Zöldség

Aranyló gumók és zöld energia: a csicsóka új szerepben

Agrofórum Online

Októberben a föld mélyén már ott rejtőznek a csicsóka aranyló gumói, melyek a hideg hatására válnak igazán édes ízűvé. Ez az elfeledett, mégis újra felfedezett növény nemcsak ízletes és egészséges, hanem a jövő agráriumának egyik reményteljes szereplője is.

Szárazságtűrő, igénytelen, és a talajmegújításban is komoly szerepe lehet. Akár élelmiszerként, akár energiaforrásként tekintünk rá, a csicsóka sokkal több, mint egy egyszerű gumós zöldség.

Betakarítás ideje – amikor a gumó a legédesebb

Október a csicsóka (Helianthus tuberosus) igazi szezonja. A napraforgó közeli rokona ilyenkor már visszahúzódik, a föld alatt viszont aranyló gumók fejlődtek ki, melyek betakarításra készen várják a gazdát. A csicsóka gumója a hideg hatására édesebbé válik – ezért sok termelő inkább a fagyok beálltáig, novemberig is vár a szedéssel.

A csicsóka mérsékli a vércukorszint-ingadozást és támogatja az immunrendszert

A betakarítás kézzel vagy kisebb gazdaságokban ásóvillával, nagyobb területen gumószedő géppel történik. Fontos, hogy a gumókat ne hagyjuk kiszáradni: hűvös, párás, homokkal takart környezetben akár tavaszig is eltarthatók.

Éghajlatbarát növény a jövő gazdáinak

A klímaváltozás és a szélsőséges időjárás kihívásaira keresve a csicsóka igazi túlélőnek bizonyul. Rendkívüli szárazságtűrése és talajigénytelensége miatt kiválóan alkalmas gyengébb termőhelyek hasznosítására is, ahol más kultúrák már nem adnak gazdaságos termést. Mélyre hatoló gyökérzete révén javítja a talajszerkezetet, segíti a szerves anyag felhalmozódását, és a terület regenerálását.

Energia a földből – biogáz, bioetanol, zöld jövő

Kevesen tudják, de a csicsóka nemcsak az asztalon, hanem az energia-előállításban is komoly szerepet kaphat. A gumóban található inulin és cukor alapanyagként szolgálhat bioetanol gyártásához, míg a zöld biomassza a biogázüzemek értékes nyersanyaga lehet. Ezzel a csicsóka új gazdasági perspektívát nyit a megújuló energia irányába nyitó gazdálkodók számára.

Táplálék és gyógyszer egyben

A csicsóka gumója nemcsak ízletes, hanem egészségmegőrző hatású is. Fő hatóanyaga, az inulin nevű természetes rost, segíti a bélflóra egyensúlyát, mérsékli a vércukorszint-ingadozást és támogatja az immunrendszert. Emiatt a csicsóka egyre népszerűbb az egészségtudatos fogyasztók körében, különösen cukorbetegek és diétázók számára.

Kisgazdaságok és háztáji termesztés – egyszerű siker

A csicsóka kiváló választás a háztáji kertészeknek is. Nem igényel különösebb növényvédelmet, mivel a legtöbb kártevő és kórokozó elkerüli. A gumók minden évben újrahajtanak, így akár évelőként is nevelhetők. Konyhakerti felhasználása változatos: sütve, főzve, pürésítve vagy akár chips formájában is finom.

Új piacok, új termékek – a feldolgozásban rejlő jövő

A csicsóka feldolgozása izgalmas fejlesztési irányokat kínál. Készülhet belőle liszt, szirup, alkoholos ital, sőt fermentált termékek is. A csicsóka-sör vagy a csicsóka-chips már több hazai kézműves műhelyben is megjelent. Ezek a termékek nemcsak értéknövelt bevételi forrást jelentenek, hanem hozzájárulnak a növény újraismertetéséhez is a fogyasztói piacon.

Képek: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A fokhagyma termesztése és helyes betakarítása

2025. november 7. 16:10

A fokhagyma termesztése néhol már több ezer évre nyúlik vissza a történelemben. Hazánkban és a legtöbb európai országban azonban ez csak néhány évszázados múltat jelent.

Vajon tényleg teleltethető a paradicsom?

2025. november 6. 11:10

Megmenthető a paradicsom a hideg hónapokra? Mutatjuk, mikor és hogyan érdemes kísérletezni a teleltetéssel.

Miért gyengül a rebarbara? Itt a megoldás!

2025. november 3. 15:10

Az őszi rebarbaraátültetés nemcsak a termést növeli, hanem a tő megfiatalítására is tökéletes alkalom.

A zeller betakarítása: mikor, mit és hogyan érdemes szedni?

2025. október 31. 11:10

Akár gumójáért, akár száráért termesztjük, a zeller bőséges termést ad, ha tudjuk, mikor és hogyan érdemes szedni.

Csicsóka: egészséges gumós növény, ideális cukorbetegeknek és diétázóknak

2025. január 31. 14:40

A csicsóka rendkívül fagyálló, akár -30 °C-ig képes átvészelni a telet. A gumói a földben maradhatnak télen is.

Ukrajnában betakarították az első 14 700 tonna gabonát

2022. június 18. 14:34

Ukrajna déli odesszai régiójában a mezőgazdasági termelők betakarították az első 7000 hektáron az őszi árpát és 14 700 tonnát tett ki a mennyiség.

A naspolya betakarítása: ezért érdemes megvárni az első fagyokat

2024. november 29. 08:10

A naspolya áltermései, amelyek akár 5 magot is tartalmazhatnak, október végétől érnek be. Az érés során zöld színük barnára vált.

Mikor és hogyan szedjük fel a csicsókát?– Időzítés és tárolási tippek

2025. szeptember 1. 14:10

A csicsóka betakarítása ősszel kezdődik, de akár télre is a földben hagyható. Mutatjuk az ideális időzítést és tárolási módokat.