Zöldség

Fűtetlen és enyhén fűtött fóliák hasznosítása, XVI. – Étkezési paprika hajtatása, II. rész

Agrofórum Online

A paprika igénye szerinti táplálásával, illetve öntözésével, valamint a környezeti tényezők összehangolt irányításával olyan kondíciót lehet kialakítani, amely növeli a paprika termésmennyiségét, javítja a minőségét és a termésbiztonságát, továbbá a kártevőkkel és kórokozókkal szembeni ellenállását, fokozza a növényvédő szerek hatékonyságát.

Ennek alapvető kritériuma a faj, illetve a fajta igényének megfelelő környezeti feltételek megteremtése az adott gazdaságban a lehetőségek képest.

Fajtamegválasztás

Korábban két nagy fajtacsoportját hajtatták a paprikának, legkorábban ültetették a téli, fényszegény hónapokat jobban tűrő hegyes zöld, más néven magyar erős típusokat, és a később palántázott tölteni való, fehér termést nevelő fajtákat („TV” néven is ismerteket).

Napjainkra jelentősen bővült a fajtakínálat, egyre népszerűbbek és keresettebbek az úgynevezett színes fajták, így a kaliforniai típusba sorolandó blocky (kocka alakú) és lamuyo (tégla alakú), továbbá a paradicsom alakú és kápia (hegyes) fajtakörhöz tartozók. 

Színben és alakban az egyes csoportok között vannak átmeneti típusok és fajták, ilyen például a kedvelt világosabb színű, vékonyabb húsú kosszarv és spirál paprika is.

A hegyes, magyar erős típusokra jellemző, az erősen megnyúlt bogyóalak, a viszonylag vastag héj és vékony terméshús, továbbá a sötétzöld bogyószín. Még korábban ebben a fajtacsoportban kizárólag csípős fajták voltak találhatók, az utóbbi években édes változatokat is nemesítettek.

A hegyes fajták általában kevésbé igényesek a fényre, a vízre, a tápanyagellátásra, továbbá néhány betegséggel szemben is valamivel nagyobb ellenállóságot mutatnak, mint a fehér kúpalakúak.

A fehér termésű fajták (TV típusok) általában érzékenyebbek a környezeti hatásokra, igényesebbek a vízellátásra, a tápanyagokra, továbbá kevésbé ellenállóak a betegségekkel szemben. Édes, csípőség mentes fajták tartoznak a csoportba, de van néhány tájfajtából nemesített fehér húsú, csípős is.

Növekedés típus szerint megkülönböztetünk determinált (csokros) növésű fajtákat, amelyek kisebb tenyészterület igényűek és ebből adódóan sűrűbbre ültethetők, és vannak úgynevezett folytonnövők, hosszú szárat képezők, amelyeket ritkábbra kell ültetni, és termesztésük elsősorban támrendszer mellett javasolt.

A fajtakiválasztásnál döntő szempont a koraiság, a biztos terméskötés, továbbá az alak, a bogyóméret, a bogyó szín, illetve a minél nagyobb és szélesebb körű betegség-ellenállóság.

Szaporítás

A paprika nagyon korai kiültetése, azaz téli hajtatása csak ott javasolt, ahol az üvegházakban és a fóliák alatt 30°C-os hőlépcső szinten tudnak fűteni, azaz 30 fok hőkülönbséget képesek tartani, hol a legnagyobb hideg esetén sem csökken a hőmérséklet 5-10 °C alá.

Késő tavaszi, úgynevezett hideghajtatás a fűtés nélküli fóliasátrakban lehetséges, ilyen esetben a paprikát április közepén-végén ültetik ki. Ebben az időszakban a nappali meleg a napsütésből adódóan biztosítva van, viszont kritikusak lehetnek a hajnali lehűlések, emiatt a kipalántázással nem tanácsos sietni.

A kiültetés előtt – ha nem volt előhasznosítás – legalább két héttel korábban húzzuk fel a fóliát annak érdekében, hogy a talaj átmelegedjen. A hideg talajba ültetett palánta gyökeresedése lassan indul meg, gyorsan megfázik, a virágokat elrúgja. Az ültetést megelőző napokban alaposan öntözzük be a talajt.

A kiültetésre legjobbak a bimbós vagy éppen virágzó palánták. A vetéssel úgy számoljunk, hogy a palántanevelés időtartama 10-12 hét.

