Zöldség

Termesszünk tormát – de vigyázzunk vele, mert hajlamos a burjánzásra!

Agrofórum Online

A torma (Armoracia rusticana) az egyik legrégebbi kultúrnövény. A legtöbb kertben évekig ugyanazon a helyen marad. Ha egyszer elültették, nehéz eltávolítani, mivel a gyökér kis részeiből újra kihajt. Sok év elteltével is, amikor az ágyások már régen befüvesedtek, jelzi, hogy a közelében egykor zöldségeskertet telepítettek.

Ültetés

A torma évelő növény, amely szinte minden talajon megterem és félárnyékban is jól érzi magát.

Ültetésnél figyeljünk arra, hogy a rizómák egy-két centiméter vastagok és 25-30 centiméter hosszúak legyenek. A gyökerek oldalrügyeit dörzsöljük le és csak a legfelsőt hagyjuk meg. Április elejétől május elejéig a kert egy napos zugába, körülbelül 15 centiméter mélyen, enyhe dőlésszögben kiültethetők.

Az ültetési távolság legalább 60 centiméter legyen. Ezekre a nagynak tűnő távolságokra azért van szükség, mert a torma növénynek nagy térre van szüksége maga körül. Ezután néhány centiméter magasan takarjuk be a területet kerti földdel vagy érett komposzttal.

A torma gyökere elérheti a 30-60 cm hosszúságot és 5-10 cm vastagságot. A levelek hossza általában 30-60 cm. Virágai aprók és fehérek. A virágzás ideje április és június közé esik. A termések hosszú, vékony tokok, melyek apró magokat tartalmaznak.

Júniusban vagy júliusban, amikor a levélhajtások 10-12 centiméter hosszúak, szabadítsuk ki a gyökereket a földből a tetején. Távolítsuk le az összes oldalhajtást, és a gyökereket ismét fedjük be.

Gondozás, betakarítás

A torma csak nedves talajban képez vastag szárat. Száraz körülmények között hetente egyszer vagy kétszer öntözni szükséges.

A tormát hagyományosan októbertől takarítják be. A kertben a kemény gyökereket egész télen át lehet szedni.  

A megtisztított gyökereket gyorsan el kell tárolni. A levágott gyökérdarabok nedves konyharuhába csomagolva két hétig eltarthatók a hűtőben. Lefagyasztva néhány hónapig is eláll. Ehhez a gyökeret finomra reszelheti vagy feldarabolhatja.

Felhasználása

A torma rendkívül sok C-vitamint, káliumot és kalciumot tartalmaz, jellegzetes ízét a különféle mustárolajoknak köszönheti. Étkezési célra, leginkább frissen reszelve fogyasztjuk. Hatóanyagai segítik a nyálkahártya vérellátását, serkentik a gyomor- és bélműködést és nyákoldó hatásúak.

Vigyázat: A torma hajlamos a burjánzásra! Minden gyökérdarab, amely a talajban marad, tovább nő. A torma ültetését ezért jól meg kell tervezni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kihívások a gyökérpetrezselyem termesztésében

2025. október 6. 16:10

Az elmúlt években megfigyelhető hazánkban, hogy a gyökérpetrezselyem termőfelülete 1700 hektárról 1200 hektárra esett vissza. A termésmennyiség tekintetében azonban ez a tendencia nem figyelhető meg, amely arra enged következtetni, hogy a termelés hatékonysága növekszik.

Ne késlekedjen: most van a fokhagyma ideje!

2025. október 4. 11:10

Az októberi fokhagymaültetés biztosítja a bőséges termést – mutatjuk a helyes duggatás lépéseit!

Meddig maradhat kint a paprika? Mentse meg időben!

2025. szeptember 21. 11:10

Az őszi hidegek közeledtével a paprika minősége és terméshozama is veszélybe kerül. Íme, mire érdemes figyelnie a szüret időzítésénél.

5 tárolási hiba, amitől a burgonya gyorsan megromlik

2025. szeptember 17. 11:10

Eláruljuk, hogyan tárolja helyesen a burgonyát, hogy ne csírázzon, ne zöldüljön és hónapokig friss maradjon!

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

Hogyan termesszünk fejfájás-csillapító növényeket, és miként használjuk őket?

2022. szeptember 29. 14:34

Érdemes utánanézni, milyen természetes módszerek és gyógynövények állnak a rendelkezésünkre ahhoz, hogy javítsunk a közérzetünkön és megszüntessük a panaszainkat.

Lehet-e tervezni a torma csípősségét?

2022. február 12. 10:36

A torma csípősségéért felelős hatóanyag egy nagyon jó gombaölő szer is, ezen sokkal relevánsabban lehet megvizsgálni a növény-gomba interakciót, mint a sztenderd modellnövények esetében.

Mire jó a torma és hogyan tároljuk télire?

2024. november 6. 08:10

A növények a talajban maradhatnak, és a gyökereket később, akár a tél folyamán is kiáshatjuk. Az állandó talajfagy sem befolyásolja a gyökér minőségét.