Zöldség

Melyik paprikát mire használjuk? Segítünk választani!

Agrofórum Online

A paprika nem csupán színes kiegészítője a konyhának, hanem sokoldalú alapanyag is – ha tudja, melyiket mire használja!

A paprikafajták rendkívül sokfélék, megjelenésükben, ízükben és csípősségükben is jelentősen eltérhetnek egymástól. Alapvetően megkülönböztetünk édes paprikákat, enyhén csípős fajtákat, erős, csípős paprikákat, valamint díszpaprikákat.

Az édes típusok általában nagyobb méretűek és vastag húsúak, míg az erősebb fajták kisebbek és intenzívebb ízvilágot képviselnek. A díszpaprikák elsősorban szín- és formaviláguk miatt kedveltek, gyakran cserepes növényként is tartják őket. Ezeket a típusokat természetesen mind más-más módon tudjuk felhasználni a konyhában vagy azon kívül.

Kápia – A grillezés koronázatlan királynője

Ha igazán zamatos és sokoldalúan felhasználható paprikát keres, válassza bátran a kápiát! Ez a húsos, édeskés ízű fajta nemcsak rendkívül ízletes, hanem konyhai alapanyagként is kiválóan megállja a helyét. Süsse sütőben vagy grillrácson, így kiemelheti természetes édességét és enyhe füstösséggel gazdagíthatja az aromáját! A sütést követően könnyedén lehúzhatja a héját, így selymes textúrájú paprikakrémet vagy mártást készíthet belőle. Ne hagyja nyersen, ha intenzív ízélményre vágyik – a hőkezelés hatására a kápia paprika teltebbé és karakteresebbé válik.

A hőkezelés hatására a kápia paprika teltebbé és karakteresebbé válik

Ha inkább hidegen használná, szeletelje salátába, vagy készítsen belőle mediterrán jellegű előételt egy kevés olívaolajjal és friss fűszerekkel! Kiválóan alkalmas savanyításra is, mivel megtartja formáját és roppanósságát. Tegye változatosabbá étkezéseit ezzel a kivételes paprikafajtával, és fedezze fel a benne rejlő kulináris lehetőségeket!

TV paprika – A töltött paprika klasszikusa

A töltéshez leginkább bevált paprika a hazai klasszikus: a TV paprika! Válasszon egészséges, hibátlan példányokat, amelyek héja feszes, tapintásra rugalmas – így biztos lehet benne, hogy főzés közben is megtartják formájukat! Mivel héja vékony, húsa pedig közepesen lédús, kiválóan alkalmazható darált hússal, rizses töltelékkel vagy akár vegetáriánus krémekkel töltve. Ne főzze túl sokáig, hogy ne essen szét a hő hatására – éppen csak puhuljon meg, így megőrzi tartását és kellemes állagát!

Ha lecsót készítene, bátran használjon TV paprikát, hiszen kellemesen lágy íze nem nyomja el a paradicsom vagy hagyma karakterét. Nyersen is bátran fogyaszthatja, szendvicshez, reggelihez kiváló, különösen nyári időszakban.

Kaliforniai paprika – A színpompás vitaminbomba

A kaliforniai paprika igazi színpompás kincs a konyhában, amely nemcsak látványos, hanem rendkívül sokoldalúan felhasználható is! Válasszon érett, telt példányokat – a piros a legédesebb, míg a zöld karakteresebb, kissé fanyar ízű. Fogyassza bátran nyersen, hiszen roppanós textúrája és magas C-vitamin-tartalma miatt ideális salátákhoz, hidegtálakhoz, mártogatósok mellé!

Roppanós textúrája és magas C-vitamin-tartalma miatt ideális salátákhoz

Ha szeretné kiemelni édeskés aromáját, süsse sütőben, grillezze vagy pirítsa serpenyőben kevés olívaolajjal – így még intenzívebbé válik az íze! Töltéshez is tökéletes, mivel vastag húsának köszönhetően jól megtartja a formáját. Ne feledje: a kaliforniai paprika gyerekeknek is ideális választás, mert édes, csípősség nélküli, mégis ízletes alternatíva!

Almapaprika – Savanyításra született

Az almapaprika vastag húsú, kerekded formájával nemcsak mutatós, hanem rendkívül praktikus is a konyhában! Válasszon feszes héjú, tömör példányokat. Kiválóan alkalmasak savanyításra és megőrzik roppanós állagukat! Ha csípős változattal dolgozik, ügyeljen a magház eltávolítására, így szabályozhatja az intenzitást. Édes fajtáit bátran fogyassza nyersen is, akár szeletelve, hidegtálakhoz vagy szendvicsekhez!

