Zöldség

Téli Parázs: a nagydobosi sütőtök újjászületése

Agrofórum Online

„Egykor New York-i árutőzsdén is jegyezték a nagydobosi sütőtököt, azonban a 80-as évekre már csak emlékekben létezett a hajdani minőség. Mi évtizedeken keresztül foglalkoztunk azzal, hogy visszaállítsuk a régi jó hírét. Egy szűk körrel, a honlapunkon rendelő vevőinkkel sikerült megismertetni azt a minőséget, amit valaha ez a tök képviselt; elhatároztuk, hogy termékünket átnevezzük, és az új nevet jogi védelem alá helyezzük. Az új név pedig a Téli Parázs lett.” Filepné Pivoda Piroskával és Filep Lászlóval egykori és mai termesztéstechnológiáról, gazdaságossági kalkulációról, védjegyhasználatról beszélgettünk.

Már az interjú időpontjának egyeztetésekor hangsúlyozza László, hogy a beszélgetés csak hármasban jöhet létre, mivel felesége, Piroska a kezdetektől ugyanakkora részt vállalt ebben a munkában, mint ő. A feladatokat felosztják egymás között, Piroska a gasztronómiáért és értékesítésért felel.

Így, miután megtaláltuk a mindhármunknak megfelelő időpontot, vágunk bele a beszélgetésbe: „Nyíregyházi mezőgazdasági főiskolán végeztünk mindketten, aztán a nagydobosi TSZ-ben kezdtünk el dolgozni a hetvenes évek legvégén.

Itt találkoztunk ezzel a sütőtökkel, de tulajdonképpen már csak a hírével; a minősége akkor már nem volt megfelelő. A feleségem kezdett el aztán kutakodni, hogy milyen is volt valaha ez a fajta, mitől vált, túlzás nélkül, világhírűvé.”

Piroska veszi át a szót: „Próbáltam beleásni magam a ‘nagydobosi’ történetébe, levéltári anyagok, néprajzi források, na meg az itt élő idősebb generáció emlékei segítettek ebben a munkában. Nagyon érdekes párhuzamok vannak a mi mostani tevékenységünk és aközött, ahogy az elődök megteremtették azt, amelynek mi már csak a mítoszával találkozhattunk.”

De egyáltalán, hogy került a nagydobosi Nagydobosra?

 Az 1880-as évektől kezdtek el itt termelni az Amerikából hazánkba érkezett tökfélét. A termesztés felfutása akkor tehető, amikor a vasútvonal elérte a települést, hiszen a nagytömegű árut azzal lehetett hatékonyan szállítani.

A tököt vagonokba rakták és vitték Miskolcra, Budapestre, illetve külföldre is. Az, hogy mekkora értéket képviselt, jól jelzi az, hogy a New York-i árutőzsdén is jegyezték ezt a sütőtököt.

A falu vezetése felelt azért, hogy a hírnéven csorba ne essék. Találtam képviselőtestületi jegyzőkönyveket arról, hogy emiatt milyen szabályokat hoztak.

Ilyen például az, hogy lehetett valakinek bármekkora földje is, de a tök termesztését csak egy-két holdon engedélyezték. Ezzel garantálták, hogy a gazda megfelelően kapálni tudja azt, úgy, ahogy azt mi is tesszük.

Szabályozott múlt: a termesztés szigorú keretei

Piroska kérdésemre elmeséli, hogy a rendelkezések nemcsak a terület nagyságára, hanem a vetés időpontjára is kitértek. Ennek oka roppant egyszerű: ezzel garantálták, hogy a termék egyszerre érjen be, amely megkönnyítette az értékesítést.

Ezen kívül a licence megóvásának érdekében (átporzás) a településen nem lehetett más fajtát termelni. A betakarított termést aztán három csoportba válogatták: a legszebb, a legformásabbakból lettek a vetőmagok, az érett, lebélyegzetteket gúlákba rakták, értékesítették, a harmadik, az éretlen pedig takarmányként funkcionált.

Bélyeg: a garancia az érettségre

A nagydobosi tököt egykor nemcsak szürke színéről, méretéről lehetett beazonosítani, hanem a rajta lévő billogról is. Erre azonban – tudom meg Piroskától – nem a hamisítás elkerülése miatt került rá, hanem a termés érettségét biztosította a vevők számára.

