Zöldség

Paprikatermesztés szabadföldön

Agrofórum Online

Magyarország a szabadföldi paprikatermesztés északi határán helyezkedik el, így termesztése kockázatosabb. Kijelenthető, hogy a paprika az egyik legigényesebb zöldségfajunk, ezért termesztése nagy szaktudást igényel.

A hazai szabadföldi paprika termőfelülete továbbra is stagnálást mutat, míg Európában enyhe csökkenés figyelhető meg.

Hazánkban a paprikát három célból termesztik, amelyek a következők:

-friss fogyasztásra;

-tartósítási célra (hűtő- és konzervipar);

– ételízesítő őrleménynek, vagyis fűszernek.

A szabadföldön megtermett termés 90%-a feldolgozásra kerül, és csak a 10%-a kerül frisspiaci értékesítésre. A fajtatípusok között a termelés a következők szerint alakul: pritamin és kápia paprika 30-30%, almapaprika 15%, TV-paprika 10%, cseresznye és spirál paprika 10%, valamint egyéb típusok 5%.

Az elmúlt évek során a gazdák egyre jobban megtapasztalják a klíma- és időjárásváltozás kedvezőtlen hatásait. Extrém csapadékviszonyok, gyakori tavaszi fagyok, jég- és viharkárok, szokatlan hőmérsékleti viszonyok figyelhetőek meg, amelyek nagyban megnehezítik a szabadföldi termesztést. E problémákat tetézi, hogy az élelmiszerbiztonsági előírások egyre szigorodnak, folyamatos a növényvédő szer hatóanyagok kivonása, miközben egyre több új kórokozó és kártevő jelenik meg. Az inputanyagok és az energia ára is drasztikusan emelkedtek, továbbá a munkaerőhiány miatt a munkabérek is folyamatos növekedést mutatnak.

A szabadföldi paprikatermesztéshez mindenképpen ismernünk kell a talajunk fizikai állapotát, kémiai összetételét, illetve a talaj víztartóképességét. A talaj kémhatása legyen gyengén savanyú vagy semleges (6,4-7 pH). A talaj kalciumtartalmát 1-5% között kell optimalizálni. A terület öntözhetősége is igen jelentős szempont, hiszen a paprika vízigényét hazánk átlagos csapadékmennyisége nem tudja kielégíteni, így mesterséges vízutánpótlást kell biztosítani.

A szabadföldi paprikatermesztésben igen fontos a megfelelő vetésforgó betartása. Jó előveteményei a kalászosok és a pillangósok. A jó talajszerkezet kialakításához továbbá elengedhetetlen a jó minőségű istállótrágya őszi bedolgozása, továbbá a megfelelő tápanyagszint eléréséhez szilárd műtrágyák kijuttatása javasolt kora tavasszal.

A paprika szabadföldi termesztése során a helyrevetés kevésbé terjedt el, mivel a tenyészidőszak túlságosan meghosszabbodik, ezért célszerű a szaporítást palántázva végezni. Túlnyomórészt tápkockás és tálcás palántákat ültetnek. A paprika optimális csírázási hőmérséklete 18-20 ℃ körüli, ezért ma már fűtött házakban történik a palántanevelés (1. kép).

1. kép Ültetésre váró palánták fűtött berendezésben

A fűtés nélküli palántanevelés hátráltatja a koraiságot és gyengébb palántaminőséghez vezethet. A magvetés időpontja március közepe-vége, melyet a kiültetési idő és a 6-8 hetes palántanevelési idő határoz meg. A palántanevelés ideje során ügyelni kell a hőmérséklet megfelelő szabályozására, melyhez figyelembe kell venni a fényviszonyokat továbbá a vízellátást.

Kiültetés előtt a palánták edzése során törekedni kell arra, hogy a növények fejlődése ne álljon meg, így a későbbiekben dinamikus növekedés várható. A megfelelő fejlettségű, egészséges palántákat kézzel vagy géppel ültetik legkésőbb május 25-ig. Az állománysűrűség meghatározásához a növényápolás és a növényvédelmi gépek tulajdonságait, valamint a gazdaságossági tényezőket kell figyelembe venni. A szabadföldi paprikatermesztésben legtöbbször az ikersoros művelést alkalmazzák, amelyben a széles és a keskeny sorközök váltogatják egymást, így a szélesebb sorközben a művelőgépek a növényállomány károsítása nélkül mozoghatnak. Ültetéssel egy menetben célszerű a starter műtrágyák kiadása, majd a beiszapoló öntözés elengedhetetlen a növények számára (2. kép).

2. kép Szabadföldi kápiaállomány homoktalajon

A paprika vízutánpótlását megoldhatjuk, árasztásos öntözéssel, amely a gazdaságtalansága miatt elavult. Az esőztető öntözés hatékony, a mikroklíma kialakításában és a vízigény pótlásában, de nem mondható víztakarékos öntözési módnak. A csepegtető öntözés, amely közvetlen a gyökérzónába juttatja a vizet és megoldható a tápanyag-utánpótlás is vele, a legtakarékosabb és leghatékonyabb megoldások közé tartozik. Az egyenletes fejlődéshez elengedhetetlen, hogy a talaj nedvességtartartalma a szántóföldi vízkapacitás 65-70%-át elérje, amely azt jelenti, hogy figyelembe véve a természetes csapadék mennyiségét és a levegő hőmérsékletét, a vegetáció során 30-40 mm-es vízadagok kijuttatása indokolt.

