Zöldség

Akár 1000 forint is lehet a paprika kilója – Az Árpád-Agrár Zrt. 2,5 hektáros üvegházában jártunk

Agrofórum Online

Néhány nap, és megkezdődik a paprika szedése az Árpád-Agrár Zrt. szegvári kertészetének 2,5 hektáros üvegházában. A január 10-én ültetett növények a nyolcadik, kilencedik héttől adnak érett zöldséget, amelyek az áruházláncok polcain várják majd a fogyasztókat.

NÉZZE MEG VIDEÓNKAT:

„Ebben az üvegházban 89 ezer tő paprika található, amit két ágra viszünk fel. Kókuszrost paplanon, Grodan kockában termelünk, a fűtést pedig termálvízzel oldjuk meg. Olyan technológiát alkalmazunk, aminek segítségével a növény nem növi ki az üvegházat. Egy idő után megdöntjük a paprikát, és az asszonyok a földről szedik a termést. Szárszedésig mintegy 4-5 méter hosszúra is megnő egyetlen tő” – ismertette a Szegváron alkalmazott technológia alapjait az Agrofórum kérdésére Vígh Tibor.

Az Árpád-Agrár Zrt. technológusa videónkban arról is beszélt, hogy az üvegházban főképpen a Seminis SV9702PP fajtáját termesztik, ami a négyzetméterenként 22 kilogrammos elvárt hozamot az elmúlt években megbízhatóan teljesítette.

A 2,5 hektáros üvegházat 15 személyre osztják fel, a dolgozók a saját területükért felelnek az ültetéstől a szedésig. Ebben egy egyszerűen kezelhető szoftver segíti a munkásokat. A Gremon rendszer kártyával aktiválható, az adatok távolról is elérhetők, felvihető bele a napi szedési mennyiség, de az ápolás minden eleme – például a kacsozás is. Sőt, rajzolt ikonok segítségével akár a kártevőket is regisztrálni lehet az adott szakaszokon.

Mivel a dolgozók teljesítménybérben vannak, és mindenkinek megvan a saját területe, kiemelt érdekük az, hogy minél több és minél szebb paprikát szedjenek le a szezon végére, ezért aztán a növényeket úgy ápolják, mintha tényleg a sajátjuk lenne.

Ragadozó rovarok, rezisztens fajták

Az Árpád-Agrár Zrt. üvegházaiban integrált növényvédelmet alkalmaznak, ami a paprikában is hatékony megoldás. A kifeszített sárga szalagok a molytetű ellen jól működnek, az Amblyseius swirskii, valamint az Orius ragadozó poloskák a tripszek, atkák és liszteskék ellen is védelmet nyújtanak. Komoly kihívást jelent ugyanakkor a vándorpoloska, aminek állományát szinte csak a dolgozók tudják csökkenteni mechanikus módon.

„Biológiai növényvédelmet alkalmazunk az egész üvegházban, csak akkor lépünk közbe vegyszerrel, ha nagyon muszáj. A módszer szépen bevált, mióta a ragadozó rovarok bent vannak, egyre kevesebb a kártevőnk. Reméljük, hogy ez így is marad” – fogalmazott Vígh Tibor, aki hozzátette, hogy a levéltetűkkel évek óta küzdenek.

„A lisztharmat az, ami még viszonylag sűrűn előfordul, de szerencsére ez is egyre kevésbé van jelen az üvegházunkban. Próbálunk olyan fajtákkal dolgozni, amelyek ellenállóbbak. Most is folyik kísérletünk három hajónkban, ahova lisztharmat-rezisztens növényeket ültettünk. Tavaly, amikor megtekintettünk ezeket a fajtákat, tényleg jónak tűntek, idén pedig kiderül, hogy nálunk milyenek” – mondta el a szakember.

A 2,5 hektáros üvegházban természetesen további hasznos ízeltlábúak is segítik a termelést, a beporzást ugyanis méhek végzik. „Poszméhek porozzák be a paprikákat, 2-3 hetes turnusokban hozunk új kaptárakat. Mire vége a szezonnak, 8-10 családunk is van, de jelenleg még csak három kaptárat helyeztünk ki”.

Akár 1000 forint is lehet a paprika kilója – egy ideig

A Délalföldi Kertészek Szövetkezetének beszállítói mintegy 100-110 hektáron hajtatnak paprikát, amiből alig 20 hektár az üvegházi előállítás. A zöldség nagy részét fűtött fóliákban vagy hideghajtatással termelik meg a gazdálkodók.

