Árt a sárgarépának a fény a tárolás során?

Agrofórum Online

Árt-e a sárgarépának, ha olyan helyen tároljuk, ahol fény is éri? Válaszukat előre is köszönöm!

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A gyökérzöldségek általában némi odafigyeléssel jól és elég hosszú ideig is eltarthatók. A betárolás módja és a tárolóban uralkodó körülmények lényegében határozzák meg a gyökérzöldségek felhasználhatóságának időtartamát. A sárgarépának jellemzően tárolás során fényre szüksége nincsen, hiszen akár az ablakon bejutó kisebb mennyiségű fény is a répatestek kihajtását serkentheti. Ez azt jelenti, hogy az ablakra sötétítőfüggönyt kell felhelyezni, vagy a betárolt terményeket takarásban kell részesíteni. A kihajtás következtében a répatestek ugyanis használhatatlanná válnak, a kihajtó levelek felélik a test tartalék tápanyagait, mely által puhulása, majd fonnyadása is bekövetkezik. Lehetőség szerint tehát sötét helyet válasszunk terményeinknek, vagy gondoskodjunk az elsötétítésről.

A fény mellett a hőmérsékletnek és a páratartalomnak is kiemelt szerepe van abban, hogy minél tovább tudjunk tárolásukról gondoskodni. Fagymentes, de hűvös helyen, általában állandó hőmérséklettel rendelkező, 2-4 fokos helyiségben biztosítható a hosszú távú eltarthatóság. Kissé melegebb hőmérséklet is még megfelelőnek bizonyulhat, viszont a tárolhatóság ideje ilyen körülmények között rövidebbnek mondható. Páratartalom szempontjából az a legjobb, ha a szellőzés lehetősége biztosítva van. Túl magas páratartalom a rothadást segíti elő, míg száraz körülmények között a fonnyadás veszélye áll fent.

Alapjaiban határozzuk meg a termények tárolhatóságát már a felszedéskor is, hiszen óvatosan, a répatestek sérülése nélkül kell véghez vinnünk ezt a folyamatot. A romlott, rothadó, betegség tüneteit mutató répákat minden esetben szükséges eltávolítani, ezek a tárolás folyamán akár tovább is terjedhetnek, jelentős mennyiségű kárt okozhatnak. A lombozat eltávolítása csakugyan elhagyhatatlan feladat, mely során óvni kell a tenyészőcsúcsot a sérüléstől. A répatestre ragadt nagyobb talajdarabokat is érdemes eltávolítani. A ládában való tárolás jó megoldást jelent, melyet – műanyag esetében – papírral is bélelhetünk. Megoldás lehet továbbá a fűrészporral, homokkal töltött tárolóedényekben való elhelyezése is a terményeknek, melyek a romlást jó hatékonysággal akadályozzák. A kertünkben megtermelt gyökérzöldségek optimális körülmények mellett, gondos előkészítést követően, akár 5-6 hónapig is fogyaszthatók maradnak.

Gyökérzöldségfélék termesztésének lehetőségei környezetkímélő módszerrel

2019. január 25. 05:37

Az írásból kiderül, hogy a környezetkímélő termesztési módszer (tápanyag-utánpótlás, növényvédelem) milyen hatással van a sárgarépatermés mennyiségére és minőségére.

A sárgarépa miért repedezik be, és miért nem növekszik?

2023. július 24. 16:10

A sárgarépa-termesztésben nem lehet nagyot hibázni. Vagy mégis? Számít-e, hogy milyen talajba vetjük a magokat, vagy hogy milyen fajtát választunk? Mire kell figyelni a csíráztatás során, és problémát jelenthet-e, ha nem megfelelő a fejlődő növényünk tápanyag- és vízellátása? Mit tehetünk, ha torzan vagy silányan fejlődnek a sárgarépáink?

Megmérgezik a csigaölő szerek talajba jutva az édesburgonyát és a sárgarépát?

2023. június 5. 12:36

Érdeklődnék, hogy a csigaölő szerek (Shalimar, Metarex inov) megmérgezik a talajba jutva az édesburgonyát, sárgarépát, ha én 10-20 cm-re köréjük szóróm a talajfelszínre? Tehát ehetem én ezeket a zöldségeket, ha az említett szerekkel védekezem a csigák ellen?

Megelőzhető a sárgarépa répatestének elágazása?

2024. augusztus 9. 04:36

Miért ágazik el a sárgarépa? Ez jelentősen rontja az eladhatóságát és a konyhai feldolgozhatóságát is. Megelőzhetem valahogy ezt a jelenséget?