Elkéstem már a lemosó permetezéssel?

Elkéstem már a lemosó permetezéssel?

Agrofórum Online

Tájékoztatásukat szeretném kérni, hogy gyümölcsfáimnál elkéstem már a lemosó permetezéssel?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A tél végi, vagyis tavaszi lemosó kezelés elvégzésével még egyáltalán nem késett el. Ennek idejét ugyanis a hőmérséklethez, valamint a növény fenológiai állapotához kell igazítani. A hőmérséklet szempontjából ideális, ha már a tartós téli fagyok elmúltak, a növény nedvkeringése is kezd megindulni. A melegedő hőmérséklet hatására a kártevők is megkezdik élettevékenységeiket, mely által érzékennyé válnak a kezelésre. A fa állapotát nézve optimálisnak tekinthető az az időszak, amikor rügyei már elkezdenek megduzzadni, vagyis a fa minél közelebb van a rügypattanáshoz.

Hőmérséklet tekintetében a kezelés már 5 fok körül elvégezhető, de érdemes megvárni a 10 fok körüli hőmérsékletet. Lehetőség szerint, mint minden egyes permetezés alkalmával egyaránt, válasszunk szélcsendes és száraz napot. A lemosáshoz alkalmazható hatóanyagok mindegyike kontakt hatású, tehát csak közvetlen érintkezés útján érik el a kívánt hatást. Ügyelni kell tehát arra, hogy a növény minden részére jusson a készítményből, legyen szó a fa tetejéről, vagy a törzsön található kéregrepedésekről, érdemes ezért nagy lémennyiséggel dolgoznunk.

A jó készítménnyel, megfelelő módon és időben végzett kezeléssel akár az egész évi növényvédelmet megalapozhatjuk. Egy kezeléssel akár több, a későbbi időszakban végzendő permetezést is kiválthatunk, hiszen a lemosással, egy alkalommal, több kártékony szervezet ellen is felléphetünk. A kártevők közül a fákon telelő levéltetvek, vértetvek, pajzstetvek, atkák és molyok áttelelő alakjai ellen védekezhetünk, de számos kórokozó ellen is hatékonyak lehetünk.

A kórokozók közül pl. a körtevarasodás, monilínia, lisztharmatgombák stb. ellen csakugyan hatásos műveletnek számít. Az előző évben fákon károsító kórokozók és rovarok ismeretének segítségével válasszunk a hatóanyaguk közül. A rezet tartalmazó hatóanyagokat a lisztharmatok kivételével a gombás és bakteriális betegségek ellen, a kéntartalmúakat pedig a lisztharmatok, valamint az atkák ellen lehet eredményesen alkalmazni. A kártevők esetében az olajtartalmú szerek jöhetnek számításba. Természetesen ezek kombinációja is kijuttatható, így egymenetben valamennyi károsító ellen védekezhetünk megelőző jelleggel.

Végveszélyben a torma!

2018. december 12. 09:37

A mostani magas árak elképzelhető, hogy új termelőket vonzanak be, akik jó lehetőséget látnak a torma termesztésében, és várható, hogy akár új tőkét is tudnak invesztálni az ágazatba, de akad olyan gazda is, aki most, a csúcson kívánja ezt a munkát abbahagyni. Az ágazat legnagyobb problémája továbbra is a munkaerőhiány,

Mikrobiológiával a talajgombák ellen

2023. május 17. 08:34

A gondosan dédelgetett növényeinket számos környezeti veszély fenyegeti. A talajainkban felszaporodott kórokozók egyre nagyobb gondot jelentenek a növénytermesztésben, mert az állományok gyors leromlásához, akár a teljes pusztulásukhoz is vezethetnek.

Fontos információk a növényvédelmi gépek kötelező időszakos műszaki felülvizsgálatáról!

2019. augusztus 2. 08:11

A növényvédelmi hatóság ellenőrzései során figyelembe veszi, hogy minden gép azonnali felülvizsgálata nem lehetséges.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: nem halasztható a repcevetések őszi gyomirtása

2022. szeptember 27. 08:42

Az őszi betakarítási munkálatok és a kalászos vetési előkészületek folyamatosan haladnak, időnként az esők miatt megállásra kényszerülnek a gazdálkodók.