„A billogot, amelyen a település neve volt, augusztus elején-közepén, hivatalos aktus keretében a település jegyzője rásütötte a tökre. Ez, ahogy az idő haladt, beforrott, így lett egy szép kis címer a termésen.

Az akkori mezőgazdasági kamara írta elő ezt, ezzel garantálták, hogy érett sütőtök kerüljön a piacra. Ez a termesztéstechnológia része volt, hiszen augusztus elején is kötött termés, amely október közepére akár nagyobb is lehetett, mint az első, de érettsége, íze nem közelítette meg azt.

Sajnos, a piacon található jelenlegi áru ezekhez hasonló, hiszen nem palántáról neveltek, későn vetettek; esély sincs arra, hogy beérjenek. Emellett túl sok műtrágyát használnak, hogy minél nagyobbak legyenek.

Ennek pedig a következménye a szivacsos szerkezetű, ízetlen termés, amely, ha sütőbe kerül, vizet enged ki magából. A Téli Parázs ezzel szemben édesítés nélkül is édes, ahogy a neve is utal rá: parázs húsú, ha sütjük, alatta még nedves sem lesz a sütőpapír.

Téli Parázs: hagyomány és innováció egy fajtában

A Piroska és László bő húsz évvel ezelőtt még a saját kertjében kezdte el a szelekciós munkát, az idén 2 hektáron állítja elő a kiváló minőségű vetőmagot. Mindemellett az ország különböző pontjain, mintegy 30 termelő 40 hektáron termel Téli parázs sütőtököt és értékesíti azt rövid ellátási láncon keresztül.

Piacképes ez a  fajta, amely részben magán hordozza a nagydobosi sütőtök külső jegyeit. Részben, hiszen új tulajdonságai az elődhöz képest is nagy súly, 10-18 kg, a gömbölyded alak és a bordázatlan felszín.

A hús egyenletes, 3-5 cm-es vastagságú, narancssárga színű ízvilága pedig a gesztenyére emlékeztető édes, állaga, ahogy a neve is jelzi: parázs. Piacképes a termék, de ez önmagában még nem lett volna elég a sikerhez; mindehhez rendkívül jól felépített stratégia kellett.

Mint megtudom, a minőségi árut közvetlenül a fogyasztóhoz juttatják el, legnagyobb részt tisztítva, konyhakészen, 4 kg-os, 8 kg-os és 18 kg-os csomagokban, extraként ízgaranciával.

Az értékesítésnél a kapcsolatot közvetlenül alakítják ki a fogyasztóval, vagy kizárólag a rövid ellátási láncon keresztül értékesítenek. A Téli Parázst sem most, sem a jövőben nem láthatjuk az áruházláncok kínálatában.

A fajta védelme a minőség záloga

A fajta 2023. szeptember 1-je óta a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának márkavédelmét élvezi. A házaspár a védelmet azért tartotta meghatározónak, mert ez biztosítja, hogy csak azok használhassák a Téli Parázs márkanevet, akik betartják a fajtahasználati, termelési és leválogatási előírásokat, ezzel garantálva annak kiemelkedő ízvilágát.

A termesztéstechnológia

A minőségi sütőtök termesztéséhez fontos a fajta, amely genetikailag hordozza azokat a tulajdonságokat, ami lehetővé teszi a magas minőségű sütőtök előállítását. A Téli Parázs ilyen, de ezen kívül szükséges a megfelelő termesztéstechnológia és egy szigorú termésleválogatás is.

„A sütőtök hosszú tenyészidejű növény, így időben a földbe kell juttatni a vetőmagját. Ezt kockázatmentesen palánta nevelésével lehet biztosítani. Az április 20-a körül pohárba került mag május 10-15. között kiültethető.” – magyarázza László.

„Palántatálcába vagy pohárba kell helyeznünk a laza szerkezetű földet, majd 1 db Téli Parázs sütőtök magot, kb. 2 cm mélyre. Erősen locsoljuk be, majd kerüljön napsütötte helyre, üvegházba vagy fólia alá.

Ezt követően a kelésig már ne locsoljuk, de ügyeljünk rá, hogy túl ne melegedjen a talaj. Négy-öt nap múlva kibújik a csíra, két hét múlva kiültethető a palánta.

