Mi károsíthatja a mogyoró levelét?

Mi károsíthatja a mogyoró levelét?

Agrofórum Online

Mi károsíthatja a mogyoró levelét? Barna foltokat és rágásnyomokat is találtam a levelein.

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Barna levélfoltosságot több kórokozó is okozhat a mogyoró levelein, melyek nekrotikus foltosság formájában jelennek meg. A kórokozók a lehullott levelekben telelnek át, így már tavasszal a bomló, előbújó kis leveleket hamar képesek megfertőzni. Megelőzése céljából a lehullott lomb összegyűjtésével és megsemmisítésével, vagy talajba forgatásával és bomlásának elősegítésével sokat tehetünk. Ezzel a művelettel a mogyorót fertőző lisztharmat következő évi fertőzése is csökkenthető, mely a vesszők mellett a fertőzött leveleken is képes áttelelni.

A mogyoró lisztharmata sokgazdás lisztharmatgomba, mintegy 25 különböző fás szárú növényfajon fordul elő. Megjelenése hazánkban nem ritka, járványos években tömegesen jelentkezik. A fehér, lisztharmatos foltok a levelek fonákán jelennek meg a nyár második felében, erősebb támadáskor az egész levélfonákot beborítják a tünetek. Augusztus közepére vagy végére erős lombhullás, levéllemez-barnulás alakulhat ki. Az esetleges kémiai védekezés tervezésekor vegyük figyelembe, hogy a mogyoró érzékeny a kéntartamú készítményekre, ezért más hatóanyagú szerek közül válasszunk.

A lombozat tavaszi kártevői közül több barkófaj is jelen lehet a leveleken, melyek nemcsak a levelek, hanem a fiatal rügyek megrágásával is okozhatnak károkat. A lepkék közül a kis téliaraszoló, a gyapjaslepke és az amerikai fehér medvelepke hernyói okozhatnak lombrágást, illetve a májusi cserebogár kifejlett alakjai egyaránt fogyaszthatják a mogyoró lombját (lambda-cihalotrin alkalmazható).

Kis jelentősége van a levélen károsítók közül a nagy mogyoró levéltetűnek, kis mogyoró levéltetűnek, de a hajtásokon, rügyeken és a leveleken egyaránt találkozhatunk szívogató egyedeikkel. A levéltetvekkel szemben a takácsatkák jelenléte a mogyoró levelein már jóval gyakoribbnak tekinthető, rajtuk több takácsatkafaj is előfordulhat. A kifejlett nőstények a bokrok tövében, száraz levelek alatt telelnek át, így először főként az alsóbb hajtásokon az erek felől kiinduló, illetve terjedő foltokat okoznak, amelyek később az egész levelet ellepik.

A mogyorókártevők elleni védekezést helyes metszéssel már ősszel kell kezdeni. A tavaszi metszés terméscsökkenéssel jár. El kell távolítanunk minden beteg vesszőt, beteg, károsodott részeket is, és ha sűrű a bokrunk, akkor ritkítanunk kell, az eltávolított részeket meg kell semmisíteni.

Telepítsünk sövényt!

2019. június 7. 05:36

Hogyan kezdjünk neki egy térelválasztó vagy a kíváncsi szemek elől jótékonyan takaró, természetes sövényfal létrehozásához? Milyen növényfajok/fajták közül választhatunk? Hogyan ültessük el a növényeket? Mire kell feltétlen odafigyelnünk a növények gondozásánál?

Aktuális tél végi feladatok: metszés és tápanyag-utánpótlás

2020. február 12. 10:36

Metszés közben vizsgáljuk át a fák törzsét, ágait, így meggyőződhetünk róla, hogy van-e pajzstetű fertőzés, vagy áttelelő takácsatka tojás a növényeken.

Van teendőnk az életerős muskátlival a tél folyamán?

2024. február 2. 04:38

Muskátlival kapcsoltban szeretnék kérdezni. Van-e teendőnk az életerős növényekkel a tél folyamán? Meg lehet metszeni, fiatalítani a muskátlit ebben az időszakban?

Mi okozhat mézgafolyást a csonthéjas gyümölcsfáknál?

2019. november 27. 12:17

K. Dezső kérdése: Csonthéjas gyümölcsfáimon gyantafolyást vettem észre. Esetleg növényvédelmi probléma okozza? Mi a teendőm vele?