Palántanevelése hasonló módon történik, mint a paradicsomé, azzal a különbséggel, hogy magasabb hőmérsékleti igényéből adódóan, 2-3 °C-kal magasabb hőmérsékletet kell tartani, nappal, borús időben 20-22 °C-ot, napos időben 22-25 °C-ot, de éjjel 16-18 °C-nál ne legyen melegebb, mert megnyúlnak a palánták.

A tenyészterület meghatározása, mint az ültetés időpontjának helyes megválasztása, döntő a termesztés sikerére szempontjából. Általános tapasztalat, hogy a kertészek és kertészkedők több növényt ültetnek az ideális tőszámnál, ebből adódóan egy idő után a növények beárnyékolják egymást, sűrűségük miatt nehezebben kezelhetők.

Tőelrendezési variációk

A hagyományos „bokor” (támrendszer nélküli) termesztéséhez a következő tőelrendezési variációkat javasoljuk:

Ágyásszerű ültetésnél, determinált fajtákat: 30×30 cm (11 db/m2), 4 sor után egy szélesebb 60 cm-es művelő utat kell hagyni (1. kép).

Ikersoros elrendezésnél, determinált (csokros) fajtákat: 50+20×20 cm (14,3 db/m2), 50+20×25 cm (11,4 db/m2), 40+20×15 cm (22,2 db/m2), 40+20×20 cm (16,6 db/m2).

Hagyományos (bokorra nevelt), determinált növésű paprikahajtatás
1. kép: Hagyományos (bokorra nevelt), determinált növésű paprikahajtatás

Kordonos termesztésnél (huzalok között nevelt) determinált és folytonnövő fajták esetében:

  • 40×20 cm (11 db/m2) vagy 50+20×30 cm (9,5 db/m2) (2. kép);
Zsinegpárok között nevelt, kordonos művelés fólia alatt
2. kép: Zsinegpárok között nevelt, kordonos művelés fólia alatt
  • Támrendszeres termesztéshez, folyamatos növésű fajtákhoz javasolt tenyészterület:
    • Egy szárra történő nevelés esetén: 80×20 cm (6,2 db/m2) vagy 80×25 cm (5,0 db/m2)(3. kép).
    • Kétszárra történő nevelés esetén: 80×40 cm (3,1 db/m2) vagy 80×50 cm (2,5 db/m2).
Támrendszer mellett hajtatott paprika
3. kép: Támrendszer mellett hajtatott paprika

Az ültetéskor ügyeljünk, hogy a tápkocka, illetve a cserép belső széle a talaj felszínével kb. azonos mélységbe kerüljön. Az ültetést követően a palántákat alaposan öntözzük be, ilyenkor nem a vízpótlás a cél, a gyökerekhez kell mosatni – iszapolni – a talajt amiatt, hogy ne maradjon levegő a gyökerek körül, ami a fejlődésük megindulását lassítja.

A kiültetett, támrendszer mellett nevelt paprika esetében a legelső és nagyon fontos fitotechnikai munka a növények zsineghez történő rögzítése (4. kép).

Palántázás utáni első munka a növények zsineghez történő rögzítése
4. kép: Palántázás utáni első munka a növények zsineghez történő rögzítése

A növény egészségi állapotát is jellemző növénykondíció, az intenzív zöldségtermesztésben már általánosan használt, de kisebb gazdaságokban, saját ellátásra szakosodott kertészetekben sajnos nem egészen tisztázott fogalom.

A cél a jó kondíció

A jó növénykondíció nem azonos a vastag szárral, nagy lombozattal. A túlöntözött és túletetett növény élettani szempontból hasonló a túlhízott emberhez. Sajnos gyakran, az ismeretek és tapasztalatok hiányában a jó kondíció fogalma keveredik a túltápláltsággal.

Öntözéssel, trágyázással, a klimatikus tényezők szabályozásával, azaz az ökotechnikai, és fitotechnikai munkákkal ennek a nem sovány (satnya) és nem kövér (buja) növényhabitusnak, a jó kondíciójú növénynek a kilakatására kell törekedni.

A fajta ismeretében a kertésznek kell a környezeti tényezők szabályozásával a növény generatív és vegetatív egyensúlyát fenntartani, vagyis azt a lomb és termés arányt kialakítani, amelynél a fajta adott körülmények között a teljesítő képességének maximumát adja.