Az intenzív szabadföldi termesztésben a koraiság fokozására és a szélsőséges időjárási viszonyok enyhítésére az átmeneti növénytakarás nyújt biztonságot. Napjainkban a folytonnövő fajták alkalmazása megköveteli a támrendszer kialakítását. A területek gyommentesen tartásában a talajtakarás nagy szerepet játszik a mechanikai gyomirtás mellett. Mivel a paprika sekélyen gyökeresedik ezért a sorközök ápolására külön figyelmet kell fordítani, amit a növények a későbbiekben nagyon meghálálnak (3. kép).

3. kép Szabadföldi állomány csernozjom talajon

A paprika sóérzékeny növény, ezért a tápanyagellátására oda kell figyelni. A fejtrágyát az adott fejlődési időszak igényeihez kell igazítani. Lombtrágyát a tenyészidőszak során a növényvédelmi kezelésekkel együtt érdemes kijuttatni.

A nitrogénnek a tenyészidőszak elején van nagy szerepe, a kezdeti jó adagolás növeli a koraiságot, jó felépítést eredményez. Hiánya esetén a növekedés gyenge és a termések minőségi romlása figyelhető meg. A kálium érésben való szerepe jól ismert, javítja a tárolhatóságot és a szállíthatóságot. ha a növények jól ellátottak káliummal, javul az ellenálló képességük is. A bogyók csúcsrothadását a kalcium hiánya okozza, melyre a termések nagyon érzékenyek. A tüneteket gyakran a tápanyag-utánpótlás és az öntözés hibái tovább fokozzák.

A betakarítás minden esetben kézzel, több menetben történik, gazdasági vagy biológiai érettségben. A termések a virágzást követően 30-35 nap alatt érik el a gazdasági érettséget, majd további 25 nap szükséges a biológiai érettség eléréséhez.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy csak az intenzíven termelők tudnak érvényesülni a hazai piacokon, akik öntözés mellett megfelelő technológiai színvonalon tudnak magasabb hozamokat elérni. Az elkövetkező évek során is fontos lesz a technológiai elemek folyamatos fejlesztése.

A cikk az Agrofórum újság 2025. augusztusi számában jelent meg.

További szakmai tartalmakért: KATTINTSON!

A képek a szerző felvételei.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A legegyszerűbb téli zöldség: galambbegy-saláta

2025. december 2. 14:10

A galambbegy-saláta a tél egyik legbiztosabb zöldsége, amely minimális gondozással is bőségesen terem a kertben vagy fóliában.

Miért romlik meg a zöldség? Tartsa frissen egész télen!

2025. november 22. 08:10

A gondos őszi betakarítás és a szakszerű téli tárolás döntően befolyásolja a zöldségek eltarthatóságát és vitamintartalmát.

HOLARAS hagymatermesztési gépek az AGRITECHNICÁN

2025. november 19. 13:10

Az állattenyésztés (takarmányozás és silózás) és a vöröshagyma betakarítás gépeire specializálódott, 114 éves gépgyártói múlttal rendelkező holland Hoopman Machines BV gépgyártó cég Holaras márkával forgalomba hozott gépei kiváló minőségű, stabil gépek - erről győződhettünk meg a hannoveri Agritechnica 2025 kiállításon.

FEDELE kertészeti gépek az AGRITECHNICÁN

2025. november 18. 11:10

A szántóföldi zöldség- és gyümölcstermesztés gépesítéséhez megbízható bázist biztosít az olasz Fedele Mario gépgyártó vállalat, amely gépkínálatát a hannoveri Agritechnica 2025 kiállításon az érdeklődők is megtekinthették.

Hamarosan olcsóbb lesz a hazai termesztésű zöldség

2019. április 26. 08:46

Az import a paprikaféléknél, paradicsomnál és kígyóuborkánál a legjellemzőbb, de az árak már kezdenek összeérni. Jelenleg a boltokban megtalálható paprika és paradicsom 70-80 százalékban magyar, az arány május közepére 95 százalék fölé emelkedik.

Kutatás és fejlesztés a jövő biológiai növényvédelméért

2018. május 15. 08:23

A mediterrán országokban mára a hajtatott paprikában 100 %-os a biológiai növényvédelem aránya, paradicsomban is már 70 %. Vajon mi lehet a biológiai növényvédelem sikerének titka?

A chilik csodálatos világa II. - Beltartalmi értékek

2020. január 28. 04:36

A chili paprikáknak régóta ismerjük jótékony élettani hatásait is, például bizonyítottan baktériumölő.

Ma már tudjuk, a lecsót kiknek köszönhetjük

2023. július 30. 08:40

A „mit kellene ma főzni” örök kérdésre nyáron mintha sokkal egyszerűbb volna a válasz, mint az év más hónapjaiban. Ennek az oka, hogy pár darab paprika, egy-két fej vöröshagyma, néhány paradicsom valóban szinte minden háztartásban akad.