Zöldség

Oltással védhető az uborka a cinkstressz ellen

Agrofórum Online

A cink (Zn) alapvető mikrotápanyag, amely nélkülözhetetlen a növények fejlődéséhez, azonban túlzott vagy hiányos mennyisége komoly élettani zavarokat okozhat. Az uborka különösen érzékeny a cinkstresszre. Ilyenkor romlik a fotoszintézis, gyengül a tápanyagfelvétel, és felborul az antioxidáns egyensúly.

Egy új, 2025-ben publikált kutatás most azt vizsgálta, hogyan segíthet az oltás abban, hogy az uborka jobban viselje a fémstresszt – és az eredmények ígéretesek.

Miért veszélyes a cinkstressz az uborkára?

A cinkhiány gátolja a növények klorofillképzését, enzimatikus aktivitását és sejtosztódását, míg a túlzott Zn-koncentráció toxikus reakciókat vált ki. Az uborka esetében ez a növekedés visszamaradását, terméscsökkenést és levélsárgulást okoz. A cinkstressz tehát egyszerre élettani és gazdasági probléma, hiszen közvetlenül hat a hozamra és a termés minőségére.

Oltás mint biológiai védekezés

A kutatásban az oltást – vagyis a nemes (Çağla fajta) és az alany (TZ148, Maximus) összekapcsolását – abiotikus stressz elleni védelmi stratégiaként alkalmazták. Az oltás hatására javulhat a gyökérzet tápanyagfelvétele, szabályozódik a hormonháztartás, és aktiválódnak a stresszválaszban szereplő enzimek.

Az üvegházi kísérletekben különböző Zn-koncentrációknak (0-50 ppm) tették ki az uborkákat, hogy mérjék az oltás hatását az ásványianyag-tartalomra, az antioxidáns aktivitásra és az anyagcsere-folyamatokra.

TZ148: a legígéretesebb alany

A TZ148 alanyra oltott növények kiemelkedő eredményeket mutattak. Cinkhiányos körülmények között 26,3 mg/kg mangánt halmoztak fel, ami 135%-kal több, mint a nem oltott kontrollnövények esetében. Ez azt jelzi, hogy a TZ148 alany hatékonyabban segíti a mikroelemek felvételét és hasznosítását.

Emellett 10 ppm Zn mellett a kataláz (CAT) aktivitás 22%-kal nőtt (300 egység), míg a szuperoxid-diszmutáz (SOD) aktivitás a Maximus alanynál tetőzött 760 egységen – 53%-os növekedést mutatva. Ezek az antioxidáns enzimek kulcsszerepet játszanak a szabadgyökök semlegesítésében, így az oltott növények sejtszinten is ellenállóbbak a cink okozta oxidatív stresszel szemben.

Metabolitok és antioxidánsok: a belső védelem

A vizsgálatok során a prolintartalom 50 ppm Zn-nél érte el csúcspontját, különösen a TZ148–Çağla kombinációban, ami erős ozmotikus alkalmazkodási választ jelez. A C-vitamin mennyisége szintén emelkedett: a TZ148-as növényekben 50%-kal magasabb volt, mint a nem oltottaknál.

A kutatók szerint az oltás hatékony eszköz lehet az uborka cinkstressz-toleranciájának növelésére

Érdekesség, hogy a galluszsav-tartalom a Maximus–Çağla párosításban 33%-kal nőtt cinkhiány esetén, ami a fenolos vegyületek felhalmozódását és az antioxidáns kapacitás fokozódását mutatja. A metabolitok közötti korrelációk (pl. galluszsav–kvercetin: r = 0,91) arra utalnak, hogy az oltás összehangolt anyagcsere-változásokat okozhat.

Fenntartható megoldás a jövő uborkatermesztésében

A kutatók szerint az oltás, különösen a TZ148 és Maximus alanyok alkalmazásával, hatékony eszköz lehet az uborka cinkstressz-toleranciájának növelésére. A módszer nemcsak a növények ellenálló képességét javítja, hanem hozzájárul a fenntartható, vegyszerhasználatot mérséklő termesztéshez is.

A modern növényélettani kutatások tehát egyértelműen azt mutatják, hogy az alanyválasztás stratégiai döntés. Megfelelő kombinációval az uborka képes alkalmazkodni a cinkhiányos vagy cinkterhelt talajokhoz is – ez pedig komoly előnyt jelenthet a változó klimatikus és talajviszonyok között.

Forrás:
Coşkun, Ö.F., Aydın, A., Toprak, S. et al. Enhancement of cucumber zinc stress tolerance through grafting: A comprehensive study on biochemical, hormonal and metabolic responses. BMC Plant Biology 25, 1348 (2025). DOI: 10.1186/s12870-025-07287-y

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért gyengül a rebarbara? Itt a megoldás!

2025. november 3. 15:10

Az őszi rebarbaraátültetés nemcsak a termést növeli, hanem a tő megfiatalítására is tökéletes alkalom.

A zeller betakarítása: mikor, mit és hogyan érdemes szedni?

2025. október 31. 11:10

Akár gumójáért, akár száráért termesztjük, a zeller bőséges termést ad, ha tudjuk, mikor és hogyan érdemes szedni.

Hobbiból vállalkozás - chili termesztése a kezdetektől

2025. október 30. 04:51

Oravecz Kristóf századosnál jártunk, aki chili termesztésével és paprikaszósz készítéssel foglalkozik. Hogyan lett a hobbiból vállalkozás?

Zöldség Videó

Tartható-e az édesburgonya tél végéig? Igen!

2025. október 29. 08:10

Tárolási hőmérséklet, szellőzés, sérülések – ezek döntik el, hogy hónapok múlva is ehető lesz-e az édesburgonya.

Áprilistól vehetünk nagy mennyiségben hazai hajtatott zöldségeket

2021. március 17. 07:11

Kis mennyiségben már található hazai hajtatott (fóliás, üvegházi) paradicsom az üzletekben, de nagyobb mennyiségben áprilistól várhatók a hazai primőr zöldségek.

Keserű uborka: Mitől az?

2022. november 5. 05:36

Vajon mi okozza, hogy az uborka keserű lesz? Ennek jártunk utána!

Uborka elrakása télire - izgalmas receptek

2022. október 8. 08:38

Tegyük el télire többféle felhasználási módhoz, hogy télen is legyen saját uborkánk a kamrapolcról, mélyhűtőből!

Mi a teendő az uborkával palántázás után?

P. Balázs kérdése: Kipalántázás után egy héttel mit ajánlanak kalciumon kívül az uborkának?