Zöldség
Zöldség

Az uborka peronoszpóra gyógyítása

Az uborka peronoszpóra gyógyítása

Agrofórum Online

Noha a bizonytalan piac, és a nagy kézimunkaerő-igény miatt a konzervuborka termőfelület drasztikusan visszaesett, vannak bátor vállalkozók, akik évről évre megpróbálkoznak az uborka termesztésével.

Hálás növény – mondják, de meg kell számára adni mindent, mert érzékeny a hőmérsékletre, a páratartalomra, a víz- és tápanyagellátásra, valamint csak kiváló szerkezetű talajon képes versenyképes termésmennyiséget és minőséget produkálni.

A méretes (berakó) uborkát heti két-három alkalommal kell szedni, ebből adódóan az élelmezési várakozási idő miatt a növényvédelmi lehetőségek meglehetősen korlátozottak. Június végén, júliusban szokott a rettegett ellenség, a peronoszpóra (Pseudoperonospora cubensis) jelentkezni, amely meleg (legalább 250C) és magas páratartalom mellett károsít olyan esetben, ha a levél felülte is nedves.

Gyors lefolyású betegség. A levél színén hirtelen megjelenő (erek által nem határolt!), pár milliméter nagyságú világossárga foltok gyorsan megnövekszenek, a fonáki oldalon lilásbarna sporangium szőnyeg képződik. Ezt követően a tünetek viszonylag gyorsan megszűnnek, a levél elszárad, lehullik, a jelentős lombvesztés miatt a termésképzés is visszaesik. Ugyan a levél elszárad és lehullik, de az inda egészséges marad, ami egy növényvédő szer mentes védekezési megoldást jelenthet.

A támrendszeren nevelt uborka folyamatos víz- és tápanyagellátást igényel, korszerű ültetvényeken csepegtető rendszert alkalmaznak, tömlős megoldás során napi öntözés, és kb. 7-10 napi fejtrágyázás szükséges. A szórófejes öntözés, pont a gombás betegségek miatt nem javasolt, ez alól kivételt képeznek az alacsonyan elhelyezett mikroszórófejek, amelyek a csepegtető rendszerek mellett elsősorban párásítás célját szolgálják.

Az egészséges inda alkalmas arra, hogy megfelelő tápanyagokkal újabb hajtások képzésére indukáljuk! A kálium, mint fontos növényi tápanyag a hajtásképzést generálja, hasonló módon a bór is. Ezt a két tápelemet kombinálva nitrát-nitrogénnal, amelynek köztudottan nagyon jó a lombképző hatása, gyors javító hatást érhetünk el a lombozat újrafejlesztésében.

Ilyen célra kiválóak a káliumnitrát alapanyagú műtrágyák, amelyek jól oldódnak, a nitrát miatt gyorsan felvehetők és rövid idő alatt hasznosulnak. Bórtartalmú készítménnyel, ami lehet akár lombtrágya is, augusztusra visszaállítják az egészséges lombozatot, ezzel együtt a termésképzést is. Körül-belül két héten keresztül, heti kétszeri 1-1,5 dkg/m2 káliumnitrát tápoldatként kijuttatva az egyébként jó kondícióban lévő növény lombképződését helyreállítja.

Fűszerpaprika-termesztés és -kutatás Tunéziában

2019. június 10. 03:37

Európában és Afrikában sokfelé évszázadok óta kedvelt fűszer a paprika, de bármelyik országról legyen is szó, mindenütt jövevény a faj, hiszen az amerikai kontinens fölfedezése után került át az Atlanti-óceán keleti partjára, majd terjedt el a Földközi-tenger medencéjében, annak északi és déli partvidékén egyaránt.

Mikor fejtrágyázzuk zöldségnövényeinket?

2019. június 9. 05:38

Szakcikkünk a trágyázás időzítésének és a tápanyagok megosztásának fontosságát ismerteti a szabadföldi zöldségtermesztésben.

A fokhagyma tápértéke és gyógyhatása, termesztésének helyzete a világon és nálunk

2019. június 8. 15:37

A fokhagyma jellegzetes funkcionális, nagy tápértékű, az egészség alakulására is rendkívül kedvező hatással lévő élelmiszer. Fajtatípusairól, fajtáiról, a termeszthetőségének feltételeiről, valamint termesztési módjáról olvashatnak összeállításunkban.

Rózsaszín burgonya lehet a jövő slágere

2019. május 29. 12:18

Mára szinte minden zöldségnövényből nemesítettek a szakemberek különleges színű, formájú egyedeket és ez a burgonya esetében sincsen másként. Cikkünkből megismerheti az Olvasó a Shetland Black, Fleur Bleue, Apache és a Blue St. Gallen különleges burgonyafajtákat.

Kipróbált növényvédelmi megoldások kalászosokban

2018. március 19. 07:47

A kalászos gabonafélék tavaszi növényvédelmének szakszerű és költségtakarékos megoldására mutatunk be néhány gyakorlatból vett termelői tapasztalatot.

A megelőzés automatikus termésmentés is!

2018. április 27. 07:16

A kalászos növényvédelmet meghatározza a termesztési cél, az évjárat és a helyi sajátosságok.  A fajta fogékonysága pedig meghatározza a stratégiát.

Kényes, de meghálálja a törődést a burgonya

2019. április 27. 05:36

A sikeres növénytermesztés minden esetben a jól megfontolt fajtaválasztással indul. Nincs ez másképp a burgonyánál sem.