Zöldség
Zöldség

Akár 1000 forint is lehet a paprika kilója – Az Árpád-Agrár Zrt. 2,5 hektáros üvegházában jártunk

Akár 1000 forint is lehet a paprika kilója – Az Árpád-Agrár Zrt. 2,5 hektáros üvegházában jártunk

Agrofórum Online

Néhány nap, és megkezdődik a paprika szedése az Árpád-Agrár Zrt. szegvári kertészetének 2,5 hektáros üvegházában. A január 10-én ültetett növények a nyolcadik, kilencedik héttől adnak érett zöldséget, amelyek az áruházláncok polcain várják majd a fogyasztókat.

NÉZZE MEG VIDEÓNKAT:

„Ebben az üvegházban 89 ezer tő paprika található, amit két ágra viszünk fel. Kókuszrost paplanon, Grodan kockában termelünk, a fűtést pedig termálvízzel oldjuk meg. Olyan technológiát alkalmazunk, aminek segítségével a növény nem növi ki az üvegházat. Egy idő után megdöntjük a paprikát, és az asszonyok a földről szedik a termést. Szárszedésig mintegy 4-5 méter hosszúra is megnő egyetlen tő” – ismertette a Szegváron alkalmazott technológia alapjait az Agrofórum kérdésére Vígh Tibor.

Az Árpád-Agrár Zrt. technológusa videónkban arról is beszélt, hogy az üvegházban főképpen a Seminis SV9702PP fajtáját termesztik, ami a négyzetméterenként 22 kilogrammos elvárt hozamot az elmúlt években megbízhatóan teljesítette.

A 2,5 hektáros üvegházat 15 személyre osztják fel, a dolgozók a saját területükért felelnek az ültetéstől a szedésig. Ebben egy egyszerűen kezelhető szoftver segíti a munkásokat. A Gremon rendszer kártyával aktiválható, az adatok távolról is elérhetők, felvihető bele a napi szedési mennyiség, de az ápolás minden eleme – például a kacsozás is. Sőt, rajzolt ikonok segítségével akár a kártevőket is regisztrálni lehet az adott szakaszokon.

Mivel a dolgozók teljesítménybérben vannak, és mindenkinek megvan a saját területe, kiemelt érdekük az, hogy minél több és minél szebb paprikát szedjenek le a szezon végére, ezért aztán a növényeket úgy ápolják, mintha tényleg a sajátjuk lenne.

Ragadozó rovarok, rezisztens fajták

Az Árpád-Agrár Zrt. üvegházaiban integrált növényvédelmet alkalmaznak, ami a paprikában is hatékony megoldás. A kifeszített sárga szalagok a molytetű ellen jól működnek, az Amblyseius swirskii, valamint az Orius ragadozó poloskák a tripszek, atkák és liszteskék ellen is védelmet nyújtanak. Komoly kihívást jelent ugyanakkor a vándorpoloska, aminek állományát szinte csak a dolgozók tudják csökkenteni mechanikus módon.

„Biológiai növényvédelmet alkalmazunk az egész üvegházban, csak akkor lépünk közbe vegyszerrel, ha nagyon muszáj. A módszer szépen bevált, mióta a ragadozó rovarok bent vannak, egyre kevesebb a kártevőnk. Reméljük, hogy ez így is marad” – fogalmazott Vígh Tibor, aki hozzátette, hogy a levéltetűkkel évek óta küzdenek.

„A lisztharmat az, ami még viszonylag sűrűn előfordul, de szerencsére ez is egyre kevésbé van jelen az üvegházunkban. Próbálunk olyan fajtákkal dolgozni, amelyek ellenállóbbak. Most is folyik kísérletünk három hajónkban, ahova lisztharmat-rezisztens növényeket ültettünk. Tavaly, amikor megtekintettünk ezeket a fajtákat, tényleg jónak tűntek, idén pedig kiderül, hogy nálunk milyenek” – mondta el a szakember.

A 2,5 hektáros üvegházban természetesen további hasznos ízeltlábúak is segítik a termelést, a beporzást ugyanis méhek végzik. „Poszméhek porozzák be a paprikákat, 2-3 hetes turnusokban hozunk új kaptárakat. Mire vége a szezonnak, 8-10 családunk is van, de jelenleg még csak három kaptárat helyeztünk ki”.

