Zöldség

Fűtetlen és enyhén fűtött fóliák hasznosítása, XVI. – Étkezési paprika hajtatása, II. rész

Agrofórum Online

A paprika igénye szerinti táplálásával, illetve öntözésével, valamint a környezeti tényezők összehangolt irányításával olyan kondíciót lehet kialakítani, amely növeli a paprika termésmennyiségét, javítja a minőségét és a termésbiztonságát, továbbá a kártevőkkel és kórokozókkal szembeni ellenállását, fokozza a növényvédő szerek hatékonyságát.

Ennek alapvető kritériuma a faj, illetve a fajta igényének megfelelő környezeti feltételek megteremtése az adott gazdaságban a lehetőségek képest.

Fajtamegválasztás

Korábban két nagy fajtacsoportját hajtatták a paprikának, legkorábban ültetették a téli, fényszegény hónapokat jobban tűrő hegyes zöld, más néven magyar erős típusokat, és a később palántázott tölteni való, fehér termést nevelő fajtákat („TV” néven is ismerteket).

Napjainkra jelentősen bővült a fajtakínálat, egyre népszerűbbek és keresettebbek az úgynevezett színes fajták, így a kaliforniai típusba sorolandó blocky (kocka alakú) és lamuyo (tégla alakú), továbbá a paradicsom alakú és kápia (hegyes) fajtakörhöz tartozók. 

Színben és alakban az egyes csoportok között vannak átmeneti típusok és fajták, ilyen például a kedvelt világosabb színű, vékonyabb húsú kosszarv és spirál paprika is.

A hegyes, magyar erős típusokra jellemző, az erősen megnyúlt bogyóalak, a viszonylag vastag héj és vékony terméshús, továbbá a sötétzöld bogyószín. Még korábban ebben a fajtacsoportban kizárólag csípős fajták voltak találhatók, az utóbbi években édes változatokat is nemesítettek.

A hegyes fajták általában kevésbé igényesek a fényre, a vízre, a tápanyagellátásra, továbbá néhány betegséggel szemben is valamivel nagyobb ellenállóságot mutatnak, mint a fehér kúpalakúak.

A fehér termésű fajták (TV típusok) általában érzékenyebbek a környezeti hatásokra, igényesebbek a vízellátásra, a tápanyagokra, továbbá kevésbé ellenállóak a betegségekkel szemben. Édes, csípőség mentes fajták tartoznak a csoportba, de van néhány tájfajtából nemesített fehér húsú, csípős is.

Növekedés típus szerint megkülönböztetünk determinált (csokros) növésű fajtákat, amelyek kisebb tenyészterület igényűek és ebből adódóan sűrűbbre ültethetők, és vannak úgynevezett folytonnövők, hosszú szárat képezők, amelyeket ritkábbra kell ültetni, és termesztésük elsősorban támrendszer mellett javasolt.

A fajtakiválasztásnál döntő szempont a koraiság, a biztos terméskötés, továbbá az alak, a bogyóméret, a bogyó szín, illetve a minél nagyobb és szélesebb körű betegség-ellenállóság.

Szaporítás

A paprika nagyon korai kiültetése, azaz téli hajtatása csak ott javasolt, ahol az üvegházakban és a fóliák alatt 30°C-os hőlépcső szinten tudnak fűteni, azaz 30 fok hőkülönbséget képesek tartani, hol a legnagyobb hideg esetén sem csökken a hőmérséklet 5-10 °C alá.

Késő tavaszi, úgynevezett hideghajtatás a fűtés nélküli fóliasátrakban lehetséges, ilyen esetben a paprikát április közepén-végén ültetik ki. Ebben az időszakban a nappali meleg a napsütésből adódóan biztosítva van, viszont kritikusak lehetnek a hajnali lehűlések, emiatt a kipalántázással nem tanácsos sietni.

A kiültetés előtt – ha nem volt előhasznosítás – legalább két héttel korábban húzzuk fel a fóliát annak érdekében, hogy a talaj átmelegedjen. A hideg talajba ültetett palánta gyökeresedése lassan indul meg, gyorsan megfázik, a virágokat elrúgja. Az ültetést megelőző napokban alaposan öntözzük be a talajt.

A kiültetésre legjobbak a bimbós vagy éppen virágzó palánták. A vetéssel úgy számoljunk, hogy a palántanevelés időtartama 10-12 hét.

