Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Rengeteg a telelésre elvermelő csupaszcsiga

Rengeteg a telelésre elvermelő csupaszcsiga

Agrofórum Online

Október utolsó dekádjában folytatódott a nyárvégi időjárást idéző, a megszokottnál jóval melegebb, csendes, nyugodt időjárás. A meleget csupán a hó végi napokban váltotta fel egy sarkvidéki hidegfront, némi csapadékkal és erőteljes lehűlés. A nappali és éjszakai hőmérséklet egyaránt 10 °C alatt maradt, sőt derült éjszakákon talajmenti fagyok is várhatók. A betegségek és kártevők túlnyomó többsége nyugalomba vonult, csupán néhány, az évszakra jellemző, növényvédelmi szempontból kevésbé fontos bagolylepke faj repül még.

A száraz, meleg időt kihasználva a migráló levéltetű fajok intenzíven keresik gazdanövényeiket. Az érő és erjedő gyümölcsökön és szőlőn még most is sok a pettyes szárnyú muslica, de mérhető gazdasági kárt már nem tudnak okozni, de a jövő évi populációt még erősíthetik.

Malaccsiga (Tandonia kusceri)

Az alma kivételével minden lombhullató haszon- és dísznövény intenzíven vetkőzi le leveleit. A füvesített kertekben a lehullott lombot mielőtt még maradandó károkat okozna, el kell távolítani, mert a tartós takarás alatt, különösen, ha nedves is a falevél befülledhet a pázsit. Az az optimális megoldás, ha néhány naponta összegyűjtjük a lehullott lombot és komposztáljuk. A lehető legrosszabb megoldás, ha elégetjük, mert ezzel nemcsak a levegőt szennyezzük, de értékes szerves anyagot, illetve tápanyagokat égetünk el.

Spanyol csupaszcsiga

A hideg idő közeledtével már felszedhetők a sárgarépa, petrezselyem, zeller és a cékla. Tartós tárolásra csak az egészséges, sérüléstől mentes termés alkalmas, a csökkent értékűeket a lehető leggyorsabban dolgozzuk fel. A hidegtűrő káposztafélék betakarításával még várhatunk, sőt a leveles kel, a bimbóskel akár télire kint is hagyható a kertben. A póréhagyma áttelelő változata szintén alkalmas szabadföldi tárolásra.

Feketefejű csiga (Krinickillus melanoformis)

Az eddigi kerti munkák szomorú tapasztalata, hogy rengeteg a telelésre elvermelő csupaszcsiga, azok közül is a spanyol csiga. Az idén újabb, hazánkban eddig ismeretlen csupasz-csigafajokat találtak, így a malaccsigát és a feketefejű csigát. Még nem ismeretes, hogy miként viselkednek az itteni klímán, de sok jóra ne számítsunk. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a megjelent inváziós fajok többsége akklimatizálódott és természetes ellenségeik híján nagy nehézségeket okoz kordában tartásuk.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Reped és rothad a cseresznye és a meggy – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. június 13. 10:10

Az egymással érintkező gyümölcsök azonnal megfertőzik egymást. Védekezésre csak a később érő fajtáknál van lehetőség.

Mi lesz a jégveréssel letarolt állományokkal? – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. június 11. 17:10

Az őszi kalászos gabonák érése felgyorsult, az árpa az aszályos tájegységekben aratásra érett, de a búza is a viaszérés állapotában van.

Fokozódott a varasodás fertőzésének esélye - Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. június 5. 09:40

Az alma- és körteültetvényekben a varasodás-fertőzés terjedési veszélye az elmúlt napok esőzései miatt jelentősen megnőtt.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: megnőtt a kalászfuzáriózis fertőzés veszélye

2024. június 4. 14:40

Megnőtt a kalászfuzáriózis fertőzés veszélye, hiszen a „dunsztos” környezet kiválóan alkalmas a kórokozó inkubációjára.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés – 04.13.

2022. április 13. 10:05

Április második dekádjára az időjárás tavaszias arcát mutatja.

A lóbab gyomirtása

2019. április 7. 05:27

A lóbab az egyik legrégibb kultúrnövényünk, mely a Földközi-tenger térségéből az afrikai partvidékről (nagymagvúak) és Tibetből (kismagvúak) származik.

Vadgesztenyelevél-aknázómoly csapdahálózat fogási adatai október második hetében

2023. október 15. 16:10

Az alábbi táblázatban találják a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara szakmai irányításával működő vadgesztenyelevél-aknázómoly csapdahálózat fogási adatait, melyeket az MTA ATK Növényvédelmi Intézetének Csalomon típusú csapdáival felvételeztek.

Előrejelzési és megfigyelési módszerek zárt termesztőberendezésben

2019. október 24. 10:38

Minden növényvédelmi beavatkozást, legyen szó kémiai készítmény, vagy természetes ellenségek felhasználásáról, meg kell előznie a megfigyelésnek, szemrevételezésnek.