21℃ 10℃
április 20. Tivadar, Tihamér, Töhötöm
Zöldség

Téli Parázs: a nagydobosi sütőtök újjászületése

Agrofórum Online

„Egykor New York-i árutőzsdén is jegyezték a nagydobosi sütőtököt, azonban a 80-as évekre már csak emlékekben létezett a hajdani minőség. Mi évtizedeken keresztül foglalkoztunk azzal, hogy visszaállítsuk a régi jó hírét. Egy szűk körrel, a honlapunkon rendelő vevőinkkel sikerült megismertetni azt a minőséget, amit valaha ez a tök képviselt; elhatároztuk, hogy termékünket átnevezzük, és az új nevet jogi védelem alá helyezzük. Az új név pedig a Téli Parázs lett.” Filepné Pivoda Piroskával és Filep Lászlóval egykori és mai termesztéstechnológiáról, gazdaságossági kalkulációról, védjegyhasználatról beszélgettünk.

Már az interjú időpontjának egyeztetésekor hangsúlyozza László, hogy a beszélgetés csak hármasban jöhet létre, mivel felesége, Piroska a kezdetektől ugyanakkora részt vállalt ebben a munkában, mint ő. A feladatokat felosztják egymás között, Piroska a gasztronómiáért és értékesítésért felel.

Így, miután megtaláltuk a mindhármunknak megfelelő időpontot, vágunk bele a beszélgetésbe: „Nyíregyházi mezőgazdasági főiskolán végeztünk mindketten, aztán a nagydobosi TSZ-ben kezdtünk el dolgozni a hetvenes évek legvégén.

Itt találkoztunk ezzel a sütőtökkel, de tulajdonképpen már csak a hírével; a minősége akkor már nem volt megfelelő. A feleségem kezdett el aztán kutakodni, hogy milyen is volt valaha ez a fajta, mitől vált, túlzás nélkül, világhírűvé.”

Piroska veszi át a szót: „Próbáltam beleásni magam a ‘nagydobosi’ történetébe, levéltári anyagok, néprajzi források, na meg az itt élő idősebb generáció emlékei segítettek ebben a munkában. Nagyon érdekes párhuzamok vannak a mi mostani tevékenységünk és aközött, ahogy az elődök megteremtették azt, amelynek mi már csak a mítoszával találkozhattunk.”

De egyáltalán, hogy került a nagydobosi Nagydobosra?

 Az 1880-as évektől kezdtek el itt termelni az Amerikából hazánkba érkezett tökfélét. A termesztés felfutása akkor tehető, amikor a vasútvonal elérte a települést, hiszen a nagytömegű árut azzal lehetett hatékonyan szállítani.

A tököt vagonokba rakták és vitték Miskolcra, Budapestre, illetve külföldre is. Az, hogy mekkora értéket képviselt, jól jelzi az, hogy a New York-i árutőzsdén is jegyezték ezt a sütőtököt.

A falu vezetése felelt azért, hogy a hírnéven csorba ne essék. Találtam képviselőtestületi jegyzőkönyveket arról, hogy emiatt milyen szabályokat hoztak.

Ilyen például az, hogy lehetett valakinek bármekkora földje is, de a tök termesztését csak egy-két holdon engedélyezték. Ezzel garantálták, hogy a gazda megfelelően kapálni tudja azt, úgy, ahogy azt mi is tesszük.

Szabályozott múlt: a termesztés szigorú keretei

Piroska kérdésemre elmeséli, hogy a rendelkezések nemcsak a terület nagyságára, hanem a vetés időpontjára is kitértek. Ennek oka roppant egyszerű: ezzel garantálták, hogy a termék egyszerre érjen be, amely megkönnyítette az értékesítést.

Ezen kívül a licence megóvásának érdekében (átporzás) a településen nem lehetett más fajtát termelni. A betakarított termést aztán három csoportba válogatták: a legszebb, a legformásabbakból lettek a vetőmagok, az érett, lebélyegzetteket gúlákba rakták, értékesítették, a harmadik, az éretlen pedig takarmányként funkcionált.

Bélyeg: a garancia az érettségre

A nagydobosi tököt egykor nemcsak szürke színéről, méretéről lehetett beazonosítani, hanem a rajta lévő billogról is. Erre azonban – tudom meg Piroskától – nem a hamisítás elkerülése miatt került rá, hanem a termés érettségét biztosította a vevők számára.