Palántanevelése hasonló módon történik, mint a paradicsomé, azzal a különbséggel, hogy magasabb hőmérsékleti igényéből adódóan, 2-3 °C-kal magasabb hőmérsékletet kell tartani, nappal, borús időben 20-22 °C-ot, napos időben 22-25 °C-ot, de éjjel 16-18 °C-nál ne legyen melegebb, mert megnyúlnak a palánták.

A tenyészterület meghatározása, mint az ültetés időpontjának helyes megválasztása, döntő a termesztés sikerére szempontjából. Általános tapasztalat, hogy a kertészek és kertészkedők több növényt ültetnek az ideális tőszámnál, ebből adódóan egy idő után a növények beárnyékolják egymást, sűrűségük miatt nehezebben kezelhetők.

Tőelrendezési variációk

A hagyományos „bokor” (támrendszer nélküli) termesztéséhez a következő tőelrendezési variációkat javasoljuk:

Ágyásszerű ültetésnél, determinált fajtákat: 30×30 cm (11 db/m2), 4 sor után egy szélesebb 60 cm-es művelő utat kell hagyni (1. kép).

Ikersoros elrendezésnél, determinált (csokros) fajtákat: 50+20×20 cm (14,3 db/m2), 50+20×25 cm (11,4 db/m2), 40+20×15 cm (22,2 db/m2), 40+20×20 cm (16,6 db/m2).

Hagyományos (bokorra nevelt), determinált növésű paprikahajtatás
1. kép: Hagyományos (bokorra nevelt), determinált növésű paprikahajtatás

Kordonos termesztésnél (huzalok között nevelt) determinált és folytonnövő fajták esetében:

  • 40×20 cm (11 db/m2) vagy 50+20×30 cm (9,5 db/m2) (2. kép);
Zsinegpárok között nevelt, kordonos művelés fólia alatt
2. kép: Zsinegpárok között nevelt, kordonos művelés fólia alatt
  • Támrendszeres termesztéshez, folyamatos növésű fajtákhoz javasolt tenyészterület:
    • Egy szárra történő nevelés esetén: 80×20 cm (6,2 db/m2) vagy 80×25 cm (5,0 db/m2)(3. kép).
    • Kétszárra történő nevelés esetén: 80×40 cm (3,1 db/m2) vagy 80×50 cm (2,5 db/m2).
Támrendszer mellett hajtatott paprika
3. kép: Támrendszer mellett hajtatott paprika

Az ültetéskor ügyeljünk, hogy a tápkocka, illetve a cserép belső széle a talaj felszínével kb. azonos mélységbe kerüljön. Az ültetést követően a palántákat alaposan öntözzük be, ilyenkor nem a vízpótlás a cél, a gyökerekhez kell mosatni – iszapolni – a talajt amiatt, hogy ne maradjon levegő a gyökerek körül, ami a fejlődésük megindulását lassítja.

A kiültetett, támrendszer mellett nevelt paprika esetében a legelső és nagyon fontos fitotechnikai munka a növények zsineghez történő rögzítése (4. kép).

Palántázás utáni első munka a növények zsineghez történő rögzítése
4. kép: Palántázás utáni első munka a növények zsineghez történő rögzítése

A növény egészségi állapotát is jellemző növénykondíció, az intenzív zöldségtermesztésben már általánosan használt, de kisebb gazdaságokban, saját ellátásra szakosodott kertészetekben sajnos nem egészen tisztázott fogalom.

A cél a jó kondíció

A jó növénykondíció nem azonos a vastag szárral, nagy lombozattal. A túlöntözött és túletetett növény élettani szempontból hasonló a túlhízott emberhez. Sajnos gyakran, az ismeretek és tapasztalatok hiányában a jó kondíció fogalma keveredik a túltápláltsággal.

Öntözéssel, trágyázással, a klimatikus tényezők szabályozásával, azaz az ökotechnikai, és fitotechnikai munkákkal ennek a nem sovány (satnya) és nem kövér (buja) növényhabitusnak, a jó kondíciójú növénynek a kilakatására kell törekedni.

