Zöldség
Zöldség

Betelepített méhek és ragadozó rovarok segítségével termelik a magyar paradicsomot

Betelepített méhek és ragadozó rovarok segítségével termelik a magyar paradicsomot

Agrofórum Online

Az Árpád-Agrár Zrt.-hez tartozó Szentesi Paradicsom Kft. legnagyobb, több mint 4 hektáros üvegházában már szedik az érett koktélparadicsomot, a fürtös paradicsom pedig nagyjából két hét múlva kerülhet az áruházak polcaira. A technológia alapja a talaj nélküli, hidropónikus termesztés, a tápanyag-ellátást a öntözőrendszerrel oldják meg, a fűtést pedig termálvízzel.

NÉZZE MEG VIDEÓNKAT:

Digitális szabályozás, betáplált szén-dioxid

„A melegvíz hőmérsékletét számítógép irányítja, ahogy a ház szellőztetését, az öntözőrendszert, és a szén-dioxiddal történő ellátást is” – fogalmazott Benedikti Tamás az Agrofórum kérdésére. Az Árpád-Agrár Zrt. telepvezetője hozzátette: a szén-dioxidot nem maguk állítják elő, hanem vásárolják. Míg a légkörben 400 ppm (milliomod térfogatrész) található a gázból, addig télen, egészen kora tavaszig, a csukott ablakok mellett az üvegházban elérik a 800 ppm-es szinten. Ez aztán a melegedéssel párhuzamosan, a szellőztetés megkezdésével csökkenni kezd, és a betáplálással csak a normál légköri szintet tudják biztosítani a növények számára. Mindez azonban így is 20%-kal nagyobb termésmennyiséget eredményez.

A fürtös paradicsom palánták december közepén érkeznek az üvegházba, amelyek ápolása után március elején, közepén kezdődik meg a szedés. November közepéig négyzetméterenként 60 kg paradicsom gyűjthető, ami hazánkban kiváló eredménynek számít. „A házban 1,2 növényt ültetünk ki négyzetméterenként, amiket aztán elágaztatjuk. Ezzel elérjük a 3,5 tő/négyzetméteres fejszámot. Ezt a munkát januárban-februárban végezzük el” – ismertette a technológia újabb elemét a szakember.

Három fajta a piaci igényeknek megfelelően

A növény akár 8-9 bogyót is tudna növeszteni egy-egy fürtre, ám a termesztés folyamán ezt 6 paradicsomra csípik vissza, hiszen ezt a típust fürtökben szedik és értékesítik, így fontos, hogy mindegyik darab egységesen érett, piros, és ugyanolyan méretű legyen. „Mi a Syngenta Climstar F1 fatáját termesztjük, amivel 130-150 grammos bogyónkénti súlyt is elérhetünk”.

A március első felében már szedhető koktélparadicsomok esetében két fajtával dolgoznak az üvegházban. Az egy szezon alatt 19 kg-ot termelő Syngetna Sweetelle fajta mellett a Rijk Zwaan Imperioso paradicsomát termelik 30 kg/négyzetméter termésmennyiséggel. Előbbit szemenként, utóbbit fürtökben szedik, amihez jelentős munkaerőre van szükség. Ez többletköltséget jelent, így a kilónkénti átlagár 650-750 forint is lehet. A fürtös paradicsomé ennek nagyjából fele, harmada.

„Az átlagárak az elmúlt két évet nézve körül-belül azonosak voltak, a kigyűjtött adatok szerint 200-250-300 Ft között mozogtak. Télen, mikor kevesebb a paradicsom, akkor természetesen ennél többet lehet kapni a termésért, nyáron pedig a dömpingben jelentősen csökkennek az árak” – tudta meg az Agrofórum Katonáné Schröttner Ildikótól, a Délalföldi Kertészek Szövetkezetének szaktanácsadójától. Hozzátette: a Dél-KerTÉSZ termelőinek, beszállítóinak nagy része paradicsomot már szinte csak üvegházban termel, és ennek többsége is az Árpád-Agrár Zrt.-től érkezik be.

Az azonban nagy kérdés a jövőre nézve, hogy a folyamatosan épülő és korszerűsödő üvegházakkal hogyan változik majd a piaci helyzet, hiszen várhatóan még több paradicsom kerül a piacra a modern termesztőépületek megjelenésével. Bár éppen ezért sok termelő inkább az uborka termesztésén gondolkodik.