„A billogot, amelyen a település neve volt, augusztus elején-közepén, hivatalos aktus keretében a település jegyzője rásütötte a tökre. Ez, ahogy az idő haladt, beforrott, így lett egy szép kis címer a termésen.

Az akkori mezőgazdasági kamara írta elő ezt, ezzel garantálták, hogy érett sütőtök kerüljön a piacra. Ez a termesztéstechnológia része volt, hiszen augusztus elején is kötött termés, amely október közepére akár nagyobb is lehetett, mint az első, de érettsége, íze nem közelítette meg azt.

Sajnos, a piacon található jelenlegi áru ezekhez hasonló, hiszen nem palántáról neveltek, későn vetettek; esély sincs arra, hogy beérjenek. Emellett túl sok műtrágyát használnak, hogy minél nagyobbak legyenek.

Ennek pedig a következménye a szivacsos szerkezetű, ízetlen termés, amely, ha sütőbe kerül, vizet enged ki magából. A Téli Parázs ezzel szemben édesítés nélkül is édes, ahogy a neve is utal rá: parázs húsú, ha sütjük, alatta még nedves sem lesz a sütőpapír.

Téli Parázs: hagyomány és innováció egy fajtában

A Piroska és László bő húsz évvel ezelőtt még a saját kertjében kezdte el a szelekciós munkát, az idén 2 hektáron állítja elő a kiváló minőségű vetőmagot. Mindemellett az ország különböző pontjain, mintegy 30 termelő 40 hektáron termel Téli parázs sütőtököt és értékesíti azt rövid ellátási láncon keresztül.

Piacképes ez a  fajta, amely részben magán hordozza a nagydobosi sütőtök külső jegyeit. Részben, hiszen új tulajdonságai az elődhöz képest is nagy súly, 10-18 kg, a gömbölyded alak és a bordázatlan felszín.

A hús egyenletes, 3-5 cm-es vastagságú, narancssárga színű ízvilága pedig a gesztenyére emlékeztető édes, állaga, ahogy a neve is jelzi: parázs. Piacképes a termék, de ez önmagában még nem lett volna elég a sikerhez; mindehhez rendkívül jól felépített stratégia kellett.

Mint megtudom, a minőségi árut közvetlenül a fogyasztóhoz juttatják el, legnagyobb részt tisztítva, konyhakészen, 4 kg-os, 8 kg-os és 18 kg-os csomagokban, extraként ízgaranciával.

Az értékesítésnél a kapcsolatot közvetlenül alakítják ki a fogyasztóval, vagy kizárólag a rövid ellátási láncon keresztül értékesítenek. A Téli Parázst sem most, sem a jövőben nem láthatjuk az áruházláncok kínálatában.

A fajta védelme a minőség záloga

A fajta 2023. szeptember 1-je óta a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának márkavédelmét élvezi. A házaspár a védelmet azért tartotta meghatározónak, mert ez biztosítja, hogy csak azok használhassák a Téli Parázs márkanevet, akik betartják a fajtahasználati, termelési és leválogatási előírásokat, ezzel garantálva annak kiemelkedő ízvilágát.

A termesztéstechnológia

A minőségi sütőtök termesztéséhez fontos a fajta, amely genetikailag hordozza azokat a tulajdonságokat, ami lehetővé teszi a magas minőségű sütőtök előállítását. A Téli Parázs ilyen, de ezen kívül szükséges a megfelelő termesztéstechnológia és egy szigorú termésleválogatás is.

„A sütőtök hosszú tenyészidejű növény, így időben a földbe kell juttatni a vetőmagját. Ezt kockázatmentesen palánta nevelésével lehet biztosítani. Az április 20-a körül pohárba került mag május 10-15. között kiültethető.” – magyarázza László.

„Palántatálcába vagy pohárba kell helyeznünk a laza szerkezetű földet, majd 1 db Téli Parázs sütőtök magot, kb. 2 cm mélyre. Erősen locsoljuk be, majd kerüljön napsütötte helyre, üvegházba vagy fólia alá.