A fajta ismeretében a kertésznek kell a környezeti tényezők szabályozásával a növény generatív és vegetatív egyensúlyát fenntartani, vagyis azt a lomb és termés arányt kialakítani, amelynél a fajta adott körülmények között a teljesítő képességének maximumát adja.

Melyek azok a környezeti tényezők és technológiai elemek, amelyek a növény fejlődését az egyik vagy a másik irányba mozdítják el? Milyen stressz hatásokkal érhető el a kedvező termés/lomb arány? – vetődik fel a kérdés.

Generatív jelleget indukáló tényezők:Vegetatív jelleget indukáló tényezők:
intenzív fénygyenge fény
alacsony léghőmérsékletmagas léghőmérséklet
hőmérséklet ingadozáskiegyenlített hőmérséklet
alacsony levegő-páratartalommagas páratartalom
kevés víz (átmeneti vízhiány)sok víz
sok nitrogénkevés nitrogén
sok foszforfoszforhiány
magas ECalacsony EC
gyökerek sérülésefolyamatos gyökérnövekedés
nagy tenyészterületsűrű növényállomány

Az említett tényezők között vannak, amelyek könnyen, akár szabadföldi körülmények között is szabályozhatók, mások változtatása bonyolult, költséges, nehezen kivitelezhető még fűtött fólia alatt vagy üvegházban is.

A fenti tényezők iránti érzékenység (stresszérzékenység) a növény fejlettségéhez, korához, egészségi állapotához, a fajtához kötődik, továbbá a többi tényező jelenlététől függően változik!

Jó példa erre a nitrogén-túladagolása, mint stresszhatás. Ha a nitrogéntúltrágyázás jelentős mennyiségű víz jelenlétében történik, akkor vegetatív növekedést, buja, túltáplált növényi habitust generál, ha vízhiány mellett adunk sok nitrogént (sóstressz, magas EC), akkor intenzívebb virágzást vált ki, de egy határon túl satnya, gyenge fejlődést.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Vessem vagy ültessem a zöldségféléket? És mikor?

2025. január 13. 13:10

A vetőmagot és palántát vásárlók, akik egyben fogyasztók is, a legjobb genetikai tulajdonságokat és a legjobb minőségi paramétereket várják el a szaporítóanyagtól.

Értékes választékbővítő zöldségek: a szárzeller és a gumós édeskömény

2025. január 6. 08:40

Hogy zöldségek vagy fűszernövények, megoszlanak a vélemények, mindenesetre gyógyító hatásuk bizonyított.

Korai burgonyát a házikertből

2024. december 29. 08:10

Az elmúlt években továbbra is szívesebben vásárolták a fogyasztók a fólia alól szedett, részleges takarással termesztett és a csak előcsíráztatással, szabadföldön nevelt tavaszi zsenge burgonyát.

A zöldhagyma hajtatása: fólia alatt a fagyot is elviseli

2024. december 11. 11:10

Vannak, akik már ősszel talajba duggatják, és a tél folyamán fóliát húznak rá, a hideg, nagyobb fagyok beállta előtt fóliával betakarják.

Fűtetlen és enyhén fűtött fóliák hasznosítása, XV. – Étkezési paprika hajtatása, I. rész

2024. március 26. 11:10

A megváltozott éghajlati viszonyok következtében biztonságosan csak fóliával vagy üveggel védett helyen lehet jó minőségű, a piaci elvárásoknak megfelelő paprikát előállítani.

Bőséges termés várható szamócából

2018. április 20. 10:42

Kedvező idényben bízhatnak az idén a hazai szamócatermesztők, sem a fagy, sem az eső nem károsította a termést.

Fűtetlen és enyhén fűtött fóliák hasznosítása, XI. – Paradicsom hajtatása, I. rész

2024. március 18. 16:10

Az egyik legnépszerűbb és legnagyobb mennyiségben fogyasztott primőrünk a paradicsom, amelynek termőfelülete az elmúlt években lényegesen nem változott, megközelítőleg 400 hektáron hajtatják, az így megtermelt paradicsom mennyiség 130-140 ezer tonna.

Fűtetlen és enyhén fűtött fóliák hasznosítása, VIII. – Uborka hajtatása

2024. március 4. 11:40

Az uborkahajtatásnak az ország délkeleti részén komoly hagyománya volt, kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy Békés, Csongrád és Bács-Kiskun vármegyék látták el az országot primőr uborkával.