Miután kikelt a növény, már lehet és kell is locsolni, de kelés előtt nem szabad, mivel az öntözővíz lehűti a talajt, a mag „bekotlósodik”.

A palánta nevelésekor 70-80%-os keléssel számoljunk; ha 100 palántát szeretnénk, 130 magot vessünk el.”

Megfelelő tér – egészséges termés

Mint azt László elmondja, a Téli Parázsnak nagy a területigénye. Egy tőnek 6-10 m²-re van szüksége. Ez azt jelenti, hogy a legkisebb tő- és sortávolság 2,5 × 2,5 m, de nincs probléma a 3 × 3 m távolsággal sem.

A nagy területigény miatt egy bokorban csak egy növény célszerű. A tőszám pontos beállítása azért fontos, mert más növényekkel, pl. a paradicsommal szemben, a tőszám sűrítésével nem fog növekedni a termés mennyisége. Hanem minden bokorban vékony húsú, satnya termés lesz, annak ellenére, hogy elburjánzik a növény indája, levélzete.

A sütőtök kedveli a laza homoktalajt és a meleget, de kötöttebb, agyagos talajon is lehet jó sütőtököt termelni. Vegetatív rendszerének kialakulásával párhuzamosan másodlagos gyökérzetet fejleszt ki a levéltöveknél. Ehhez a talajnak lazának kell lennie, nélkülözhetetlen a kapálás.

A tenyészterület befutása után a teljes területet használja. A tápanyagra igényt tart, emiatt ne gyepesítsük a növény korai stádiumában irritálóan üres területet. Köztesként se vessük, pl. kukorica közé, mert így a megfelelő minőséghez szükséges napfényt zárjuk el attól. A sütőtök tápanyagigényét célszerű szerves trágyával vagy komposzttal biztosítani.

A későbbi műtrágya kijuttatás a tenyészidőt hosszabbítja, ezzel rontja a minőséget.

Nagyon hatékony és gazdaságos a bokrolás: a palánta helyén két kapavágásnyi mély gödröt ásunk, a gödörbe szerves trágyát vagy komposztot teszünk, visszatakarjuk; a visszatakaró földbe 4-6 cm mélyre helyezzük ki a palántát.

A palántát úgy kell kiültetni, hogy a talaj tölcsérszerűen a tövéhez vezesse a csapadékot, a sziklevele a talajszinten legyen. Nitrogén műtrágyát csak a tenyészidőszak elején célszerű kiszórni, amikor a futások 30-50 cm hosszúak.

A későbbi műtrágya kijuttatás a tenyészidőt hosszabbítja, ezzel rontja a minőséget. A sütőtöknek nincs komoly növényvédelmi igénye, de figyelni kell, hogy nem szaporodott-e fel a leveleken a levéltetű vagy az atka.

A minőség záloga: a termés leválogatása

„Minőségi sütőtököt akkor tudunk betakarítani, ha a növény szeptember elején még egészséges, zöld lombozattal rendelkezik. Azok a termések fogják elérni a remélt minőséget, amelyek korán kötöttek, augusztus közepére elérték a végleges méretüket és szeptember végére, október elejére beértek, be lehet takarítani.

Az érés külső jegyei a beszáradt kocsány, a matt, kicsit érdes külső héj. Az augusztus elején épp csak növekedésnek indult tököket már ekkor le lehet szedni az indáról. Ha ez nem megoldható, az összetermés 35-40%-a éretlen, gyenge minőségű lesz. Az indák visszametszése nem jó megoldás, mivel akadályozzuk a minőségi termés kifejlődését.

A termést szeptember végén, október elején száraz időben kell betakarítani. A kocsányt karos ollóval a terméshez minél közelebb kell levágni az indáról. Ezzel megakadályozzuk, hogy a csonk a későbbiekben letörjön, és a törésnél a romlás meginduljon. A kíméletesen betakarított tököket száraz, szellős, fagymentes helyen kell tárolni, 10-15 fokos hőmérsékleten.” – foglalja össze László.

