Zöldség

Termesszünk tormát – de vigyázzunk vele, mert hajlamos a burjánzásra!

Agrofórum Online

A torma (Armoracia rusticana) az egyik legrégebbi kultúrnövény. A legtöbb kertben évekig ugyanazon a helyen marad. Ha egyszer elültették, nehéz eltávolítani, mivel a gyökér kis részeiből újra kihajt. Sok év elteltével is, amikor az ágyások már régen befüvesedtek, jelzi, hogy a közelében egykor zöldségeskertet telepítettek.

Ültetés

A torma évelő növény, amely szinte minden talajon megterem és félárnyékban is jól érzi magát.

Ültetésnél figyeljünk arra, hogy a rizómák egy-két centiméter vastagok és 25-30 centiméter hosszúak legyenek. A gyökerek oldalrügyeit dörzsöljük le és csak a legfelsőt hagyjuk meg. Április elejétől május elejéig a kert egy napos zugába, körülbelül 15 centiméter mélyen, enyhe dőlésszögben kiültethetők.

Az ültetési távolság legalább 60 centiméter legyen. Ezekre a nagynak tűnő távolságokra azért van szükség, mert a torma növénynek nagy térre van szüksége maga körül. Ezután néhány centiméter magasan takarjuk be a területet kerti földdel vagy érett komposzttal.

A torma gyökere elérheti a 30-60 cm hosszúságot és 5-10 cm vastagságot. A levelek hossza általában 30-60 cm. Virágai aprók és fehérek. A virágzás ideje április és június közé esik. A termések hosszú, vékony tokok, melyek apró magokat tartalmaznak.

Júniusban vagy júliusban, amikor a levélhajtások 10-12 centiméter hosszúak, szabadítsuk ki a gyökereket a földből a tetején. Távolítsuk le az összes oldalhajtást, és a gyökereket ismét fedjük be.

Gondozás, betakarítás

A torma csak nedves talajban képez vastag szárat. Száraz körülmények között hetente egyszer vagy kétszer öntözni szükséges.

A tormát hagyományosan októbertől takarítják be. A kertben a kemény gyökereket egész télen át lehet szedni.  

A megtisztított gyökereket gyorsan el kell tárolni. A levágott gyökérdarabok nedves konyharuhába csomagolva két hétig eltarthatók a hűtőben. Lefagyasztva néhány hónapig is eláll. Ehhez a gyökeret finomra reszelheti vagy feldarabolhatja.

Felhasználása

A torma rendkívül sok C-vitamint, káliumot és kalciumot tartalmaz, jellegzetes ízét a különféle mustárolajoknak köszönheti. Étkezési célra, leginkább frissen reszelve fogyasztjuk. Hatóanyagai segítik a nyálkahártya vérellátását, serkentik a gyomor- és bélműködést és nyákoldó hatásúak.

Vigyázat: A torma hajlamos a burjánzásra! Minden gyökérdarab, amely a talajban marad, tovább nő. A torma ültetését ezért jól meg kell tervezni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Spárga a fókuszban: mitől lett luxus a tavasz zöldsége?

2025. május 19. 08:10

A spárga tavaszi sztárnövény, de megéri az árát? Körbejártuk termesztését, környezetterhelését és a tudatos fogyasztás lehetőségeit.

A zöldbab gazdasági jelentősége

2025. május 12. 14:10

A fajtakiválasztásnál, a környezeti és agrotechnikai lehetőségek mellett, a piac igényeivel is számolni kell.

Kelbimbó a kertben: bőséges és ízletes termés őszre

2025. május 8. 11:10

A kelbimbó megosztó zöldség. Sokan csak úgy emlékeznek rá, mint a  gyerekkori mumus a tányéron. Valójában egy rendkívül értékes növény,

Zöldségvetőmagok: egy láthatatlan, mégis meghatározó szektor

2025. május 6. 13:10

A zöldségvetőmag-szektor a mezőgazdaság egy rendkívül specializált ágazata, amely ugyan ritkán kerül reflektorfénybe, ám kulcsszerepet játszik a globális élelmezésbiztonságban.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

Hogyan termesszünk fejfájás-csillapító növényeket, és miként használjuk őket?

2022. szeptember 29. 14:34

Érdemes utánanézni, milyen természetes módszerek és gyógynövények állnak a rendelkezésünkre ahhoz, hogy javítsunk a közérzetünkön és megszüntessük a panaszainkat.

Mire jó a torma és hogyan tároljuk télire?

2024. november 6. 08:10

A növények a talajban maradhatnak, és a gyökereket később, akár a tél folyamán is kiáshatjuk. Az állandó talajfagy sem befolyásolja a gyökér minőségét.

Hazánk a legjelentősebb tormatermelő az Európai Unióban

2023. március 25. 10:38

Hazánkban 2022-ben közel 1194 hektár területen folyt tormatermelés, a betakarítási munkálatok októbertől egészen a következő ültetési szezon kezdetéig, azaz márciusig is eltartanak.