Ezt követően a kelésig már ne locsoljuk, de ügyeljünk rá, hogy túl ne melegedjen a talaj. Négy-öt nap múlva kibújik a csíra, két hét múlva kiültethető a palánta.

Miután kikelt a növény, már lehet és kell is locsolni, de kelés előtt nem szabad, mivel az öntözővíz lehűti a talajt, a mag „bekotlósodik”.

A palánta nevelésekor 70-80%-os keléssel számoljunk; ha 100 palántát szeretnénk, 130 magot vessünk el.”

Megfelelő tér – egészséges termés

Mint azt László elmondja, a Téli Parázsnak nagy a területigénye. Egy tőnek 6-10 m²-re van szüksége. Ez azt jelenti, hogy a legkisebb tő- és sortávolság 2,5 × 2,5 m, de nincs probléma a 3 × 3 m távolsággal sem.

A nagy területigény miatt egy bokorban csak egy növény célszerű. A tőszám pontos beállítása azért fontos, mert más növényekkel, pl. a paradicsommal szemben, a tőszám sűrítésével nem fog növekedni a termés mennyisége. Hanem minden bokorban vékony húsú, satnya termés lesz, annak ellenére, hogy elburjánzik a növény indája, levélzete.

A sütőtök kedveli a laza homoktalajt és a meleget, de kötöttebb, agyagos talajon is lehet jó sütőtököt termelni. Vegetatív rendszerének kialakulásával párhuzamosan másodlagos gyökérzetet fejleszt ki a levéltöveknél. Ehhez a talajnak lazának kell lennie, nélkülözhetetlen a kapálás.

A tenyészterület befutása után a teljes területet használja. A tápanyagra igényt tart, emiatt ne gyepesítsük a növény korai stádiumában irritálóan üres területet. Köztesként se vessük, pl. kukorica közé, mert így a megfelelő minőséghez szükséges napfényt zárjuk el attól. A sütőtök tápanyagigényét célszerű szerves trágyával vagy komposzttal biztosítani.

A későbbi műtrágya kijuttatás a tenyészidőt hosszabbítja, ezzel rontja a minőséget.

Nagyon hatékony és gazdaságos a bokrolás: a palánta helyén két kapavágásnyi mély gödröt ásunk, a gödörbe szerves trágyát vagy komposztot teszünk, visszatakarjuk; a visszatakaró földbe 4-6 cm mélyre helyezzük ki a palántát.

A palántát úgy kell kiültetni, hogy a talaj tölcsérszerűen a tövéhez vezesse a csapadékot, a sziklevele a talajszinten legyen. Nitrogén műtrágyát csak a tenyészidőszak elején célszerű kiszórni, amikor a futások 30-50 cm hosszúak.

A későbbi műtrágya kijuttatás a tenyészidőt hosszabbítja, ezzel rontja a minőséget. A sütőtöknek nincs komoly növényvédelmi igénye, de figyelni kell, hogy nem szaporodott-e fel a leveleken a levéltetű vagy az atka.

A minőség záloga: a termés leválogatása

„Minőségi sütőtököt akkor tudunk betakarítani, ha a növény szeptember elején még egészséges, zöld lombozattal rendelkezik. Azok a termések fogják elérni a remélt minőséget, amelyek korán kötöttek, augusztus közepére elérték a végleges méretüket és szeptember végére, október elejére beértek, be lehet takarítani.

Az érés külső jegyei a beszáradt kocsány, a matt, kicsit érdes külső héj. Az augusztus elején épp csak növekedésnek indult tököket már ekkor le lehet szedni az indáról. Ha ez nem megoldható, az összetermés 35-40%-a éretlen, gyenge minőségű lesz. Az indák visszametszése nem jó megoldás, mivel akadályozzuk a minőségi termés kifejlődését.

A termést szeptember végén, október elején száraz időben kell betakarítani. A kocsányt karos ollóval a terméshez minél közelebb kell levágni az indáról. Ezzel megakadályozzuk, hogy a csonk a későbbiekben letörjön, és a törésnél a romlás meginduljon. A kíméletesen betakarított tököket száraz, szellős, fagymentes helyen kell tárolni, 10-15 fokos hőmérsékleten.” – foglalja össze László.

