Zöldség
Zöldség

Retek frissen az ágyásból

Retek frissen az ágyásból

Agrofórum Online

A retek ideális zöldség a kezdők számára: magjai gyorsan és megbízhatóan csíráznak. A retek frissen, ágyásból a legjobb ízű. Ne várjuk meg, amíg teljesen kifejlődik, de különösen a korai fajtákat szedjük le, mielőtt elérnék a jellemző méretüket.

Vetés

A korai retekfajták, amelyek jól bírják a kevés fényt és a hűvös hőmérsékletet, február végétől/március elejétől vethetők fóliában vagy üvegházban. A szabadföldbe márciustól vethet retekmagot, amint a talaj jól kiszáradt és fagymentes. A magok 12-15 Celsius-fokos hőmérsékleten különösen gyorsan és megbízhatóan csíráznak.

A vetéshez hasznos, ha először néhány egyenes barázdát készítünk az ágyásban. A magokat csak egy centiméter mélyre vesse el, és két mag között körülbelül három-öt centiméternyi helyet hagyjon.

A magsorok közötti távolságnak körülbelül 15 centiméteresnek kell lennie.

Ha a távolság nagyon szűk, akkor a kelés után érdemes lehet a palántákat újra szétválasztani öt-nyolc centiméterre, hogy elegendő helyük legyen a fejlődéshez. Ezután soronként takarjuk be vékony földréteggel és finom permetezéssel öntözzük meg a magágyat. Az utolsó retket szeptember elejéig vethetjük a szabadföldbe.

A retek gyenge növekedésű. Jó szomszédai az ágyásban a paradicsom, a bab és a saláta. Az uborka és a keresztesvirágú zöldségek azonban nem.

Hónapos retek

Betakarítás

Nyáron a retket már három-négy héttel a vetés után betakaríthatja. Tavasszal és ősszel a termesztési idő körülbelül nyolc hét.

A gumókat egyenként húzzuk ki az ágyásból, és frissen fogyasszuk el. A retket úgy tárolhatjuk a legjobban, ha nedves ruhába csomagoljuk. Így a hűtőben néhány napig eláll.

Apró lyukak a levélen

Ha a retek levelein lyukak jelennek meg, az földibolhák jelenlétére utal. Az imágókat már kora tavasszal megfigyelhetjük a növények mozgatásával. Kártételük következtében a növények fejlődésükben visszamaradhatnak. A kémiai védekezés mellett rendszeres öntözéssel és megfelelő tápanyag-utánpótlással az általuk okozott kár mérsékelhető.

Kukacos retek

A gyökérlégy (Phorbia radicum) rajzása akár már március elején is megindulhat. Évente 2-3 nemzedékük is kifejlődhet. Tojásaikat a növény tövéhez helyezik el a talaj repedéseibe. A lárvák a gumóba hatolva – növekedésükkel arányosan – egyre nagyobb járatokat készítenek. A fehér színű, egy cm-nél alig kisebb nyüvek végül visszahúzódnak a talajba bábozódni.

A másik kártevő, ami hasonlóan él és hasonló nyomokat hagy maga után, a káposztalégy (Phorbia brassicae). Szintén a talajban telel báb alakban. Három nemzedéke van.

A védekezés – mindkét kártevő ellen – főként a vetésváltás betartásán alapul. A kikelt lárvák ugyanis tápnövény hiányában elpusztulnak. Ezt kiegészítendő, érdemes vetés után fóliával takarni a területet.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így lesz ízletes póréhagymánk a kertből

2024. április 22. 07:10

A póréhagyma kedveli a napos, jól megmunkált talajt, amely jól áteresztő és tápanyagban gazdag. Rendszeres öntözéssel biztosítsuk a növények megfelelő vízellátását.

Sűrűbbre vagy ritkábbra ültessem? (II. rész) – Melegigényes zöldségfajok ültetése

2024. április 16. 09:10

Szabadföldre kockázattal április végétől, biztonságosan a talajmenti fagyok elmúltával, május közepétől ültethetők az úgynevezett melegigényes, két nagy és fontos családhoz, a burgonyafélékhez és a kabakosokhoz tartozó zöldségfélék.

Sűrűbbre vagy ritkábbra ültessem? (I. rész) – Zöldségnövények tenyészterületével kapcsolatos fogalmak

2024. április 13. 16:10

A növénytermesztésben, így a zöldségfélék esetében is az eredményes termesztés egyik alapfeltétele a növényfaj, illetve fajta igényének megfelelő tenyészterület megválasztása.

Újra kétségbeejtő a helyzet a csemegekukorica és zöldborsó ágazatban

2024. április 5. 15:40

Idén a csemegekukoricánál az lesz a kérdés, hogy támogatások nélkül sikerül-e nullára kihozni az egyenleget, míg a zöldborsónál már a nullához is 8 tonna/ha körüli hozamok kellenének.

A retekbetakarító robot az új sztár

2024. január 30. 11:40

Legalábbis a TikTok agrár felületein, ahol egy lenyűgöző videóval mutatják be a betakarító robot működését a szántóföldeken, az első reteksorok kiemelésétől kezdődően a termés csokorba kötéséig.

3 zöldség, amit ősszel is vethetünk

2021. szeptember 25. 15:38

Ki mondta, hogy ősszel nem lehet vetni zöldséget? Vannak bizony olyan zöldségfélék, amit kifejezetten ajánlott ősszel vetni, nemcsak télállósága miatt, hanem azért is, mert akkor a késő őszi időszakban is hozzájuthatunk általuk a friss zöldségekhez.

Miért lyukas az alig pár hete kicsírázott retek levele?

2023. május 6. 04:38

Tájékoztatásukat kérem! Vajon mitől lett lyukas az alig pár hete kicsírázott retek levele?

Van elég primőr zöldség

2019. április 8. 06:02

Idén kicsit korábban kezdődött a szezon, és mivel az előző évhez képest most több a fény, ezért bőséges a kínálat primőr zöldségekből.