Zöldség

Termesszünk tormát – de vigyázzunk vele, mert hajlamos a burjánzásra!

Agrofórum Online

A torma (Armoracia rusticana) az egyik legrégebbi kultúrnövény. A legtöbb kertben évekig ugyanazon a helyen marad. Ha egyszer elültették, nehéz eltávolítani, mivel a gyökér kis részeiből újra kihajt. Sok év elteltével is, amikor az ágyások már régen befüvesedtek, jelzi, hogy a közelében egykor zöldségeskertet telepítettek.

Ültetés

A torma évelő növény, amely szinte minden talajon megterem és félárnyékban is jól érzi magát.

Ültetésnél figyeljünk arra, hogy a rizómák egy-két centiméter vastagok és 25-30 centiméter hosszúak legyenek. A gyökerek oldalrügyeit dörzsöljük le és csak a legfelsőt hagyjuk meg. Április elejétől május elejéig a kert egy napos zugába, körülbelül 15 centiméter mélyen, enyhe dőlésszögben kiültethetők.

Az ültetési távolság legalább 60 centiméter legyen. Ezekre a nagynak tűnő távolságokra azért van szükség, mert a torma növénynek nagy térre van szüksége maga körül. Ezután néhány centiméter magasan takarjuk be a területet kerti földdel vagy érett komposzttal.

A torma gyökere elérheti a 30-60 cm hosszúságot és 5-10 cm vastagságot. A levelek hossza általában 30-60 cm. Virágai aprók és fehérek. A virágzás ideje április és június közé esik. A termések hosszú, vékony tokok, melyek apró magokat tartalmaznak.

Júniusban vagy júliusban, amikor a levélhajtások 10-12 centiméter hosszúak, szabadítsuk ki a gyökereket a földből a tetején. Távolítsuk le az összes oldalhajtást, és a gyökereket ismét fedjük be.

Gondozás, betakarítás

A torma csak nedves talajban képez vastag szárat. Száraz körülmények között hetente egyszer vagy kétszer öntözni szükséges.

A tormát hagyományosan októbertől takarítják be. A kertben a kemény gyökereket egész télen át lehet szedni.  

A megtisztított gyökereket gyorsan el kell tárolni. A levágott gyökérdarabok nedves konyharuhába csomagolva két hétig eltarthatók a hűtőben. Lefagyasztva néhány hónapig is eláll. Ehhez a gyökeret finomra reszelheti vagy feldarabolhatja.

Felhasználása

A torma rendkívül sok C-vitamint, káliumot és kalciumot tartalmaz, jellegzetes ízét a különféle mustárolajoknak köszönheti. Étkezési célra, leginkább frissen reszelve fogyasztjuk. Hatóanyagai segítik a nyálkahártya vérellátását, serkentik a gyomor- és bélműködést és nyákoldó hatásúak.

Vigyázat: A torma hajlamos a burjánzásra! Minden gyökérdarab, amely a talajban marad, tovább nő. A torma ültetését ezért jól meg kell tervezni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A tápanyagellátás hatékonyságának fokozása jó időzítéssel és tápoldatozással a szabadföldi zöldségtermesztésben, I. rész

2024. november 18. 12:40

A trágyázás ideje és a trágyamegosztás szorosan összefüggő két tényező, nehezen választhatók el egymástól, amelyeket számos környezeti tényező és technológiai elem módosíthat.

Nyugodtan a földben lehet hagyni télire ezeket a zöldségeket

2024. november 16. 14:10

Megfelelő takarással ezek a növények a talajban hagyva is frissek maradhatnak, így akár télen is folyamatosan fogyaszthatók.

A cékla helyes tárolása: így marad sokáig friss

2024. november 12. 16:10

Az optimális tároláshoz helyezzük a céklát fából készült ládákba, nedves homokkal vagy fűrészporral, ügyelve arra, hogy a gumók ne érjenek egymáshoz.

A hagymalégy velünk van a hidegebb hónapokban is

2024. november 10. 08:10

Bár hűvösebb időben a kártevő aktivitása csökken, a lárvák a talajban átvészelhetik a telet, és tavasszal újra támadásba lendülhetnek.

Mire jó a torma és hogyan tároljuk télire?

2024. november 6. 08:10

A növények a talajban maradhatnak, és a gyökereket később, akár a tél folyamán is kiáshatjuk. Az állandó talajfagy sem befolyásolja a gyökér minőségét.

Végveszélyben a torma!

2018. december 12. 09:37

A mostani magas árak elképzelhető, hogy új termelőket vonzanak be, akik jó lehetőséget látnak a torma termesztésében, és várható, hogy akár új tőkét is tudnak invesztálni az ágazatba, de akad olyan gazda is, aki most, a csúcson kívánja ezt a munkát abbahagyni. Az ágazat legnagyobb problémája továbbra is a munkaerőhiány,

Lehet-e tervezni a torma csípősségét?

2022. február 12. 10:36

A torma csípősségéért felelős hatóanyag egy nagyon jó gombaölő szer is, ezen sokkal relevánsabban lehet megvizsgálni a növény-gomba interakciót, mint a sztenderd modellnövények esetében.

Hazánk a legjelentősebb tormatermelő az Európai Unióban

2023. március 25. 10:38

Hazánkban 2022-ben közel 1194 hektár területen folyt tormatermelés, a betakarítási munkálatok októbertől egészen a következő ültetési szezon kezdetéig, azaz márciusig is eltartanak.