Zöldség

Új lendületet kaphat a spenótnemesítés

Agrofórum Online

A Közép-Ázsiából származó spenót mára világszerte elterjedt, 2014-es statisztikai adatok alapján 24,3 millió tonna a globális termésmennyiség. Agronómiai tulajdonságai az évszázadok folyamán javultak, melynek lenyomata a spenót genomjából kiolvasható. Ezeknek az adatoknak a segítségével a nemesítés – különös tekintettel a rezisztencianemesítésre – sokkal gyorsabbá válhat..

A sciencedaily.com szerint spenótperonoszpóra hatalmas termésveszteségeket okoz Kaliforniától egészen az északi fekvésű New Yorkig. A spenót genetikai anyagának részletes feltárása révén lehetőség nyílik a peronoszpórarezisztenciát hordozó gének azonosítására. Amennyiben ezek megvannak, könnyen átvihetők a kiváló beltartalmi tulajdonságokkal rendelkező fajtákba, javítva azok védekezőképességét.

A Boyce Thompson Intézet és Shanghai Normal Egyetem munkatársaiból álló kutatócsoport 120 termesztett és vad spenótnövény transzkriptumának (genomról képződő RNS-ek összessége) szekvenálását végezte el. A céljuk az volt, hogy azonosítsák azokat a genetikai változásokat, melyek a termesztésbe vonás hosszú évszázadai alatt történtek. E hasznos ismeretek segítségével a nemesítők fokozottabb betegség-ellenállósággal, nagyobb hozamokkal és jobb beltartalmi értékekkel rendelkező fajtákat tudnak előállítani a jövőben.

A transzkriptum feltárása során azt tapasztalták a kutatók, hogy a termesztett spenót genomja csak kis mértékben különbözik a vad ősének a genetikai anyagától. Számos kultúrnövény esetében ennek pont az ellenkezője figyelhető meg. Jó példa erre a kukorica, amelynek őse a teosinte termesztése története során hatalmas átalakuláson ment keresztül.

A spenót esetében ez azzal jár, hogy még bőven van lehetősége a nemesítőknek a kedvező tulajdonságok kialakítására. Sikerült is azonosítani több olyan régiót a spenótgenomban, amelyek közvetlen kapcsolatba hozhatók a termesztett fajták kialakulásával, azaz vélhetően a levélmennyiségre és szárhosszúságra vonatkozó kívánatos tulajdonságok hordozói.

Fordította: Polgárné Balogh Eszter

(Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hagymavágás sírás nélkül – bevált trükkök és tudomány

2025. augusztus 7. 08:10

A hagymapucolás és -vágás gyakran könnyfakasztó élmény. Lássuk, milyen trükkökkel kerülhetjük el a könnyezést – tudományos magyarázattal.

Így lesz ízletes a paradicsom – szakértők tippjei kezdőknek

2025. július 31. 11:10

Ne hagyja, hogy a paradicsom ízetlen és puha legyen! Íme a szakértők szerinti legfontosabb hibák, amelyeket jobb elkerülni!

Túl korai? Túl öreg? Zöldbab betakarítása okosan

2025. július 27. 11:10

A zöldbab akkor a legfinomabb, ha jókor szedi le. Mutatjuk, mikor és hogyan érdemes betakarítani, hogy íze, állaga is tökéletes legyen!

Miért sárgul a cukkini csúcsa? Ezek lehetnek az okok

2025. július 26. 16:10

A cukkini termésének sárgulása mögött nem egyetlen ok, hanem számos stresszhatás állhat. Mutatjuk, hogyan tudja megmenteni a termést.

Corteva Agriscience és Bejo megállapodás a precíziós növénynemesítés jegyében

2021. május 18. 09:38

A megállapodásnak köszönhetően a Bejo hozzáférést kap a CRISPR-Cas9 precíziós növénynemesítési technológiához, hogy mezőgazdasági célokra felhasználhassa azt.

Brexit - zöld a GMO-nak?

2021. június 23. 07:37

Egy, brit közgazdászok által 2020-ban készített tanulmány szerint a géntechnológiával módosított kukorica és szója használata éves szinten 15 millió autó üvegházhatású gáz kibocsátását spórolná meg.

Termelési kockázat mérséklése = megbízhatóan magasabb termés

2019. december 18. 14:02

Megfelelő termőhely választás esetén, jó előveteménnyel, jó tápanyag-ellátottság mellett, kiegészítve jelen hibrid esetében egy optimális vetésidő választással az SY Premeo kiváló tőszámreakciót mutatott.

Növénytermesztés sötétben?

2022. június 29. 13:22

Képesek leszünk hát sötétben növényeket termeszteni?