Receptötletek és rendelés egy helyen

Mint már a beszélgetés elején megtudtam, a gasztronómiáért, vagyis azért, hogy megmutassa, mi is készíthető a Téli Parázsból, Piroska felel. Oldalukon számos receptet találhatunk, amely alapján levest, süteményt, édességet vagy köretet készíthetünk a termékükből.

Ezenkívül is érdemes ide látogatnunk, hiszen valamennyi szükséges információt itt találjuk meg, pl. az útmutatót, hogyan is tudunk akár a konyhakész tökhöz, akár a szaporítóanyaghoz hozzájutni.

Megjegyzem, érdemes minél hamarabb felkeresni ezt az oldalt annak, aki ősszel ezt az utánozhatatlan illatú, ízű csemegét szeretné fogyasztani, hiszen a készletek végesek.

Meg kell-e csípni a dérnek a tököt vagy sem? A beszélgetés közben szóba került a hiedelem is, miszerint az édes íz úgy érhető el, ha a dér „megcsípi” a tököt. Íme, Piroska válasza: „Az édesedési folyamat valóban beindul, akárcsak a krumpli esetében, hiszen a növény védekezik, a keményítő cukorrá alakul; ezzel azonban az eltarthatósága is romlik. A valóban jó minőségű sütőtöknek, mint amilyen a Téli Parázs is, nincs szüksége erre. Hajdanában a termelők kínosan ügyeltek arra, hogy ez meg ne történjen, így kóróval, csutkával, szalmával takarták be a termést. Ennek a vélekedésnek valószínű az lehet az alapja, hogy az egykori kiszámíthatóbb időjárásban szeptember 10-én mindig volt egy kis talajmenti fagy. Ekkor a növény levelét csípte meg a dér; mivel az nem bírta a hideget, elpusztult, ezáltal láthatóvá vált az addig eltakart termés, vagyis az, hogy honnan, hány darabot kell felszedni.”

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kelbimbó a kertben: bőséges és ízletes termés őszre

2025. május 8. 11:10

A kelbimbó megosztó zöldség. Sokan csak úgy emlékeznek rá, mint a  gyerekkori mumus a tányéron. Valójában egy rendkívül értékes növény,

Zöldségvetőmagok: egy láthatatlan, mégis meghatározó szektor

2025. május 6. 13:10

A zöldségvetőmag-szektor a mezőgazdaság egy rendkívül specializált ágazata, amely ugyan ritkán kerül reflektorfénybe, ám kulcsszerepet játszik a globális élelmezésbiztonságban.

Miért olyan drága a paprika? + videó

2025. április 30. 16:10

A tavaszi, kora nyári időszakban mélyen a zsebünkbe kell nyúlni egy jó adag primőr zöldség megfizetéséért (is). Nézzünk a mélyére, hogy hogyan áll össze a paprika ára! Videónkból kiderül.

Új tájfajta a kínálatban: megérkezett a Herencsényi paradicsom

2025. április 25. 13:10

A hazai tájfajta paradicsomok népszerűsítésében úttörő szerepet vállaló Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) idén új fajtával bővíti palettáját.

Így tároljuk a sütőtököt, hogy hosszan eltartson

2023. október 16. 13:40

A tökfélék családjába tartozó növény Közép- és Dél-Amerika trópusi területein őshonos, onnan került Európába, Amerika felfedezése után. A kertben jelentős helyigényű növény, méretes termése változatosan felhasználható.

Mi okozza a sütőtök foltosodását, penészedését?

2024. január 10. 04:38

Penészesednek a saját nevelésű sütőtökök, a kisméretű parázstökről van szó. Kör alakú penészpöttyök, foltok vannak a héján. Ezt mi okozza?

Kétszeresére nőtt a vöröshagyma ára, 3450 forint egy kilogramm dióbél - Zöldségpiaci jelentés

2018. november 16. 11:25

A hazai termesztésű kanadai/orange típusú sütőtök mellett a 45. héten a nagydobosi sütőtök is bekerült a felhozatalba 155 forint/kilogramm áron.

Idén is gigantikus tököket nevelnek a somogyi gazdák

2023. augusztus 26. 09:10

Több mázsásra is megnőnek a tökök Somogyban, ahol rendszeresen versenyt rendeznek a helyi kis- és őstermelőknek. Már működő csónakot is faragtak egy gigantikus termésből.