Melyek azok a környezeti tényezők és technológiai elemek, amelyek a növény fejlődését az egyik vagy a másik irányba mozdítják el? Milyen stressz hatásokkal érhető el a kedvező termés/lomb arány? – vetődik fel a kérdés.

Generatív jelleget indukáló tényezők:Vegetatív jelleget indukáló tényezők:
intenzív fénygyenge fény
alacsony léghőmérsékletmagas léghőmérséklet
hőmérséklet ingadozáskiegyenlített hőmérséklet
alacsony levegő-páratartalommagas páratartalom
kevés víz (átmeneti vízhiány)sok víz
sok nitrogénkevés nitrogén
sok foszforfoszforhiány
magas ECalacsony EC
gyökerek sérülésefolyamatos gyökérnövekedés
nagy tenyészterületsűrű növényállomány

Az említett tényezők között vannak, amelyek könnyen, akár szabadföldi körülmények között is szabályozhatók, mások változtatása bonyolult, költséges, nehezen kivitelezhető még fűtött fólia alatt vagy üvegházban is.

A fenti tényezők iránti érzékenység (stresszérzékenység) a növény fejlettségéhez, korához, egészségi állapotához, a fajtához kötődik, továbbá a többi tényező jelenlététől függően változik!

Jó példa erre a nitrogén-túladagolása, mint stresszhatás. Ha a nitrogéntúltrágyázás jelentős mennyiségű víz jelenlétében történik, akkor vegetatív növekedést, buja, túltáplált növényi habitust generál, ha vízhiány mellett adunk sok nitrogént (sóstressz, magas EC), akkor intenzívebb virágzást vált ki, de egy határon túl satnya, gyenge fejlődést.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért olyan drága a paprika? + videó

2025. április 30. 16:10

A tavaszi, kora nyári időszakban mélyen a zsebünkbe kell nyúlni egy jó adag primőr zöldség megfizetéséért (is). Nézzünk a mélyére, hogy hogyan áll össze a paprika ára! Videónkból kiderül.

Új tájfajta a kínálatban: megérkezett a Herencsényi paradicsom

2025. április 25. 13:10

A hazai tájfajta paradicsomok népszerűsítésében úttörő szerepet vállaló Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) idén új fajtával bővíti palettáját.

Téli Parázs: a nagydobosi sütőtök újjászületése

2025. április 17. 08:10

Egy házaspár húsz éve dolgozik azon, hogy a legendás nagydobosi sütőtök újra méltó helyére kerüljön a magyar gasztronómiában.

Az oltott növények jelentősége a zöldséghajtatásban

2025. április 2. 11:10

Az oltást eredetileg a monokultúra miatt kezdték el használni, hogy növényvédelmi problémákat kerüljenek el általa.

Fóliasátrak gazdaságos hasznosítása zöldségprimőrökkel, I.

2024. január 29. 14:40

Egyre többen vannak, akik maguk próbálkoznak a primőrök saját fogyasztási célra történő megtermesztésével. Az indokok különbözőek, vannak, akik szeretnek kertészkedni, vannak, akik jobban bíznak a saját maguk által megtermelt zöldségfélék minőségében, és vannak, akik takarékossági okok miatt vágnak bele a termesztésbe.

Lehetőségek fűtés nélküli fóliasátrak őszi hasznosítására III.: metélőhagyma hajtatása

2023. szeptember 1. 07:10

Kora tavasszal sokak által szívesen fogyasztott csemege a zöldhagyma, így a metélőhagyma is, amit a vásárlók általában addig keresnek, amíg a primőrök és más zöldségfélék nagyobb tömegben nem jelennek meg a piacon.

Fóliák hasznosítása, III. – Tavaszi fejes saláta hajtatása

2024. február 8. 11:10

Nálunk – más európai országokhoz képest - a levélzöldségek fogyasztása (fejes saláta, jégsaláta, endívia saláta, spenót, sóska stb.) meglehetősen szerény. Csúcsidőszaknak számít a kora tavasz és húsvét környéke, még kisebb csúcsnak mondható a késő őszi kereslet, de télen és nyáron minimális az igény a levélzöldségfélék iránt.

Mire lehet jó 1500 katicabogár egy fóliasátorban?

2024. február 4. 07:10

A TikTok e heti agrár-sztárjai a katicabogarak, amelyek a szemünk láttára kezdenek el dolgozni és tisztítják meg a levéltetvekkel fertőzött növényeket.