Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Rengeteg a telelésre elvermelő csupaszcsiga

Rengeteg a telelésre elvermelő csupaszcsiga

Agrofórum Online

Október utolsó dekádjában folytatódott a nyárvégi időjárást idéző, a megszokottnál jóval melegebb, csendes, nyugodt időjárás. A meleget csupán a hó végi napokban váltotta fel egy sarkvidéki hidegfront, némi csapadékkal és erőteljes lehűlés. A nappali és éjszakai hőmérséklet egyaránt 10 °C alatt maradt, sőt derült éjszakákon talajmenti fagyok is várhatók. A betegségek és kártevők túlnyomó többsége nyugalomba vonult, csupán néhány, az évszakra jellemző, növényvédelmi szempontból kevésbé fontos bagolylepke faj repül még.

A száraz, meleg időt kihasználva a migráló levéltetű fajok intenzíven keresik gazdanövényeiket. Az érő és erjedő gyümölcsökön és szőlőn még most is sok a pettyes szárnyú muslica, de mérhető gazdasági kárt már nem tudnak okozni, de a jövő évi populációt még erősíthetik.

Malaccsiga (Tandonia kusceri)

Az alma kivételével minden lombhullató haszon- és dísznövény intenzíven vetkőzi le leveleit. A füvesített kertekben a lehullott lombot mielőtt még maradandó károkat okozna, el kell távolítani, mert a tartós takarás alatt, különösen, ha nedves is a falevél befülledhet a pázsit. Az az optimális megoldás, ha néhány naponta összegyűjtjük a lehullott lombot és komposztáljuk. A lehető legrosszabb megoldás, ha elégetjük, mert ezzel nemcsak a levegőt szennyezzük, de értékes szerves anyagot, illetve tápanyagokat égetünk el.

Spanyol csupaszcsiga

A hideg idő közeledtével már felszedhetők a sárgarépa, petrezselyem, zeller és a cékla. Tartós tárolásra csak az egészséges, sérüléstől mentes termés alkalmas, a csökkent értékűeket a lehető leggyorsabban dolgozzuk fel. A hidegtűrő káposztafélék betakarításával még várhatunk, sőt a leveles kel, a bimbóskel akár télire kint is hagyható a kertben. A póréhagyma áttelelő változata szintén alkalmas szabadföldi tárolásra.

Feketefejű csiga (Krinickillus melanoformis)

Az eddigi kerti munkák szomorú tapasztalata, hogy rengeteg a telelésre elvermelő csupaszcsiga, azok közül is a spanyol csiga. Az idén újabb, hazánkban eddig ismeretlen csupasz-csigafajokat találtak, így a malaccsigát és a feketefejű csigát. Még nem ismeretes, hogy miként viselkednek az itteni klímán, de sok jóra ne számítsunk. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a megjelent inváziós fajok többsége akklimatizálódott és természetes ellenségeik híján nagy nehézségeket okoz kordában tartásuk.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (5. rész)

2019. december 10. 07:38

Meleg és száraz években általában erőteljesebben felszaporodnak a rovarkártevők, így történt ez idén a zöld vándorpoloskával, az ázsiai márványos poloskával és a harlekin katicával.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (4. rész)

2019. december 4. 15:53

2019-ben is a spanyol csupaszcsiga okozta a legnagyobb károkat a csigafajok közül, de a tavaszi időszakban, kezdetben a különböző házas csigák is megkeserítették a kerttulajdonosok életét.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (3. rész)

2019. november 26. 14:02

A vetési bagolylepke hernyó alakban telel át, így a magas hernyópopuláció már tavasszal, korábban ritkán látott károkat okozott a kukorica és napraforgó kultúrákban.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (2. rész)

2019. november 20. 12:07

2019-ben a száraz és enyhe tél kedvezett a mezei pocok szaporodásának. Az Alföld és a Dunántúl túlnyomó többségén a fertőzöttség elérte a veszélyes mértékű, 2 darab/100 négyzetméter szintet.

Inváziós kártevők: a vándorpoloska

2018. október 17. 02:47

A trópusi, szubtrópusi eredetű faj első példányai Európában először Olaszországban bukkantak fel 1998-ban. A rohamos terjedés következtében Magyarországon 2002-ben találták meg a rovart, mely rendkívül elszaporodott hazánkban, helyenként jelentős károkat okozva zöldség- és dísznövényekben, ill. szójavetésekben. Kártételéről, életmódjáról és az ellene való védekezés lehetőségeiről szól sorozatunk következő része.

A rhizopuszos rothadás és következményei

2019. szeptember 4. 14:38

A Rhizopus gombák fertőzése a növény víztartalmától és az időjárási tényezőktől függően okozhat nedves rothadást vagy száraz korhadást is. A rhizopuszos rothadás során alapvetően alkoholos erjedés megy végbe a behatolt kórokozó tevékenységének következtében.

Mi rágja a muskátli bimbóit?

2019. szeptember 13. 06:38

M. Gizella kérdése: Muskátli virágaim bimbóit valami megrágta, befúrta magát a virágba, tönkretette. Mi okozhatta, tudok-e ellene védekezni?