Chili paprika – A csípősség művészete

A chili paprika a csípősség koronázatlan királya – használja körültekintően, mégis bátran, ha különleges karaktert vinne ételeibe! Válassza ki az Ön ízlésének megfelelő fajtát: a jalapeño, habanero vagy cayenne mind más erősséget képvisel!

A chili paprika a csípősség koronázatlan királya

Viseljen kesztyűt és még véletlenül se nyúljon a szemébe szeleteléskor – a kapszaicin rendkívül erős hatóanyag! Használja frissen, szárítva vagy őrölve, de mindig kis mennyiséggel kezdje, majd fokozatosan adagoljon többet!

Erős paprika – Pikáns ízvilág a hagyományok nyomán

Az erős paprika – legyen az hegyes, cseresznyepaprika vagy csípős kápia – kiváló választás, ha markánsabb, pikánsabb ízvilágot szeretne adni ételeinek! Válasszon élénk színű, feszes héjú példányokat, és mindig kóstolja meg, hogy felmérje az erősségét!

Kiváló választás, ha markánsabb, pikánsabb ízvilágot szeretne

Főzéskor ne vágja túl apróra, így kellemesen megmarad az aromája anélkül, hogy elnyomná a többi hozzávalót! Savanyításra is alkalmas, hiszen megőrzi textúráját és csípősségét hosszabb időn keresztül.

Paradicsompaprika – A hidegtálak dísze

A paradicsompaprika lapított, gömbölyded formájával és vastag húsával az egyik legsokoldalúbb édes paprika, amely ráadásul mutatós is! Válasszon telt, fényes héjú példányokat, melyek nem horpadtak be – ezek frissek és ízletesek lesznek! Különösen alkalmas hideg töltelékekhez, például túróval vagy sajtkrémmel töltve, mivel jól megtartja a formáját, és színével feldobja a tálalást. Nyersen szeletelve is kitűnő választás szendvicsekhez, hidegtálakhoz.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mi okozza az uborka keserűségét, és mit tehet ellene?

2025. július 20. 08:10

Miért lesz keserű az uborka? Mutatjuk a leggyakoribb okokat, és azt is, hogyan előzheti meg ezt az ízhibát a kertben!

Virágzik, de nem terem a cukkini? Segítünk!

2025. július 18. 16:10

Hiába virágzik a cukkini, termés nem fejlődik? Mutatjuk a lehetséges okokat, és hogyan serkentheti kézzel is a beporzást!

Így ismerheti fel, ha a paprika szenved – mentse meg időben!

2025. július 16. 16:10

A kánikula a paprikatermés ellensége: mutatjuk, hogyan ismerheti fel a hőstresszt, és mit tehet, hogy megmentse növényeit!

Ezzel a trükkel mindig roppanós lesz a kovászos uborka

2025. július 15. 13:10

A jó kovászos uborka roppan, savanykás, illatos, és a nyár zamatait idézi. Mutatjuk, mitől lesz hibátlan az állag, az íz és a tartósság!

A kaliforniai paprika növekedése magról a termésig – avagy 115 nap 1 percben

2024. március 20. 07:40

A TikTok, pontosabban „PlantTok”, vagyis növényekkel foglalkozó platform egyik legnépszerűbb agrárvideója azt mutatja meg gyorsított felvételen, miként lesz egyetlen paprikamagból egy termést hozó kifejlett növény.

Sör is készíthető kaliforniai paprikából!

2024. június 11. 13:10

Paprikás söröket már korábban is főztek, de kaliforniai paprikából készült sört még sosem, így ez igazi kuriózumnak számított.

A nanobuborékok javítják a gyökerek állapotát és jobb minőségű paprikát eredményeznek

2022. április 17. 09:54

A Moleaer nanobuborékos technológiája oxigén nanobuborékokkal telíti az öntözővizet, ezáltal javítva a gyökérzet egészségi állapotát.

Nőtt a paradicsom termelői ára - Zöldség- és gyümölcspiaci jelentés

2015. december 7. 08:54

A gömb típusú paradicsom termelői ára átlagosan 4 százalékkal (436 forint/kg), a fürtösé 10 százalékkal (542 forint/kg) volt magasabb - olvasható az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentésében.