16℃ 8℃
október 22. Előd, Szalóme, Kordélia
Zöldség

Paprikatermesztés szabadföldön

Agrofórum Online

Magyarország a szabadföldi paprikatermesztés északi határán helyezkedik el, így termesztése kockázatosabb. Kijelenthető, hogy a paprika az egyik legigényesebb zöldségfajunk, ezért termesztése nagy szaktudást igényel.

A hazai szabadföldi paprika termőfelülete továbbra is stagnálást mutat, míg Európában enyhe csökkenés figyelhető meg.

Hazánkban a paprikát három célból termesztik, amelyek a következők:

-friss fogyasztásra;

-tartósítási célra (hűtő- és konzervipar);

– ételízesítő őrleménynek, vagyis fűszernek.

A szabadföldön megtermett termés 90%-a feldolgozásra kerül, és csak a 10%-a kerül frisspiaci értékesítésre. A fajtatípusok között a termelés a következők szerint alakul: pritamin és kápia paprika 30-30%, almapaprika 15%, TV-paprika 10%, cseresznye és spirál paprika 10%, valamint egyéb típusok 5%.

Az elmúlt évek során a gazdák egyre jobban megtapasztalják a klíma- és időjárásváltozás kedvezőtlen hatásait. Extrém csapadékviszonyok, gyakori tavaszi fagyok, jég- és viharkárok, szokatlan hőmérsékleti viszonyok figyelhetőek meg, amelyek nagyban megnehezítik a szabadföldi termesztést. E problémákat tetézi, hogy az élelmiszerbiztonsági előírások egyre szigorodnak, folyamatos a növényvédő szer hatóanyagok kivonása, miközben egyre több új kórokozó és kártevő jelenik meg. Az inputanyagok és az energia ára is drasztikusan emelkedtek, továbbá a munkaerőhiány miatt a munkabérek is folyamatos növekedést mutatnak.

A szabadföldi paprikatermesztéshez mindenképpen ismernünk kell a talajunk fizikai állapotát, kémiai összetételét, illetve a talaj víztartóképességét. A talaj kémhatása legyen gyengén savanyú vagy semleges (6,4-7 pH). A talaj kalciumtartalmát 1-5% között kell optimalizálni. A terület öntözhetősége is igen jelentős szempont, hiszen a paprika vízigényét hazánk átlagos csapadékmennyisége nem tudja kielégíteni, így mesterséges vízutánpótlást kell biztosítani.

A szabadföldi paprikatermesztésben igen fontos a megfelelő vetésforgó betartása. Jó előveteményei a kalászosok és a pillangósok. A jó talajszerkezet kialakításához továbbá elengedhetetlen a jó minőségű istállótrágya őszi bedolgozása, továbbá a megfelelő tápanyagszint eléréséhez szilárd műtrágyák kijuttatása javasolt kora tavasszal.

A paprika szabadföldi termesztése során a helyrevetés kevésbé terjedt el, mivel a tenyészidőszak túlságosan meghosszabbodik, ezért célszerű a szaporítást palántázva végezni. Túlnyomórészt tápkockás és tálcás palántákat ültetnek. A paprika optimális csírázási hőmérséklete 18-20 ℃ körüli, ezért ma már fűtött házakban történik a palántanevelés (1. kép).

1. kép Ültetésre váró palánták fűtött berendezésben

A fűtés nélküli palántanevelés hátráltatja a koraiságot és gyengébb palántaminőséghez vezethet. A magvetés időpontja március közepe-vége, melyet a kiültetési idő és a 6-8 hetes palántanevelési idő határoz meg. A palántanevelés ideje során ügyelni kell a hőmérséklet megfelelő szabályozására, melyhez figyelembe kell venni a fényviszonyokat továbbá a vízellátást.

Kiültetés előtt a palánták edzése során törekedni kell arra, hogy a növények fejlődése ne álljon meg, így a későbbiekben dinamikus növekedés várható. A megfelelő fejlettségű, egészséges palántákat kézzel vagy géppel ültetik legkésőbb május 25-ig. Az állománysűrűség meghatározásához a növényápolás és a növényvédelmi gépek tulajdonságait, valamint a gazdaságossági tényezőket kell figyelembe venni. A szabadföldi paprikatermesztésben legtöbbször az ikersoros művelést alkalmazzák, amelyben a széles és a keskeny sorközök váltogatják egymást, így a szélesebb sorközben a művelőgépek a növényállomány károsítása nélkül mozoghatnak. Ültetéssel egy menetben célszerű a starter műtrágyák kiadása, majd a beiszapoló öntözés elengedhetetlen a növények számára (2. kép).

2. kép Szabadföldi kápiaállomány homoktalajon

A paprika vízutánpótlását megoldhatjuk, árasztásos öntözéssel, amely a gazdaságtalansága miatt elavult. Az esőztető öntözés hatékony, a mikroklíma kialakításában és a vízigény pótlásában, de nem mondható víztakarékos öntözési módnak. A csepegtető öntözés, amely közvetlen a gyökérzónába juttatja a vizet és megoldható a tápanyag-utánpótlás is vele, a legtakarékosabb és leghatékonyabb megoldások közé tartozik. Az egyenletes fejlődéshez elengedhetetlen, hogy a talaj nedvességtartartalma a szántóföldi vízkapacitás 65-70%-át elérje, amely azt jelenti, hogy figyelembe véve a természetes csapadék mennyiségét és a levegő hőmérsékletét, a vegetáció során 30-40 mm-es vízadagok kijuttatása indokolt.

Az intenzív szabadföldi termesztésben a koraiság fokozására és a szélsőséges időjárási viszonyok enyhítésére az átmeneti növénytakarás nyújt biztonságot. Napjainkban a folytonnövő fajták alkalmazása megköveteli a támrendszer kialakítását. A területek gyommentesen tartásában a talajtakarás nagy szerepet játszik a mechanikai gyomirtás mellett. Mivel a paprika sekélyen gyökeresedik ezért a sorközök ápolására külön figyelmet kell fordítani, amit a növények a későbbiekben nagyon meghálálnak (3. kép).

3. kép Szabadföldi állomány csernozjom talajon

A paprika sóérzékeny növény, ezért a tápanyagellátására oda kell figyelni. A fejtrágyát az adott fejlődési időszak igényeihez kell igazítani. Lombtrágyát a tenyészidőszak során a növényvédelmi kezelésekkel együtt érdemes kijuttatni.

A nitrogénnek a tenyészidőszak elején van nagy szerepe, a kezdeti jó adagolás növeli a koraiságot, jó felépítést eredményez. Hiánya esetén a növekedés gyenge és a termések minőségi romlása figyelhető meg. A kálium érésben való szerepe jól ismert, javítja a tárolhatóságot és a szállíthatóságot. ha a növények jól ellátottak káliummal, javul az ellenálló képességük is. A bogyók csúcsrothadását a kalcium hiánya okozza, melyre a termések nagyon érzékenyek. A tüneteket gyakran a tápanyag-utánpótlás és az öntözés hibái tovább fokozzák.

A betakarítás minden esetben kézzel, több menetben történik, gazdasági vagy biológiai érettségben. A termések a virágzást követően 30-35 nap alatt érik el a gazdasági érettséget, majd további 25 nap szükséges a biológiai érettség eléréséhez.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy csak az intenzíven termelők tudnak érvényesülni a hazai piacokon, akik öntözés mellett megfelelő technológiai színvonalon tudnak magasabb hozamokat elérni. Az elkövetkező évek során is fontos lesz a technológiai elemek folyamatos fejlesztése.

A cikk az Agrofórum újság 2025. augusztusi számában jelent meg.

További szakmai tartalmakért: KATTINTSON!

A képek a szerző felvételei.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Aranyló gumók és zöld energia: a csicsóka új szerepben

2025. október 20. 07:10

A csicsóka, amely kibírja az aszályt, helyreállítja a talajt és egészséges táplálékot ad – most ismét a figyelem középpontjába került.

Sütni vagy díszíteni? – A tökfélék őszi kavalkádja

2025. október 18. 07:10

Az ősz igazi sztárjai a tökök – de nem mindegy, melyik kerül a sütőbe és melyik a teraszra. Segítünk eligazodni a fajták között!

Oltással védhető az uborka a cinkstressz ellen

2025. október 16. 07:10

Új kutatás bizonyítja: a megfelelő alanyra oltott uborka jobban bírja a cinkhiányt és a fémtoxicitást is.

Mérleg szerinti tápanyagellátás a szabadföldi paprikatermesztésben II.

2021. szeptember 28. 05:41

Az agrokémiában a tápanyag-utánpótlás kapcsán négy elemet szokás figyelembe venni, a mennyiség mellet, a trágyaösszetételt, a trágyakijuttatás időzítését (trágyamegosztást) és a kijuttatás, illetve bemunkálás módját.

Miért nem terem a paprika?

2019. július 9. 14:37

I. Anikó kérdése: A paprika tövek között egyesek furcsa bokrokat képeznek. Hajtásai közel nőnek, sok virágot fejlesztenek, de nem teremnek, levelei deformáltak. Mi okozhatja ezt a jelenséget?

Hogyan nevelhető egészséges paprikapalánta?

2023. február 6. 06:38

Mire ügyeljünk a paprika magvetésekor? Hogyan nevelhető egészséges palánta?

Mivel fertőtlenítsem az üvegházam talaját?

K. Katalin kérdése: Mivel fertőtlenítsem az üvegházam talaját, hogy a paprikám Sztolbur betegsége ne veszélyeztesse a jövő évi termésemet? Mellékelek képet a május-júniusi állapotról, amikor a betegség elpusztította a paprika töveket.