Hogyan alakítsuk ki a zöldségeskertünket?

Agrofórum Online

Kérem segítségüket abban, hogy hogyan alakítsuk ki a zöldségeskertünket? Mire kell figyelnünk a tervezés során?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A zöldségeskert megtervezése egy fontos feladat, melynél több szempontot is figyelembe kell venni annak érdekében, hogy ne csak számunkra, hanem a növények számára is megfelelő körülményeket tudjunk kialakítani. Elsősorban a rendelkezésre álló hely méretét érdemes felmérni, majd pedig átgondolni, mely zöldségfajokat is szeretnénk termeszteni. Kisebb rendelkezésre álló terület esetében minden növényből kevesebbet tervezzünk, vagy részesítsük előnyben azon növények vetését/ültetését, melyekből a család a legszívesebben fogyaszt.

Érdemes lehet a kerten belül, a könnyebb művelhetőség érdekében ágyásokat kialakítani, melyek között kb. 30-50 cm széles utat is hagyunk. Az ágyások szélességét úgy határozzuk meg, hogy a kijelölt útról még könnyedén tudjuk az adott ágyást gyomlálni, kapálni és szüretelni egyaránt, de általában 1,2-1,5 méternél szélesebbet ne tervezzünk! Az utakat akár forgáccsal, kéreggel is leszórhatjuk, hiszen amellett, hogy jól mutat, esősebb időszakokban is biztosítja a sármentességet. A vetés előtt a területet is készítsük elő, gondoskodjunk a gyomok eltávolításáról, az elegyengetett, aprómorzsás szerkezetű magágy kialakításáról.

A növények egymás mellé való vetésének vagy ültetésének alapos átgondolásával akár elő is segíthetjük kertünk növényeinek fejlődését (fotó: Pixabay)

A zöldségnövények igényeit figyelembe véve, nagy helyigénye van pl. a tökféléknek és a burgonyának, míg a hagymafélék és a gyökérzöldségek kevesebb térrel is beérik. A paprikának, paradicsomnak, tojásgyümölcsnek feltétlen szükséges az öntözés, de a többi zöldségfaj rendszeres vízpótlása is elengedhetetlen, főként az aszályos időszakokban. Az ágyásokat úgy tervezzük meg, hogy az egy családba tartozó fajok egymás mellé ne kerüljenek, pl. a paprika a paradicsommal, burgonyával és tojásgyümölccsel se. Ez azért is fontos, mert a talaj tápanyagait a rokon fajok egyoldalúan használják fel, valamint elősegítik közös kártevőik és kórokozóik felszaporodását is.

A növények egymás mellé való vetésének vagy ültetésének alapos átgondolásával akár elő is segíthetjük kertünk növényeinek fejlődését. Jó szomszédok lehetnek pl. a zeller és a káposztafélék, melyek növényvédelmi vonatkozásban óvják egymást, hasonlóan a sárgarépa és a hagymafélék társításához. A bazsalikom a beporzók vonzását segíti elő, míg a bab és a borsó, vagyis a hüvelyes növényfajok a talaj nitrogéntartalmát képesek növelni, amit a burgonya, uborka, kukorica is szívesen hasznosítanak.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Március

2023. március 19. 05:38

Már kora tavasszal ugrásszerűen megnő a választék a hazánkban idényszerű (szezonális) gyümölcsökből és zöldségekből. Keressük őket a boltokban, vagy termesszük őket otthon! Ebben a hónapban a rukkolával, spárgával és az importból származó kivivel is megismerkedünk.

Hogyan lesz egy régészből FerMentor?

2021. június 27. 10:38

A fermentálást konyhatechnológiailag úgy határozhatjuk meg, mint szerves anyagok mikroorganizmusok segítségével, kontrollált körülmények között történő bontása/erjesztése.

Rhizobium rhizogenes járvány tört ki egy belga paradicsomtermesztőnél

2024. január 2. 15:40

Belgiumban egy 3,8 hektáros területen működő paradicsomtermesztő a Rhizobium rhizogenes fertőzés kirobbanásával szembesült, amelynek egyik jellemző tünete a túlzott gyökérnövekedés.

Lassító zöldségek, fűszerek a rohanó hétköznapokra, liszt- és tejcukor-érzékenyeknek is

2023. július 28. 13:10

A lisztérzékenységben szenvedők számára még az olyan hétköznapi „csemege” elkészítése is okozhat buktatót, mint a kovászos uborkáé. Szerencsések, ha pár alapvető ismeret birtokában vannak: ezek közül csak egy, hogy a kenyér helyettesítésére használt krumpli lassítja az erjedés folyamatát.