Zöldség
Zöldség

Batátát a kertekbe! I. rész

Batátát a kertekbe! I. rész

Agrofórum Online

A batáta (Ipomoea batatas (L.) Lam.), vagy közismertebb nevén az édesburgonya Közép-Amerikából került Európába, ahol egyre nagyobb figyelemnek örvend. Mivel a mérsékelt égövön is gond nélkül megél, így Magyarországon is egyre többen vágnak bele termesztésébe.

Bár a neve és talajban fejlődő gumója is arra enged következtetni, hogy a burgonyával rokon növényről van szó, az édesburgonya a szulákfélék (Convolvulaceae) családjába, a hajnalka (Ipomoea) nemzetségbe tartozik. A talajban fejlődő megvastagodott gyökérzete igazi gyökérgumó, melynek alakja és színe igen változatos lehet. Hatalmas lombozatot fejleszt, mely a földön kúszva 30-40cm vastagon borítja be a talajt.

Mivel hazánkban csak néhány éve került be a batáta a köztudatba, és – főként az ára miatt – különleges, egzotikus növényként tekintünk rá, talán nem is gondolnánk, hogy a világon a 6. legjelentősebb élelmiszernövény a rizs, a búza, a burgonya, a kukorica és a kasszava (tápióka) után (talán a kasszaváról sem gondolnánk). A batáta édes gumója magas energia- és rost tartalmú táplálék.

Legfontosabb élettani hatása a vércukor-szint szabályozásában betöltött pozitív szerepe. Narancssárga húsú fajtája jelentős A-provitamin forrás, a lila húsú pedig kifejezetten gazdag antioxidánsokban. Nem csak megvastagodott gyökérgumója, hanem lombozata is ehető, értékes táplálék, ám jelenleg főként csak takarmányozásra használják.

Az édesburgonya termesztése nem igényel különös szakértelmet, bárki megpróbálkozhat vele és nem csak az Alföldön. Azon túl, hogy egészséges, magas beltartalmi értékekkel rendelkező táplálék, termesztése is igen egyszerű akár kiskerti, ökológiai módszerekkel is.

Az ültetéshez szükséges palántákat magunk is könnyebén előállíthatjuk, mindössze néhány gumóra lesz szükségünk a termeszteni kívánt batáta fajtából. A gumókat január vége, február eleje táján vágjuk ketté és a vágott felével lefelé helyezzük vízbe és tegyük meleg napos helyre. Ha figyelünk arra, hogy ne fogyjon el alóla a víz, akkor nemsokára zöld hajtások indulnak növekedésnek a gumónk felületén.

Ha ezek mérete elérte a kb. 20cm-es hosszúságot, a tövénél éles késsel vágjuk le és helyezzük vízbe őket, míg ki nem gyökereznek. Pár nap alatt már megfigyelhetjük az első gyökereket a palántánkon, és nem kell hozzá semmiféle hókusz-pókusz gyökereztető por sem. A már gyökeres palántákat ültessük cserépbe, melyet akár kerti földdel is megtölthetünk. A tavaszi fagyok után április-május környékén ültessük végleges helyükre a növényeket.

Ha nagyobb hely is rendelkezésünkre áll a palántaneveléshez, akkor helyezzük nedves homokkal feltöltött ládákba az egész édesburgonya gumókat. Nem kell beásni őket a homokba, sőt, legalább a gumók fele jó, ha kilátszik, mert akkor több helyen tudnak előtörni a hajtások. Itt is fontos a homok nedvességének folyamatos ellenőrzése, a tövüknél levágott, 20 cm-es hajtások gyökereztetését, kiültetését pedig a fentebb már leírt módon végezzük.

Amennyiben nem érzünk magunkban kellő magabiztosságot, vagy lendületet a plántanevelésre, az édesburgonya palánta számos helyen beszerezhető az interneten. Magyar termelőktől célszerű vásárolni magyar palántát, sőt már többen forgalmaznak ökológiai gazdaságban nevelt palántát is. Néhány éve már két államilag minősített fajtával is büszkélkedhetünk. Az egyik a Tápiószelén nemesített Tápiói 96 sárgásfehér húsú, a másik és Ásotthalmi 12 narancssárga húsú fajta.

A cikk második részében a palánták elültetéséről, a batáta kiskerti termesztéséről, betakarításáról és helyes tárolásáról esik majd szó.

(A kutatás az Emberi Erőforrások Minisztériuma ÚNKP-18-3 kódszámú Új Nemzeti Kiválóság Programjának támogatásával készült.)

Fejeskáposzta-palánták integrált szemléletű táplálása

A fejes káposzta egyike azoknak a zöldségféléknek, mely étkezésünkben szinte heti sűrűséggel jelen van.

Szúnyogok a gombatermesztésben

A gombaszúnyogok esetében a kértételért a lárvák felelősek. A kártételi küszöbérték igen alacsony, egy marék komposztban 1 darab lárva jelenléte 0,5%-os veszteséget is okozhat. A gombaszúnyog morfológiai jellegzetességének ismertetése mellett a szerzők kitérnek a kémiai, agrotechnikai és a biológiai védekezés lehetőségeire is.

Akár 1000 forint is lehet a paprika kilója - Az Árpád-Agrár Zrt. 2,5 hektáros üvegházában jártunk

Néhány nap, és megkezdődik a paprika szedése az Árpád-Agrár Zrt. szegvári kertészetének 2,5 hektáros üvegházában.

Zöldség Videó

Betelepített méhek és ragadozó rovarok segítségével termelik a magyar paradicsomot

A technológia alapja a talaj nélküli, hidropónikus termesztés, a tápanyag-ellátást a öntözőrendszerrel oldják meg, a fűtést pedig termálvízzel.

Zöldség Videó

Batátát a kertekbe! II. rész

A batátát nagy sor- és tőtávolságra ültetik, a kezdeti felgyomosodása igen jelentős lehet. Bár később, a hatalmas lombtömegének köszönhetően jó gyomelnyomó, a gyomprobléma megoldására érdemes agroszövetet használni. Homokos talajon termelt batátáról tövenként 1,5-2,5 kg termést takarítanak be, ahol az átlag gumóméret 200-600 g.

2019. január 17. 05:38

Újra több burgonyát termelnek a britek

Az egészség fontos, de az élvezet a fő oka annak, hogy élelmiszereket vásárolunk. A burgonya ízletes, kényelmes és megfizethető.

2019. március 22. 09:36

Édesburgonyapart - Batátatermelés Elefántcsontparton és hazánkban

Egy zöldségkülönlegesség, az édesburgonya vagy más néven batáta hagyományos afrikai termesztését, valamint a magyarországi gyakorlatot és fajtahasználatot mutatja be az írás.

2019. január 25. 04:36

Ha százszor annyi batáta teremne, azt is eladnák

A tévésekből lett gazdálkodók szerint Ásotthalom az édesburgonya központja lehet.

2014. november 6. 19:07