Akár 1000 forint is lehet a paprika kilója – egy ideig

A Délalföldi Kertészek Szövetkezetének beszállítói mintegy 100-110 hektáron hajtatnak paprikát, amiből alig 20 hektár az üvegházi előállítás. A zöldség nagy részét fűtött fóliákban vagy hideghajtatással termelik meg a gazdálkodók.

„A paprika nagy részét az áruházláncok vásárolják fel. A termelőktől a Dél KerTÉSZ-hez bekerülő zöldséget a megfelelő csomagolásban szállítjuk ki. A legtöbbet a Tescoba, a Lidlbe, Penny Marketbe, és az Auchanba” – mondta el az Agrofórum kérdésére Katonáné Schröttner Ildikó.

A Délalföldi Kertészek Szövetkezetének szaktanácsadója a felvásárlási árakról is beszélt. „A téli árak mindig magasabbak. Amikor nincsen annyi paprika a piacon, akkor 800-900, de akár még 1000 forint is lehet kilogrammonként. Nyáron, ahogy beindulnak a fűtött fóliák, valamint a hidegfóliákban is elkezdődik a szedés, 70-80 forintra is lecsökkennek az árak. Átlagban 350-400 forint jön ki a szezon végére”.

A piacon komoly változás a közeljövőben nem várható, új paprikás üvegházakat mostanában nem építettek, legfeljebb a régi épületek korszerűsítése zajlik a termésmennyiségek növelése, így a jövedelmezőség optimalizálása érdekében. Az viszont az elmúlt években országszerte megfigyelhető, hogy egyre többen térnek át a talaj nélküli termesztésre.

A technológia alapját eddig a kőzetgyapot jelentette, ám egyre népszerűbb a kókuszrost, ami ugyan Indiából vagy Srí Lankából érkezik, ám a használat utáni elhelyezése nem terheli a környezetet, hiszen a kőzetgyapottal szemben a természetes anyag komposztálható, akár a szántóföldre is kijuttatható. Éppen ezért az Árpád-Agrár Zrt. üvegházában is kókuszroston nevelkednek a paprikák.

Szúnyogok a gombatermesztésben

A gombaszúnyogok esetében a kértételért a lárvák felelősek. A kártételi küszöbérték igen alacsony, egy marék komposztban 1 darab lárva jelenléte 0,5%-os veszteséget is okozhat. A gombaszúnyog morfológiai jellegzetességének ismertetése mellett a szerzők kitérnek a kémiai, agrotechnikai és a biológiai védekezés lehetőségeire is.

Betelepített méhek és ragadozó rovarok segítségével termelik a magyar paradicsomot

A technológia alapja a talaj nélküli, hidropónikus termesztés, a tápanyag-ellátást a öntözőrendszerrel oldják meg, a fűtést pedig termálvízzel.

Zöldség Videó

Felfutóban a mikrozöldek (microgreens) termesztése

Újabban mind több, nívósabb étteremben, de igényes háziasszonyok felkínálta ételek díszítésében is egyre gyakrabban tűnnek szemünkbe apró, pár centiméteres zöldségek. Az étvágygerjesztő látvány mellett nem is gondolunk arra, hogy ezek a parányi „növénydíszek” gazdag beltartalmi értéküknek köszönhetően szinte vitaminbombának számítanak.

A hajtatott paprika biológiai növényvédelme

A hajtatott paprika biológiai növényvédelmére számtalan hasznos szervezet elérhető hazánkban is. Az írásból kiderül, hogy mely károsítók ellen megoldott a paprikahajtatásban a biológiai védekezés, és mely esetben nem áll rendelkezésre megfelelő biológiai módszer.

Fontos lenne az egész évben friss, biztonságos, hazai zöldség termelése

Az Európai Unió napi átlagos fejenkénti zöldség- és gyümölcsfogyasztása még nem éri el a WHO által ajánlott 400 grammos napi értéket, de a növekedés biztató.

2018. szeptember 2. 06:29

Fókuszban a gyakorlatorientált növényvédelmi kutatás

Az atkáktól a gyapottok-bagolylepkén és tripszeken át a mozaik vírusig. Keszthelyen gyűlt össze a növényvédős szakma.

2018. február 6. 12:17

Tovább folytatódik a kukoricamoly rajzása és már a napraforgó szárbetegségei is megjelentek

A mostani időjárási környezetben a kártevők és kórokozók egyaránt megtalálják biológiai igényüket a gyors felszaporodáshoz.

2018. június 12. 10:46