Receptötletek és rendelés egy helyen

Mint már a beszélgetés elején megtudtam, a gasztronómiáért, vagyis azért, hogy megmutassa, mi is készíthető a Téli Parázsból, Piroska felel. Oldalukon számos receptet találhatunk, amely alapján levest, süteményt, édességet vagy köretet készíthetünk a termékükből.

Ezenkívül is érdemes ide látogatnunk, hiszen valamennyi szükséges információt itt találjuk meg, pl. az útmutatót, hogyan is tudunk akár a konyhakész tökhöz, akár a szaporítóanyaghoz hozzájutni.

Megjegyzem, érdemes minél hamarabb felkeresni ezt az oldalt annak, aki ősszel ezt az utánozhatatlan illatú, ízű csemegét szeretné fogyasztani, hiszen a készletek végesek.

Meg kell-e csípni a dérnek a tököt vagy sem? A beszélgetés közben szóba került a hiedelem is, miszerint az édes íz úgy érhető el, ha a dér „megcsípi” a tököt. Íme, Piroska válasza: „Az édesedési folyamat valóban beindul, akárcsak a krumpli esetében, hiszen a növény védekezik, a keményítő cukorrá alakul; ezzel azonban az eltarthatósága is romlik. A valóban jó minőségű sütőtöknek, mint amilyen a Téli Parázs is, nincs szüksége erre. Hajdanában a termelők kínosan ügyeltek arra, hogy ez meg ne történjen, így kóróval, csutkával, szalmával takarták be a termést. Ennek a vélekedésnek valószínű az lehet az alapja, hogy az egykori kiszámíthatóbb időjárásban szeptember 10-én mindig volt egy kis talajmenti fagy. Ekkor a növény levelét csípte meg a dér; mivel az nem bírta a hideget, elpusztult, ezáltal láthatóvá vált az addig eltakart termés, vagyis az, hogy honnan, hány darabot kell felszedni.”

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az oltott növények jelentősége a zöldséghajtatásban

2025. április 2. 11:10

Az oltást eredetileg a monokultúra miatt kezdték el használni, hogy növényvédelmi problémákat kerüljenek el általa.

A magyar dinnyetermesztők átálltak a vöröshagymára is

2025. február 24. 08:10

A vöröshagyma termesztése csak profi termelés, és korszerű, magas hozamú fajták használata mellett jövedelmező.

Sárgarépák érzékszervi jellemzőinek vizsgálata

2025. február 17. 07:10

A termesztőket mindig foglalkoztatta, hogy a különböző földrajzi régiókban termesztett répák között milyen különbségeket lehet kimutatni.

Egyre nagyobb figyelmet kap a retek

2025. február 10. 09:40

Az ősi retekfajták gyökere hosszúkás és kúpos. Az új fajták ugyanakkor hengeresek, gömbölyűek vagy lapítottak.

Szeretettel keverve: fűszerek a téli levertség ellen

2024. január 6. 17:10

Előttünk van még számtalan hideg, nyirkos, sőt ködös januári, februári nap. Jó páran szaunázással védekeznek, mások kellemes éghajlatú vidékek felkeresésével, és akadnak olyanok is szép számmal, akik előszeretettel fogyasztanak ilyenkor fűszereket és illatos meleg italokat. Ez utóbbiaknak teljes szívből ajánlom a Fűszeres Lány termékeit.

Sütőtökös rizottó fűszeres csirkekockákkal

2019. december 21. 20:32

A sütőtök igazi őszi, téli étel, mely rengeteg módon elkészíthető. Fogyaszthatjuk püréként, sütőben sütve mézzel a tetején, turmixba keverve...

Miért fejlődtek eltérő színű és méretű sütőtökök a kigyűjtött magokból?

2023. november 22. 04:39

Vásárolt sütőtökből kigyűjtött magokat vetettem el a kertben. Belőlük többféle méretű és színű tökök fejlődtek ki. Mi okozhatta ezt?

Milyen bélyegek alapján állapítható meg a sütőtök érettsége?

2024. augusztus 24. 04:37

Segítségüket szeretném kérni. Többféle sütőtököt is nevelek a kertemben, kaptam a palántákat, és nem tudom, hogy mikor érdemes levenni őket, mikor érettek. Milyen bélyegek alapján állapítható meg érettségük?