„A paprika nagy részét az áruházláncok vásárolják fel. A termelőktől a Dél KerTÉSZ-hez bekerülő zöldséget a megfelelő csomagolásban szállítjuk ki. A legtöbbet a Tescoba, a Lidlbe, Penny Marketbe, és az Auchanba” – mondta el az Agrofórum kérdésére Katonáné Schröttner Ildikó.

A Délalföldi Kertészek Szövetkezetének szaktanácsadója a felvásárlási árakról is beszélt. „A téli árak mindig magasabbak. Amikor nincsen annyi paprika a piacon, akkor 800-900, de akár még 1000 forint is lehet kilogrammonként. Nyáron, ahogy beindulnak a fűtött fóliák, valamint a hidegfóliákban is elkezdődik a szedés, 70-80 forintra is lecsökkennek az árak. Átlagban 350-400 forint jön ki a szezon végére”.

A piacon komoly változás a közeljövőben nem várható, új paprikás üvegházakat mostanában nem építettek, legfeljebb a régi épületek korszerűsítése zajlik a termésmennyiségek növelése, így a jövedelmezőség optimalizálása érdekében. Az viszont az elmúlt években országszerte megfigyelhető, hogy egyre többen térnek át a talaj nélküli termesztésre.

A technológia alapját eddig a kőzetgyapot jelentette, ám egyre népszerűbb a kókuszrost, ami ugyan Indiából vagy Srí Lankából érkezik, ám a használat utáni elhelyezése nem terheli a környezetet, hiszen a kőzetgyapottal szemben a természetes anyag komposztálható, akár a szántóföldre is kijuttatható. Éppen ezért az Árpád-Agrár Zrt. üvegházában is kókuszroston nevelkednek a paprikák.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért romlik meg a zöldség? Tartsa frissen egész télen!

2025. november 22. 08:10

A gondos őszi betakarítás és a szakszerű téli tárolás döntően befolyásolja a zöldségek eltarthatóságát és vitamintartalmát.

HOLARAS hagymatermesztési gépek az AGRITECHNICÁN

2025. november 19. 13:10

Az állattenyésztés (takarmányozás és silózás) és a vöröshagyma betakarítás gépeire specializálódott, 114 éves gépgyártói múlttal rendelkező holland Hoopman Machines BV gépgyártó cég Holaras márkával forgalomba hozott gépei kiváló minőségű, stabil gépek - erről győződhettünk meg a hannoveri Agritechnica 2025 kiállításon.

FEDELE kertészeti gépek az AGRITECHNICÁN

2025. november 18. 11:10

A szántóföldi zöldség- és gyümölcstermesztés gépesítéséhez megbízható bázist biztosít az olasz Fedele Mario gépgyártó vállalat, amely gépkínálatát a hannoveri Agritechnica 2025 kiállításon az érdeklődők is megtekinthették.

Hűtőben tárolja a hagymát? Nagy hibát követ el!

2025. november 17. 11:10

A legtöbben rossz helyen tartják a hagymát – és emiatt hamar megrohad. Nézd meg, hová kell tenned valójában!

Hogyan tartósítsuk el: ha túl sok paradicsom és paprika terem

2021. szeptember 5. 08:00

Előfordul még a kezdő kertészekkel is, hogy hirtelen sok termény keletkezik és pont a paprika és a paradicsom az, amit nehezebb hosszútávon betárolni. Ilyenkor jönnek a tartósítási megoldások!

Mit ronthattam el tavaly, hogy nem csíráztak ki a paprikamagok?

2025. február 8. 04:36

A tavalyi évben az elvetett paprikamagok közül alig csírázott ki pár darab. Mit ronthattam el?

Mivel fertőtlenítsem az üvegházam talaját?

K. Katalin kérdése: Mivel fertőtlenítsem az üvegházam talaját, hogy a paprikám Sztolbur betegsége ne veszélyeztesse a jövő évi termésemet? Mellékelek képet a május-júniusi állapotról, amikor a betegség elpusztította a paprika töveket.

Csokoládé színű paprika, rózsaszín alma a polcokra?

2024. január 14. 08:10

Bár feltűnő, nagy csinnadrattával történő beharangozás nincs, ahogy gigabefektetők vagy sztárvezérigazgatók sem, ennek ellenére egyes startupok elképesztően innovatívak az újabb és újabb élelmiszerek megalkotása terén.