöhettek az okokra

Kevesebb mézet termelnek a méhek, rájöhettek az okokra

Agrofórum Online

Kutatók annak a globálisan tapasztalható jelenségnek az okát keresték az Egyesült Államokban, hogy miért csökkent a méhek méztermelése az 1990-es évek óta. Most végre nyomon vannak.

Az ország egész területéről származó adatokat elemeztek az elmúlt 50 évből, keresve azokat a lehetséges egymásra épülő hatásokat, amelyek miatt a különféle régiókban csökkent a virágok száma – és ennek következtében a mézelő méhek által termelt méz mennyisége. 

A különféle amerikai mezőgazdasági intézetektől megszerzett adatok között szerepelt például a méhcsaládonként adott területről begyűjtött mézmennyiség, a földhasználat módja, a növényvédőszer-használat, klíma, időjárási szélsőségek, talajtermékenység.

Valami megváltozott

Az Enviromental Research című szaklapban közzétett tanulmány vezető szerzőjét, Gabriela Quinlant az inspirálta a kutatásra, hogy a méhészektől állandóan azt hallotta: már nem lehet úgy mézet csinálni, mint régen.

Most kutatótársaival kiderítették, mi ennek az oka: az időjárási és talajadottságok befolyásolják leginkább a mézhozamot. 

A legmeglepőbbnek azt az eredményt tartották, hogy a talaj termékenysége áll a legszorosabb kapcsolatban a megtermelt méz mennyiségével. És itt nemcsak a talaj tápanyagtartalmára kell gondolni, hiszen még kevesen foglalkoztak azzal, hogy a talajhőmérséklet vagy a talaj struktúrája hogyan hat a beporzókra. A termékeny talaj ráadásul mind a hidegebb, mind a melegebb államokban jelentősen befolyásolta a mézhozamot. 

Azt pedig, hogy az adott évben mennyi méz készült, a földhasználat módja, a növényvédőszer-használat – főleg akkor, ha a virágzó gyomnövények a gyomirtók miatt eltűntek a területről – és az az évi időjárás, valamint az eredeti természeti környezetet megőrző programok száma befolyásolta. Szintén megfigyelhető volt összefüggés a szélsőséges időjárási jelenségekkel.

A klímaváltozás hatásai

A kutató hozzátette: különösen szoros kapcsolatot találtak a klímával az 1992 utáni években. Azt reméli, hogy a további vizsgálatok segítenek megbecsülni, ezek a tényezők hogyan hatnak a jövőbeni méztermelésre.

Például a szárazabbá váló területeken a pollentermelő virágok visszaszorulása miatt csökkenhet a méztermelés, míg máshol a melegedés éppen megfelelő környezetet teremt a méheknek. Éppen ezért érdemes lesz azokat az élőhelyeket megkeresni és védeni, ahol elég virágzó növény él, hogy a méhek jól érezzék magukat.

A tanulmány készítői szerint az eredményeikből alkotott modellek és kísérletek segíthetnek megbecsülni az adott területen várható mézhozamot, a méhészek könnyebben megértik, a méheiknek mire van szükségük, a gazdálkodók pedig iránymutatást kaphatnak, hogy milyen eljárásokkal segíthetik a beporzókat, illetve az ökoszisztéma-szolgáltatásokat.

(Fotó: PollyDot/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Magnézium-szulfát adagolásával jobban híznak a malacok

2024. július 8. 14:40

Magnézium-szulfát hatására a szilárd táplálékra átállított szopós malacok nyugodtabbak és jobb a súlygyarapodásuk, mint magnézium-oxiddal.

Friss információk a már szarvasmarhát is fertőző madárinfluenzáról

2024. július 8. 08:40

Szinte nincs házi- és haszonállat, amely biztonságban lenne a madárinfluenzától. Mekkora veszélyt jelent, hogy szarvasmarhában is kimutatták?

Az utolsó európai toronyház – sertések számára

2024. július 4. 16:10

Létezik egy toronyház Európában, amelyben 10 500 anyakocát látnak el. A tulajdonos vállalatcsoportnál évi 280 ezer malac születik.

PANNATURA és Biogazdálkodási napok

2024. július 4. 14:50

Az Esterházy Alapítványok 2024-ben ünneplik fennállásuk 30. évfordulóját. Az utolsó herceg, Esterházy V. Pál örököse, Esterházy Melinda 1994-től kezdődően három megszüntethetetlen magánalapítványt hozott létre, megteremtve ezzel a mai vállalkozási sikert döntően meghatározó, erőteljes növekedésre képes gazdasági vállalkozások előfeltételét.

Rosszabbul járunk az ukrán méznél a kínaival

2023. december 28. 14:40

A magyar méhészek helyzete tovább romlott, amióta megtiltották az ukrán méz importját hazánkba, mivel helyette Kínából érkezik a sok esetben hamisított termék – írja az Index.

Ezernyi baj sújtja a magyar méhészeket, szomorú időszak kezdődik

2023. szeptember 23. 17:10

Sokan feladják idén a méhészkedést a 20 ezres magyar méhésztársadalomból – jósolják az ágazat helyzetét közelről figyelők. Szinte felsorolni sem lehet, mi minden csökkentette a tevékenység jövedelmezőségét.

Ennyire sokoldalú a méz!

2024. március 21. 05:40

A méz mára már alapanyaga kozmetikumoknak, természetes ételeknek, cukrászati termékeknek ugyanúgy, mint akár gyógyító készítményeknek.

Mérgezés és varroa atka pusztított tavaly a méhészetekben

2019. január 21. 09:33

Különösen nagy kitartás kell a méhészkedéshez, hiszen a kevesebb méz sem tudta feljebb tornázni az árakat. Nem végleges becslések szerint az átlagosan 25-30 ezer tonnás hazai méztermelés mintegy 5 ezer tonnával csökkenhetett 2018-ban a rovarok megfogyatkozása miatt.