Ízeltlábúak segítik a paradicsomtermesztést

Az első virágok nagyjából január 10-én nyílnak ki, az üvegházba ekkor telepítik be méheket, méghozzá hektáronként 1-2 családot. Egy kaptár 10-12 hétig poroz be aktívan, a rovarok szaporodnak, és a dobozukban élelem is található. Ezt követően azonban csökken az aktivitásuk, a folyamatos utánpótlás tehát elengedhetetlen. „A Biobest méheket a szentesi Biokontroll Kft.-től kapjuk, velük állunk szerződéses viszonyban” – mondta el az Agrofórumnak Pászti Ferenc.

Az Árpád-Agrár Zrt. technológusa arról is beszélt, hogy az Árpád-Agrár Zrt. és a cégcsoporthoz tartozó Szentesi Paradicsom Kft. üvegházaiban integrált növényvédelem folyik, aminek köszönhetően a vegyszerfelhasználás minimális, a biológiai növényvédelem – többek között egy ragadozó atkafaj – hatékonyan végzi a dolgát.

„Feronomcsapdákkal védekezünk a paradicsom aknázómoly ellen, ami mellett fénycsapdákkal is próbálkozunk. Ez természetesen leginkább megfigyelésre szolgál, ám az látszik, hogy a ragadozó atka nagy hatékonysággal kapja el a károsítót. Az üvegházi molytetű ellen az Encarsia formosa nevű fürkészdarazsat telepítettük be, ami a molytetű lárvájába petézik, és abból kel ki a következő repülő nemzedék. A lisztharmat ellen kénpárologtatással tudunk védekezni, a megfelelő klímabeállítások mellett pedig a Botrytis nem, vagy csak kis mértékben jelenik meg” – mondta el Pászti Ferenc a hatalmas, több mint 4 hektáros üvegházban.

Lombtrágyázás a zöldségtermesztésben

2019. május 22. 06:54

A növény a tápanyagokat a gyökerein keresztül veszi fel, ezért a tápanyag-utánpótlási technológiákban alapvetően a gyökéren keresztüli tápanyag-hasznosulással számolunk. Ugyanakkor vannak esetek, vagy pusztán egyetlen megoldás bizonyos tápanyag-ellátási zavarok megelőzésére illetve megszüntetésére, ezek a következők:

Klór: méreg vagy tápanyag?

2019. május 7. 08:41

A növénytermesztésben, különösen a zöldség- és gyümölcskultúrák esetében, gyakran említjük a klórérzékenységet, mint fontos növénytulajdonságot a trágyaanyagok megválasztásánál.

Pótvilágítás és állítható magasságú fejfűtés működik Magyarország egyik legmodernebb palántanevelő üvegházában

2019. május 6. 04:45

Az új létesítményeket termálvízzel fűtik, a palántanevelő épület pedig hat különböző hőmérsékletű egységre bontható, így akár több különböző hőigényű növény egy időben történő nevelése is megoldható.

Zöldség Videó

Ideális szántóföldi burgonyafajták

2019. május 1. 08:46

A sikeres burgonyatermesztés alapja sok minden mellett a megfelelő fajtaválasztás. Jöjjön egy kis segítség ehhez a nem egyszerű feladathoz.

Van elég primőr zöldség

2019. április 8. 06:02

Idén kicsit korábban kezdődött a szezon, és mivel az előző évhez képest most több a fény, ezért bőséges a kínálat primőr zöldségekből.

Töretlen a hazai ipari paradicsom termesztés sikere

2018. április 30. 08:17

A termelés szigorúan szerződésekhez kötött, amely nemcsak azt határozza meg, hogy mekkora területről milyen mennyiséget vár a gyár, hanem a termesztéstechnológiára is fontos kitételek vonatkoznak.

Növényvédelmi előrejelzés: a hőség a kártevőknek kedvez

2018. augusztus 8. 06:21

A sok évre visszatekintő meteorológiai statisztikák alapján a július a legmelegebb hónap. Erre cáfolt rá az augusztus első dekádjára jellemző hőséghullám. A nappali legmagasabb hőmérséklet az utóbbi napokban 30 0C- alatt ritkán járt, az éjszaka pedig nem csökkent 20 0C alá. A hőséget csak ritkán enyhítették záporok, zivatarok.

Veszélyesen fertőzi az almamoly a dióültetvényeket

2018. július 31. 10:55

Gyümölcsöseinkben a meleg idő több gyümölcsféle érését előrehozta. A korai szilva már leérett, a későbbiek színeződnek. Az őszibarack folyamatosan érik, már a középérésű fajtákat szedik. Szőlőből a korai csemege fajták mellett több borvidéken megkezdődött a fehér borszőlő szüretelése is.